Ustronie pod miedzą cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ustronie pod miedzą cz.2

Post »

Aniu, Natalio, Beatko, Wiolu, Ewelinko- witajcie! ;:167
Dziękuję za życzenia zdrowia i do Was kieruję takie same. :) Na szczęście mi już odpuściło, jednak medycyna naturalna, pasta z kurkumy z miodem z mniszka, sokiem z cytryny, imbirem i czosnkiem jest rewelacyjna- już drugi raz tej zimy postawiła mnie na nogi. Niech się schowają antybiotyki z apteki. Biorę codziennie rutinaceę, witaminę d3 i probiotyki no i staram się cały czas zdrowo odżywiać.

Nie mam dla Was żadnych świeżych ogrodowych zdjęć. Nie robię jeszcze żadnych wysiewów- nie mam do tego czasu ani głowy i myślę że nie wcześniej jak w kwietniu pomyślę o czymkolwiek.
Jednak na działce pracujemy- zaczęliśmy od przycięcia brzozy i zgrabienia resztek liści z trawnika, potem było malowanie owocowych drzew wapnem i skubanie róż z liści, dziś cięcie owocowych, przycięcie hortensji bukietowych, budlei i barbuli i oprysk miedzianem. Cały czas sprzątam badyle- posprzątałam już 6 worów pozimowych śmieci, ale jeszcze sporo czeka.
Kwitną pierwsze krokusy i róże niektóre już mają czerwone, nowe listki. Aż nie do wiary. Róże przezimowały dobrze, są całe zieloniutkie, niestety na liściach sporo plamistości i wszystko skubałam do gołych pędów.

A w domu sobie piekę na zakwasie.. :wink: :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p
Od: 24 sty 2013, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moniko, w ty roku jesteś moim różanym guru :heja więc będę pytać ... Czy te listki obrywasz dlatego by uniknąć chorób tak? Nawet ddyby nie miały plamek?
W weekend może wyskoczę do siebie na chwilę to bym ogarnęła gołocenie róż z listków.
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Monia jakież to pyszności u Ciebie i do tego zdrowe. Cieszę się, że samopoczucie też już dobre.

Ja swoje różyczki też już prawie wszystkie oskubałam.
Taką miałam nadzieję na ogrodowe robótki w weekend a tu pada ;:223

Monia a co opryskujesz miedzianem, tzn. jakie rośliny oczywiście?

Dziękuję za życzenia zdrówka które odwzajemniam i serdecznie pozdrawiam ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p

Post »

Hello , działałaś dziś skoro aura dała nam 17 stopni ?
Powiedz mi czy jeszcze ochraniamy róże stroiszem i kopczykami? Do kiedy ?
Kupiłam róże jesienią i puszczają już listki z boczków ...
Ania
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobry wieczór! :wit

Dziś wreszcie był piękny dzień i popracowałam w ogrodzie, prawie już posprzątane i niedługo cięcie róż i będzie można wziąć się za truskawki i warzywnik obsiewać. Jednak na taki efekt pracowaliśmy już od jesieni, najpierw grabiąc liście, potem przy prawie każdej wizycie przycinając coś na rabatach, a od lutego to już wycinałam trawy, malowanie drzew, przycinanie drzew, przycinanie hortensji. Za każdą wizytą coś.

Aniu pytałaś mnie o róże- na liściach widziałam różne plamki, więc dla pewności oberwałam, zresztą i tak będę je skracać o połowę- no może pnące tylko końcówki..
U mnie też już puszczają na maksa nowe liście, na razie w formie czerwonych pąków. W ten weekend rozgarnęłam kopczyki wszystkich róż, a stroisza nie miałam w tym roku wcale. Zima na szczęście była łagodna. Róże ciąć będę za tydzień lub dwa.

Beatko, chlebki piekę już dwa miesiące, a ostatnio przytrafił mi się zakalec... no ale cóż, zdarza się i najlepszemu. Oprysk miedzianem- drzewa owocowe, porzeczki i róże. Dzięki za życzenia zdrówka, ale znów jestem przeziębiona, mam okropny katar i straszną chrypkę, ale pracuję bo nie mam gorączki itp. No i chyba jestem pracoholikiem...

Zostawiam kilka moich dzisiejszych zdjęć. ;:167
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przylaszczki

Obrazek

Obrazek

Coś niecoś zostawię na potem :wink:
Dobrej nocy.
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Moniu, brak słów piękne zdjęcia jak obrazy .. i pszczółka przyleciała do Ciebie ;:167 Przylaszczki jakie masz śliczne, moje niebieskie też jeszcze zamknięte, one kwitną po różowej.
Chlebki pachnące i pyszne ;:196
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Moniko , w takim razie ja odgarnę następnym razem i usunę stroisz bo większość i tak zrzuciła igły i śmieci.
Masz rację, jesień była ciepła i długo można było usuwać stare byliny i teraz jest mniej pracy.
Ja walczyłam dziś z jabłonką . Ale udało się prześwietlić.
Teraz czekam na pienną Ballerinę , bo na jesień kupiłam zwykłą ale uległam jej czarowi. ;:180

Chlebki aż pachną przez monitor .....
Ania
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Cudowne widoki, takie wiosenne i słoneczne ;:167
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Natalio- udało się nałapać trochę słoneczka na zapas, bo dziś znów zimnica...

Obrazek

Obrazek

Violu, dziękuję kochanie ;:167 Pszczółki już były i motylki. :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aniu, w tym tygodniu zapowiadają małe przymrozki, może poczekaj z odkrywaniem do soboty. U mnie róże już ruszyły i teraz sama siebie wstrzymuję z cięciem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Warzywnik czeka na obsianie. Ziemię po kilku latach uprawy mam super- tłusta, żyzna- co roku wzbogacam ją kompostem, gnojówkami z pokrzyw, kompostowanym obornikiem, poplonem (gorczyca lub żyto). Teraz będę uprawiała poletko po truskawkach na ogórki i cukinię. Ktoś się orientuje kiedy można wysiać facelię na wiosenny przedplon? Już? Za tydzień, dwa?

Czekamy na wiosnę. :)

Obrazek
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Monia, wpadam w kompleksy jak do Ciebie przychodzę. Ogród wymuskany, wysprzątany a wiosenne kwiatuszki pięknie kwitną nic sobie nie robiąc z pogody.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Moniko nie pamiętam jak z facelią, ale gorczycę na przedplon już wysiałam ;:108 Miałam nadzieję że pojadę na działkę dzisiaj, a tu klops, pogoda znów paskudna ;:222
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Moniko :wit . Upierdliwa ta pogoda, jak nie wiatr to zimnica a nagle tylko jeden dzień ciepła :evil: . Twoja działeczka już się obudziła i sporo kolorku już jest ;:215 . Krokusiki pięknie uchwyciłaś ;:215 . Warzywnik pięknie przygotowany na zasiewy . Tylko ta pogoda nas wstrzymuje ze wszystkim :? . Pozdrawiam i ciepła życzę :wit .
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p

Post »

Pąki na różach jak ta lala. Widziałam filmik Ćwika o prowadzeniu na kratkach pnących - trzeba robić delikatne esy floresy na kratkach i one tak jak przy kulkowaniu puszczają więcej pędów.
Ania
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiem. Planuję to, bo będziemy dorabiać belki przy tarasie właśnie do poziomego montowania róż. Myślę, że w przyszłym. Miesiącu już będą. Jak róże ruszą, to będę je tak okręcać. na razie nie mam jak.

Ewelinko, niestety znów mnie chorobsko trzyma o nawet poszłam na krótkie zwolnienie, żeby do soboty wydobrzec.

Życzę Wam zdrowia przede wszystkim.
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Moniu kochana no co ja czytam, znowu Cię dopadło choróbsko ;:185 Współczuję ;:168 sama też walczę z jakimś paskudnym wirusem, który zafundował mi infekcję dróg oddechowych z kaszlem jak przy tuberze :wink: Na szczęście wygląda na to, że idzie ku dobremu. Już dzisiaj nawet odzyskałam jako taki głos, już nie zgrzytam jak stare, zardzewiałe wrota :lol:

Śliczna wiosna u Ciebie na ślicznych zdjęciach - uwielbiam je oglądać.

Ja swoje róże też staram się okręcać, zakręcać, przyginać na pergoli przy bramce, a Gizelkę rozpinam na kształt wachlarza. Natomiast moje obie ND samoistnie się pokładają na krzewach klombu. Sama jestem ciekawa jaki to da w tym roku efekt.

Życzę zdrówka, zdrówka, zdrówka i dobrej pogody ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”