aneczka1979 pisze:Wiciokrzew pomorski "Serotina" pachnie przecudnie! Balsam dla zmysłów...
Mam na działce osiem wiciokrzewów (4 rodzaje) i 23 powojniki, czyli clematisy. Niewiele powojników pachnie. Mam Sweet summer love, bo pachnie wanilią ale przekonam się dopiero latem, bo jest u mnie od niedawna. Tak samo Summer snow ponoć pachnie delikatnie, też jeszcze sama się nie przekonałam, bo od niedawna u mnie.
Jeśli chcesz coś pachnącego to koniecznie kup wiciokrzew pomorski ale nie w Biedrze, tylko w jakimś sklepie budowlanym typu Casto, czy LM, lub sklepie ogrodniczym, by mieć większą pewność że to na pewno on.
Co do mszyc na wiciokrzewie to najbardziej narażony jest wiciokrzew porzewierceń. Reszta też potrafi załapać ale która z roslin w otoczeniu innych nie załapie czasem jakiejś paskudy od koleżanki obok?
Ja zdecydowanie polecam wiciokrzew pomorski, bo przepięknie pachnie, dość intensywnie, nie trzeba wkładać nosa w kwiatek by poczuć. Jest do tego dość bezproblemowy czego nie można powiedzieć o clematisach.
Jeśli zdecydujesz się na clematisa kup proszę jakiegoś z odmiany włoskiej viticella (jest ich sporo do wyboru). One są najłatwiejszymi w uprawie powojnikami.
No to wygadałam się.
Aneczko! królowo Ty moja!

Na pewno skorzystam

Kobitki moje! niestety nie byłam wczoraj na działce bo padał deszcz

Dziś jak na razie piękne słonko i oby tak zostało! bo wczoraj też taka akcja była