Kamienne ścieżki pod dębem Cz.13

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kamienne ścieżki pod dębem Cz.13

Post »

;:3
Dzięki Wandziu za informację. Mnie podobają się wszystkie hortensje, natomiast M nie może się przekonać do tych "koronkowych".
Nastrój mi siadł, sądziłam, że w piątek będę w domu, a tkwię tu nadal. Mówią coś o wtorku...
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Wandziu ja myślę, te czerwone kwiatki to gailardia :roll:
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne zdjęcia zrobiłaś (jak zawsze zresztą ;:173 )
Cudowna brunera!
Gazania wygląda radośnie i jest bardzo oryginalna!
Hakone mam z dwoma listkami ;:306 I jeszcze straszysz, ze wolno przyrasta? ;:202
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Wandziu, a jak sprawa robót ziemnych?
Posuwa się do przodu?
Faktycznie Twój Czesław to trudny temat
Ciekawa jestem co wymyslisz
Miałam zamiar kupić Shafirę, ale jeśli nie trzyma długo kwiatów to zrezygnuję
A jakie róże długo trzymają kwiaty u Ciebie?
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Bufo-Bufo, och, witaj, jak miło, że mnie znowu odwiedziłaś.Bęziesz zawsze wyczekawinym gościem. Trochę się u mnie zmieniło, bo zaczęłam porządkować ten swój chaos roślinny, żeby uzyskać większy spokój.
Kogra, hortensje można powadzić na drzewka i ja właśnie zamiezam poeksperymentować od przyszłego roku. Wtedy nie zajmą tyle miejsca.
Edyta, całkiem możliwe, że moja Grandiflora stanie się pełniejsza z wiekiem. To samo mam z Sundaie Fraise. W momencie kupna miała napakowane, podpędzone kwiaty, a teraz gdy u mnie zakwitła, jest ażurowa. Musi chyba odchoować te wszystkie sterydy.
aniap56, dziękuję bardzo za wizytkę i zapaszam do dalszych spacerów.
A_nie, ja myślę, że jest tak jak mówisz, i hortensje mogą z upływem czasu stawać się coraz pełniejsze. Na to w każdym razie liczę. Zresztą sama obserwuję u kilku odmian, jak z każdym rokiem stają się nieco dojrzalsze i mają cora to inny kwiatostan.
Leszczyna i Pulpa, fajnie by było, gdyby ście też przyjechały!
Kropelka, ja kiedyś kupowałam korę co roku, żeby uzupełnić, ale dałam sobie z tym spokój, bo i tak wiosną razem z liśmi dębowymi zgrabiałam tę koę i nic prawie nie pozostawało. Dałam sobie spokój. Teraz próbuję w kilku miejscach zastosować żwirek.
Sweety, ja Aniu muszę też wypróbować jakiś stojak, bo aż żal patrzyć na tę rozłożoną hortensję. Szkoda, że ona jest taka wiotka, ale miejmy nadzieję, że wraz z wiekiem te pędy staną się jednak grubsze.
Ilonka, hortensja Bounty bardzo przypomina Annabellę, ale ma nieco inne liście. W tej chwili jest właśnie limonkowa, a wcześniej była biała. Lubi mieć dużo wody do picia, gdy tylko jest gorąco, liście jej zwisają i staje się od razu taka biedna. Co do brązowych traw, to kiedyś też absolutnie ich nie lubiłam, bo wydawały mi się suche. Zresztą teraz mój M czasem pyta: "A ta to co? Uschła?". Ale ja je lubię, tylko trzeba je fajnie skomponować z innymi bylinami. Nie wysiały mi się nigdy, jak u ciebie. A może muszę lepiej poszukać siewek?
Helios, współczuję Helenko, ale już niedługo i wrócisz.. Dzisiaj zresztą jest okropnie na dworzu, zimno jakoś. No ale wiem, że i tak lepiej zawsze jest być w domu. Całuję na pocieszene ;:196
Anym, wiesz, że ty chyba masz rację. Mnie te dwie nazwy zawsze się myliły. No ale przepadło, kilka osób już i tak wprowadziłam w błąd. :oops:
Takasobie, no ale MIłeczko, ja te swoje hakone to już mam dwa lata! Powinny być większe. Myślę jednak, że gdy przezimują, to już zaczną wkrótce wyglądać porządnie. Ta twoja to pewnie sadzana dopiero w tym roku.
Margo, ach te roboty, lepiej nie mówić, chyba nigdy się nie skończą. Stale nie ma czasu. Dla dobra nszego małżeństwa zaczynam udawać, że nie widzę tych rozkopalisk :( A róże długo kwitnące to tak po zastanowieniu mogłabym wymienić cztery: Ascot, Artemis, Pastella i Leonardo, nie wspominając o okrywówce Fairy. Najgorsza jest Rose de Recht. Przekwita błyskawicznie.
----------------------------

Nadal kwitną sobie piękne jeżóweczki. Odmianowe i nieodmianowe - ramię w ramię. :D
Obrazek

Podstrzygłam troszkę niektóre iglaki, bo to już ostatnia pora.
Obrazek

Z tej jeżówki Aloha jestem bardzo zadowolona. Ja w ogóle nie lubię żółtych kwiatów, ale ta odmiana ma w rzeczywistości taki dziwny nieokreślony kolor, że przy żółtym wcale nie wydaje się żółta. Jak dla mnie cudo.
Obrazek

Obrazek

A ta to mój drugi faworyt. Nie mogę się na nią napatrzyć.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tutaj mam za dużo traw na kupie. Trzeba będzie wiosną jedną stąd zabrać gdzie indziej.
Obrazek

Miskant z prawej zostanie, a proso się wyprowadzi, bo mi zaciemnia obraz :)
Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Wandziu,jeżówki są śliczne u Ciebie,nie mam czasu do zamawiać tych ciekawych kolorów,ale ten czas jest dla nich odpowiedni i warto mieć ich dużo,nawet ze względu na długie kwitnienie,pozdrawiam i miłego dnia życzę ,u mnie bardzo ponuro i deszczowo ;:168
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Martusiu, właśnie to długie kwitnienie jeżówek sprawia, że chce się je u siebie mieć. Na moich rabatach poza hortensjami właściwie zostały tylko kwitnące jeżówki. A poza tym sama zieleń. Gdyby nie one, to byłoby teraz straszliwie monotonnie.
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No, chyba nie tylko jeżówki :wink: . Przy tej ilości hortensji nie można ich raczej nie zauważyć ;:138 .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Edytko, napisałam "poza hortensjami". One oczywiście nadal kwitną i widać je z daleka :D
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06

Post »

No tak, trzeba jeszcze czytać ze zrozumieniem :;230 . Jak widać załapuję się na średnią statystyczną (czyli brak tej umiejętności ;:224 ).
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Piękne jeżówki!
Właśnie zamówiłam sobie 2 hortensje Bombshell... :D
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Popieram :) Jezówki i hortensje są ;:138
U mnie nie ma dużych drzew gubiacych lisci, więc spokojnie mogę korować. Kamyczki też mam, ale już jakoś nie zachwycają mnie tak jak na początku. Norma :roll:
Faktycznie ostatni czas na ciecie iglaków. Jak na złość moje nożyce są już tak tępe, że wiecej się muszę naszarpać niż naciąć. Postanowiłam kupić spalinowe do żywopłotu (w koncu mam go troszkę), tylko obawiam się tego ciężaru. Czy mi łapki nie omdleją po 3 minutach???
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Mariolka, ja widziałam ostatnio w Lidlu nożyce za około 150 złotych i zastanawiałam się nad kupnem, ale w końcu zrezygnowałam. Jak się tnie takimi nożycami, to wszędzie wokoło lecą te ździebełka, a ja ostatnio kładę żwirek na rabatach i nie wiem, jakbym się miala pozbyć tych małych śmieciuszków z otoczenia. Jak tnę ręcznie, to mam wyścielone na dole folią i pilnuję, żeby dalej nic nie leciało. A takie nożyce to jednak dają duży odrzut.
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Edyta1-dopisuję się do klubu "czytać ze zrozumieniem" :;230 .

Wandziu - a gdzie mamy przyjechać z leszczyną? - znowu coś niedoczytałam? ;:145.
Nie wiedziałam, że jeżówki tak długo kwitną - super!!!. Dokupujemy ;:14 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Pulpa-Ania, do Skierniewic, ma się rozumieć :D

W różance ostatnio mało się u mnie dzieje.
Obrazek

Trawa Red Baron rozrasta się w baaaardzo, ale to naprawdę baaaaardzo spokojnym tempie.
Obrazek

Za to ładnie zagęściły się przycięte lawendy za ciemnymi żurawkami, ale powtónego kwitnienia nie będzie.
Obrazek

I jedna z rozplenic ma już piękne jesienne kotki-puchatki.
Obrazek

Miskanty ciekawie zerkają zza ławeczki - będą kwitły :D
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”