BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.2
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.2
To kukurydza gigant z nasion z pakietu EGVGA. Czy będą nasiona, to się okaże za jakieś dwa tygodnie(z tych niższych), a czy w ogóle z tej najwyższej będą to nie wiem. W tamtym sezonie nie zdążyły mi dojrzeć do konkursu.
- BobejGS
- Kontakt:
Moje dwie dyniowe siostry i jeden podrzutek.
A w środku niezawodny Marolex profession plus 12

- BobejGS
- Kontakt:
Wczoraj byłem na działce zabrać tą małą dynie do domu, by ją zważyć. Gdy ją podniosłem za ogonek, to odrazu na głos powiedziałem ,,kurcze nawet ciężka" u w tym momencie ogonek się złamał i dynia zrobiła sru na ziemie.
Więc zważyłem ją bez ogonka i waga wskazała 8kg.
Zerwałem też pierwsze kolby ozdobnych kukurydz. Krzyżówki giganta z glass gem oraz Black aztec.

Wczoraj do północy łuskałem fasole z orzełkiem. Aż mi się pakowanie nasion na AWN przypomniało.

Zerwałem też pierwsze kolby ozdobnych kukurydz. Krzyżówki giganta z glass gem oraz Black aztec.

Wczoraj do północy łuskałem fasole z orzełkiem. Aż mi się pakowanie nasion na AWN przypomniało.

- BobejGS
- Kontakt:
Dorotko, pstrykłem fotki papryce Joes long chili. 

Zebrałem też trochę pomidorków. Widać już niestety zbliżający się koniec sezonu. Na następny sezon zostają na pewno takie odmiany jak: Red pear, Sakiewka chudziaka, Cornabel f1, Corazon F1, Vp1 f1 i Indigo blue beauty.

Zebrałem też kilka pomidorów gigantów, które już nie przyrastały albo krzaki wyglądały źle.

A to najcięższy z nich.

Fasola runner bean.

Zebrałem też trochę pomidorków. Widać już niestety zbliżający się koniec sezonu. Na następny sezon zostają na pewno takie odmiany jak: Red pear, Sakiewka chudziaka, Cornabel f1, Corazon F1, Vp1 f1 i Indigo blue beauty.

Zebrałem też kilka pomidorów gigantów, które już nie przyrastały albo krzaki wyglądały źle.

A to najcięższy z nich.

Fasola runner bean.

- dorota514
- 200p
- Od: 23 lut 2014, o 18:55
Dzięki Błażeju. Fajnie wygląda ta papryka, ale to jednak nie jest to. Za rok mam nadzieję zmierzysz się z papryką z moich nasion.
A ja tymczasem mam chrapkę na Twoje fasolniki i fasole.
Pomidory krążą wokół Twojego PB, ale żaden nie chce wziąć na siebie tego zaszczytu, jest jakiś rokujący na to miano ?
Tak mi się teraz przypomniało, jak tam niebieska truskawka?
A ja tymczasem mam chrapkę na Twoje fasolniki i fasole.
Pomidory krążą wokół Twojego PB, ale żaden nie chce wziąć na siebie tego zaszczytu, jest jakiś rokujący na to miano ?
Tak mi się teraz przypomniało, jak tam niebieska truskawka?
Warzywnik na pustkowiu, giganty i inne dorota514 <---klik
Ogród i inne hobby dorota514 <---- klik
Pozdrawiam
Ogród i inne hobby dorota514 <---- klik
Pozdrawiam
- BobejGS
- Kontakt:
Pomidory krążą tuż pod moim PB i mnie drażnią. Pozostało już tylko kilka sztuk ale 3sztuki są dobrze rokujące. Czy zaskoczą się okaże.
Nasionka z gigantów przeznacze na stowarzyszenie, by się rozpleniły.
Z Twoich nasion papryki bardzo chętnie skorzystam. 
Truskawka okazała się poziomkówką i przestałem się ją zajmować i teraz tylko podlewam. Ta rozrasta się z doniczek jak szalona. Zastanawiam się czy jej nie wysadzić gdzieś pod płotem, bo trochę szkoda kasować ale z drugiej strony one mocno ekspansywne są.
Muszę jechać jeszcze na działke po buraki, sprawdze też czy jest fasolka do zerwania.
Później wstawie jakieś kolejne fotki.
Nasionka z gigantów przeznacze na stowarzyszenie, by się rozpleniły.

Truskawka okazała się poziomkówką i przestałem się ją zajmować i teraz tylko podlewam. Ta rozrasta się z doniczek jak szalona. Zastanawiam się czy jej nie wysadzić gdzieś pod płotem, bo trochę szkoda kasować ale z drugiej strony one mocno ekspansywne są.
Muszę jechać jeszcze na działke po buraki, sprawdze też czy jest fasolka do zerwania.
Później wstawie jakieś kolejne fotki.

- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Błażej ile miał dni od zapylenia do zerwania kabaczek? Bo mój ma już chyba z 1 m długości, a skóra jest nadal miękka i nie wiem czy zrywać czy czekać do mrozów; rósł w cieniu po wielkimi liśćmi. Miałem od Ciebie trzy nasiona i wykiełkowały dwa, jednego prowadziłem na jeden owoc, a drugiego po prostu na bieżące spożycie więc się pozawiązywało z pięć sztuk, każdy gigantyczny
Aha i ile ma tez Twój kabaczek bo ostatecznie nie znalazłem w wątku żebyś podał jego wagę? I co ze słonecznikiem gigantem? Czy uprawiasz taką odmianę o dużych talerzach?

Aha i ile ma tez Twój kabaczek bo ostatecznie nie znalazłem w wątku żebyś podał jego wagę? I co ze słonecznikiem gigantem? Czy uprawiasz taką odmianę o dużych talerzach?
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- BobejGS
- Kontakt:
Witaj. Cieszę się, że się odezwałeś, bo wyszukuje Twoich wpisów w wątków o tykwach już od dawna.
Co do kabaczków, to jeden miał 15.5kg, a drugi 25kg. Nie znam ich Dapów, bo zaniedbałem ten fakt, a zerwałem je tylko dlatego, że jeden przestał rosnąć, a drugi pękł.
Reszta nadal rośnie na krzakach ale słowo rośnie można brać w cudzysłów.
Cztery kabaczki nadal na krzakach i waże je w Krapkowicach dopiero.
Co do słoneczników, to te na talerze mnie w konia zrobiły i urosły ani na talerz, ani wysokie. Może za słabo glebe przygotowałem.
Co do kabaczków, to jeden miał 15.5kg, a drugi 25kg. Nie znam ich Dapów, bo zaniedbałem ten fakt, a zerwałem je tylko dlatego, że jeden przestał rosnąć, a drugi pękł.
Reszta nadal rośnie na krzakach ale słowo rośnie można brać w cudzysłów.

Cztery kabaczki nadal na krzakach i waże je w Krapkowicach dopiero.
Co do słoneczników, to te na talerze mnie w konia zrobiły i urosły ani na talerz, ani wysokie. Może za słabo glebe przygotowałem.

- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Liczę na to że w moich tykwach dojrzeją nasiona żeby mieć na następny rok. Wykiełkowały dwie roślinki jedna Big Hulu Gourd 40KG i jedna African Kettle Gourd 49.8Goell14, trochę za późno ale dobrze że owocki są. Lada dzień lub tydzień i może być przymrozek, a tykwy przybierają na wadze w dużym %.
Jak już będzie sezon na świeże nasiona z tykw tegorocznych to się odezwę to może byś coś załatwił.
Co do słoneczników na duże rondo to mam 8 takich sztuk, a największy pewnie ma coś około 40cm średnicy, każdy z nich rośnie na taczce obornika końskiego z pieczarkarni.
I jeszcze nurtuje mnie pytanie odnośnie melona zimowego czy ktoś w europie bije rekordy odnośnie wagi?
Jak już będzie sezon na świeże nasiona z tykw tegorocznych to się odezwę to może byś coś załatwił.
Co do słoneczników na duże rondo to mam 8 takich sztuk, a największy pewnie ma coś około 40cm średnicy, każdy z nich rośnie na taczce obornika końskiego z pieczarkarni.
I jeszcze nurtuje mnie pytanie odnośnie melona zimowego czy ktoś w europie bije rekordy odnośnie wagi?
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- BobejGS
- Kontakt:
Jeszcze nie wiem co będzie z tykwami na kolejny sezon, bo sam jakoś nie planuje uprawiać. Ale zobaczymy.
Ja wysiałem 6sztuk na kapelusz i żaden nie urósł ciekawy. Największy ma poniżej 40cm, więc nawet dokładnie na razie nie mierzylem.
Co do melonów, to zagraniczni hodowcy uprawiają na wagę. Ja też chciałbym w następnym sezonoe spróbować.
W weekend wybrałem ziemniaczki.

Ja wysiałem 6sztuk na kapelusz i żaden nie urósł ciekawy. Największy ma poniżej 40cm, więc nawet dokładnie na razie nie mierzylem.
Co do melonów, to zagraniczni hodowcy uprawiają na wagę. Ja też chciałbym w następnym sezonoe spróbować.
W weekend wybrałem ziemniaczki.

- BobejGS
- Kontakt:
Wczoraj została też wybrana część buraczków, które się zasłaniały wzajemnie.

Muszę przyznać że strasznie zaniedbałem korzeniowe, bo buraki, marchewki i pietruszka ma w grządkach sporo chwastów.
Wczoraj, starałem się to trochę ogarnąć. 
Będąc na działce przy okazji zerwałem też fasolki z orzełkiem. Co prawda zaskoczył mnie mocny deszcz ale udało się fajną ilość strąków zerwać.

Na jednej marchewce gigant nie mogłem sobie poradzić z mączniakiem, więc postanowiłem ją wykopać.

Myślałem że przekroczy 1kg, tak się jednak nie stało.

Ze znajomym mierzyliśmy też kukurydze. Ma ponad 422cm, bo wyżej nie sięgałem ani Ja, ani wygięta miara.

Muszę przyznać że strasznie zaniedbałem korzeniowe, bo buraki, marchewki i pietruszka ma w grządkach sporo chwastów.

Będąc na działce przy okazji zerwałem też fasolki z orzełkiem. Co prawda zaskoczył mnie mocny deszcz ale udało się fajną ilość strąków zerwać.

Na jednej marchewce gigant nie mogłem sobie poradzić z mączniakiem, więc postanowiłem ją wykopać.
Myślałem że przekroczy 1kg, tak się jednak nie stało.

Ze znajomym mierzyliśmy też kukurydze. Ma ponad 422cm, bo wyżej nie sięgałem ani Ja, ani wygięta miara.

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Brawo.

Ziemniaczki wyglądają niezwykle smakowicie.
- BobejGS
- Kontakt:
Tak, ziemniaczki aż chce się jeść. 
Giganty już odliczają dni do konkursu. W sumie, Ja też. Mam nadzieje że uda się wszystko na tip top ogarnąć.

Giganty już odliczają dni do konkursu. W sumie, Ja też. Mam nadzieje że uda się wszystko na tip top ogarnąć.
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Błażeju musimy się niedługo zgadać kiedy robimy tą wysyłkę ziemniaków
Mam akurat pół worka, w tym roku nie były takie ogromne za to z jednego krzaka pół koszyka
Co tu dużo mówić, warzywka w tym roku pięknie Ci rosną
Chyba spróbuję z gigantyczną marchewką w przyszłym roku
Ta wygląda powalająco
I muszę wrócić do uprawy gigantycznej kukurydzy
Zdjęcia dyń koniecznie wyślij do gazety
Pozdrawiam

Co tu dużo mówić, warzywka w tym roku pięknie Ci rosną

Zdjęcia dyń koniecznie wyślij do gazety

Pozdrawiam

- BobejGS
- Kontakt:
Seba, co do ziemniaków, to pisz na priv, bo ostatnio mam takie zabieganie w związku z konkursem w Krapkowicach(transport, sponsorzy itp), że sporo spraw umówionych wcześniej mi po prostu uciekło.
W tym sezonie z marchewką mam plan minimum 1kg, by pobić zeszłoroczne PB. Już mam przygotowane trzy pojemniki na marchewki na kolejnyvsezon. W kolejnym już 2kg chce mieć. ;)
Kukurydza mi w tym sezonie dużo lepiej urosła niż w tamtym. W kolejnym planuje jej mieć więcej ale jeszcze nie wiem gdzie.
Co do dyń, to najpierw musi mi ktoś z nimi zdjęcie zrobić, bo takowego nie mam. Jednak obecnie nie mam zbytnio czasu.

W tym sezonie z marchewką mam plan minimum 1kg, by pobić zeszłoroczne PB. Już mam przygotowane trzy pojemniki na marchewki na kolejnyvsezon. W kolejnym już 2kg chce mieć. ;)
Kukurydza mi w tym sezonie dużo lepiej urosła niż w tamtym. W kolejnym planuje jej mieć więcej ale jeszcze nie wiem gdzie.

Co do dyń, to najpierw musi mi ktoś z nimi zdjęcie zrobić, bo takowego nie mam. Jednak obecnie nie mam zbytnio czasu.