W moim ogrodzie cz.40

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2014, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: W moim ogrodzie cz.40

Post »

Chwilę mnie nie ma, a tu trzy strony nowe ;:306
Kwitną Ci kwiecia pięknie i nielistopadowo ;:167
A, że niekurowa jestem :oops: to słowa twe "a ja będę latać z wrzątkiem do kur " znaczą..z piciem? Bo mi wrzątek + kura (zeszła z pomocą) znaczy skubanie piór i smrodzik :;230
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Maryś! ;:196 cudnie.
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam!
Pokonałam lenia i postanowiłam jednak pryskać drzewa owocowe, a zaczęłam od jesiennego miedzianem. Brzoskwinie i jak radzili w Roku w Ogrodzie wiśnie i czereśnie. Przy okazji machnęłam resztówką młode gruszki, bo rdza w tym roku była na wszystkich. Jeszcze muszę mocznikiem spadające liście potraktować, chociaż rok temu kropiłam i nic to nie dało...rdzy było więcej niż rok temu.
Rozwożę też sukcesywnie zrębki i robię z nich kopczyki nowowsadzonym powojnikom. Nie wiem czy będą zadowolone :wink: Co rano trawa jest biała więc wrażliwce dostały kołderki z gałązek żywotnikowych.
Poza tym zrobiłam jeszcze coś, ale się nie przyznam ;:202 ;:306

Justynko jest parę chryzantem jeszcze ładnie wyglądających, a przede wszystkim tych kupionych wiosną.
Dzisiaj już niebo raczej szare, a w powietrzu panowała mgła i wilgoć. Taki typowy listopad.

Martusiu minione dni były zdecydowanie ładniejsze, dzisiaj ta wilgoć przeszkadzała, od razu czuć smrodliwe wyziewy z kominów. Chryzantemy stale jeszcze cieszą...chociaż większość sponiewierana przez przymrozki. Wiesz odkryłam dzisiaj że i moja kalina kwitnie...na wiosnę kwitnie i teraz :D
Dziękuję za dobre życzenia...biało niech będzie na Boże Narodzenie.

Natalko przymierzam się do konsumpcji jarmużu, a na razie zdobi grządkę ;:306
Lubię niewiadome smaki!

Lucynko no tak to było moim docelowym marzeniem i chociaż długo broniłam się przed sprzątaniem dwa razy większej powierzchni to ogród zwyciężył. Dzięki niemu nie widzę kurzu w domu ;:306 Posmakuje jarmużu na pewno, właśnie te chipsy mnie zainteresowały tylko muszę poczytać jak to się robi.
Jakbyś miała tylko powierzchni co ja na pewno miałabyś swoje warzywka.
Już po czerwonościach i szarość z mgłą zapanowała.
Ściskam moja miła i dziękuję za dobre życzenia ;:4 ;:196

Tereniu zmobilizowałaś mnie, bo jak poczytałam to od razu ruszyłam z opryskiwaczem do ogrodu. Ja powoli zaczynam okrywać rośliny, bo nie chcę zaskoczenia. Na razie te najwrażliwsze. Jeszcze planuję jakieś sadzenie i przesadzanie ;:196 :uszy

Kasiu masz właściwe skojarzenia, tylko z wrzątkiem do skubania nie trzeba latać ...można to zrobić w domu ;:306 masz racje smrodzik jest wredny!
Jednak jak woda zamarza to latam z wrzątkiem, żeby lód roztopić. Nie lubię tego, ale jak wiemy picie jest najważniejsze.

Misiu ;:196 już lepiej?

Zdjęcia za chwilę.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Najdłużej kwitnące chryzantemy

Obrazek

ogólne widoczki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miała być jeszcze kwitnąca kalina, ale zdjęcie wyszło zamazane :oops:

Dobrej nocy !
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2014, o 13:09

Post »

O kur...czaczek! Jak kwieciście i te czerwienie! ;:oj
Czyli kury ratuje się wrzątkiem od śmierci z pragnienia oraz ..gołoci z piór :;230
Maska pisze:Poza tym zrobiłam jeszcze coś, ale się nie przyznam
No nie byłabym sobą, jakbym nie rzekła: Proszę się przyznać! Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Marysiu :wit . Jak zawsze nie potrafisz usiedzieć w miejscu :;230 . U mnie dzisiaj wieje i nawet nosa nie mam w planach wystawić poza dom ;:224 . Nie znam się na drzewach owocowych i nie wiedziałam, że one takich oprysków potrzebują jesienią :roll: . Myślałam żeby posadzić jednak jakieś dwa, trzy drzewka owocowe ale sama nie wiem co :roll: . Na pewno nie wiśnie . Może jabłonie?? Marzy mi się morela albo brzoskwinka ale te też potrafią chorować. Może przez zimę coś wymyślę. Ogólne widoczki jeszcze mocno kolorowe ;:138 . Berberysy robią swoje o tej porze i trzeba je sadzić. Co do bzu o którym pisałyśmy na pewno przycięcie dobrze mu zrobi i w przyszłym sezonie będzie piękny . Pozdrawiam :wit .
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, jeszcze dużo liści na drzewach, a i chryzantemy pięknie kwitną. Jest na co popatrzeć. ;:63
Ogólne widoczki bardzo jeszcze kolorowe. ;:138 ;:138
A co takiego zrobiłaś, że nie chcesz się pochwalić?!

Zdrówka dla Was ;:97 ;:97 , buziaki dla Ciebie. ;:cm ;:cm
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Marysiu...chryzantemy na tę porę roku są niezastąpione, zdobią bardzo ładnie i masz ich sporo ;:128 . Ja mam tylko dwie, wystarczy bo i tak o tej porze mało bywam na działce ;:173 . Kto by je podziwiał, chyba koty :;230 . Widzę że pomalutku okrywasz co wrażliwsze, ja dopiero przygotowałam gałązki do okrywania. U nas na działkach zarząd kupił maszynę do rozdrabniania gałęzi, w zeszłym roku na zimę z tych zrębków porobiłam kopczyki różom. W tym roku moje róże były ;:222 , rozmyślam czy nie od tych zrębków ;:224 . Pozdrawiam i życzę pogody abyś mogła przygotować ogródek do zimy ;:168
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marysiu mnie jeszcze czeka oprysk drzewek, muszę kupić miedzian. Piszesz o liściach gruszy, nie wiem co się dzieje pomimo oprysków od kilku lat mocno je atakuje rdza, aż żal patrzeć. Czyżby miedzian już nie działał.
Jesienny ogród bardzo ładnie wygląda, chryzantemy jeszcze kwitną, a moje to już dawno wspomnienie.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Marysiu, masz jeszcze piękny jesiennie ogród, a chryzantemy bardzo wytrwałe i śliczne ;:215 Wilczomlecz coraz piękniejszy, chyba też coś kombinuje żeby zakwitnąć?
Bardzo proszę o zdjęcia kwitnącej kaliny, z nazwą, o ile to możliwe ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Marysiu Marysiu, przyznać się proszę, wiesz jaka jest natura kobiet, no powiedziałaś A, powiedz B, bo teraz męczy nas co mogłas takiego zrobić, że przyznać się nie chcesz ;:306 ;:306 ;:306
A ogród u Ciebie nadal jesienny, choć jak piszesz co dzień rano masz białe, to jednak tym roślinom, które teraz kwitną znaczy chryzantemom to nie przeszkadza ;:215
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Maska napisał(a):
Poza tym zrobiłam jeszcze coś, ale się nie przyznam

Marysiu,
Pod żadnym pozorem się nie przyznawaj!
Okaż żelazny charakter, niech wszyscy skręcają się z ciekawości :;230
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43

Post »

Akurat słuchałam piosenki ze słowami -no weź...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Obrazek

Witam!
Gęba w kubeł, czyli zaklajstruję gumą do życia (jak mówiły moje dzieci gumą do życia. One biedne urodziły się w komunie, a dwie starsze w niej dorastały :D

Kasiu mowy nie ma Obrazek
Może na wiosnę, ale nie wiem czy zapamiętam ;:306
Tak ten wrzątek ma dwojakie znaczenie...a może i więcej?
Dzisiaj dokupiłam 5 cudnych kurek tęczówek czernichowskich stara odmiana Małopolska!

Ewelinko brzoskwinie i pestkowe pokropione i nawet pogoda dopisała, bo było powyżej +5 st i nie padało.
Muszę coś zrobić, żeby było więcej owoców na drzewach. Dlatego opryski te bardziej ekologiczne zrobię. Jak mam Ci coś poradzić to najlepsze są krzewy owocowe...posadź koniecznie świdośliwę tylko odmianę o większych owocach. Jest pyszne, zdrowa i dzieci lubią takie owoce. Parę drzewek musi być, bo wiosną one tak cudnie kwitną! Ja nie trawię iglaków więc berberysy są niezbędne i mam ich kilka ;:215 Pozdrawiam Ciebie także, a pogoda już się zmieniła na niekorzyść...trudno! ;:168

Lucynko masz rację jeszcze coś wisi na krzakach i drzewach co daje kolor w ogródku.
Zgrabiłam w miarę możliwości ścieżkę i nawet zielona trawka się pokazała :D
Pochwalić???? ależ nie ma czym ja się nie chcę przyznać Obrazek
Trzymaj się cieplutko i zdrowiutko ...buziaczki ;:196

Zuziu panowie zrębkujący od razu radzili zostawić górkę na parę miesięcy do przekompostowania, to samo dziewczyny na FO mówiły. Więc w zasadzie po 8 miesiącach może już są zdatne do użycia, a w dodatku przed zimą, która też je potraktuje odpowiednio. Twoje pewnie było za świeże i raczej zaszkodziły. Róże na ogół kopczykuję kompostem nawet nie do końca rozłożonym, a zrębki teraz ogrzeją korzenie powojników. Posypuję też miejsca gdzie sadziłam cebulowe. Rzeczywiście jak ja miałam działkę też nie sadziłam roślin których nie odwiedzałam...teraz jest inaczej :roll: Posyłam serdeczności ;:196

Dorotko liście gruszy rok temu na zdjęciach wyglądają do końca zdrowo a rdza jedynie na paru listkach. Kazali jesienią mocznikiem potraktować i tak zrobiłam....tylko że efekt odwrotny. Ale to chyba nie wina ogrodu czy ogrodnika, bo wszędzie skarżono się na rdzę i nie miałam ani jednej gruszki. Co nawet było na drzewie przedwcześnie spadło. Najgorzej wyglądała konferencja mocno poturbowana przez koparki, zobaczymy jak będzie z nią na wiosnę. U mnie jeszcze część chryzantem jakby drugi raz chciała kwitnąć.

Martusiu mam ten wilczomlecz od wiosny i od razu chwycił mnie za serce, a na wiosnę inne planuję dokupić. Tego biedaka na razie zasłania trawa, ale może się wysforuje ;:306
Kalina kupowana u Starkla i nazwana różowa, znalazłam kartkę...zdjęcia wstawię niżej.

Iwonko nie przyznam się chociaż wiem że dostałabym tutaj rozgrzeszenie ;:306
Ogród jesienny i to mnie cieszy, bo do białego jakoś nie tęsknię. Trawa zmrożona co jakiś czas nie jest w całym ogrodzie tylko na ogół w miejscach najchłodniejszych, ale temperatura odczuwalna smaga wszystko ...mnie też.

Lisico właśnie to co nie powiem jest konsekwencją mojego szmacianego charakteru ;:306

Beatko Obrazek

Obrazek

Liście tej krzewuszki co ma wygląda jak bazylia...znowu zapomniałam nazwę ;:223

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jaśmin Stefana jakby się zapomniał...trzeba go opatulić, ale jak jak wyrósł ponad miarę!
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

petunie dalej kwitną!
Obrazek

Kolega polecił zostawić akanty na przemrożenia...ale on wytrzymał -1 -3 i -6 i dalej zielony! ;:202
Obrazek

Miłego wieczoru i dziękuję za odwiedziny!
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Twój ogród podzielony jest chyba na odmienne strefy klimatyczne :D W jednej pieknie kwitnąca jesień a w drugiej wiosenka już... co to są takie ładne?
https://www.fotosik.pl/zdjecie/92845bb8cad8a330 i https://www.fotosik.pl/zdjecie/ac96ee3da427a771
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”