Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 8

Post »

:wit Witam weekendowo!
Nareszcie trochę wiosny jesienią! ;:138 Temperatura marcowa i jasne ;:3 na lazurowym niebie. Czego chcieć więcej... ;:215 Może tylko tego, by taka pogoda trwała dłużej niż dwa dni. ;:108
Naturalnie działkę odwiedziłam i nawet coś podziałałam na tzw. zapleczu, jednak krótko, ponieważ czeka mnie miłe spotkanie rodzinne, do którego musiałam się trochę przygotować. ;:303
Coraz trudniej znaleźć ciekawe obiekty do obfocenia, coraz mniej koloru i gdyby nie barwy jesiennych liści, byłoby już bardzo smętnie. ;:174

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Krysiu [christinkrysia] - przypomnij się wiosną, a z przyjemnością poślę Ci po trochu każdej z odmian dąbrówki. ;:333 Bardzo ładnie mi się porozrastały i zaczęły zajmować ciut za dużo miejsca, dobrze im zrobi małe przetrzebienie. ;:108
Dziękuję za słoneczko, ;:196 które sprawiło mi dzisiaj dużo radości. :tan

Obrazek

Ewuniu [ewarost] - cieszę się, że ;:3 Ci ogrzewa i osusza glebę, a jednocześnie raduje duszę. ;:138
Przywiozłam dzisiaj mnóstwo szczepek chryzantemowych. Będę się starała ukorzenić je. ;:7 Jeśli eksperyment się powiedzie, obdzielę sadzonkami wiele chętnych osób. ;:303
Słońce pięknie nam dzisiaj świeciło.Dziękuję. ;:196

Obrazek

Dobrego sobotniego wieczoru życzę wszystkim i duuużo słonka na niedzielę. ;:79
Do miłego! :wit :wit
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lucynko też eksperymentuję z chryzantemami... jak się uda będzie wymianka :tan Niedzieli ze ;:3 życzę, a na fotkach widać teraz detale np. uroczy płotek ;:333
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48

Post »

Lucynko,

w tym roku również "zachorowałam" na żurawki. Jedną mam dwuletnią, od wiosny kwitnie cały czas. Więc dokupiłam jeszcze kilka innych. Masz rację, nawet zimą ich listki zdobią rabaty. Dziękuję za możliwość pozyskania od ciebie hibiskusów, jednak podziękuję, ponieważ nie mam już gdzie posadzić. Mąż nie chce pozbyć się części trawy, dlatego z nowymi nasadzeniami muszę się hamować. Te rośliny dorastają do pokaźnych rozmiarów.
Czy pamietasz chociaż nazwę tego floksa "variegata". Będę szukać wiosną w sklepach ogrodniczych. Jest naprawdę ciekawy.
A skąd masz chryzantemy i jak zamierzasz je rozmnożyć?

pozdrawiam
Paula
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko dobrze, że wieczór długi mogę spokojnie nadrobić zaległości w pisaniu, podglądam stale. :) Też czosnkom Krzysztofa się nie oparłam. ;:306 Tulipanów coraz więcej sadzisz. :) Dziewanna o tej porze z kwiatami. ;:215 Rudbekie powtarzają cechy, czy mieszają się odmiany i z nasion różnie kwitną. :?: Czerwona chryzantema wyjątkowa, ale inne też cudnie Ci kwitną. ;:oj Pewnie rzeczywiście gołąbkowymi dobrami im za bardzo dogadzasz, skoro takie wysokie porosły. ;:108 Niech kolejne się ukorzenią i cieszą oczy za rok. Wystraszyłaś dzieci. :wink: Jakoś nie umiem znaleźć tłumaczenia dla rodziców, którzy nie widzą nic złego w powielaniu obcych wzorów świętowania. ;:131 Udał nam się dzisiejszy dzień. ;:215 Jutro też zapowiada się słonecznie, niech goście trochę ruszą się z kanapy. :wink: Miłego świętowania. ;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Cieszę się, że nareszcie jesteś zadowolona z pogody, bo i ja byłam :D
Ja też miałam wrażenie, że to wiosna, i nawet miałam zamiar wziąc się za gruntowne porządki, ale widok kwitnących chryzantem uświadomił mi, że to jednak jesień.
Posprzątałam co miałam posprzątać, a resztę zostawiam na prawdziwą wiosnę, bo chcę zostawić jak najwięcej schronienia dla robaczków.
Ty za to masz niesamowity porządek na rabatkach.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie!
Kończy się słoneczny weekend i zdaje się, że kończą się słoneczne dni, przynajmniej u mnie.
Oczywiście nie było wysiadywania, odbył się spacerek, a przy okazji wizyta na działeczce.
Słoneczko mocno kusiło do opuszczenia czterech ścian, dzięki czemu i ja mogłam się dotlenić. ;:138

Stokrotki kwitną w najlepsze!Obrazek

Obrazek

Ewuniu [ewarost] - nasadziłam mnóstwo szczepek chryzantemowych. ;:7 Ciekawe, ile z nich się ukorzeni. ;:218 Bo że pewna ilość zapuści korzenie, to na pewno. ;:108
Biały płotek otacza rabatkę ziołową połączoną z klombem lawendowym. W sezonie są tam najpiękniejsze zapachy. ;:215
Za słoneczko dziękuję, ;:196 pięknie dziś świeciło. ;:3

Obrazek

Paulinko - ach, Ci mężowie! ;:306 Ja też najchętniej zlikwidowałabym nasz mały trawniczek, który tak po prawdzie to tylko z nazwy jest trawnikiem, jako że różne zielska w tej trawie rosną. Jednak mąż pilnuje go jak źrenicy oka, a ja i tak wsadziłam tam trzy hibiskusy w jednej kępie i jednego hibiskusa bylinowego. Rozrosły się już wszystkie cztery i nie ma mowy o przeniesieniu w inne miejsce. ;:224
Ten floks ma jedną nazwę: 'floks wiechowaty variegata'. ;:108
Chryzantemy mam od koleżanki z naszego forum, a rozmnażam je tak, jak się rozmnaża pelargonie, tzn. pobieram szczepki i wsadzam do doniczki, w której jest ziemia zmieszana z ukorzeniaczem. ;:108 Doniczkę stawiam w osłoniętym miejscu i czekam. ;:63

Obrazek

Gosiu [Margo] - ciekawa jestem, co jutrzejszy dzień przyniesie w pogodzie. ;:204
Znowu bowiem straszą nadciągającym frontem atmosferycznym. ;:145
Działka rządzi się innymi prawami ;:108 i ponieważ udanie się na działeczkę to już wyprawa, trzeba być przygotowanym na każdą ewentualność, ;:131 np. taką, że pogoda może uniemożliwić wiosenne porządki. ;:124
W ubiegłym roku trochę sobie odpuściłam jesienne porządki, wiosną przyszły choroby w rodzinie i trudno mi było wyrobić się niemal przez całe lato. ;:222 Nauczona doświadczeniem w tym roku zadbałam o jak najmniej pracy wiosną. ;:303

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

A te chryzantemy to ukorzeniasz teraz czy dopiero wiosną?
Bo w sumie to i tak i tak je za niedługo będę musiała ściąć aby je okryć na zimę i pomyślałam, że może to wykorzystam by teraz spróbować zrobić sadzonki. Tylko nie wiem czy to ma sens, czy lepiej jednak na wiosnę?
Pierwszy raz słyszę aby zmieszać ziemię z ukorzeniaczem. Ja zawsze zamaczałam łodyżkę w ukorzeniaczu i potem dopiero wbijałam w ziemię. Fajnie jest tak poznawać wciąż nowe sposoby.
Pogodnego tygodnia życzę. ;:3
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Ostatnie dni przyniosły nam dobrodziejstwo pięknej pogody ! Nowe siły wstąpiły we wszystkich.Jeszcze kilka dni w tym tygodniu u mnie zapowiada się ładnych ale jakoś tak nie działkowo już jest mimo wszystko! ;:131
Nawet chęci do robienia czegokolwiek na działce już nie mam...Obym tylko zmobilizowała się w odpowiednim czasie do zabezpieczenia roślin przed zimą!
Zawsze po Święcie Z . nachodzi i mnie ochota na przechowanie chryzantem ale z marnym skutkiem ;:oj ...Najczęściej to trafiały mi się prawdopodobnie jednoroczne ;:222 Na takich późno kwitnących też mi nie zależy bo pożytek na działce z nich żaden i miejsca szkoda...Mam 3 chryzantemy wczesne i one kwitną od lata i te są ;:333
Będę kibicować Twoim sadzonkom! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit Lucynko
Jestem i podziwiam twoje piękne chryzantemki.
A wiesz,że i i ja skusiłam się i kupiłam sobie nowe.Wariat i tyle ;:306
Zdówka nieustająco życzę :D ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Beatko - chryzantemy eksperymentalnie ukorzeniam już teraz. ;:108 Jeśli nic z tego nie będzie - a wszystko zależy od tego, jaką będą miały zimę - to powtórzę zabieg wiosną. :) Nic na tym eksperymencie nie tracę, a może jakiś zysk będzie. ;:218
Co do ukorzeniacza, to sposób jego zastosowania zależy od rodzaju środka. Ja mam taki, który polecają mieszać z ziemią. ;:108
Dziękuję za dobre życzenie i odwzajemniam. ;:196

Obrazek

Maryniu - a u mnie już ma nie być słońca, tylko chmury. ;:222 Może jeszcze bez deszczu, ale szarości nie nastrajają pozytywnie. ;:185
Z posadzeniem chryzantem poeksperymentowałam w taki sposób, że posadziłam je na rabacie, na której najpierw kwitną tulipany, potem liliowce, a na końcu chryzantemy. ;:108 Świetnie mi się to sprawdziło, bo liliowce swoimi liśćmi zakryły żółknące liście tulipanów, a gdy przycięłam liście liliowców po przekwitnięciu, to rozpanoszyły się i zakwitły chryzantemy. ;:63
Za kibicowanie pięknie dziękuję. ;:180 Pewnie się przyda. ;:196 ;:196

Obrazek

Aniu [anabuko] - chryzantemki już kończą swoje kwitnienie, ale dały naprawdę piękny popis! ;:333
Dlaczego "wariat"? :shock: Ja też wybieram się jutro na polowanie. ;:65 A nuż coś ciekawego się trafi.... ;:306
Bardzo dziękuję ;:196 i wzajemnie życzę zdrówka. ;:167

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Soniu - zupełnie nie rozumiem, jak to się stało, że zgubiłam Twój post i nie odpowiedziałam.
Diabeł ogonem nakrył, czy co... Przepraszam ;:196 i śpieszę naprawić swój błąd.
Tulipany sadzę i dosadzam, bo obawiam się, że większość cebulek zgnije w mojej glinie w związku z tą bardzo mokrą jesienią. ;:223
Myślę, że jest tak, jak piszesz i faktycznie chryzantemy mają za dużo papu, ale one nie są same na rabacie, tylko wespół w zespół z tulipanami i liliowcami, wobec czego nawozu muszą dostać. ;:108 Jednak nie przesadzam, szczególnie w tym roku co nie co zaniedbałam dogadzanie swoim roślinom, a one i tak popisywały się kwiatami i wzrostem. ;:224
Dzieci nie wystraszyłam, tylko sobie z nimi porozmawiałam i wytłumaczyłam im znaczenie naszego polskiego, katolickiego święta. ;:108
Muszę przyznać, że dzieciaczki inteligentne i same dzieliły się posiadaną prawidłową wiedzą na ten temat. ;:333 A w piątek przyszły po cukierki. ;:303 Nie wszystkie, troje przyszło i miały niesamowitą frajdę, bo dostały dużą torbę słodyczy.
Ja pracowałam z dziećmi w różnym wieku w ciągu ponad trzydziestu lat w zawodzie belferki i jeszcze pamiętam, jak z takimi małymi ludźmi rozmawiać, żeby im nie sprawić przykrości, nie urazić ich rodziców, a cel osiągnąć. :)
Goście ruszyli tyłeczki i słoneczny dzień został prawidłowo wykorzystany. ;:63 Dziękuję. ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Przybiegłam jeszcze, by wraz z moimi zwierzaczkami powiedzieć Wam: Dobrej nocy, kochani. ;:196 ;:196 ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko czy te wszystkie zdjęcia są aktualne? czy tyle jeszcze kwiatuszków Ci kwitnie? Czuję że odpowiesz twierdząco :D Rzadko bywam wybacz, ale coś nie mogę się zorganizować i tu chciałabym być i gdzie indziej a w rzeczywistości wkrada mi się chaos. Kociczka i piesio do wygłaskania, Ty do wycałowania ;:196 Śpijcie dobrze!

p.s. faktycznie słońce to miałaś ostre, takie jak u mnie wczoraj :uszy
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Lucynko piękne słoneczko - ciekawe czy dzisiaj tez tak będzie ? czego Ci życzę ;:196
Zwierzaczki wygłaskaj ode mnie .
Piękne kwiatuszki jeszcze Ci kwitną ;:333 U mnie też próbują jeszcze .
Miłego dnia ;:196
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Lucynko dawno mnie nie było, chandra jakaś czy coś do tego wieczny brak czasu, ale nadrobiłam czytanie i oglądanie cudnych zdjęć .Wygłaskaj czworonożnych domowników i mężusia ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”