Marysiu, myślałam, że coś ze mną nie tak i nie potrafię dostrzec jej piękna
Druga szansa dla Comte była strzałem w dziesiątkę. Ładnie przezimowała, teraz tylko delikatne cięcie i niech pokazuje na co ją stać.
Lubię miniaturki.
Ewa, podobno najtrudniej przetrzymać taką różę do wiosny. Często atakuje ją przędziorek, więc oglądaj maleństwo.
Czytałam, nie pamiętam, w którym wątku, o udanym zimowaniu takich różyczek.
Gosiu, jestem zaskoczona, Scarlet Moss okazem zdrowia
Mimo wszystko i tak ją lubię.
Wiola, Old Port ma za sobą dwa sezony, może jeszcze się rozkręci. Niestety nie przezimowała najlepiej. Część pędów czarna.
Majeczko, ciekawa jestem co wsadziłaś

czerwonych róż jest tyle. Może, któraś angielka
Działasz już na działeczce
Powoli robię porządki na rabatach. Przycięłam już powojniki i większość traw. Zostały ostnice.
Po zimie siły brak i z ogrodu wracam taka zmęczona jakbym co najmniej na przodku robiła
Trzeba już myśleć o oprysku miedzianem i promanalem.
Louise Clements hodowca John Clements 1996.
Dostałam tą piękną różę w gratisie w 2012. Ma przepiękne miedziane kwiaty jaśniejące w miarę przekwitania.
Co roku zaczyna kwitnienie jako jedna z pierwszych, w tym sezonie trochę się ociągała. Kwitła bardzo dobrze w czerwcu, gorzej było z jesiennym powtarzaniem. Zdrowa.
Star Profusion hodowca Star Profusion 1996.
Zakupiłam ją w 2012 w moim ogrodniczym. Zachwyca dużą ilością pojedynczych kwiatów w barwie od żółtej do kremowej z bordowym obrzeżem i żółtymi pręcikami. Krzew dość duży. Potrafi wypuścić bardzo długie pędy.
Wadą tej róży jest duża podatność na choroby. Łapie zarówno czarną plamistość jak i mączniaka. Jesienią potrafi zostać praktycznie bez liści. W minionym sezonie kwitła rewelacyjnie, była cała obsypana kwiatami przez cały czerwiec, szybko powtarzała i kwitła do jesieni.
Burgundy Iceberg, odkryta przez Edgar Norman Swane 1998. Sport. róża wielokwiatowa.
Zachwycająca róża o ciemnoczerwonych do ciemnopurpurowych kwiatach z ciemnofioletowymi pręcikami.
Zakupiona w 2013. Zdrowa dość dobrze kwitnąca odmiana, tworząca zgrabny krzaczek.