Kaktuchy w moim ogrodzie - Aileen
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kaktuchy w moim ogrodzie - Aileen
Nie będę tworzył listy gymnoli które widząc u Ciebie chciałbym mieć bo musiałbym wpisywać wszystkie te piękne cierniaki ! Ojj czeka mnie trochę siania w przyszłości, mam nadzieję że dochowam się chociaż podobnych okazów, bo Twoje są wzorcowe 

- Aileen
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję za sympatyczne komentarze pod adresem gymnoli i pozostałych kłujaków
nie wiem kiedy nastąpi boom kwiatowy w moim roślinnym światku, myślałam, że kwiaty pojawią się szybciej bo kwiecień ciepły i słoneczny. Póki co nieustannie podziwiam korpusy, ciernie i pojawiające się gdzieniegdzie pąki.
szkoda tylko, że jeszcze kwiatów brak, moje rośliny bardzo powoli się rozkręcają, wiosna piękna i słoneczna, ale one uparte mają swój rytm, bez względu na okoliczności pogodowe.
a takie zaglądanie można potraktować np. jako ćwiczenie silnej woli
następne stoją w kolejce dwie Mammillaria hahniana, jedna co nieco już pokazała, cierpliwie czekam na więcej.
Gymnocalycium striglianum u mnie całkiem dobrze sobie radzą, pokazany egzemplarz nawet kwitł w poprzednim sezonie, ale nie udało mi się uchwycić go w pełnym rozkwicie. Tak wtedy wyglądał:
przekonałam się, że warunki w moim foliaku odpowiadają tym dwóm gatunkom Echinocereusów, może więc warto by było rozejrzeć się za kolejnymi, podobnymi roślinami, podoba mi się np. Echinocereus ctenoides. Mam też zakupionego w 2015 roku Echinocereus triglochidiatus, ale ten uparcie stoi w miejscu, widocznie jego przeznaczenie to skalniak, tam czułby się na pewno lepiej.
i na wsparcie doświadczonych kolegów możesz tu zawsze liczyć, niczego więcej nie trzeba 
Teraz czas na kilka aktualnych obrazków z foliaka:

Gymnocalycium taningaense P 212 Salsacate to Taninga, Cordoba, Argentina

Gymnocalycium hyptiacanthum citriflorum

Gymnocalycium lafaldense v. enorme

Gymnocalycium glaucum - bardzo lubię tą roślinkę, na żywo wygląda dużo ładniej, zakwitnie po raz pierwszy

Gymnocalycium bruchii

Gymnocalycium telaritense v. azureum

Może jeszcze ze dwa bez pąków, ale korpusy ładne
Gymnocalycium ochoterenai v. cinereum VS 13

Gymnocalycium mihanovichii

i urocza Mammillaria hahniana

Dziękuję Henrykuhen_s pisze:Tradycyjnie piękne i ciekawe rośliny...

Basiu dziękuję, staram się pokazać to, co w nich widzę i dlaczego je lubiębarbra13 pisze:Pięknie pokazujesz swoje rośliny...

Tak, ruda w końcu zakwitła, jako pierwsza zresztą rozwinęła pąki w foliaku, zasłużyła na te brawaPiotrAPD pisze:Na początek. Brawo ruda...

Klucha 64 pisze:Jak patrzę na te sieweczki to mam gęsią skórkę...
Super, że podobają Wam się sieweczki. W sianiu najfajniejsze jest właśnie to, że można wybrać te rodzaje i gatunki, które najbardziej się podobają, i których nikt nie oferuje, bo jeśli chodzi o nasiona to praktycznie wszystko można dostać. Jeśli natomiast chodzi o wyniki ilościowe mojego siania to są w skali mikro, ale na pocieszenie kilka ładnych i ciekawych egzemplarzy się utrzymało i chciałabym bardzo żeby rosły sobie zdrowo dalej. Z pierwszych moich siewek wysianych w 2016 roku zostało dosłownie kilka, zimowały pod lampami w domu i w większości padły zaatakowane przez jakiegoś grzyba albo przędziorka (i stale trzeba było monitorować czy aby to za sucho nie mają, czy nie za ciepło, czy grzyba jakiego nie ma). Przekonałam się, że bezpieczniej i wygodniej kilkumiesięczne siewki (np. moje wysiane w lutym 2017, ośmiomiesięczne) zimować w takich warunkach jak dorosłe kaktusy. Po zimowaniu w temp. 10-15 °C (w zależności od temperatury na zewnątrz) większość utrzymała się w dobrej kondycji, mimo małych rozmiarów nie straciły wilgoci, nie wyschły. Ale i tak jestem mistrzem w wyprawianiu siewek do krainy wiecznych kwitnień, oczywiście intencje mam dobre, ale jakoś nie zawsze wychodzi. Z zimowaniem problemu nie było to teraz z podlewaniem jest.jandom1 pisze:mam nadzieję że dochowam się chociaż podobnych okazów, bo Twoje są wzorcowe
ejacek pisze:Każdy kto tu zagląda znajdzie coś dla siebie
Dziękuję pięknie za komplementy, zawsze miło słyszeć takie opiniejandom1 pisze:Nie będę tworzył listy gymnoli które widząc u Ciebie chciałbym mieć...

To też jeden z moich ulubionych gatunkówD-avi-D pisze:Striglianum zdecydowanie najładniejszy z zaprezentowanych...

Akwelan_2009 pisze:Echinocereus reichenbachii albispinus - będzie na nim kwiatek ? Będę wypatrywał...
Ten Echinocereus kwitł już w poprzednim sezonie i jest nadzieja na kolejny piękny kwiatPiotrAPD pisze:Pochwalę także Echinocereus reichenbachii albispinus...

Filip na pewno dochowasz się super fajnych okazów, zwłaszcza, że już doświadczenie w sianiu masz i chęci sąjandom1 pisze:Ojj czeka mnie trochę siania w przyszłości, mam nadzieję że dochowam się chociaż podobnych okazów

Teraz czas na kilka aktualnych obrazków z foliaka:

Gymnocalycium hyptiacanthum citriflorum

Gymnocalycium glaucum - bardzo lubię tą roślinkę, na żywo wygląda dużo ładniej, zakwitnie po raz pierwszy

Gymnocalycium bruchii

Gymnocalycium telaritense v. azureum

Może jeszcze ze dwa bez pąków, ale korpusy ładne

Gymnocalycium ochoterenai v. cinereum VS 13

Gymnocalycium mihanovichii

i urocza Mammillaria hahniana

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Foliak to jednak doskonałe miejsce dla kaktusów. Te które pokazujesz maja piękne ociernienie oraz mnóstwo pąków. A To że jeszcze nie kwitną... Nadrobią już niedługo.
Piszesz, że u Ciebie jakoś powoli roślin budzą się do życia i kwitnienia. To dość dziwne bo w tym roku wiosna ciepła (u nas bardzo ciepła - żaden dzień od 3 tygodni nie ma temperatury poniżej 20 stopni!) więc są to temperatury prawdziwie letnie i wegetacja u mnie jest do przodu tak ze dwa tygodnie.

Piszesz, że u Ciebie jakoś powoli roślin budzą się do życia i kwitnienia. To dość dziwne bo w tym roku wiosna ciepła (u nas bardzo ciepła - żaden dzień od 3 tygodni nie ma temperatury poniżej 20 stopni!) więc są to temperatury prawdziwie letnie i wegetacja u mnie jest do przodu tak ze dwa tygodnie.

Jeszcze moment momencik i pąki rozwiną się, bo już duże. A i same rośliny "konkretnych" rozmiarów
) i nie przeczę, ze nie będzie ich więcej po zaglądaniu do Twojego wątku
.

A ja już zaprzestałam takich ćwiczeń, zawsze miałam silną wolę, więc dla odmiany idę na żywioł i nawet mam Gymnocalycium sztuk kilka (tylko...takie zaglądanie można potraktować np. jako ćwiczenie silnej woli![]()

- Aileen
Bardzo mi się to podoba Basiu, czasami można a nawet trzeba być spontanicznymbarbra13 pisze:A ja już zaprzestałam takich ćwiczeń, zawsze miałam silną wolę, więc dla odmiany idę na żywioł

- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Bardzo fajnie pokazywane gymnole, uroku dodaje żwirowy substrat, nie dziwię się że gymnole zyskują tylu fanów. Co do siewek i ich zimowania, cóż, zima to ciężki okres i dla siewek i dla dorosłych kaktusów, nie wszystko jest tak jak byśmy chcieli. Co do braku kwiatów - być może nieco później wystawione, ale lada moment będzie wysyp kwiatów nie może być inaczej 

- tom_ek
- Od: 16 sie 2015, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wiele z moich roślin również się jeszcze do życia ruszyć nie chce, tak jakby ze snu zimowego od razu przeszły w letni. Ja też b. lubię G. glaucum, piękny egzemplarz, bardzo ciekawy jest także Twój G. telaritense v. azureum 

-
- 10p - Początkujący
- Od: 16 kwie 2018, o 16:59
Coś pięknego ten egzemplarz. Zawsze najbardziej rajcują mnie "krowie placki" wyglądem zbliżone do tych ze środowiska naturalnego. Ten mi tak zalatuje. Takie właśnie śnią mi się po nocachAileen pisze: Gymnocalycium telaritense v. azureum

Regulamin
- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
Wszystkie cudne, ale widzę, że w oko wpada mi to co i Tomaszkowi. Oj przydałby mi się taki Gymnocalycium telaritense v. azureum, oj przydał. 

-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Te kaktusiki to mogę stale podziwiać,bo gymlaczki to Mój konik,a druga sprawa ,że są piękne. 

poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
Glaucum, bruchii, lafaldense bardzo ładne 
Telaritense taki sobie, nie pasuje do twojej kolekcji, na twoim miejscu to bym się go pozbył (podam Ci adres na który możesz wysłać
)
Powiedz mi co to za gymno na drugim zdjęciu w centrum (paedio ? )

Telaritense taki sobie, nie pasuje do twojej kolekcji, na twoim miejscu to bym się go pozbył (podam Ci adres na który możesz wysłać

Powiedz mi co to za gymno na drugim zdjęciu w centrum (paedio ? )
To ja jeszcze dodam, że też mi się bardzo podoba ten, co wg Tomaszka zalatuje "krowim plackiem"
.

- gracesz
- 500p
- Od: 28 sie 2013, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pięknie pokazane gymnocalycium
zapowiada się kwiecisty sezon u Ciebie

- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Gymnole ach gymnole
Super
Ale przecież M. hahniana też zasługuje na słowo uznania

Ale przecież M. hahniana też zasługuje na słowo uznania

- Aileen
Dziękuję wszystkim odwiedzającym
Grażynka Leszek Piotr Danusia Barbara Dziękuję w imieniu gymnoli zwłaszcza Gymnocalycium telaritense v. azureum i M. hahniana, Piotr nawiasem mówiąc właśnie mammillarki budzą często zachwyt wśród moich znajomych, te kudłate i rozczochrane szczególnie
Jeśli choć trochę przyczyniły się do tego moje rośliny i foty to strasznie fajnie
to są kaktusy dobre dla początkujących bo dużo zniosą, ale i dla koneserów, bo jest sporo ciekawych gatunków w tym rodzaju
bardzo mi zależało żeby go zdobyć i się udało, najlepiej się wybrać na zwiedzanie czeskich kolekcji, tam zawsze coś ciekawego się upoluje.
zdobyczny jest, jak pisałam wcześniej z czeskiej kolekcji go przywiozłam, tam mają takie cuda i sprzedają niezbyt drogo, zresztą już się zaprzyjaźniliśmy i nie zamierzamy się rozstawać

Gymnocalycium paediophilum jeszcze nie posiadam, z daleka na tej fotce korpus G. valnicekianum rzeczywiście wygląda trochę podobnie.

Wcześniej pokazywane pąki w końcu się rozwinęły:

Gymnocalycium bruchii

Gymnocalycium sp. STO 868 ?patina? (G. taningaense)

Gymnocalycium paucisquamosum JPR 193/587

Gymnocalycium calochlorum JO 207 Carloz Paz Cordoba

Ten się nieźle zapowiada - Gymnocalycium anisitsii STO 986

Natomiast ten nie zamierza nic, ale wygląda

Gymnocalycium spegazzinii

Mammillaria hahniana

Pozdrawiam

Grażynka Leszek Piotr Danusia Barbara Dziękuję w imieniu gymnoli zwłaszcza Gymnocalycium telaritense v. azureum i M. hahniana, Piotr nawiasem mówiąc właśnie mammillarki budzą często zachwyt wśród moich znajomych, te kudłate i rozczochrane szczególnie

Dziękujęejacek pisze:Bardzo fajnie pokazywane gymnole, uroku dodaje żwirowy substrat, nie dziwię się że gymnole zyskują tylu fanów

Ten gatunek ma bardzo ładne ubarwienie skórki i pokrój, zdjęcia nie do końca oddają jego wygląd, jeśli trafi mi się okazja to jeszcze zaopatrzę się w dodatkowy egzemplarz. Doszłam do wniosku, że w takich przypadkach najlepiej od razu kupować dwie sztuki, żeby w razie czego nie stracić fajnego okazutom_ek pisze:Ja też b. lubię G. glaucum, piękny egzemplarz

Czułam to samo jak go ujrzałamTomaszek89 pisze:Coś pięknego ten egzemplarz. Zawsze najbardziej rajcują mnie "krowie placki" wyglądem zbliżone do tych ze środowiska naturalnego. Ten mi tak zalatuje. Takie właśnie śnią mi się po nocach...

Placka nie oddamD-avi-D pisze:Telaritense taki sobie, nie pasuje do twojej kolekcji, na twoim miejscu to bym się go pozbył...

To jest Gymnocalycium valnicekianum, to jeden z moich pierwszych gymnoli, skoro wzbudził zainteresowanie zasłużył na kilka migawek z życia kaktusa.D-avi-D pisze:Powiedz mi co to za gymno na drugim zdjęciu w centrum (paedio ? )

Gymnocalycium paediophilum jeszcze nie posiadam, z daleka na tej fotce korpus G. valnicekianum rzeczywiście wygląda trochę podobnie.
hen_s pisze:Piszesz, że u Ciebie jakoś powoli roślin budzą się do życia i kwitnienia...
ejacek pisze:Co do braku kwiatów - być może nieco później wystawione, ale lada moment będzie wysyp kwiatów nie może być inaczej
Teraz dopiero widać, że się rozkręcają, po prostu taki mikroklimat u mnie, wegetacja nieco opóźniona, temperatury zazwyczaj nieco niższe (Pogórze Sudeckie, w prostej linii dwadzieścia parę kilometrów od Świeradowa, Izery blisko), odkryty teren itp. Ale już nadrabiajątom_ek pisze:Wiele z moich roślin również się jeszcze do życia ruszyć nie chce, tak jakby ze snu zimowego od razu przeszły w letni.

Wcześniej pokazywane pąki w końcu się rozwinęły:

Gymnocalycium bruchii

Gymnocalycium sp. STO 868 ?patina? (G. taningaense)

Gymnocalycium paucisquamosum JPR 193/587

Gymnocalycium calochlorum JO 207 Carloz Paz Cordoba

Ten się nieźle zapowiada - Gymnocalycium anisitsii STO 986

Natomiast ten nie zamierza nic, ale wygląda

Gymnocalycium spegazzinii

Mammillaria hahniana

Pozdrawiam