Na końcu wydmy cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na końcu wydmy cz.2

Post »

:wit
Aniu, moje trzy Queen Elizabeth, zmieniły miejsce zamieszkania zaraz po pierwszym sezonie. Powód podobny do Twojego, choć muszę przyznać, że rosły zdrowo i obficie kwitły :wink:
Za to Comte de Chambord jestem zachwycona !

Twoje czerwone maluszki urocze ;:173
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jestem bardzo zaskoczona ilością Twoich róż

-- 27 lut 2016, o 21:35 --

Ta biała różyczka warta grzechu :-) właściwie to one wszystkie. Dzisiaj kupiłam sobie różę miniaturke i jestem ciekawa, czy jak ją później wsadzę do gruntu uda się jej przezimować.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

:D A ja musze stanąc w obronie Scarlet Moss. U mnie to róża rewelacyjna. Bez jednej czarnej plamki do końca sezonu
Czyli znowu sprawdza się, że wszystko zależy od ogrodu, sadzonki i nie wiem czego jeszcze :D
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Aniu, Old Port zachowuje się u mnie podobnie. Kwiat pięknego koloru, ale nie powala obfitością kwitnienia. Za to Bouqet P jest zjawiskowa. Polecam tą różyczkę każdemu :)
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Lubisz czerwone róże ;:oj Masz jakąś, bo sobie nie przypominam. ;:306
Ania :wit i to bardzo ;:oj
Dałam sobie upust i aż trzy jednakowe krzaczki posadziłam :;230 W tym sezonie będę je pokazywać ;:108
Miałam kiedyś Grand Amore o ślicznych kwiatach. Niestety sadzonka była słaba i szybko wypadła mi ta róża.
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Marysiu, myślałam, że coś ze mną nie tak i nie potrafię dostrzec jej piękna ;:306
Druga szansa dla Comte była strzałem w dziesiątkę. Ładnie przezimowała, teraz tylko delikatne cięcie i niech pokazuje na co ją stać.
Lubię miniaturki. :D

Ewa, podobno najtrudniej przetrzymać taką różę do wiosny. Często atakuje ją przędziorek, więc oglądaj maleństwo.
Czytałam, nie pamiętam, w którym wątku, o udanym zimowaniu takich różyczek.

Gosiu, jestem zaskoczona, Scarlet Moss okazem zdrowia ;:oj
Mimo wszystko i tak ją lubię. ;:173

Wiola, Old Port ma za sobą dwa sezony, może jeszcze się rozkręci. Niestety nie przezimowała najlepiej. Część pędów czarna. :cry:

Majeczko, ciekawa jestem co wsadziłaś :D czerwonych róż jest tyle. Może, któraś angielka :uszy
Działasz już na działeczce :?:

Powoli robię porządki na rabatach. Przycięłam już powojniki i większość traw. Zostały ostnice.
Po zimie siły brak i z ogrodu wracam taka zmęczona jakbym co najmniej na przodku robiła ;:306
Trzeba już myśleć o oprysku miedzianem i promanalem.

Louise Clements hodowca John Clements 1996.
Dostałam tą piękną różę w gratisie w 2012. Ma przepiękne miedziane kwiaty jaśniejące w miarę przekwitania.
Co roku zaczyna kwitnienie jako jedna z pierwszych, w tym sezonie trochę się ociągała. Kwitła bardzo dobrze w czerwcu, gorzej było z jesiennym powtarzaniem. Zdrowa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Star Profusion hodowca Star Profusion 1996.
Zakupiłam ją w 2012 w moim ogrodniczym. Zachwyca dużą ilością pojedynczych kwiatów w barwie od żółtej do kremowej z bordowym obrzeżem i żółtymi pręcikami. Krzew dość duży. Potrafi wypuścić bardzo długie pędy.
Wadą tej róży jest duża podatność na choroby. Łapie zarówno czarną plamistość jak i mączniaka. Jesienią potrafi zostać praktycznie bez liści. W minionym sezonie kwitła rewelacyjnie, była cała obsypana kwiatami przez cały czerwiec, szybko powtarzała i kwitła do jesieni.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Burgundy Iceberg
, odkryta przez Edgar Norman Swane 1998. Sport. róża wielokwiatowa.
Zachwycająca róża o ciemnoczerwonych do ciemnopurpurowych kwiatach z ciemnofioletowymi pręcikami.
Zakupiona w 2013. Zdrowa dość dobrze kwitnąca odmiana, tworząca zgrabny krzaczek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

;:oj ;:oj ;:oj Ta róża Star Profusion jest po prostu bajeczna!
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu wiedzę na temat róż podziwiam cały czas. ;:180 Bouquet Parfait ma do towarzystwa czosnek Hair. :?: Różanki masz imponujące, ale i pokazujesz je pięknie. ;:433 Pracuś jesteś, dla mnie jeszcze za zimno.
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Powiedz mi proszę,na jakim stanowisku Burgundy Iceberg u Ciebie rośnie i ile wody ma?
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ania, Star Profusion wypatrzyłam właśnie u ciebie i zakochałam się w niej od pierwszego wejrzenia ;:108 Moja mączniaka nie łapała, ale pod koniec sezonu faktycznie jakąś większą ilością liści nie grzeszyła ;:306 Całe szczęście jak już zacznie kwitnąć wszystko można jej wybaczyć. U ciebie jest ogromna ;:oj Nie mogę się doczekać aż moja się rozkręci.. Mogę jeszcze podpytać jak ją tniesz?
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Sabinko - Star Profusion zachwyca, na początku myślałam, że to Bucavu, ale nie. Cóż za kwitnienie, obłęd. Opowiedz mi jednak Koleżanko o Mr Linkolnie. Kiedyś go zakupiłam, nie pamiętam co się z nim stało, więc nie wiem, który to on. Mam kilka nienazwanych czerwonych róż. Jeśli możesz, spójrz do mnie wkrótce, może go rozpoznasz?
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko ;:196

Soniu, nie pamiętam co to za czosnek, ale chyba Hair. Wpadł mi do koszyka w B.Był przeceniony, szkoda było zostawić. Wydaje mi się, że się wysiał. Mam sporo do zrobienia, więc musiałam wcześnie zacząć. Jak świeci słonko, to jest bardzo przyjemnie.

Tulap, Burgundy Iceberg rośnie w półcieniu. Niestety najwięcej słońca ma w samo południe. Do tego robinia akacjowa do towarzystwa.

Sabinko, najgorsze jest wyzbieranie tych listków.
Z cięcie sama mam problem. Jak ją mocniej przycięłam to wypuściła bardzo długie pędy, dwa.
Pytałam kiedyś bardziej doświadczonych, jak ją ciąć i uzyskałam odpowiedź, że to róża okrywowa, więc oszczędnie, a mocniej co trzy lata.
Na Helpie jest opisana jako róża krzaczasta, więc wg zasad powinno się ją ciąć o 1/3. Bądź tu mądrym. ;:224

Ewa, odpowiedziałam u Ciebie.
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Uwierzysz,że u mnie tak samo?Też koło robinii i w półcieniu :;230
One chyba tak lubią ;:108
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tulap, a co Twoja ma do towarzystwa :?: Moja rośnie obok babki Iceberg. :D Niestety mamusia nie pasuje mi do rabaty.

Annapurna, hodowca Francois Dorieux II 2000. Mieszaniec herbatni.
Klasyczna biała róża o cudownym zapachu.
Zakupiona wiosną 2014. Rośnie powoli. Krzaczek na razie niewielki. W pierwszym roku kwitła słabo, w tym było znacznie lepiej.
Prawdopodobnie nie chorowała, a rosła na mączniakowej rabacie, zapisków brak.
Upały trochę jej zaszkodziły.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Peter-Paul Rubens hodowca Martin Vissers 2002. Wielokwiatowa.
Zakupiona w 2013, posadzona do gruntu w 2014.
Kwiaty różowe z morelowym środkiem w kształcie kulek. Mocno napakowane, bardzo ciężkie, więc się przewieszają i to jest jej największa wada. wymaga podpór.
Zdrowa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Oj Aniu cudowne są te napakowane kwiaty Peter-Paul Rubens'a. Nic tylko kłaść się pod krzaczkiem i podziwiać. ;:131
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”