Wiejski po przejściach cz.36

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiejski po przejściach cz.36

Post »

Marysiu, moja jeżyna ukorzenia się bezproblemowo sama. Jak tylko dotknie ziemi końcówką pędu, zaraz wypuszcza korzonki. Mam taką odmianę z postrzępionymi liśćmi, ma owoce niezbyt duże, ale bardzo słodkie. Tak samo ukorzenia się czarna malina, która jak dla mnie jest bardzo smaczna i co ważne nie ma wkładki mięsnej. ;:306 Kosy też ją bardzo lubią, a one mają dobry smak. ;:108 ;:108
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Maryś jestem ciekawa tej mini datury i widać pęknięty pączek czyli lada chwila kwiat. Ona z tych wieloletnich ?
Niebawem w Twoim ogrodzie będzie unosił się piękny zapach kwiatów hosty Plantaginea . Mam ja u siebie w kilku miejscach właśnie dla zapachu, poza tym to odmiana, która może rosnąc na pełnym słońcu i wtedy ma śliczne limonkowe kolory.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit :wit Witaj, Maryś!
Chwilę mnie nie było, przychodzę do Ciebie i czytam, że znowu na lofrach byłaś. :shock:
Na bardzo ładnych, sympatycznych i obfitych w łowy lofrach, ;:138 ;:138 więc wypada mi tylko pozazdrościć, jako że ja w tym roku taka bardziej uwiązana. Jak pies przy budzie. ;:224
Cudne te maki ceramiczne. ;:215 Czy one takie duże, czy zdjęcie w takim zbliżeniu?
Ptaszę też ładne. ;:333
A ogród nic sobie nie robi z Twojego fruwania po Polsce i kwitnie w najlepsze. ;:63 ;:63
Widzę, że Twoja pachnąca hosta identycznie podziurkowana jak moja. ;:108 Widać ślimaczki szczególnie ją sobie upodobały. ;:204
A kwiatów miniaturowej datury też jestem bardzo ciekawa. :roll:

Dobrego weekendu, Marysiu. ;:196
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Ale te maki to chyba schowasz na zimę? Szkoda by było, gdyby mróz zniszczył takie śliczności.
Ciekawa jestem tej miniaturowej datury ;:65
Żółty aster niezwykły, taki "iglasty" ;:oj
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam w nowym miesiącu! coraz bliżej powiem oględnie do nastawienia piernika długodojrzewającego ;:306

Za oknem szykuje się jakaś burza, a może nas ominie? Ostatnie dni mam pracowite w ogrodzie ...i w kuchni!
Dostałam parę przesyłek więc było sadzenie i przesadzanie, ale jestem na bieżąco! Pomidory szybko dojrzewają więc właściwie piec chodzi na okrągło. Zima będzie pomidorowa :D

Misiu ;:196 o tak piękny ogród, w pięknym mieście i przesympatyczni ludzie!

Zuziu niestety miejsca coraz mniej a chęci na nowości niekończące się! Zdrówka ;:196

Kasiu każdy kwiat to same zalety ;:168

Mariolko zamówiłam jeszcze poidełko z czego się cieszę bo będzie piękne i praktyczne ;:215

Marysiu to jednodniowe wyjazdy więc na ogród nie mają wpływu! Zmieniać?....nie to tylko zabawa!
Tu http://aniolyzwadowic.pl byłam! ale na zimę muszę maki zabrać bo zamarzająca woda mogłaby im zrobić krzywdę :wink: Dzbany widuję i na pewno gdzieś znajdziesz bez konieczności wysyłania.

Aniu ozdabiamy nasze ogrody w różny sposób :D Żółta róża to Graham Thomas!
Bylinowe clematisy są pewne w hodowli, a te dwa co ostatnio kupiłam trafiły się bardzo ładne i co najważniejsze długo kwitną!

Ewelinko zamiana z pewnością byłaby ciekawa, ale bardzo ryzykowna ;:306 Ogród Marty jest jak park, bo jest bardzo duży i dojrzały! Lubie tam jeździć...zresztą zwiedzania ogrodów i poznawanie ogrodników to uzupełnienie FO :D Mnie też maczki chwyciły za serce. Pozdrawiam :wit

Kasiu masz rację to może być Iochroma, nazwana przez Starkla mini daturą :D

Dominiko i Twój ogród ma szansę takowym się stać, bo kochasz rośliny i masz wiele pięknych okazów. Jeszcze ze swoim pomocnikiem stworzycie na pewno piękne i ciekawe miejsce na ziemi! Coś czuję, że jak pojade to jeszcze maczków nakupię ;:215

Marysiu może jednak masz inną jeżynę? a czy Twoja daje odrosty z kolcami? bo moja wybija parę metrów dalej super kolcowym odrostem. Jak ja przenosiłam i to dwa razy to wykopywałam tylko część rośliny i wtedy było ok! Nie mam czarnej maliny, tzn miałam sadzonkę ale nie wiem czy odbije bo cisza. miałam też malino-jeżynę glen coe i wyschła w pierwszym sezonie owocowania ;:174 Może mi ukorzenisz tą czarną malinę ;:180

Krysiu datura to chyba Iochroma jak poznała Kasia, jest wieloletnia ale do przechowania w domu :wink:
Takie hosty o białych pachnących kwiatostanach mam dwie i obydwie rosną w słońcu. A wiesz, że ja też sobie je rozmnożę i posadzę w wielu miejscach ;:180

Lucynko oj byłam , byłam! o czego ja tam nie widziałam! dobrze że chwilowo z gotówką jestem na bakier, bo pewnie zatraciłabym się na amen!
Hosty wszystkie mają dziurki, bo nie sypałam niebieskich kryształków licząc na kaczki! kaczkom muszę ślimaki nosić pod ...dziób i zaczęłam sypać niebieskości. Ślimaków przyszło na ucztę huk!
Ja wcale znowu tak nie fruwam! wierz mi mogłabym więcej!
Daturka niestety musi na zimę do domciu i ciekawa jestem czy rozmnażanie będzie takie samo jak tej dużej!
Dziękuję Lucynko i Tobie życzę miłego weekendu ;:196

Iwonko wszystkie ozdoby chowam do altany więc i maki tam pójdą :D Datura to Iochroma jak wykukała Kasia! a aster lnolistny ma listeczki jak len :D

Za oknem leje jak z cebra!

No to parę zdjęć dzisiejszych!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Już po burzy i wody spadło sporo! Dobrej nocy!
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Maryś hej przez Twoje dzielżany piękne to nie mogłam spać :) Wczoraj widziałam na targu i nie kupiłam.
Łączka bajeczna na tapetę,a u mnie one nie chcą rosnąć kilka razy zapraszałm je do ogródka i giną za każdym razem a u siostry 10km dalej pięknie rosną widocznie tym warszawiankom nie odpowiada moja ziemia :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Śliczne kosmosy, takie lekkie. I dzielżany, a mieczyki- piękne kolory.
U mnie wczoraj tez polało, burza intensywna z dużym gradem, chyba nic nie poniszczyło, nie miałąm okazji jeszcze sprawdzić. Pojemniki przepełnione wszystkie 4, będę musiała machać dziś wiadrami...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Marysiu ,Twój watek pędzi chyba najszybciej ze wszystkich ,bo po kilku dniach nie obecności mam największe zaległości,ten fioletowy floks jest śliczny,ja tez w tym roku kilka dokupiłam ale nie wszystkie kolory się zgadzały ,trzy razy kupowałam czerwonego i nadal go nie mam ,moja następna choroba to dzierżany ,zawsze mi się podobały ,ale jeszcze u mnie nie rosną .Za tydzień są u nas targi w Baszkowicach,wybieramy się z koleżanka o ile nic nie stanie na przeszkodzie,co ostatnio zdaża się dość często.Serdecznie pozdrawiam no i oczywiście zazdroszczę spotkania,po zdjęciach widzę ,że było super ;:215
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Marysiu piękne dzielżany kosmosy , mieczyki ;:215
Winnik też cudowny ;:333
Wizyta u Martusi wspaniała , ja też jej obiecałam że ja odwiedzę i nie wiem czy dam radę .
Michała już pytam kiedy i jedziemy ;:71 pisz co mamy zabrać :D
I u mnie w nocy popadało nareszcie ;:138 ;:138
Pozdrawiam serdecznie ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Szaliczek daje dużo swobody i miejsca na roślinki, co prawda musisz się nabiegać po nim.
U Jagódki jest mniej przestrzeni z racji mieszkania w mieście i porządek ograniczony bukszpanem :D
Każdy ma swój styl i się realizuje w ogrodzie na swój sposób. Ja bym się nie zamieniła chyba z nikim, choć u nas wiejski bałagan i ogród rozczłonkowany. :roll:
Marysiu maczki bardzo sympatyczne :D
Czy to róża ''Graham Thomas '' :?:
Dzielżany wypasione i kosmosiki urocze :D
Fajne masz doniczki do ziół no i ten rozmaryn ciekawy :D
Iochromy na żywo jeszcze nie widziałam, będzie fioletowo - niebieska chyba.
No popatrz, kaczuchy leniwe, żeby tylko granulek nie zjadły :;230
Melduję, że piękna lobelia bylinowa od Ciebie zgięta w paczce i wysuszona odżyła i ma się dobrze. :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu Nadrobiłam zaległości ;:168 Kosmosy, dzielżany, wszystko pięknie kwitnie ;:333 Masz piękne kolory mieczyków, po moich już tylko wspomnienie zostało, ale takie piękne nie były :)
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marysiu maki ceramiczne piękne, fajna dekoracja do ogrodu. Pomyślałam, że w kielichach może zbierać się woda i ptaszki owady będą korzystać.
Dzielżany super kwitną, a mieczyków nie mogę umiejscowić, chyba ich jak byłam nie wypatrzyłam.
Pogoda nas dziś nie rozpieszczała tak ma być przez kilka dni, czyżby zapowiedź jesieni.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Oj jakie cudne ozdoby zdobyłaś ;:63 Uwielbiam ceramikę. Mój M na to mówi skorupy :lol: I jak zatrzymuję się przy takich straganach to robi oczy :;230 . Takie maki chętnie bym przygarnęła ;:173 I ptaszka też, chyba bardziej ptaszka ;:108
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Nasadziłam wiosną kilka mieczyków (z zeszłego roku), a kwitną tylko 2 sztuki. Twoje Marysiu są piękne i fajnie wyglądają w mieszance kolorów :)
Ozdoby zdobyczne sympatyczne, czytam że zamówiłaś jeszcze poidełko, ale zdaje mi się że maki do tego się nadają.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!
I nagle lato się skończyło i nastała wrześniowa pogoda...znam to znam! Bywało, że wracałam pięknie opalona z wakacji i we wrześniu wskakiwałam w rajstopy... i tyle było z moich opalonych nóg! :D
Deszcz siąpił, chmury się przewalały, a pół dnia było po prostu zimno, bo tylko 13 st.

Misiu czy warszawiankami nazywasz onętki? Powiem Ci szczerze że u mnie to różnie rosną. Czasem silnie jak drzewa ogromne rośliny, czasem zwiewne jak tancerki na wietrze i rzadko, ale czasem się wysiewają. Skąd ta różnica to nie wiem ;:185 W tym roku żadne nie przetrwały braku mojej opieki i te są z kupnych sadzonek :D Dzielżany miałam kiedyś bogate kępy i teraz muszą z powrotem nabrać ciała :D

Tereniu tencia nie mam na to rady :? Floksy najczęściej kupuję na targu albo karpy w markecie (Auch) i jak do tej pory mam to co wybrałam, a dwa mam z siewu nasion. Są prześliczne ! Nie próbowałam nigdy siać dzielżanów, ale mogę zebrać nasiona po przekwitnieniu kwiatów i możesz spróbować. Spotkania zawsze są miłe, bo ogrodnicy to wspaniali ludzie! pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa!

Tereniu TerDob ogromnie mnie cieszy Twój deszcz, bo był Ci bardzo potrzebny! Martusię bardzo lubię i jak jej długo nie widzę to po postu ckni mi się za nią...no i za jej cudnym ogrodem. teraz bardzo się cieszę, że mnie odwiedzicie z Michałkiem, bo też za Wami tęsknię ;:333 Coś na pewno znajdę w Twoim bogatym ogrodzie, dziękuję! To niech Ci jeszcze podleje i dobrej nocy życzę ;:196
Tereniu czy to może być paulownia?

Obrazek

Agnieszko ta zamiana to oczywiście zabawa...na niby! ja też nie oddałabym pewnie swojego ogrodu, chociaż gdyby mi ktoś podarował obok nowy dom z nowym ogrodem, najlepiej pustym to pewnie skusiłabym się, bo ja jako zodiakalny Bliźniak uwielbiam zmiany i nowości :D
Tak Agusiu to Graham Thomas zaczyna powtórne kwitnienie! Dzielżany żółte się wypasły ale rude dzieliłam i sklęsły mocno! Doniczki to okazja wiosenna w LM po niecałe 9 zł były!
Kaczuszki nie chodzą po całym ogrodzie, mają swój rewir więc nie ma niebezpieczeństwa granulkowego :uszy
Wyschła lobelka? oj! to dobrze że odżyła, ale mam jej więcej to byłoby co posyłać drugim razem!
Zobacz co mi zakwitło! ;:196

Obrazek

Ewciu moje mieczyki poszły późno do gruntu to i teraz dopiero kwitną, a cebule gratisowe od Starkla chyba wcale nie zakwitną. Miałam kiedyś kilka odcieni fioletu od bardzo ciemnego, a po roku widzisz jakie są? Jedynie zielony miałam dawno temu i pewnie cebulka dorosła! Królewicz pojechał ;:168

Dorotko tak też się stało! dzisiaj napadało deszczu i jest kielich z wodą

Obrazek

Mieczyki były schowane gdzieś na wysokości kurzego płota! :D Widzisz nawet kilka razy odwiedzając ogród zawsze odkryjesz coś nowego!

Małgosiu ptaszek stał jeden wśród takich byłych wyrobów i dostałam go w prezencie ;:167 Jest cudny i ma nóżkę drucik taki jakby zardzewiały! Maki są kielichami z wodą, ale będzie misa poidełko, bo już dawno poluję na coś gustownego! Mój M nazywa to dzindziboły i też ma odpowiedni do nich stosunek ;:oj

Olu posadziłam mnóstwo mieczyków, przechowanych i dostanych w charakterze gratisów. Kwitną te przechowane, a raczej kwitły bo nocnej ścianie deszczu stoją we flakonie. Poidełko będzie dużą misą (z ptaszkiem), a do maczków musiałabym parę razy dziennie wlewać wodę...szczególnie w upalne lato. Na poidełko już się cieszę :D

Dorotko hortensja ma już dobre miejsce

Obrazek

nie wiem czy kwiatki bardziej się rozwinął?

Obrazek

Obrazek

Kirengeszoma objedzona, a kwiatek dalej w pączku!

Obrazek

nie wiem co to za dzwonek, ale ładnie ponawia kwitnienie!

Obrazek

Liriope dalej cieszy!

Obrazek

Arisaema bardzo się rozrasta, ale owocki ma ładne!

Obrazek

Obrazek

Sally Holmes i jej kolejne kwitnienie!

Obrazek

owocostany ciemiężyka! kwiatuszki mikroskopijne ale owocki potężne :D

Obrazek

Daria miała rację jego kwiaty są żółte ;:oj

Obrazek

no i niestety oznaki jesieni!

Obrazek

Obrazek

Obrazek