1. Tak.
2. Tak.
2. Echeveria agavoides
3. Echeveria elegans, chociaż nieprawidłowe podłoże i być może stanowisko - za mało słońca - wpływa na prawidłową identyfikację.
Ps. Wszystkie wymagają bezwzględnie przesadzenia do właściwego podłoża.
Nie sadzimy sukulentów do gotowego podłoża, nawet jeśli na opakowaniu jest napisane ziemia do sukulentów. Jest zbyt żyzne i mało przepuszczalne. Zawsze mieszamy dodatkowo ze żwirkiem albo z innymi dodatkami, gdzie sama ziemia jest w zdecydowanej mniejszości.
Ale to nie jest wątek o podłożu. Poczytaj ten wątek: viewtopic.php?f=30&t=29595
Racja. Czytałem o tym, coś kombinowałem ze styropianem i pokruszoną doniczką, ale to bezsens.
Jutro idę do sklepu, kupuję żwirek rzeczny oraz keramzyt.
Za około tydzień, jak kaktusy odpoczną bez ziemi i się zabliźnią, wsadzam do tego mixu ziemi i żwirku, na dno jako drenaż poleci keramzyt.
Dzięki za wszelkie rady, cierpliwość i czas Jeszcze wiele do nauki jest więc pewnie nie raz się tu pojawię
Pozdrawiam
A ziemia? Użyć takiej do kaktusów/sukulentów z dodatkiem perlitu? i jeszcze jedno pytanko - można ja zsadzić razem z aloesem w jednej doniczce, czy lepiej nie łączyć różnych gatunków ?
Witam wszystkich, czy mógłbym prosić o pomoc w identyfikacji poniższego okazu. Kaktus ma ponad 12 lat, 46cm wysokości. Od paru lat bezskutecznie usiłuję zmusić go do kwitnienia.
Gatunek nie może być oznaczony cv bo gatunek to wyższa ranga. Nie gatunek a odmiana.
cultus = uprawny varietas = odmiana
Rodzaj i gatunek się przecież nie zmienił na inny wyhodowany.
Dodatkowo cv wcale nie trzeba wytworzyć w hodowli, można znaleźć dziwoląga w naturze i po prostu zarejestrować jako odmianę uprawną.