Elizabetka po śląsku nr 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Elizabetka po śląsku nr 7

Post »

:wit ...jestem :D
Krokodylki, ketchup i pomidorki już w słoiczkach....to teraz pędzę do Was kochani. ;:65

Jadźko nasze kotki są naprawdę nam oddane i to się czuje na każdym kroku. Nasiona słonecznika kupowałach na torgu na jesieni a siałam wprost do gruntu tylko zbyt gęsto , tej jesieni tż kupia bo się sprawdziły. Masz rację roboty z pomidorami dużo a ile przy okazji sie nafacosz to już nasze :wink: Te zielone Izumrodnoe Jabłoko to były faktycznie ode mnie. Gladioli sadzić nie byda ale pomału widza już dalie i nawet wiem w którym miejscu by pasowały ;:306 ....w przyszłym roku pokusza się o wysiew nasion i wtedy mogą być jednoroczne....nie wiem czy dobrze myśla.

Grażko koty to takie cwane bestie nawet by człowiek nie pomyślał. Pan inspektor wszędzie musi być i wszystko widzi a szczególnie jak coś nowego dojdzie. Na szczęście nornic nie ma ale za kretami to drąży norki. Od tego czasu jak pisałaś to już deszcze popadał a i ochłodziło się znacznie...oj brakuje mi tego upału i prysznica na dworze.

Ewko diobliczek bardzo łasy na drapanie zwłaszcza za uszkiem...motorek automatycznie się włączo...słodziak jeden. Jak będzie ciepło i przeleci deszcz to tak może być nawet do samego grudnia do świąt...to i kwitnąco będzie w zegrodkach.

Moniś ketmie są cudne i w zasadzie niewymagające jedynie co to na wiosnę przycinam, trochę nawozu i woda. Nie chorują ...tfu tfu odpukać i są widowiskowe. Moje mam z patyczków od sąsiadki. Jesteś rozsądna co do kociaczków...one dużo nie potrzebują ale w mieszkaniu by się rzeczywiście męczyły....one lubią swobodę jak to koty. :wink: Warto siać na wiosnę słoneczniki jedyny problem to to, że trzeba je palikować bo się pokładają.
Beatko dziękuję ;:167 to dobry czas żeby się nacieszyć ogrodem na zaś...choć jesień też piękna.
Jest jaki jest ale jest mój i mi się podoba choć już planuję zmiany :;230 Słoneczniki to takie nasze słonka i trudno ich nie kochać. :lol:

Seba witaj u mnie i fajnie, że się wpisałeś. ;:138 Chce się odwiedzić każdo zegrodka ale nie sposób.
Białe floksy są zjawiskowe i będziesz je miał a jak się rozrosną to w całym ogrodzie po kępce. Mnie zaś oczarowały te bicolor...coś cudownego. Hibiscusy mam trzy rodzaje a patyczków też będzie na wiosnę trochę. :wink: Nie mam tak różowo jak piszesz bo fotki można ustawić ale jak na moje piaski to jestem zadowolona. :D

Zapraszam na spacerek przy lekkim wietrzyku i słoneczku. ;:4

Rotkapchen róża Geschwind'a śliczna maleńka u mnie mniejsza niż dzwonek karpacki. :lol:
Obrazek

The Dark Lady

Obrazek

Hortensje, których mam o wiele za mało.
Obrazek

Obrazek

Niezawodna Rosarium Uetersen i floksy ;:167
Obrazek

Obrazek

Diamant
Obrazek

Ostatnio miałam bardzo miłych gości na zegrodce. Podczas takiego spotkania czas się zatrzymuje i jesteśmy jakby w innym świecie.
Ewko, Halinko Beatko dziękuję za te miłe chwile spędzone za rozmowy o byle czym, dowcipy ...było cudownie i bardzo słodko. ;:138
Dziękuję Wam bardzo.
Szkoda, że Izka, Renia i Andrzej z żoną nie mogli przyjechać....następnym razem obiecali być. :!:

Ewiczko, Halinko... Beatko czy czasem te nie rozbawiały Nas do łez ....
Obrazek
albo te prosto z krzaka...lekcje anatomii za darmo.

Obrazek

Gdyby Andrzej był na pewno poznałby śliczne zeberki, które na wiosnę z Mirką przywieźli.....ostał się jeden krzak bo drugiego podarowałam koleżance.

Obrazek

Obrazek

;:167 ;:167 ;:167
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Elusia a jak smakują Ci te jabłkowe tomaty??? fiucika :wink: też już skosztowałam ,a jakie są te zebrowate od Andrzeja????? Kurcze same pytania a nie ma to jak w doborowym towarzystw poklachać o wszystkim i niczym .Elusia chcesz może ukorzenioną Anabellkę ukorzeniam też Pinky Winky jakby co to zgłaszaj chęć przysposobienia tychże ;:196 No tela tomatow to u mnie nie ma, jednak pooglondać moga gorzej z pichceniem :;230
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Elusia - no to koncertu życzeń ciąg dalszy ;:306 - już mogę dzielić tę driakiew, pamiętam też o krokosmi. Wysyłać?
Cieszę się, że się spotkanko udało ;:3
Spróbuję więc z tymi słonecznikami w przyszłym roku, nasiona już mam od wiosny, więc tylko się zdecydować gdzie.... ;:172
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Dorodne Elu masz pomidorki! ;:215 Dobrze, że jestem na tym forum, bo dzięki niemu wiem, że w ogóle takie cuda są! ;:333
Cieszę się, że udało się Wam spotkanie! ;:304
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Elizabetka pisze:czy czasem te nie rozbawiały Nas do łez ....
..lekcje anatomii za darmo
Elizabetko, wczoraj dałem sąsiadkom po jednym pomidorku z krzaka od ciebie - 'a co one takie dziwne? Nie widziałam takich' - mówią.
A ja na to ... pomidorki wedle ogrodnika :wink:
Ale się śmiały - nie puszczały ich z ręki, a jak jeszcze spojrzały na koniuszek ... ;:306
Jeszcze jak się rozchodziły to się śmiały.
Jak to pomidor może poprawić humor - jak w tej zgadywance-grze .... w pomidora :wink:
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Kochani pozwólcie, że najpierw poczęstuja Was pomidorkiem a potem odpisza. ;:168

Bardzo ciekawy pomidor Ananas Noire o lekko cytrusowym smaku typu befsztyk, soczysty i nadaje się do jedzenia prosto z krzaka a na kanapce robi za gwiazdę :lol:
Nie ma zbyt wysokich wymagań jak na pomidora a jest ładny, niezwykle soczysty i smaczny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:wit
Jadźko Izumrodnoe Jabłoko testowałam łońskigo roku a w tym kolej na Malachitowa Szkatułka...oba przepyszne. Od Andrzeja dopiero będziemy testować bo dochodzą...moja zegrodka zawsze otwarto i zapraszam na degustacja. :D Jestem chętna na te hortensje a w zamian mogę dać patyczki hortensji drzewiastej White Dome i ogrodowej ale bardzo fajnej, która stoi sztywno i się nie pokłada NN. O to są te Jadźko.

Obrazek

Obrazek

Beatko ta driakiew mnie urzekła. ;:180 i wystarczy tego dobrego. Oczywiście napisz szybciutko co Tobie by się przydało bo z moja pamięcią różnie. :wink:
Popatrz słoneczniki już są prawie dojrzałe.

Obrazek

Obrazek

Basiu dzięki. :) To prawda dużo można się dowiedzieć ale i można przepaść na całego ;:306...tak jak ja.

Obrazek

Andrzej ;:306 mówisz pomidorki wedle ogrodnika. :lol: To prawda trzeba dostrzegać piękno a zarazem umieć się śmiać z dowcipnych sytuacji.
W takim razie dla odmiany róże.
Leveson Gower lub Souvenir de la Malmaison Rouge burbonka.
Obrazek

Obrazek

Elisa Boelle remontantka Guilota
Obrazek

Rhapsody in Blue każdy zna. :D
Obrazek

Letni bukiecik ;:196
Obrazek

...i coś niebieskiego. :D

Obrazek

Bardzo miłego tygodnia dla Wszystkich Odwiedzających. ;:304
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Elu, ależ owszem poczęstowałam się pomidorem, ale coś ma posmak laptopa ;:306 A tak poważnie, to ślinotoku dostałam na widok takich pięknych pomidorów! ;:oj Oj takie to marzenie! ;:215
Lubisz róże historyczne? Souveniry bardzo mi się podobają, ich umarszczone płatki ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Jak widać, nie tylko smak, ale i kształt pomidora się liczy ;:306 A mają je niezwykłe ;:63
Fajna ta hortensja. Dobrze macie, u Was dużo cieplej i chyba z hortensjami nie macie problemów.Choćbym nie wiem jak je okryła, to i tak zmarzną ;:222 Już przestałam o nie zabiegać. Oczywiście mówię o ogrodowych, bo bukietowe są bezproblemowe.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Eluśka ;:196 dzięki za hortensje na nie jednak trzeba mieć więcej miejsca ,którego mi brakuje .Musza znaleźć miejsce dla Hayes Starburst którą ukorzeniłam, a także dla Bluebird też ja ukorzeniłam ;:oj Nie wiem gdzie je posadza :;230
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Elu, pomidorki są zachwycające! Ten tęczowy, zeberka- cudne!
Fajnie piszecie gwarą śląską- bardzo ją lubię :D
Nie tylko do warzyw masz rękę, bo i kwiaty piękne, róże ;:167
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witam deszczowo ale ze ;:3 w sercu.
Szczęśliwie udało mi się pomalować płot w 4 dni i zdążyłach przed deszczem. Poszły 4 litrowe puszki farby minia tzw. podkładówka. Był taki gorąc, że musiałach często toplać pędzel w rozpuszczalniku. Najgorsze jednak było darcie szczotą drucianą rdzy żeby położyć farba. Mam to za sobą. ;:304
Teraz dla odmiany pomaluja sobie paznokcie. ;:306

Przed deszczem pozbierałach też pomidorki.

Obrazek

Obrazek
Degustacja dziś tylko ogólnie bo nie pobierałam nasionek.
Pomidorki nieuchronnie sie kończą na ogrodzie..za to przenoszą się do piwnicy. :wink:

Basiu marzenia się spełniają. W przyszłym roku zamarzyłam sobie jednak mieć dalie. Na szczęście nasze marzenia są bardzo realne. ;:167 Lubie wszystkie róże bo każda jest inna...i historyczne i wielkokwiatowe i wielokwiatowe i dobrze jak są pachnące. Ach te płateczki ;:224 można się zapomnieć na amen.

Iwonka pomidory potrafią zaskakiwać kształtami no i głównie smakiem. To niesamowite jak potrafią wciągnąć....niektóre zostawiają na ustach słonawy posmak a inne słodziutkie jak morele czy brzoskwinie a jeszcze inne jak białe winogronka. Nie mogę sobie odmówić choć jestem po śniadaniu. :D
Moja hortensja ogrodowa w tym roku też ma tylko dwa kwiatki ale za to ma piękne liście a to też ważne i na szczęście żyje. Nie ma co się żyłować ..ja się przestawiłam na te rośliny, które u mnie chcą rosnąć....nic na siłę. Skoro bukietowe u Ciebie są bezproblemowe to i drzewiaste powinny się sprawdzić.

Jadźko ta Hayes Starburst piękna i gratuluję ukorzenienia, tak samo jak BlueBird mam ją jest śliczna ale w tym roku marnie kwitła podobnie jak ogrodowa.
Na pewno znajdziesz miejsce dla takich śliczności. ;:167

Moniś fajnie, że wpadłaś pomiędzy zaprawianiem do mnie. :lol: Pomidorki są cudne no nie :?: a róże i inne kwiaty nie odstają. Ogród jest wtedy dopełniony i można zawsze coś dla siebie odnaleźć i to o każdej porze. Cały rok cieszy i o to chodzi.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elusia ;:196 czy to te żółte koraliki o których pisałaś ?? wygladają jak Mirabelki :) a te czarno czerwone ???? a te serca ???? jaki mają smak.Obawiam się troche czy czasem po deszczu nie wkrochmali się choroba, a szkoda by mi okropnie było, jednak na razie czuwam bo jeszcze niedojrzałe są te moje.Boroczko, ale żeś się narobiyła ,ale tera bydzie aby fajnie ;:196
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tak Jadźko, one bardziej przypominają winogrona i nawet przypominają w smaku winogrona. Każda z odmian, które mam jest wyjątkowa pod każdym względem. Po deszczu może być różnie ale ja już nie opryskuja choć mom herbatka w pogotowiu. Na krzokach zostały już takie co pójdą do gara. A z tym płotem to najgorzi było sie zabrać...już od maja to trwało....ale wreszcie gotowe i teraz moga spokojnie spać bo nic nie zardzewieje ;:306

Ostatnio kupiłam u P. Biedronkowskiej zestaw:

Obrazek :tan
W zestawie są 3 ixie, 14 czosnków Sphaerocephalon, 3 tulipany Van Eijk i 5 czosnków Ostrowskianum.

Od dawna marzyłam zwłaszcza o tym czosnku Sphaerocephalon bo nigdzie go nie mogłam dostać...w żadnym centrum nie było a tu pod nosem kupiłam, nawet nie musiałam się zbytnio wybierać...ot przy zakupach.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czosnki Ostrowskiego są śliczne też je mam mają takie fajne bordowe czuprynki.Ostatnio nawet nie zaglądałam do p. Biedronkowskiej bo gdy byłam to jeszcze niczego nie mieli.No to pisza sie na te nasionka.Widza Elusia ,ze pazurki już pomalowane :;230 Miłej niedzieli ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”