Mój ogród wśród łąk część 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 5

Post »

Do teraz było wręcz upalnie, codziennie słoneczko i brak deszczu. Nadeszła chmura, pogrzmiało i pokropiło....Za dużo wody nie dostałam w prezencie, ale pogoda się zmieniła. Wieje paskudny wiatr, znacznie się ochłodziło. Może jednak deszcz jeszcze będzie chciał podlać moje krzaczki? Zaraz powieszę pranie, może to go zachęci :lol:

Tulapku - Wydaje mi się, że deficyt wody w naszym rejonie powiększa się z roku na rok. To niesamowite, bo wszędzie dookoła pada, a u mnie niewiele, oj bardzo niewiele.

Aniu - Kobea poszła do gruntu. Nie było innej rady ;:108

Aguś - Bo Ty masz kochana ziemię pewnie mało żyzną. Ja corocznie uzupełniam kompostem ile się da. Mam dwa stacjonarne kompostowniki, dwie porządne pryzmy kompostowe i wiosną jak ruszam z tym przerobionym złotem to ręce opadają, ale warto. ;:333

Zuza - Na moich orlątkach nie widzę żadnych robali. Jestem z nich dumna. I niech tak zostanie, bo są piękne. Każdy jest inny.

Dorotko - Czyli i u mnie orliki zawładną przestrzenią? No cóż....przez jakiś czas pozwolę, potem ;:134 Ale są naprawdę urocze. I bezproblemowe. :D

Miłeczko - No tak, jestem w stanie to zrozumieć. Sama sobie czasami w środku sezonu w brodę pluje ....że strzeliłam sobie w kolano donicami z jednorocznymi. Obowiązki mam takie same, więc po wieczornym podlewaniu ogrodu, kiedy jeszcze muszę kilka rund z konewką po donicach przelecieć...mam dziwne myśli. No, ale cóż. Nie trzeba na aerobik latać. Ani na inne zumby ;:224

Soniu - Rabata ma być hostowa, bo ona w większości ( tył rabaty) w cieniu. Do towarzystwa mają żurawki, i inne byliny nie przepadające za słońcem. Ja na swoich orlikach robali nie widziałam, ale będę czujna.
Kobea tak się zadomowiła w domu, że zaczęłam ją traktować jak roślinę doniczkową.

Marysiu - Pamiętam Klip Daggę, bo chyba po raz pierwszy zobaczyłam tą roślinkę u Ciebie. Ona nie zimuje w gruncie?

Tulipany w większości poszły spać. Za rok mam nadzieję się z nimi ponownie zobaczyć. Na rabatach pozostały nieliczne, bardzo dzielnie radząc sobie z palącym słońcem. I kępka,która zakwitła jako ostatnia, bo słońce do niej dociera bardzo późno. Ale to moje ulubienice.

Obrazek

Powoli otwierają się pączki rodosiów

Ten miał być biały, ale nie uskarżam się za mocno, bo taki również mi się podoba

Obrazek

Obrazek

Czosnki mnie rozczarowały. Może i czuprynki mają fajne, jak kwitną, ale te suche liście u dołu. Czy to ich uroda, czy tylko moje tak mają?

Obrazek

Maj ;:167
Mam w ogrodzie 3 kilkuletnie krzewy lilaków. Wszystkie kwitną na biało, dlatego w tym roku posadziłam Krasawicę Moskwy, żeby dodać nieco koloru, ale nadal mam niedosyt. Myślę, że coś przez zimę wymyślę.

Obrazek

Obrazek

Miłeczko, zobacz jakie cudne :wink:

Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Małgosiu,
białego nigdy nie za wiele.
A obecnie - również deszczu :)
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu tulipany EL jako ostatnie, ale są takie ładne, trochę żal, że zostawiają nas na rok. ;:174 Rododendrony teraz będziemy podglądać, wyjątkowe bogactwo kolorów. ;:65 Wysokie czosnki tak mają, ja sadzę je za trawami, to później zasłonięte, ale te liście są wyjątkowo brzydkie. Jednemu całkowicie wycięłam, tak mnie denerwowały, wygląda jeszcze gorzej, bo kwiat na patyku. ;:222 Białe petunie piękne, ;:oj jutro jadę na giełdę, pewnie coś przytargam. ;:306 Z doniczkami wszystkie mamy tak samo. :wink: Niech ci podleją ogród chmury ode mnie, ;:108 bo co drugi dzień deszcz.
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Małgosiu u mnie też wiało , chmury goniło , zanosiło się na deszcz i nie spadła ani jedna kropla.
Podlewanie musiało się odbyć... ;:173
Również nie zauważyłam żadnego robactwa na moich orlikach. Za to jakoś kępki w tym roku mam uszczuplone. Jak zawsze było ich wszędzie , ten sezon jakiś taki oszczędny w nie.
Kupiłam nasionka i mam zamiar posiać. Na drugi rok może ich przybędzie bo są cudne... ;:108
Czosnki właśnie mogłyby się postarać o bardziej trwałe te liście ...U nie tez już mają oznaki zasuszenia się...
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgosiu, co mam powiedzieć...?
Tak jak mówisz, mam słabą ziemię. Piach i ił.
Kompostownik zajmuje powierzchnię sporej łazienki, czyli ok. 20m3 plus nawóz od kur.
Co roku cały kompost trafia na grządki, już mój M się o to stara :D
Tylko że na takiej ziemi zarówno kompost jak i woda rozpływają się nie wiadomo gdzie.
To i tak sukces że rośnie to co rośnie...

Twoje tulipany na pierwszej fotce są prześliczne, takie wdzięczne... ;:173
Ten rododendron co miał być biały.... Poobserwuj go proszę, mój ma takie same początki a potem kwiaty śnieżnobiałe, ciekawe jak Twój...
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

To się doskonale rozumiemy, tak a'propos zumby! :;230
Te tulipany pierwsze to cudowne są! Jak tak grupą posadzone, robią wrażenie!
Ten bez biały, to jest pojedynczy> Ciekawy bardzo! Bardziej popularne są pełne.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Małgoś, pokazałaś teraz same moje kolory ;:215
I jak tam, padało w końcu u Ciebie? U mnie wczoraj było jak u Ciebie a w nocy lunął deszcz :tan
Ostałe tulipany mocno przetrzebił, ale cóż i tak powoli mija już ich czas ;:151
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam w piątek, piątunio mój najmilejszy. Weekend nie zapowiada się słonecznie, ale tym razem mnie ten stan rzeczy raduje bardzo. Otóż, zajmę się odszczurzaniem chałupinki, bo zbieram się i zbieram, a jeszcze wizja remontu trzech pokojów mnie przeraża. Na dodatek....weny nie ma, i to zrozumiałe, ale wizji wystroju również. Zuza ma plan od dawna na swój nowy pokój, i trzyma się dzielnie przy tym postanowieniu, a ja ...ja mam czas :wink:

Madzia - Deszcz mnie wczoraj popołudniu odwiedził, nawet nocą i rankiem coś tam popadało. Obecnie nadchodzi burza, deszcz delikatnie sobie pada. Dziwne te deszcze. Ja to bym chciała, żeby tak porządnie lunęło i padało przez kilka godzin, a one sobie pokropią, pokropią i pa pa. Nawet kurzu dobrze nie zmyją z auta :D

Soniu - Chmury dotarły, dziękuję ;:196 Proszę się pochwalić donicami z jednorocznymi. Ciekawa jestem Twoich aranżacji. Ja się właśnie dzisiaj dowiedziałam, że kilka kilometrów ode mnie, mojej kuzynki wujek prowadzi szklarnie z cudnymi petuniami i innymi kwiatkami. No żesz :evil: a ja już zakupiłam.
Ja też wycięłam liście czosnkom, muszę je wykopać i posadzić w trawy. O tej porze trawy już są w stanie zasłonić co nieco.
:wit

Olka - No to się podzielę z Tobą moim deszczem. Posyłam chmurkę deszczową. Ja wiem jaka to radość taki deszcz po wielu dniach upałów i suszy. Pranie powiesiłam i mam deszcz :lol:
Ja na orlikach nie widzę nic, ale coś mi żeruje na kilku różach. Wszystko wskazuje na bruzdownicę ;:145

Aguś - Oj, przepraszam. Nie chciałam się wymądrzać ;:196 Jakoś tak dziwnie napisałam, przepraszam. Wiem, co to znaczy mieć złą ziemię, bo koleżanka mieszka zaraz przy lesie i skarży się na jej jakość. Pomimo wielu zabiegów wspomagających ma mierne rezultaty. Najbardziej hołubi warzywniak i tak wali tony obornika. Ale nie ma kretów. Twierdzi, że krety piachów nie lubią. :D

Miłeczko - Bez jest pojedynczy. I bardzo pięknie pachnie. Mam jeden podwójny, ale coś kiepsko kwitnie w tym roku. Ja się bałam sadzić lilaki, bo przerażały mnie odrosty. Te białe, pojedyncze mają corocznie ich mnóstwo, a ten podwójny nie ma. Dostałam dzisiaj od koleżanki bukiet bzu fioletowego, zerwała po drodze idąc do mnie do pracy. Boże jaki ja miałam dzisiaj cudny dzień w pracy w obłokach takiego cudnego zapachu.
Obsadziłaś już donice? :D

Beti - Biały będzie biały? Trzymam Cię za słowo. Ale zaczyna mi się podobać w tym kolorze. Muszę za rok poszukać różowego :lol:

Zuza - No nareszcie popadał, w nocy też, i nad ranem jeszcze raz ;:108 Obecnie pada i słucham tego uderzania jak najlepszej muzyki. Tak się boję, że będzie kolejny sezon upalny, że zaczyna mi się odechciewać. Kaktusy i agawy czas nam przyjdzie sadzić do ogrodów. Bo mi nawet trawa w zeszłym roku wyschła ;:222

Przed burzą

Obrazek

Domowe wyjechały na wakacje

Obrazek

Piękny kolor pęcherznicy luteus. Uwielbiam ten kolor. Tulipanów już prawie nie ma, a wazon pusty nie może być.

Obrazek

Lecę zobaczyć co u Was
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Gosiu,za bramą jak zwykle cudnie ,jak i w Twoim ogrodzie ,przekwitają ostatnie tulipany ,ale w zamian są bzy i zaczynają różaneczniki ,azalie też sie spieszą ,wszystko zależy od odmiany,ten jasnoróżowy różanecznik na pewno po rozkwitnięciu będzie biały ,cudne one są ,zaczyna się duży spektakl w ogrodzie ,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu Klip Dagga to roślina z Afryki więc pierwsze przymrozki ją unicestwiły, na szczęście zebrane nasiona wykiełkowały i mam parę roślin na ten sezon. Coś moje oko wypatrzyło na zdjęciu z rzepakiem... prawie po prawej takie białe jak łabędź na horyzoncie ;:306
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Gosiu też jestem ciekawa co to tam na horyzoncie pola rzepakowego?
Pęcherznicę Loteus i ja uwielbiam i Diablo też. ;:215
Fajnie masz, że u Ciebie padało. U mnie nadal nic. A strasznie sucho. ;:222
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Małgoś wazon pusty przy takich krzewach lilaków ;:oj Już aj bym wiedziała co do niego włożyć ;:183 Choć nie powiem, pęcherznica w nim też wygląda super ;:333 Pstryknij fotkę tego jaśniutko różowego rodka jak się otworzy, ciekawa jestem czy się wybarwi na biało :roll:
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś - Jak będzie biały, to ja już chcę różowego :D Dlaczego ja nie mam różowego, jeżeli to mój ulubiony kolor ogrodowy, oprócz białego oczywiście ....to ja już nie mam pojęcia ;:196

Marysiu i Aniu - Ten biały wystający łabądek, to nic innego, jak kawałek wiatraka. :D ;:196 ;:196

Zuza - Szkoda mi bzu do wazonu, on tak szybko więdnie w domu. A luteusa przy okazji może zmuszę do pokazania korzonków.Lubię ten krzew. :wit
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Lilaki kwitną na całego i cudne zapachy roznoszą się wkoło ;:108 ;:108
roki - ładne kolorki.
I przepiękne te lilio-kształtne tulipanki.Ja mam ich takich za mało chyba . :roll:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Kolejne fajne ujęcia - zwierząt z roślinami ;:333
Tak, pogoda dziwaczna, bo u mnie niby często pada, a w doniczkach sucho, bo silne wiatry wysuszają szybko ziemię :(
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”