MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zembolina
100p
100p
Od: 25 kwie 2014, o 23:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4

Post »

To fakt, te nie są najgorsze. Wspominałam kiedyś o projekcie "hoteli dla skrzydlatych przyjaciół" w ramach funduszu partycypacyjnego. W tym roku powieszonych zostało w Warszawie (może i w innych miastach też, tego nie wiem) wiele takich "hoteli" w różnych gminach. Na malutkiej łączce przy moim osiedlu wiszą takie 3.
http://twojbudzet.um.warszawa.pl/sites/ ... 1436182305
a tu nawet opis projektu i ile kasy poszło na to:
http://www.ud-wlochy.waw.pl/page/file.php?id=405
Na szczęście pszczoły głupie nie są, nie zauważyłam żeby jakikolwiek otwór w tym pieńku był zalepiony. Obserwowałam na bieżąco, bo spaceruję tamtędy i w zimę widziałam ślady ptasiego dzioba przy otworach :) ale wątpię żeby jakiś ptak się najadł przy tym "karmniku" :wink:

Oczywiście nie chodzi w tym wszystkim o hodowlę murarki, tylko o bioróżnorodność i korzyści także dla innych gatunków zwierząt. Jak to ma być hotel dla skrzydlatych przyjaciół i w tym spełniać funkcje karmnika dla ptaków to oczywiście :). Natomiast jakby komuś zależało na zwiększeniu populacji samych zapylaczy... to pieniądze poszły w błoto
Awatar użytkownika
norbi007
200p
200p
Od: 15 sty 2016, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I te belki brzozowe kosztowały 35 zł i faktycznie, ktoś kto się tym zajął to nie miał chyba pojęcia co robi.
W tych po 2 zł. wymienić tylko co nieco - dołożyć trochę trzciny o większym przekroju i będą pierwsza klasa - za dwa złote to tę cegłę, co tam włożyli to można kupić ;:183
To taka niewielka różnica cenowa i lokalowa ;:180 .
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59

Post »

Zembolina albo nie wiem na co patrzeć :wink: albo mi się wydaje , że te dziury na zdjęciu są zamurowane?
Koszt klocka imponujący , europejski pełną gębą :D
halfoat
50p
50p
Od: 6 maja 2007, o 22:31

Post »

Chciałbym tylko zauważyć, że w akcji Greenpeace 2 zł kosztowała "adopcja" jednej pszczoły. Hotel zaś to 400 "zaadoptowanych" pszczół, więc teoretyczny koszt takiego domku łatwo sobie policzyć.
klik
1000p
1000p

Post »

Każda organizacja czy to społeczna , państwowa , prywatne przedsiębiorstwo ma różne części składowe kosztów. W tych 2 PLN są pewnie koszty uzgodnień, dokumentacji, dojazdu ekipy montującej, zakupu materiałów na chałupkę dla robali itp., itd.
Wygląda na to , że Greenpeace źle robi, bo coś robi :wink: . Jakby nie robił to nie byłoby problemu. Wydaje mi się , że można się zaopiekować takim domkiem. Oni chyba działają w wielu sprawach na zasadzie wolontariatu. Czyli nie krytykujcie tylko poprawcie. Nie chce Wam się poprawić to nie krytykujcie :)
Awatar użytkownika
Zembolina
100p
100p
Od: 25 kwie 2014, o 23:04

Post »

klik to akurat zdjęcie hotelu z innej dzielnicy niż moja, w sumie trudno powiedzieć, może i tam coś jednak się zalęgło, ale zdjęcie mało wyraźne. Natomiast w tych domkach obok mnie nic nie jest zalepione, choć z dalszej odległości wydaje się że otwory mogą być zamurowane, natomiast przy zajrzeniu dosłownie w otwory stwierdziłam, że są one tak dziadowsko ponawiercane tzn, wystają drzazgi i wióry.
Awatar użytkownika
norbi007
200p
200p

Post »

halfoat pisze: 2 zł kosztowała "adopcja" jednej pszczoły. Hotel zaś to 400 "zaadoptowanych" pszczół, .
No to drogie te pszczółki 800 zł - kogo stać?
Zrobimy akcję za połowę ceny w szkołach i przedszkolach ;:4
klik
1000p
1000p

Post »

Nooo musiałem pogrzebać :D . Akcja "Adoptuj pszczołę" nie dotyczy tylko chatek w miastach. Środki idą głównie na badania nad stanem zapylaczy w Polsce, więc te 800 PLN za domek to jest wybaczcie złośliwość: ale szwagierka ze strony ojca , drugiej żony , znajomego, kuzyna, wnuka mówiła :wink:

http://www.greenpeace.org/poland/pl/wyd ... cy-pszczo/
halfoat
50p
50p
Od: 6 maja 2007, o 22:31

Post »

W każdej edycji akcji zbierano na inny cel. W trzeciej rzeczywiście na badania nad stanem zapylaczy, w drugiej na tworzenie ogrodów miejskich przyjaznych dla pszczół, a w pierwszej na hotele. Podczas pierwszej edycji podano szacowany koszt jednego hotelu i nie szwagierka ze strony ojca , drugiej żony , znajomego, kuzyna, wnuka o tym mówiła tylko greenpeace.
http://www.portalpszczelarski.pl/artyku ... peace.html
http://www.portalpszczelarski.pl/artyku ... cesem.html

Trzeba też dodać, że domki stawiane przez greenpeace trochę inaczej wyglądały (solidniej) niż ten ze zdjęć Wolfika.
http://www.greenpeace.org/poland/pl/wyd ... y-w-Lodzi/
a tu mapka, można sobie podejrzeć gdzie stoją:
http://www.greenpeace.org/poland/hotele/
klik
1000p
1000p

Post »

Chciałbym tylko zauważyć, że w akcji Greenpeace 2 zł kosztowała "adopcja" jednej pszczoły. Hotel zaś to 400 "zaadoptowanych" pszczół, więc teoretyczny koszt takiego domku łatwo sobie policzyć.
Trzeba też dodać, że domki stawiane przez greenpeace trochę inaczej wyglądały (solidniej) niż ten ze zdjęć Wolfika.
Przemyśl , pomyśl, Zamość :wink: inna skala inne koszty. Szwagierka jednak? Taki "młynek" , jak się kupuje pociętą trzcinę to minimum 7 PLN za 100. Pytanie dla ambitnych. Ile trzcinek się w tym pudle mieści? Jak Twój wolontariat , piszesz się ?
Przepraszam za tony agresji , ale wkurza mnie krytykowanie , że ktoś coś robi dla ogółu. Czasami mogą być błędy, ale akcja jest super pozytywna i między innymi dlatego ja się załapałem na pszczeli samotniczy "trend". Ze mną im się udało , może z kimś innym też :D
Awatar użytkownika
norbi007
200p
200p

Post »

Ja trzcinę mam za darmo... :wit
Większość z nas nie potrzebuje G..... i innych takich akcji - bo już od lat trzymają na swoich działkach pszczoły apis i osmia. Przypuszczam ( nie jestem pewien, że poza akcją na tym forum jest przynajmniej 2 x więcej przyjaciół pszczół ).
Sama akcja wydaję się szczytnym celem tylko czy do końca...?
Tutaj cały opis tych ich hotelików ... trzeba troszkę poczytać co i jak i z czym z rożnych źródeł.
http://www.greenpeace.org/poland/PageFi ... slugil.pdf

Klik - masz od nich ten ulik co w linku..?
klik
1000p
1000p

Post »

Źle mnie zrozumiałeś. Między innymi ich kampania zainspirowała mnie do zabawy w "pszczelarza". Budka jest mojego wytwórstwa , trzcina własnoręcznie pocięta. Inne dziurawe przedmioty też sam tnę :) . W zeszłym roku zacząłem. Zawitały do mnie co najmniej 3 gatunki pszczół , może 4, latem się okaże ile ich jest, więc jest mini sukcesik , bo zaczynałem od wielkiego ZERA. W tym roku mam nadzieję na podkręcenie moich maleńkich populacji i liczę na następne gatunki.
Wolfik
200p
200p
Od: 15 lis 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Słuchajcie,Grennpeace to nie byle jaka organizacja. Pamiętam jak znany aktor Marcin Bosak był twarzą tego projektu w Opolu.Doczytałem się właśnie,że te na Wyspie Bolko to domki Grennpeace.W porównaniu z tymi na moich zdjęciach to niebo a ziemia.Jeśli nie stawiał ich Grennpeace to przepraszam za negatywną kampanię.
Jedyne co mogę się przyczepić do tych domków z wyspy,to to,że powinny być wkopane w ziemię chociaż na 30 cm.
Ale skąd wzięły się te mizeroty na rondzie?!!
Co mi w nich przeszkadza?
1) cegły dziurawki powinny być zalepione z jednej strony,a nie są. Sami wiecie,że w trzcinie z "przelotem" nic się nie zadomowi.
2) trzcina cięta na odwal,aby była.
3)duże przestrzenie,nie wykorzystane, i powodujące ,że większy wiatr będzie tym majtlał jak chciał.
4) jakiś sznurek (?!) dobrze widzę?! i co to ma za pszczółka wykorzystać?
To może jest hotel dla owadów pożytecznych,w tym biedronek.No niech będzie. Ale i tak rzuca się w oczy jakaś niechlujność.
Nie widzę aby coś się tam zadomowiło.Jeśli ludzie siadający przy tych domkach zwracają uwagę na to co tam lata i co do domków wlatuje,to mogą nabrać przekonania,że akcje się takie nie sprawdzają. Czyli,krótko mówiąc, naciągają ludzi na kasę...
Oprócz lawendy nic tam ciekawego dla pszczół nie ma.

http://www.nto.pl/wiadomosci/opole/art/ ... ,id,t.html
http://www.nto.pl/wiadomosci/opole/art/ ... ,id,t.html
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27

Post »

;:7 Wpisuję się, żeby być na bieżąco.
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
norbi007
200p
200p

Post »

Op. cit.
"Murarka ogrodowa, podobnie jak trzmiel, poszukuje pokarmu w niewielkiej odległości od gniazda. W korzystnych warunkach pogodowych i przy dużej obfitości pokarmu wylatuje na odległość 100-200 m od gniazda. Loty na większe odległości (300 m i dalsze) zdarzają się wtedy, gdy kolonia znajduje się blisko dużej plantacji lub gdy pszczołom w najbliższym otoczeniu zaczyna brakować pokarmu"
Murarka w środku dużego miasta to jakieś nieporozumienie ;:199 - chyba, że na łące.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”