Wiosna w śląskiej zegrodce cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiosna w śląskiej zegrodce cz. 8

Post »

Eluś, ja też już czekam aby wyprowadzić rośliny z domu. Ale deszcze przez wiele dni zapowiadają i chyba w deszczu będzie trzeba sadzić dalie.
Jeszcze dzisiaj chłodniejsza ma być noc, ale potem już ma być wystarczająco ciepło by rośliny mogły być już w ogrodach.
Uchwyciłas troszkę słonka na fotkach i od razu robi się piękniej także na serduchu ;:215
Miłej niedzieli. ;:168
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Elciu trzeba było kupić folię obciągnąć na tej konstrukcji i już byłby tunel na pomidory! ;:219
Bzy pięknie pachną! w ogrodzie coraz więcej zapachów :D
Trzymaj się cieplutko ;:4
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Lilaki na bogato masz! Wyobrażam sobie ten zapach.... ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Ela ale się nawąchałam twojego bzu,cudny. Cała reszta również ;:333 ;:167
Jakuch piszesz powyżej w poście coś takiego cyt. "achhhhh Józefki tyż za chwilka dadzą czadu " Co to są te Józefki w sląskiej godce? :)
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Iga odpowiem za Elusię Józefki czyli lilie św. Józefa czyli lilium candidum
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ale masz piękne pomidorki
Moje w porównaniu do Twoich to mikrusy
Czy miejsce na pomidorki dostanie jakieś ściany?
Nie dostałam tego musztardowca :(
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Hej Eluś zaglądom czy już tomaty mosz w ziymi, ale nie widza. Podobo mi sie natomiast ta skrzynia na cukinie chyba odgapia ale czy dom rada sama tako zbić? Sałaty mosz dużo w ziymi a ślimory nie zjadają?
;:196
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22

Post »

Elizabetka pisze: Obrazek
Elu gratuluję, ;:138 to niesamowite, czytałam gdzieś, że liście pelargonii się nie ukorzeniają.
Jak widać masz niesamowite zielone łapki, wszystko Ci pięknie rośnie, brawo. ;:196
Czy możesz zdradzić czy listki odłamujesz czy odcinasz i co dodajesz do wody?
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

;:4
Powiem krótko: witajcie w końcówce maja moi kochani. ;:168

Jadzinko dzięki deszczom moja zegrodka wreszcie żyje pełnią szczęścia. Jest żywo-zielono i wszystkie rośliny a zwłaszcza róże mają masę dorodnych pąków kwiatowych.
A skoro zegrodka żyje, to ja tym bardziej. ;:138
Abraham Darby
Obrazek

Beatko Bazyla mam nadzieję, żeś już pokonała najgorsze i najcięższe prace tak jak i ja. ;:196
Teraz tylko koszenie, plewienie, ogławianie...i cała reszta ;:306
Mix kolorów:
Obrazek

Arkadius121 dziękuję. Deszczyk na przemian ze słonkiem i miłe odwiedzinki...czego chcieć więcej.
Pelargonia Wantirna i jej cudne kwiatki

Obrazek

Ewko ewarost Zośka przeszła, no i popatrz koniec maja. Mam nadzieję, że dobrze popadało i u Ciebie. ;:196 :D

Alexander Mc Kenzie
Obrazek

Beatko Beaby wszystkie domowe już wyprowadziłam a jeszcze dziś mi się przypomniało o ołowniku, który zdobił okno; pomaszerował pod jabłonkę. ;:172
Jak dla mnie pogoda super i wreszcie mam wszystkie beczki, kofliczki, garce, wanienki i mauzery pełne wody :;230 ...bo ja kaczka jestem i uwielbiam wodę.
Jest ciepło i po prostu cudownie.
Rosa hemisphaerica
Obrazek
tu z mchową Marechal Davoust
Obrazek

Maryśko mam nadzieję, że mi się spełni marzenie i dojdę i do folii na konstrukcji. Na razie cieszę się z tego co mam. :tan

Obrazek

Basieńko najpierw kwitną lilaki pospolite a teraz daje czadu lilak 'Palibin'...ten to pachnie. I nie radzę go sadzić blisko ławek i altanek bo nie idzie usiedzieć od jego oszołamiającego zapachu :wink:
Opąkowana Zoe i cała reszta.
Obrazek
Igala Iga witam Cię bardzo ;:167 w mojej śląskie zegrodce. ;:196
Jadźka Jadziu dziękuję ;:196 pisała o Józeflelijach....liliach Św. Józefa ...no popatrz jakie już porosły i jakie mają pąki nabrzmiałe. Za chwilę będzie i do oglądania i do wąchania bo pachną z daleka. ;:138

Obrazek

I jeszcze kwiatek dla Ciebie:
Gipsy Boy :D

Obrazek

Gosiu zobaczymy jak te nasze pomidorki w tym roku sobie poradzą pod chmurką. Najważniejsze, że jakoś udało je się poupychać. :wink:
Jak już to konstrukcja po starym garażu dostanie daszek np. z folii ale to sprawa przyszłości.
Kurcze szkoda, że wszystkie nasiona musztardowca wysiałam to bym Ci podesłała...no nic, trzeba będzie zbierać wszystkie nasiona bo naprawdę warto.

Obrazek

Ewiczko ewa w tomaty jakoś udało mi się poupychać. Część do gruntu a część do donic i mam nadzieję, że lato będzie łaskawe dla nich.
A cukinie zaczynają wschodzić i czuja, że się sprawdzi ta skrzinia. Ślimaków pełno ale do sałaty nie dojdą bo rośnie na wysokościach i jeszcze się nie pokapowały. :wink: Za to mrówki w mig się rozgościły i to na samym wierchu.

Cudna Jacqueline du Pre
Obrazek

Iwonko witaj ;:167 w mojej wiosennej zegrodce.
Sama się ucieszyłam, że udało mi się ukorzenić listki: listki odrywałam, czyli były z tzw. piętką.
Posadziłam do ziemi i stoją jak zaklęte....może za głęboko posadzone. Obserwuję i jak tylko coś się będzie działo to napiszę w wątku pelaśkowym. :wink:
Najlepiej jednak odrywać małe sadzonki i sadzić wprost do torfu.

Buziaki dla wszystkich odwiedzających. Chowcie się cieplutko i cieszmy się z nawet najmniejszej rzeczy.

Parę widoczków dla starej i młodej wiary.

Obrazek

Obrazek

Tam kaj ten kijek to posadziłach nasiona kłokoczki kaukaskiej.
Obrazek

Obrazek

Wkurzają mnie pokładające się liście zimowitów...chyba je wytna.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Patrząc na Jacqueline aż mi serce ścisnęło bo moja chyba padła po mimo ,ze w tym miejscu pokazują sie młode odrosty ,ale starą musiałam ściąć do ziemi. Dzisiaj się przyglądałam jedna łodyga ma mnóstwo kolców nie wiem czy Jacquelina też miała ich sporo, czy to bedzie raczej dziczek, a druga łodyżka bez kolców są jeszcze prócz tego dwie czyli razem 4 . Jeszcze trochę poczekam co z tego wyrośnie.Elusia obadaj czy Twoja ma sporo kolców bo ja jeśli dobrze pamiętam to myślę ,ze ona była mocno kolczasta .Eluśka po tych deszczach to sama radość płynie dla nas, ale co mają powiedzieć powodzianie ich bardzo szkoda ;:174 Róże zaczynają szaleć ;:167 ;:167
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22

Post »

Elu dziękuję, dobrze wiedzieć, że tak też można, tylko pewnie trzeba dłużej czekać.
Te odmianowe nie tak łatwo ukorzenić nawet w torfie. Nie zdradziłaś czy to sama woda czy coś dodajesz?
Proszę pokaż jakie jeszcze masz pelargonie, dziękuję. ;:196
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Elu bardzo lubię odwiedzać Twoją zegrodkę. Piękne róże i już kwitnące- ja jeszcze czekam na kwiaty, ale pączków też moc.
Ta sałata to musztardowiec? Możesz napisać dokładną nazwę? Muszę sobie kupić nasiona na jesień.
Fajnie, że już wszystko wyprowadziłaś do ogrodu, ja późno siałam, bo dokładnie miesiąc temu i z moich rozsad tylko ogórki poszły wczoraj do gruntu, reszta czyli cukinie, bazylie i aksamitki i ogrom cynii różnych nadal są w regale na balkonie i jeszcze budują masę.

Pozdrawiam Cię i życzę dalej dobrej pogody. :)
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jadzinko byłam sprawdzić za pamięci i przyjrzałam się łodyżkom Jacqueline: ma dużo kolców ale są krótkie i bardzo gęsto ułożone. Moja też ledwo zipała na tej patelni jaką jej zafundowałam ale na szczęście żyje. ;:167
Na tych naszych piaskach cały deszcz momentalnie wsiąka a tam gdzie są gliniaste tereny to niestety woda się trzyma.
Szczerze współczuję powodzianom bo woda i ogień to dwa największe żywioły, przed którymi nie da się uciec.
Wypada życzyć słonka żeby osuszyło zalane tereny i żeby nic nikomu się nie stało. ;:4

Ritausma
Obrazek

Iwonko ukorzenianie na wiosnę i we wrześniu idzie bardzo łatwo. Tylko trzeba dbać żeby miały stale wilgotno i zacienione przewiewne, ciepłe miejsce.
Ja nic nie dodaję. A jak się ukorzenią (zaczną wypuszczać nowe listki) to zaraz przesadzić do lepszej ziemi bo torf jest jałowy.
Z pelargonii mam takie: 'Wantirna', 'Vancouver Centennial', 'Wilhelm Langguth'.
Bardzo mi się podobają bluszczolistne i odmianowa 'White splash' ale sobie w tym roku odpuściłam :wink: a teraz mi żal.
Idę teraz zrobić pelargonię na pniu i jak będzie gotowa to pokażę i inne też. :D
;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43

Post »

Elizabetka pisze:
A skoro zegrodka żyje, to ja tym bardziej. ;:138
Zapamiętam sobie tę świetną myśl.

Pelargonia 'Wantirna' śliczności,takich liści to jeszcze nie widziałam.Też kupiłam 2 sadzonki odmianowe.
Teraz słońce przygrzeje to wszystko będzie rosło ekspresowo.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Cześć Moniś ;:196
Ogórki to ja dopiero wczoraj posiałam kochana bo czekam aż zjemy rzodkiewkę. :wink:
A musztardowce kupowałam w PNOS, to nie jest sałata.
Mam dwa rodzaje ostre i łagodne...o tu są: http://www.epnos.pl/sklep/nasiona-warzyw/musztardowiec
Sałaty mam od Irenki Rzepka z AWN. ;:168
Ja jeszcze miałam siać aksamitki ale jakoś nie mogę wszystkiego zrobić na czas.

Beatko mogę Ci uszczknąć zdziebko tej Wantirny jak tylko zechcesz. ;:138 Nic nie chcę w zamian wyobraź sobie. :lol:
Tylko słonko możesz dla nas zamówić.

Pierwszy przekwitnięty kwiatek róży. ;:145
Obrazek
ale pojawiają się nowe....tysiące nowych. ;:33

Obrazek

Obrazek

Gertude Jakyll cudowna ;:303
Obrazek

Cudowny róż, po prostu boski John Hopper ;:167
Obrazek

Kamelia też od wczoraj na wakacjach, dołączyła do fuksji.
Obrazek

W mojej kuchni ogrodowej na miejscu kompostownika wyrosły dynie Hokkaido. Ziemia wybrana a pesteczki zostały.
Na razie nie mam gdzie składać resztek więc mam przenośny kompostownik w workach. :lol:

Obrazek

Serdeczności dla wszystkich moich gości. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”