Ogród na wichrowym cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym cz.10

Post »

Aga2016 pisze:Piękne są Twoje irysy ;:oj , ja też chętnie ustawię się w kolejce po zakupu ;:109 jak będziesz je rozsadzała ;:79. Słyszałam, że tulipany lubią wędrować i należy sadzić je w ziemi w doniczkach, nie wiem co o tym sądzić zwłaszcza, że kupiłam w doniczce i zastanawiam się czy je wyjmować czy wkopać z doniczką.
:wit Agnieszka
Aga, w sprawie irysów pisz na p.w. które Cię interesują :D
Tulipany traktuję bez zbytniego zaangażowania - u mnie albo sarny je zjadają albo ptaki obdziobią albo nornice wygryzą cebule. O wędrowaniu cebul nie słyszałam :shock: Jak niby to miałoby się odbywać ;:218 :?: Wiem, że schodzą w głąb ziemi i marnieją, ale myślę, że przemieszczanie w inne miejsca jest wynikiem przenoszenie przez gryzonie.
Nie wkopuję z doniczkami ani koszykami. Kiedyś tak zrobiłam, ale rok później wykopałam koszyki, bo przeszkadzały mi w pieleniu.

cyma2704 pisze:Moniko Bourgeois to kolejny, który mnie zauroczył, choć pewnie Riveting równie piękny. ;:oj Dziękuję, ;:196 czyli liście mają ładne. O liściach myślę pod kątem ich wyglądu, u mnie chyba łapią jakąś chorobę grzybową, bo zasychają. ;:222
Soniu, mogą im zasychać końcówki, jeśli to pierwszoroczniaki, bo są słabsze i może się tak dziać. Starsze brązowiejące to może być objaw grzyba ;:222

Iwonka1 pisze:Piękna kolekcja irysków ;:63 Wiem, że jesteś irysowo zakręcona, ale ponad 20 samych pumilek? Nawet nie wiedziałam, że może ich być aż tyle ;:218 Nie wiedziałam również, że one tak się nazywają ;:224 Margo2 mi to uświadomiła. To ile masz ogólnie wszystkich irysów?
Kamienny taras ponownie mnie zachwyca, cudny jest ten Twój kawałek podłogi ;:108
Ile mam irysów :?: ;:24 Wszystkich z wysokimi, to chyba nie pokłamię, jeśli powiem, że ok.50-60 ;:109
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jolcia1212 pisze::wit
Moniko...wow...20 odmian pumilek? Ja też nie miałam świadomości że może ich tyle być? Masz rację że są urocze i prawie bezobsługowe. Nie potrzebują wiele miejsca a i same listki też się ładnie komponują w zestawieniu z innymi roślinami. Mój faworyt to chyba jednak IRISH MOSS
Tak, to bardzo ładna odmiana. Ja myślę, że pumilek jest ponad 100 odmian, ale nie wszystkie są znane w Polsce. Ja właśnie dokupiłam kolejnych 15 odmian :heja

jolcia1212 pisze:MONIKO
u mnie na różach znalazłam młode sklejone listki a w nich małą larwę. Oczywiście pozbyłam się tego, ale zastanawiam się co to może być?
Nie wiem co to, ale miałam takie kiedyś ;:218

Dorfi pisze:
Alania pisze:
Dorfi pisze:Piękne masz te rysy.
U mnie jakoś nie chcą rosnąć. Nie wiem dlaczego.
Ziemia zbyt mokra lub zbyt głęboko posadzone. Jaki problem obserwujesz? Gniją, łapią choroby czy słabo kwitną?
Po prostu nie rosną. Nie gniją i nie chorują. Posadzone są płytko, bo czytałam, że nie można ich za głęboko sadzić.
Może im miejsce nie odpowiada?
Spróbuję je na przyszły sezon przesadzić w inne miejsce.
Nie przyrastają czy nie kwitną?
Może faktycznie zmień im miejsce ;:108

Elwi pisze:Moniczko, piękne ;:180
Moimi faworytami są Pixie Delight i Riveting ;:167 Nie dziwię się, że ten ostatni jest uważany za najładniejszy ;:108
Jaką one mają wysokość w realu?
;:196
wysokość od ok.15cm u tych najniższych do 40cm wyższe jak np. Blue Gem i Riveting :D
Aga2016
50p
50p
Od: 17 kwie 2016, o 19:41

Post »

Moniś, ponieważ jestem "nowonarodzonym" ;:86 nie mam uprawnień jeszcze do wysyłania wiadomości pw i możliwości skorzystania z zakładki nadwyżki :( , muszę prężnie pisać na forum ;:161 i zmienić statut na wyższy poziom ;:333 , na radzie mogę tylko patrzeć i wzdychać ;:145
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coca Pink w pełni rozkwitu - bardzo ładny, choć w pierwszej fazie nie przekonywał mnie :D
Obrazek

Obrazek

Pixie Delight
Obrazek

Orliki zaczynają ;:167 ;:215
Obrazek

Obrazek

niska kocimiętka gra teraz pierwsze skrzypce w ogrodzie obok niskich irysków - bardzo ją lubię na obrzeżach rabat
Obrazek

Obrazek

Obrazek

no i lilaki - piękne sa w tym sezonie :D
Krasawica Moskwy
Obrazek

Obrazek

Katherine Havemeyer
Obrazek

Obrazek

i inne
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

posadziliśmy bukszpany wokół placyku na leżaki
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga2016 pisze:Moniś, ponieważ jestem "nowonarodzonym" ;:86 nie mam uprawnień jeszcze do wysyłania wiadomości pw i możliwości skorzystania z zakładki nadwyżki :( , muszę prężnie pisać na forum ;:161 i zmienić statut na wyższy poziom ;:333 , na radzie mogę tylko patrzeć i wzdychać ;:145
Ojej, no to kiepściucha ;:222 Pisz dużo - jest tyle ciekawych ogrodów ;:215 Zajrzyj do innych dziewczyn i szybko przejdziesz na wyższy poziom. Wiadomość czeka w razie czego w skrzynce priv ;:333 ;:168
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Moni a co to za piesek biega razem z Alanią?
Murek ach murek... niezmiennie czekam na Lagunę i murek w tle. ;:167
Z całych sił się powstrzymuję, by nie zamówić Pixie Delight. :oops:
Cudownie u Ciebie. Stale to piszę ale nie jestem w stanie napisać nic innego. Jestem zakochana w Twoim ogrodzie. Obrazek
Aga2016
50p
50p

Post »

Moniś, mamy taki sam żeliwny zlew ;:33 , tylko mój czeka aż powstanie ściana, ogród cudny, nienaganny porządek, wygrodzenia z bukszpanu prawdziwe cudo ;:108
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aneczka1979 pisze:Moni a co to za piesek biega razem z Alanią?
Murek ach murek... niezmiennie czekam na Lagunę i murek w tle. ;:167
Z całych sił się powstrzymuję, by nie zamówić Pixie Delight. :oops:
Cudownie u Ciebie. Stale to piszę ale nie jestem w stanie napisać nic innego. Jestem zakochana w Twoim ogrodzie. Obrazek
Aniu, to koleżanka Aluni o imieniu Uszi - Chichuachua. Spacerowały razem, więc załapały się na foto :lol:
Ćwiczysz silną wolę w kwestii irysków? ;:306 Ja nie umiałam się oprzeć i pozamawiałam kolejne - kompletnie nie wiem gdzie je posadzę, bo miejsca na przodach rabat naprawdę już brak ;:300
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga2016 pisze:Moniś, mamy taki sam żeliwny zlew ;:33 , tylko mój czeka aż powstanie ściana, ogród cudny, nienaganny porządek, wygrodzenia z bukszpanu prawdziwe cudo ;:108
Aga, mój zlew nie jest żeliwny, tylko aluminiowy, ale doskonale udaje żeliwo ;:113
Tam, gdzie są leżaki będzie jeszcze jakiś placyk zrobiony. Chciałabym z kamienia, ale nie wiem, czy nie lepsze będzie równe podłoże z płyt betonowych. Może nie tak ładne, ale praktyczne. Ustawię wokół donice i parasol, to będzie jakoś - jak myślisz?
Jaki murek planujesz w ogrodzie?
Koniecznie załóż swój wątek ogrodowy - zobaczysz jak szybko "awansujesz" ;:4
Poza tym bardzo jestem ciekawa Twojego ogrodu, bo masz taką dżdżownicę jak ja, tylko u mnie jeszcze o 5m dłuższy ogon ogrodu ;:306
Zacznij najlepiej już teraz wątek - wrzuć jakieś poglądowe foto, a później już samo poleci - zobaczysz ;:168
Aga2016
50p
50p

Post »

Placyk możesz utwardzić płytą i grysikiem granitowym pomiędzy płytami, widziałam taki plac u mojej znajomej, wygląda super, a może zrobisz taką podłogę jak w kąciku różanym a szczeliny wypełnisz takim grysikiem, ja myślałam o podłodze z cegły, mimo że taras mam z płyt betonowych "udających" piaskowiec nie jest tak źle :wink: , a zlew daję słowo wygląda jak żeliwny na murze wygląda obłędnie jeszcze pnącza może hortensja i Tajemniczy ogród jak malowany, o własnym wątku pomyślę..... ale najwcześniej po maturze syna, mój murek będzie mikro to właściwie niedokończona ścianka ;:333
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga2016 pisze:Placyk możesz utwardzić płytą i grysikiem granitowym pomiędzy płytami, widziałam taki plac u mojej znajomej, wygląda super, a może zrobisz taką podłogę jak w kąciku różanym a szczeliny wypełnisz takim grysikiem, ja myślałam o podłodze z cegły, mimo że taras mam z płyt betonowych "udających" piaskowiec nie jest tak źle :wink: , a zlew daję słowo wygląda jak żeliwny na murze wygląda obłędnie jeszcze pnącza może hortensja i Tajemniczy ogród jak malowany, o własnym wątku pomyślę..... ale najwcześniej po maturze syna, mój murek będzie mikro to właściwie niedokończona ścianka ;:333
Ach, mama maturzysty ;:224 Wiem, jakie to przeżycie, bo 4 lata temu przeżywałam maturę mojego syna ;:131 Życzę powodzenia synowi ;:333
Matury na szczęście mają się ku końcowi, więc zacząć możesz śmiało swój wątek :uszy
Pomysł, który piszesz już mi się podoba, tylko jest jeden problem - chwasty, które nas okalają z każdej strony - obawiam się, że sobie nie poradzimy z pieleniem w tych kamyczkach. Płyty betonowe udające piaskowiec są fajne - też o nich myśleliśmy, tylko z kolei nie wiem, czy wskazane jest takie urozmaicenie w podłożach - mamy w kilku miejscach kostkę granitową, w różance kamień, w ognisku i pod ławeczką płyty betonowe. To miejsce jest obok ławeczki, a tym samym naprzeciwko ogniska. Pasują płyty, prawda ;:173 :?:
gloff
1000p
1000p
Od: 2 gru 2011, o 10:21

Post »

Jak mam już dość u siebie grzebania w ziemi to jak się tak na ten twój raj napatrzę to zaraz bym rył u siebie,zmienił przerabiał :D
Pięknie ,pięknie,pięknie Ci to wszystko wychodzi :wink:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

gloff pisze:Jak mam już dość u siebie grzebania w ziemi to jak się tak na ten twój raj napatrzę to zaraz bym rył u siebie,zmienił przerabiał :D
Pięknie ,pięknie,pięknie Ci to wszystko wychodzi :wink:
Czytałam, że masz ochotę wyciąć takie duże krzewy :shock: Kaliny szkoda, nie wycinaj. Mam nadzieję, że to nie pod wpływem oglądania mojego ogrodu ;:218 Ja akurat bardzo lubię kaliny ;:333
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Cudny masz ogród, ach, słów mi brakuje ;:63
Aga2016
50p
50p