Moje Królestwo - uczta dla oczu i balsam na ...wszelkie zło

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje Królestwo - uczta dla oczu i balsam na ...wszelkie zło

Post »

Myślałem,że u mnie dużo kwitnie :wink:
Ale to u Ciebie,JAGODO,wiosna szaleje ;:138
Mam nadzieję,ze zachowujesz się godnie i dostojnie,przygnieciona jej ciężarem :;230
Wszystkie kwaty bardzo mi się podobają - niektórych nie rozpoznałem :oops:
Pozdrówki,
SŁA
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U Ciebie na zdjęciach wiosna na całego, szkoda, że nie naprawdę
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

JAGÓDKO :wit Pewnie jesteś zapracowana . U nas pogoda w kratkę ale czasem ;:3 . Na Wielkanoc zdrówka , pogody ducha i rodzinnej atmosfery życzę ;:196 . Fotki śliczne oby w tym roku takie szybko się pojawiły :;230
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tytułem wstępu ....

Witam serdecznie ;:180 Miłych ;:167 Gości - po świętach , które to niczym z Bollywood ...raz słońce - raz deszcz - przeplatane śniegiem , gradem - o lodowatym , mroźnym wietrze nie wspomnę - nie pozwoliły cieszyć się w pełnym stopniu . Pomimo to były radosne z tej to przyczyny , że Chrystus zmartwychwstał , przyjaciółka z lat szkolnych , mieszkająca w Austrii przyjechała i miło w gronie rodzinnym biesiadowaliśmy .
Upiekłam sernik wykwintny z przepisu Doroty (moje wypieki ) - prosty , jak stół , pyszny i puszysty oraz mazurek kajmakowy - obowiązkowy przysmak moich Synów w każde święta wielkanocne , kilka róż / babeczek biszkoptowych , z nadzieniem z wiśni i kwiatkami z migdałów .

Obrazek Obrazek

Jadzieńko - pomimo przenikliwego chłodu - kokorycze kwitną rozpierzchnięte po całym ogrodzie ..dużo z siewu - zwłaszcza George Baker ...prymule także - w każdym - najbardziej niespodziewanym miejscu - w trawie , bruzdach , między irysami etc...
Serdeczności ;:167 ;:196

Obrazek Obrazek

Elżuniu ...uwielbiam tę piosenkę - ciągle mi towarzyszy dodając energii - sama też ją podśpiewuję ...
Lubię takie klimaty , ciepły głos , fajne słowa ...romantycznie ...
Miło mi , że nastrój Ci poprawiłam ;:168

Obrazek Obrazek

Uleńko...magnolia - dziękować Bogu - nie zbrązowiała - mimo - 1*C , gradu , śniegu - bo pąki ma zamknięte . Zawsze sądziłam , że u Ciebie cieplej ...sporo prymulek nie kwitnie - a co niektóre dopiero wychodzą z ziemi ...a wszystko to przez chłód i brak słoneczka ...
Tegoroczna wiosna wyjątkowo dawkuje nam - niczym w aptece - przyjemności dla oczu i serca .
Ten żółty , to może ... Ranunculus ficaria - ziarnopłon wiosenny .
Pozdrowienia - z deszczowej i chłodnej Małopolski ;:196 :wit .

Obrazek Obrazek

Sławku ... nie , nie jestem przygnieciona ciężarem roślin kwitnących , tylko pogodą do kitu ...teraz wyjątkowo zachowuję się ... dostojnie - nic nie robiąc - no , może poza zdjęciami ...bo kto by grzebał w ziemi w taki ziąb ?
Taki znawca i nie rozpoznał roślin - nie wierzę ;:185 .
Pozdrowionka :wit ;:167

Obrazek Obrazek

Gosiu..u mnie ( oprócz pogody ) wiosna szaleje w ..pierwiosnkach , kokoryczach , śnieżnikach , miodunkach , narcyzach , tulipanach botanicznych - tudzież cebulicach syberyjskich ... etc...reszta dopiero wyłazi . To są aktualne fotki wiosenne ...naprawdę ...rośliny kwitnące pomimo chłodu - pierwiosnki x polyantha - one są najpierwsze .
Buziaki ;:196

Obrazek Obrazek

Ewuniu - dziękuję za życzenia ;:196 . Tak ...ciepła nam trzeba , by ogrzało ziemię i nasze serca ...
Lubię fotografować - gdy jest co ...lecz nie zawsze jestem zadowolona z efektów .
Pozdrawiam cieplutko ;:168 :wit

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Jagódko widzę ,ze zakwitł u Ciebie ten cudowny Miłek a mój ma jak na razie tylko listki.Muszę mu sie baczniej przyjrzeć moze też ma jakieś zawiązki kwiatu .Wyroby cukiernicze zasługują na najwyższe pochwały ;:180 Widzę ,że masz też białą ząbkowaną primulę i po mimo brzydkiej pogody rośliny jednak kwitną pełną parą ;:180
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

I jak miło,że Gospodyni wróciła :wit
Kwiatów masz dużo i różnych :!: Czasem czymś mnie zaskakujesz :oops:
Dzisiaj rozpoznałem pierwiosnka DARK RASALEEN,który u mnie jeszcze nie kwitnie :!:
Pozdrawiam,
Sławek
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

I ja Jagódko melduję się w Twoim wątku,pózno,ale lepiej pózno niż wcale :D ale masz tu piękności dzięki Tobie doceniłam małe kwitnienia :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Faktycznie wiosna u Ciebie ruszyła pełną parą.
Śliczne fiołki, ale ja swoje likwiduję. Są zbyt ekspansywne
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadzieńko ...no , mało tego - bałam się , że w ogóle nie wylezie - lichy był , gdy go sadziłam ...a ma trzy kwiatki ;:138 .
Dziękuję za pochwałę mazurka ;:196 ...był pyszny ;:108 - spód mięciutki , a góra kajmakowa ...miód , cud , malina - taką zawsze robię górę ...
Ja pierwiosnki ząbkowane odmładzałam , bo stare - po drugim roku marniały ...Ciepło wreszcie - więc nawet do domu nie ciągnie człeka ...a przecież coś trza ugotować , uprzątnąć po chłopach bajzel i ...wleźć na kompa ...od czasu , do czasu ...
Wczoraj i w piątek siedziałam dosyć długo w ogrodzie ... aż do zmroku ...co innego zaczęłam , a za co inne się brałam ...

Serdeczności niedzielne ;:196 ;:167 ;:168

Obrazek Obrazek

Sławku ... to nie tak , że mnie nie było ..raczej to wina czasu , by zdążyć z wszystkim ...zwłaszcza , gdy ciepło się już zrobiło ... ogarnąć dom , ogród , zakupy ...gotowanie , takie tam ...babskie zajęcia ...
Zaczynają kwitnąć nowe anemone nemorosa ...Primula Dark Rosaleen dopiero zaczyna - ma sporo pąków ...auricule takoż ...podobnie pozostałe primule ...

Pozdrawiam serdecznie ;:167 :wit
Obrazek Obrazek

Iwonko ..serdecznie witam w moim wątku ...jest mi niezmiernie miło Cię gościć u siebie ;:180 :heja
Bardzo lubię maluszki , bo ...małe jest piękne ...
Zapraszam ponownie ;:167 :wit

Obrazek Obrazek

Gosieńko ..teraz , gdy zrobiło się cieplutko ..wszystko pcha się na afisz ...jak w wyścigach Formuły 1 - jedne przed drugimi ...ale to dobrze , bo wiem , gdzie mogę coś wkopać nowego ...Jednak " pierwiosnkowo " musi być powiększone ...rosną bardzo gęsto ...maleńkie sadzonki , z czterema listeczkami , a mają już kwiatostany ...

Buziaki ;:196 :wit

Obrazek Obrazek

Trochę kwitnień ..tego i owego ...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 23:30

Post »

Iguniu, widzę, że jeszcze nie spisz, buszujesz po cichutku w innych ogrodach, ale to miłe. Piękne "cebulowe" ale nie tylko, ładnie Ci kwitną, a latem to już nie ma po nich śladu. A jak się mają pelargonie, pewnie niebawem pokażesz już ukwiecone
Pozdrawiam i ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kurcze a mój Miłek dopiero pokazuje listki ;:174 Ciekawe czy zakwitnie ????? .Będę go musiała bardziej do słonka posadzić .Jagódko cóż to za piękność ;:oj http://images70.fotosik.pl/790/f2ba741e93622d3a.jpg . ;:167 ;:167 Na razie mam labę w ogródku ,bo wszystko zrobione Auricule też jeszcze nie mają kwiatków.Wszystko jakoś w tym roku spóźnione
filipekS
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 mar 2015, o 11:54

Post »

Ta magnolia jest świetna:) Muszę w końcu zakupić:)
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42

Post »

Jagódko, bo z Twoim ogrodzie jest tak: nie odzywasz się , a potem jak walniesz feerią kolorów to nam gały wyłażą.
Tak jest i tym razem, ta magnolia to jakieś cudo, rozumiem że 27 marca pokazałaś pączek ale teraz już całe kwiaty? ;:138 aż mnie pozytywna zazdrość bierze ;:7 ;:108 ;:215
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uleńko ...no buszuję - podpatrując - co u kogo ciekawego zakwitło ( u Ciebie też byłam - po cichutku ;:196 ) ...Pelargonie sięgają już ponad połowę okien - przez co np. w sypialni mam żywą roletę ...kwitną na czerwono ...Kiedyś tylko wiosną miałam ukwieconą rabatę , a latem - znikomo ...ale to się już zmieniło - dosadzałam i dalej dosadzam np. jeżówki , przetaczniki , szałwie , pysznogłówki od Ciebie i kłosowce etc...

Serdecznie pozdrawiam ;:196 ;:167

Obrazek Obrazek

Jadzieńko ...może on faktycznie woli słoneczko - mój rośnie właśnie w pełnym słońcu ;:108 . Ten kwiatek , o który pytasz - to narcyz pełny RIP VAN WINKLE .
Tak u mnie dzisiaj wieje - o mało łba nie urwie ...a ja musiałam siedzieć po południu w ogrodzie i robić sadzonki ... Moje pierwiosnki też są w tyle - najokazalsze to x polyantha , juliae - reszta w pączkowaniu dopiero ...

Serdeczności ;:167 ;:168

Dla Ciebie specjalnie ...nasza patronka - Św. Jadwiga , którą dostałam w sobotę od Pani mgr farmacji , z naszej apteki - jako prezent . Robiony ręcznie ...3 D ...a także magnolia nocą ...

Obrazek Obrazek

Witaj :wit - miło mi szalenie gościć w swoim " Królestwie ... " kolejnego Gościa . Dziękuję za miłe słowa .
Skoro tak Ci się podoba - to proszę bardzo ...tak wygląda nocą ..., gdy gwiazdy na niebie migocą ...

Obrazek Obrazek

Elżuniu ...no walnęłam - tak już mam - jak mnie nie ma - to mnie nie ma - ale jak już wlezę w swój wątek - to lecę hurtem ...na zaś ... Jednak to połowa prawdy - bo bywam , czytam ...ale czasem już sił brak , by wszystko ogarnąć ...
Tak do końca , to magnolia jeszcze nie otworzyła całkiem swych pąków - jedynie je rozchyliła deczko ..i dobrze , bo przy dzisiejszym porywistym Stefanie fruwałyby w powietrzu - na cztery świata strony ...
Aha ... i nie ma czegoś takiego - jak pozytywna zazdrość ... zazdrość jest jedna - notabene bardzo brzydka cecha ...a pozytywne jest - myślenie - tego się trzymajmy :;230 .

Obrazek Obrazek

I takie tam ...

Obrazek Obrazek

A to już sadzonki ...trochę do wysłania ..trochę na zaś , by podrosły ...

Do następnego .... :wit
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Jagódko za cudną patronkę zresztą magnolia nocą również urocza .Oj pokaźne te Twoje sadzonkowe królestwo ;:oj Kiedyś miałam tego narcyza ,ale jeszcze go nie widać ;:196 ;:180 U mnie przestało wiać jak na razie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”