Ogród Marty cz.VIII

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród Marty cz.VIII

Post »

Martuś Twój skalniak wygląda na razie jak dekoracja na święto plonów :D zieloniutko śliczniutko ;:333 Widzę że szykują się nowe nasadzenia, oj będzie się działo na wiosnę :tan Kora prima sort i za darmo. Ja też ma czubki do ścięcie ale chętnych nie ma wleźć na górę :;230 To idziemy spać , bo jutro jeszcze dzień do pracy będzie dobry więc kolorowych snów,dobranoc ;:196
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Martuś oj będzie się działo wiosną ;:oj ;:oj Kaskada super już teraz wygląda ;:333
Ciemierniki śliczne ;:215 Taka kora i mnie by się przydała :D
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Marto,
a o co chodzi z tą kaskadą...chyba coś przeoczyłam :oops:
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Oj widać jak szybko będą te zmiany w twoim ogródku procentowały.
Wiosną pewno oczu nie będzie można oderwać od kwitnących rabatek.
Ja na razie zrobiłam kopczyki różom, ale z braku mrozu kosy rozkopały je już do połowy. ;:222
Na więcej jakoś nie mam chęci, może wiosną znów mnie poniesie..... :D
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Martuś ;:196 będę Tobie kibicować w tworzeniu kaskadowej rabaty ;:108
Życzę Ci aby marzenie twoje się spełniło i powstała cudna rabata ;:79
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witajcie ,dzień częściowo minął na pracy w ogrodzie ,już wszystkie moje róże mają kopczyki,dojechały nowe liście ,więc na kaskadach już jest ich więcej i w kompostowniku też ,następne pójdą do rabaty daliowej ,bo tam już poziom się obniżył,pracy w ogrodzie mam jeszcze dużo,ale to co musiało być zrobione tu i teraz to jest ,dzisiaj też ukisiliśmy beczkę kapusty,więc praca wre,teraz pada deszczyk ,ale dobrze bo w ogrodzie bardzo sucho.

Sabinko,mnie też zżera ciekawość ,czy to wszystko się nie rozleci ;:306 ,przylaszczki lubią półcień ,a moje te najpierwsze to w pełnym cieniu już rosną ,bo tak wszystko pozarastało i zacieniło,ale co roku w tym cieniu pięknie kwitną,mam je też w nowym miejscu ,bo tyle było siewek ,nawet jedną kępkę mam białych z tych siewek ,mogę Ci wysłać na wiosnę jak będą jakieś siewki,myślę ,że i trochę cienia znajdziesz,pozdrawiam ;:196

Kasiu,na pewno jeszcze się coś znajdzie ,u mnie też kwitnie parę roślin,jest ciepło to i bratki zakwitają z powrotem ,buziaczki ;:196

Marysiu,ja jak zwykle nie nadążam za swoimi myślami ,ale ciągle coś do przodu tak przez 10 lat,z kory bardzo sie cieszę ,to kora z lasu jak są wycinki w lasach to kory leży bardzo dużo,więc zbieram oprócz grzybów,zbieram też szyszki sosnowe,super się mielą no i kora z naszego drzewa na opał jak odpadnie i się zebrało 5 worków kory zmielonej,jak masz dużego świerka to nie takie proste go podciąć,na moje też już trzeba drabinę rozsuwać ale we dwójkę dali radę,dzisiaj też super sie w ogrodzie pracowało,jak jutro będzie padać to robię stroiki ,pozdrawiam i pięknych snów ;:196

Beatko,ale Twoje kózki miały by ucztę tylko ja nie miałabym ziemi ;:306 ,pozdrawiam ;:196

Tereniu,żeby tylko nie spłynęła ,to na wiosnę będzie wielkie sadzenie,ja co roku robię taką korę i gdzie jest potrzebna to sypię,jeszcze ani raz nie kupiłam worka kory i jestem zadowolona ,że tak drobno mieli maszyna ,nie ma takich grubych kawałków,i patyki też ciacha,pozdrawiam i duża buźka ;:79

Madziu,na poprzedniej stronie napisałam co chcę zrobić i jeszcze strona wcześniej też są zdjęcia ułożonej tej słomy nie całej zasypanej liśćmi,miałam nie pokazywać ,dopiero gotową rabatę ,ale dziewczynki mnie tak namawiały ,że chcą wszystko widzieć co robię ;:306 a ja obawiałam się ,że wszyscy po padają ze śmiechu z tak zwariowanych moich pomysłów :;230

Grażynko,ja też dzisiaj skończyłam robić kopczyki,myślałam ,że śnieg mnie przy tym zastanie,na razie nie okrywam ,jak przyjdą przymrozki to to zrobię i jak ziemia zmarznie to obsypię obornikiem ,ale jeszcze za ciepło na obornik,chciałabym ,żeby nowe miejsca w ogrodzie pięknie kwitły ,ale czy tak będzie?zobaczymy w jakiej kondycji będą roślinki,pozdrawiam ;:168

Ewuniu,dziękuję ,wszyscy lubimy jak marzenia się spełniają ,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Martusiu chyba sprzyjająca pogoda się skończyła i jakoś tak szaro i wilgotno ;:222 a przy tym się ochłodziło. Ja nie usuwam wszystkich suszek, większość zostawiam do wiosny, bo stanowią naturalną ochronę tego co w ziemi, a poza tym jak pokryją śniegiem i szadzią będą wyglądać dekoracyjnie :D Całe czyszczenie i usuwanie liści z grządek zostawiam na wiosnę :D Poddałaś mi pomysł z korą i muszę się przejść teraz do lasu naprzeciwko może ścinali drzewa to kora powinna być ;:215
Życzę pogodnego i dobrego dnia ;:196
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Marto,
już wiem wszystko - po prostu nie doczytałam :oops:
Słoma rozkłada się powoli - to prawda.
Jednak ostatecznie - po 3-4 latach i ona przestanie istnieć.
Jednak w to miejsce powstanie kompost.
Dobrze, że cebulki wsadziłaś w skrzynkach.
Niestety, słoma jest uwielbiana przez gryzonie - będą pchały się górą.
Obawiam się, ze mogą złazić się tam z całej okolicy.
Obserwuję, co dzieje się w moich kompostach na bazie słomy i końskiego gnoju - niestety mam tam wylęgarnię myszy i norników.
Co roku zabezpieczam swoją gunnerę wałem ze słomy z gnojem - póki co nie została nigdy poważniej uszkodzona, ale myszy kręci się tam sporo.
Tak więc na nowej rabacie sadziłabym rośliny mało atrakcyjne dla tych gryzoni, inne nasadzenia - w pojemnikach.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Marto, nie wiedziałam, że przylaszczki rozmnażają się z nasion :oops: jeśli będziesz miała nadmiar to będę się uśmiechała, chyba że dorwę u siebie na ryneczku to nie będę cię kłopotała. Już nawet myślałam czy nie posadzić ich w "nogach" u róż pnących, będą miały odrobinę półcienia ;:224
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Martuś własna kora to skarb, M się postarał. ;:138 Ty ścinasz świerkom czubki, a ja nie mogę się doczekać, żeby urosły. :) Spokojnej pracy w ogrodzie i przy dekorowaniu domu. ;:196
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Tyle naci pietruszki ;:oj Aż ślinka cieknie! W tym roku posianą pietruszkę zjadły ślimaki więc nie miałem w ogóle natki :( Więc patrzę na to dobro przeznaczone do skompostowania z tęsknotą.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu,pogoda jakimś cudem nam sprzyja dalej ,dzisiaj w nocy był przymrozek,ale dzień był cudowny ze słoneczkiem,troszkę znowu coś popchnęłam w ogrodzie,troszkę sprzątam i ubrałam z wnukami 1 choinkę ,bo tak prosili ,żebyśmy już ubrali chociaż tą pod którą zawsze są prezenty,bo Mikołaj co noc coś tam dokłada,aż nazbiera się ich dużo,a oni wniebowzięci leżą pod tą choinką codziennie i czytają dla kogo doszedł prezent,ja też nie wszystkie rośliny ścinam ,ale te co mogę to sprzątam bo na wiosnę zawsze mniej jest pracy,mam innej dużo ,pozdrawiam i buziaczki ;:196

Madziu,mam świadomość ,że mogą myszy iść do tej słomy,ale wszędzie są ,w całym ogrodzie,ja gunnerę w tamtym roku okryłam plastikową skrzynią i wsadziłam w nią wióry,na wiosnę podnoszę skrzynkę ,żeby przewietrzyć gunnerę a tam myszki sobie zimowały ,wszędzie wlezą ,tak sobie myślę jak ta słoma się rozłoży ile siądzie ta kaskada,chociaż,jeszcze na słomie też będzie ziemia z tych liści co tam kompostuję i dosypana też,zobaczymy co to wyjdzie i jak się zachowa,tulipany zawsze sadzę w skrzynkach ,bo nic by mi nie zakwitło,myszy są pierwsze,pozdrawiam :wit

Sabinko,byłam dzisiaj zobaczyć czy nie ma jakiś siewek ,i są parę znalazłam ,one są malutkie jak to siewki ale ja też takie sadziłam w innym miejscu i pięknie rosną przylaszczki chyba nie bardzo możesz sadzić blisko róż,bo te róże na jesień kopczykujesz i mogą przeszkadzać ,nie masz jakichś iglaków w ogrodzie ,ja mam je koło ,lub pod iglakami z obciętymi gałęziami od dołu,jak będziesz chciała to się odezwij ,pozdrawiam ;:168

Soniu,co roku mam parę worków własnej kory nazbieranej w lesie i nazbieranych szyszek,moje świerki tak zasuwają do góry,że muszę ich ukrócić ,bo w ogrodzie za dużo było by cienia i byłby tylko mech,pozdrawiam ;:196 dzisiaj już ubrana jedna choineczka ta najwieksza :uszy

Jacku,cała kaskada pachiała pietruszką jak się koło niej przechodziło,dopiero wtedy chciało się ją zjeść ,ale mąż przywiózł 2 wory takiej odłożonej do wyrzucenia ,więc ja ją też nie jadłam ,bo chyba najświeższa nie była,ale pachniała cudnie,już jest przysypana liśćmi z kalafiorów,pozdrawiam :wit i życzę miłego weekendu ;:3
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pokażę troszkę wiosennych wspomnień.

biała przylaszczka z siewki niebieskiej
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Martusiu a ja dzisiaj urzędowo-zakupowo, a w ogrodzie nic ;:185 Zresztą rano solidnie przymroziło, że ziemia w wiadrze zamarzła ;:202 Wieczorem wracałam od koleżanki to wiał paskudny wiatr, więc z jutrzejszych prac też nici . Pozostają porządki domowe. Widzisz jak markety wpływają na nasze życie domowe. Szkoda, że choinka przestaje się kojarzyć z Wigilią :wink: Dobrej nocy i słoneczka jutro ;:196
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Martusiu wspominki u ciebie śliczne jak zawsze .Ja tak sobie myślę,że już niedługo będziemy znowu podziwiać na żywo.Czas zasuwa ,zim takich bardzo już nie ma więc znowu wszystko pewnie wcześnie zacznie wychodzić ,co już da się zauważyć teraz .Oj będzie co oglądać i podziwiać na nowo,trochę nowości nam zaserwujesz ,za które trzymam kciuki i których jestem bardzo ciekawa .Miłego weekendu życzę :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”