Wszystko o pomidorach cz. 9
Re: Wszystko o pomidorach cz. 9
O tak, Red Pear , u mnie nr.1 (nie znam Faworyta i Italian Giant
) wśród czerwonych, plenny. Dobrze rośnie w gruncie i w tunelu.

Kasia
-
- 200p
- Od: 9 maja 2013, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja wysiałam prosto do ziemi, mam takie plastikowe opakowania po sałatkach z trzema przegródkami. Świetnie się sprawdzają, by nie pomieszać nasion
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dotychczas też wysiewałam do ziemi, ale dużo osób pisze o ligninie itp, więc dzisiaj zaeksperymentowałam.
W opakowaniu mam jeszcze 25 nasion ( w sumie były 32 nasionka). Kolejne posieję za miesiąc do ziemi.
W opakowaniu mam jeszcze 25 nasion ( w sumie były 32 nasionka). Kolejne posieję za miesiąc do ziemi.
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Mnie wysiewanie na ligninie nie wychodzi, albo za bardzo przeschną, albo za bardzo podleję i nasionka się mieszają.
Dla mnie jednak ziemia jest bardziej odpowiednia do wysiewów, więc jak przyjdzie pora to wysieję do ziemi i już.
Zresztą nasiona pomidorów szybko kiełkują.
Dla mnie jednak ziemia jest bardziej odpowiednia do wysiewów, więc jak przyjdzie pora to wysieję do ziemi i już.
Zresztą nasiona pomidorów szybko kiełkują.
- grazka100
- 500p
Dotychczas na ligninie wysiewałam tylko ogórki.
Pomidorkowa podkładka - płatek kosmetyczny - leży na przykrywce od surówki i przykryty jest pojemnikiem do surówki, żeby nie przesychał. Taka swoista szklarenka
Zobaczymy co z tej mojej przedwczesnej działalności będzie.
Pomidorkowa podkładka - płatek kosmetyczny - leży na przykrywce od surówki i przykryty jest pojemnikiem do surówki, żeby nie przesychał. Taka swoista szklarenka

Zobaczymy co z tej mojej przedwczesnej działalności będzie.
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Wszyscy co teraz wysiewają nasiona na waciki robią to w ramach testówki bądź tak jak ja siejąc do skrzynek ryzykują pod kątem sadzenia w nieogrzewanym tunelu.Jeśli ktoś ma szklarnię bądź tunel ogrzewany może spokojnie siać.Tunele zimne,a tym bardziej grunt mają jeszcze sporo czasu.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.

- grazka100
- 500p
Ja mam ogródek zimowy. Jest w nim dodatnia temperatura. Teraz sprawdziłam jest prawie10 stopni (9.7 st) a na zewnątrz -1.
Za kilka tygodni będzie zapewne już cieplej i w ogródku zimowym przy słonecznej pogodzie jest bardzo ciepło. Nawet ponad 20 stopni.
Za kilka tygodni będzie zapewne już cieplej i w ogródku zimowym przy słonecznej pogodzie jest bardzo ciepło. Nawet ponad 20 stopni.
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Mnie też kiełkowanie pomidorów na wacikach nie wychodzi, nie wiem, co robię żle, ale w ubiegłym sezonie wcześniej mi wykiełkowały nasionka w ziemi, położone na kaloryferze, niż umieszczone na waciku
Pozdrawiam

Pozdrawiam
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Rzepko:
Może te na wacikach się po prostu wstydzą kiełkować,są tak na widoku publicznym.
A tak na poważnie nigdy Ci waciki nie przeschły.W ziemi bądź co bądź mają stałą wilgotność.
Pozdrawiam.
Może te na wacikach się po prostu wstydzą kiełkować,są tak na widoku publicznym.
A tak na poważnie nigdy Ci waciki nie przeschły.W ziemi bądź co bądź mają stałą wilgotność.
Pozdrawiam.

- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja również nasion pomidora nie kiełkuję na waciku.Przed wsadzeniem do podłoża(torf odkwaszony),nasionka moczę,najczęściej w nadmanganianie potasu 20-30 minut.Po ustawieniu na akwarium (kuweta w folii),pomidorki wschodzą w ciągu 48 godzin.Ustawiam na parapecie .Flancuję po ukazaniu się liścia właściwego.Pozostałe nasionka warzyw idą na wacik.
Pomidorki własnie ze względu na przemieszczanie się na waciku,sieję do podłoża.

Pomidorki własnie ze względu na przemieszczanie się na waciku,sieję do podłoża.

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
A nie podsypujesz im podłoża?(mówię tu o Twoich świeżakach), bo widzę, że trochę wyciągnięte. Czy nie mają za ciepło w nocy?
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Błażeju to są świeżaki,więc ich nie ruszam na razie.Są wyciągnięte dlatego,że 2 szt.wzeszły po 24 godz.ja nie sprawdziłem i cały czas były ofoliowane,będąc już na wierzchu.Ostatnie się prostują.Od wczorajszej nocy są na parapecie(pod skosem) i już się nie wyciągają.Będą flancowane po same liście do
kufla 0,4l.więc na tyle się nie wyciągną.

kufla 0,4l.więc na tyle się nie wyciągną.

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
To ok. Pikowanie zniweluje wyciągnięcie i będzie ok 

-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
Ja swoje wysiewam do ziemi i wstawiam do piekarnika zapalam światło i tak mi szybko kiełkują .Mają cały czas temp. powyżej 20 stopni,a na kaloryferze to różnie .Jeszcze mam takie pytanie pikując pomidory w torf odkwaszony,przeczytałam ,że trzeba przelać go nawozem ,czy ten do roślin kwitnących może być .Tylko w jakim stężeniu takim jak pisza ,czy takim do ferdygacji.
Pozdrawiam Teresa
Pozdrawiam Teresa