Tu odpoczywam po pracy zawodowej... grzebiąc w ziemi cz.2
- Tacca
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Tu odpoczywam po pracy zawodowej... grzebiąc w ziemi cz.2
Wiola nic się nie przejmuj. Ja przez wiele lat nic nie siałam tylko ukorzeniałam . Siewki wszystkie mi padały. Teraz mniej sadzonkuję a więcej sieję.
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wioluś może to wszystko za szybko wysiałaś i miały mało światła,bo ta ostróżka to wygląda na wybiegniętą .Znawczynią nie jestem ,ale może jakbyś ja po pikowała i wsadziła głębiej,ale pewna nie jestem .
Pozdrawiam Teresa
Pozdrawiam Teresa

- Ela_2015
- 500p
- Od: 26 gru 2015, o 16:20
Wolusia hortensje widać,że ładnie Ci się przyjęły i chryzantemki też ładne sadzoneczki.
A co się stało z Twoimi wysiewami?
Ostróżki trochę wybiegnięte,ale dopiero mają liścienie może się trochę wstrzymaj niech puszczą liście właściwe
będą silniejsze i wtedy je popikować.
Pamiętam o Tobie na razie u mnie spadła temperatra i nic nie mogę zrobić ziemię trochę zmroziło,jak przyjdzie więcej ciepełka
to dam Ci znać.
A co się stało z Twoimi wysiewami?
Ostróżki trochę wybiegnięte,ale dopiero mają liścienie może się trochę wstrzymaj niech puszczą liście właściwe
będą silniejsze i wtedy je popikować.
Pamiętam o Tobie na razie u mnie spadła temperatra i nic nie mogę zrobić ziemię trochę zmroziło,jak przyjdzie więcej ciepełka
to dam Ci znać.
Ela
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Dziś całe plany runęły: po pierwsze wstrętna pogoda (zimno, wietrznie, trochę pada deszcz), po drugie samopoczucie (tabletki przeciwbólowe na deser)
Zbieram siły teraz. Szukam starych zdjęć w komputerze i ... ślinka mi cieknie.

Jabłoń w zeszłym roku jabłek prawie nie miała. Zdjęcia są z sezonu 2014. Nie znam odmiany, ale to wczesne jabłka, zaraz po papierówkach. Pyszne ;) Częstujcie się
Elu- wiele siewek mi nie wzeszła, nieliczne padły
Ostróżki takie wybiegnięte, bo u nas słońca nie użyczysz... Ja też narzekam na brak słońca, bo to ona dodaje energii do działania. Cieszę się, że o mnie pamiętasz, ale musimy poczekać na cieplejszy czas
Teresko- Może i za szybko... W poprzednich latach nie mogłam dochować się żadnej, Chyba nie mam ręki do siewów. Siewki są bardzo delikatne i na razie boję się je pikować.
Danusiu- dziękuję za pocieszenie

Zbieram siły teraz. Szukam starych zdjęć w komputerze i ... ślinka mi cieknie.

Jabłoń w zeszłym roku jabłek prawie nie miała. Zdjęcia są z sezonu 2014. Nie znam odmiany, ale to wczesne jabłka, zaraz po papierówkach. Pyszne ;) Częstujcie się

Elu- wiele siewek mi nie wzeszła, nieliczne padły

Teresko- Może i za szybko... W poprzednich latach nie mogłam dochować się żadnej, Chyba nie mam ręki do siewów. Siewki są bardzo delikatne i na razie boję się je pikować.
Danusiu- dziękuję za pocieszenie

- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jestem z rewizytą, a tu takie smaczne jabłuszka, już się częstuję i idę oglądać Twoje włości.
- Ela_2015
- 500p
- Od: 26 gru 2015, o 16:20
Wiolu nie przejmuj się zaraz marzec będzie więcej słońca i jak masz nasionka to siej na pewno będzie lepiej.
Moje jakoś żyją,a trochę tego wysiałam i przydało by im się więcej słońca.Z tego co pamiętam zawsze moje siewki ruszały z kopyta właśnie w marcu.Głowa do góry jesteś bogatsza o jedno doświadczenie więcej
Moje jakoś żyją,a trochę tego wysiałam i przydało by im się więcej słońca.Z tego co pamiętam zawsze moje siewki ruszały z kopyta właśnie w marcu.Głowa do góry jesteś bogatsza o jedno doświadczenie więcej

Ela
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Pytanie czy to wina, ziemi, nasionek...itd
Co roku wysiewa sporo i już się nauczyłam teoretycznie odróżniać przyczyny porażek, ale ciągle coś mnie zaskakuje!
Ostróżki ładne ( o tej porze wybiegnięcie to normalka) Tak jak moja poprzedniczka doradzam przeczekanie do liści właściwych.
A te nieudane wysiewy: nie wzeszły, czy później padły?
Co roku wysiewa sporo i już się nauczyłam teoretycznie odróżniać przyczyny porażek, ale ciągle coś mnie zaskakuje!
Ostróżki ładne ( o tej porze wybiegnięcie to normalka) Tak jak moja poprzedniczka doradzam przeczekanie do liści właściwych.
A te nieudane wysiewy: nie wzeszły, czy później padły?
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

OOOO wczesne jabłuszka,
kiedy będzie ta wiosna już bym zjadł sobie papierówkę. 

Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
- "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
Helen Mirren
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
A właśnie! Szukam takiej starej papierówki! Macie może? Teraz to same ,,prawie" papierówki! 

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
)Nadzieja umiera ostatnia...

Pyszne jabluszka
. Kiedy to u mnie takie będą. Mam papierówkę ale jeszcze badylek i miała jedno jabłko, dobre ale jeszcze nie mogę ocenić czy to taka prawdziwa papierowka. Jeszcze trudniej z kosztelą - prawdziwą trafić.

- IzabelaS
- 500p
- Od: 15 cze 2010, o 23:21
renzal, u mnie rośnie prawdziwa papierówka, ostatnia z 10-ciu, jakie prawie 70 lat temu posadził mój ś.p. tata. Wciąż kwitnie i owocuje.
Tak kwitnie:

A tak wygląda dzisiaj:

Tak kwitnie:

A tak wygląda dzisiaj:

- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Izo, obsypana jest też owocami pewnie
Moje jabłka raczej nie są papierówkami, ale bardzo wczesnymi owocami.
Dziś w deszcz poszliśmy na inspekcję działeczki. Posadziłam prymulki, które się tak w domu męczyły. Pewnie będzie im tam lepiej.
W domu wysiałam rodzynka brazylijskiego, bo wyczytałam na forum, że już pora. W poprzednich dwóch sezonach siałam znacznie później.
Po raz drugi spróbowałam wysiać żurawkę ogrodową. Z pierwszej połowy opakowania nic mi nie wzeszło...
Pozdrawiam Was niedzielnie
i z kawą w dłoniach wyruszam na spacerek po Waszych ogrodach 

Dziś w deszcz poszliśmy na inspekcję działeczki. Posadziłam prymulki, które się tak w domu męczyły. Pewnie będzie im tam lepiej.

W domu wysiałam rodzynka brazylijskiego, bo wyczytałam na forum, że już pora. W poprzednich dwóch sezonach siałam znacznie później.
Po raz drugi spróbowałam wysiać żurawkę ogrodową. Z pierwszej połowy opakowania nic mi nie wzeszło...
Pozdrawiam Was niedzielnie

- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Właśnie też usiadłam do kawy,spaceruję po ogrodach
niestety pada deszcz,a w przerwach uzupełniam mój spis roślin,jeden notes będzie w domu,drugi na działce,niestety pamięć jeszcze dobra,ale zaczynam się gubić z odmianami

- IzabelaS
- 500p
Papierówka, jak na prawdziwą jabłoń przystało, owocuje co 2 lata. W ubiegłym roku miala 4 owoce, więc w tym spodziewam się urodzaju. Nie możemy tego przejeść, robię więc przeciery, a i tak sporo się marnuje.
- IzabelaS
- 500p
Kalina taka:

Czy taka?:

ma być?

Czy taka?:

ma być?