Działka na Kaszubach - 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka na Kaszubach - 2014

Post »

Asiu ... wydaje mi się, że określenie ,,kolekcja prymulek,, jest mocno na wyrost :D
Ja uważam, że to rabatka z prymulkami. Moje pierwiosnki to w 90-ciu procentach Pierwiosnki wyniosłe w różnych kolorach. Nie mam takich kolekcjonerskich okazów jak niektóre koleżanki z naszego forum. Ale może z czasem......kto wie :lol:
W jeśli chodzi o okrywanie ... to nigdy tego nie robiłam i jakoś zimują.
Ja wychodzę całe życie z założenia że roślinki, które u mnie rosną muszą sobie radzić w ostrym kaszubskim klimacie.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Jak moje ładnie przezimują to będę miała dla Ciebie sadzonkę innej :wit
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu .... ja mam jeszcze pierwiosnki lekarskie, pierwiosnki ząbkowane białe i fioletowe, pierwiosnki zarzyczkowate różowe, pierwiosnki siebolda białe, pierwiosnki gruzińskie, pierwiosnki viali. Ufff... to chyba już wszystkie, aż się zdziwiłam że się tego jednak troszkę uzbierało :shock:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Nie widzę jednak takiego jak mój :wink:
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to ja trzymam kciuki za to żeby dobrze przejmował :)
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu ależ piękne zdjęcia robisz. Oglądam je z prawdziwą przyjemnością. Swoją drogą te prymulki wyglądają niesamowicie. Zresztą w ogóle pierwiosnki to dla mnie taka prawdziwa oznaka wiosny. Bardzo je lubię. Chyba najbardziej ze wszystkich wczesnowiosennych kwiatków. Może temu że zawsze były u mojej babci i darzę je ogromnym sentymentem. ;:167
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu - jak mi miło że zajrzałaś do mnie. Dawno Cię nie było :lol:
Pierwiosnki...oj mogłabym o nich długo...Wyglądają na kruche i delikatne - a dzielnie trwają na mojej piaszczystej działce. Z roku na rok cieszą wiosną...a potem jesienią :lol: Oczywiście w tym drugim terminie są to pojedyncze kwiatuszki, ale tym bardziej radują oczy!
Ja je lubię chyba najbardziej za to, że wnoszą tyle kolorów do leśnej części mojej działki.

Obrazek Pierwiosnek ząbkowany
Obrazek Pierwiosnek zarzyczkowaty
Obrazek Pierwiosnek lekarski
Obrazek Pierwiosnek omszony
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu,
widzę, że pierwiosnki Ci się marzą - co by nie było, będą już niebawem.
Mi z kolei róże zaczęły chodzić po głowie - niechybnie wpływ forum.
Z moich szacunków wynika, że wiosna już za niecałe 3 miesiące :)
No i właśnie zimę lubię głównie za to, że do wiosny już niedaleko.
Ale póki co, temperatury znów na minusie - no i dobrze, niech rośliny sobie śpią.
Jezioro zdążyło prawie całe zamarznąć, tylko przy rzece nie ma lodu.
Dziś tam byłam i zgadnij, co robiłam.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu - Oj niecałe trzy miesiące do wiosny! Ja bym powiedziała, że nawet tylko dwa :lol:
Zobacz te dwie fotki poniżej - Zrobione 8 marca w ubiegłym roku :tan

Obrazek

Obrazek

- kwiaty kwitną.....no to już wiosna na całego, prawda?

A co robiłaś nad jeziorem...niech zgadnę....pewnie to samo co ta grupa śmiałków na plaży w Jelitkowie ;:306
Tylko bez takiej spektakularnej oprawy i przemowy p. Adamowicza :wink:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Marysiu,
lepiej, żeby wiosna była jednak za 3 miesiące, niech się zima wymrozi - wtedy będzie większa szansa na to, ze nie wróci w maju.
U mnie jakiś czas temu pojawiły się pierwsze kwiatki wawrzynka, wypiję kawę i pójdę zrobić zdjęcia.
Co robiłam nad jeziorem - oczywiście pływałam. Oprawy i przemowy są mi zbyteczne.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj, Marysiu, wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Ale się dziś naczytałam i naoglądałam w Twoim wirtualnym ogrodzie...I tyle mam wrażeń! Chyba najłatwiej będzie wypunktować:
- kamienny murek oporowy wygląda doskonale, te omszałe kamienie...
- kuchnia letnia bardzo fajna, wyobrażam sobie, jak dobrze się tam siedzi przy płonącym palenisku
- cieszę się,że z pompą jest ok
- Twoje portrety kwiatów idealne, aż by się chciało wszystko mieć ( uroczy pierwiosnek zarzyczkowaty, morelowe maki orientalne- cudo)
- ot, np. taki granatowy irysek reticulata - co to za odmiana? muszę go mieć!
- zachorowałam na wieczernik damski (biały) - czy siejesz co roku czy sam się rozsiewa?
- kwitnący krzew jaśminu zachwycający - czy rośnie w pełnym słońcu? Przycinasz go?
- mam nadzieję, że pomysł rabaty japońskiej poszedł w zapomnienie...Wszak można mieć przystrzyżone drzewko i bez tego...
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

Marysiu ja jestem, jestem, podglądam wątki cały czas tylko nie zawsze się wpisuję. Za to zbieram inspiracje i zapisuję sobie w głowie. U Ciebie, a zresztą nie tylko wpadł mi w oko pierwiosnek ząbkowany. Przyznaję, ze gdyby nie FO to najpewniej nie wiedziałabym o ich istnieniu, a szkoda bo są śliczne. Marysiu czy u Was też już tak cebulowe się wychylają? U mnie wyszły chyba wszystkie narcyzy i część krokusów i tulipanów. Jestem załamana, zwłaszcza że ostatnio mieliśmy nocne mrozy po -18, a luty jeszcze przed nami :(
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

A jednak wyszło, że niezłą kolekcję pierwiosnków masz...Wszystkie są śliczne i ja też je bardzo lubię. Co roku mam ich więcej.
Marzyłam o sasankach. O różnych kolorach sasanek. Nie ścinałam kwiatostanów i to był mój błąd. Sasanki wszelkiej maści opanowały mój skalniak :evil: Udało mi się jednak doczekać kilku ładnych, "poszarpanych" siewek i to mnie cieszy - więc doskonale rozumiem Twoje emocje i radosne oczekiwanie na kolejne kwiaty.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ilu gości :tan nawet nie wiecie jak bardzo cieszą takie liczne odwiedziny :lol:

Madziu - oczywiście, masz rację! W naszym klimacie powinny być "wyraźne" że tak powiem pory roku. Do takiego klimatu jesteśmy przystosowani zarówno my jak i rodzime rośliny. Wszelkie anomalie odbijają się negatywnie na naszej kondycji.
Wawrzynka widziałam i podziwiałam ;:215
Przemowy pewnie i gdańskim Morsom są zupełnie nie potrzebne do szczęścia - tylko pan A. lubi się "lansować" jak mawia młodzież.
My się wybraliśmy z wnuczkami, dziewczynki pierwszy raz widziały taką zimową zbiorową kąpiel.

Obrazek

Tamaryszku - jesteś ;:138
Bardzo się cieszę! Najbardziej z tego, że o mnie pamiętasz.
Kamienny murek faktycznie nabrał patyny, ma już dobre kilkanaście lat.
Letnia kuchnia - na razie jest raczej letnią jadalnią. Nie wyobrażam sobie, jak byśmy przeżyli bez niej tropikalne lipcowe upały..
Pompa na razie OK, ale ma już swoje lata i pewnie będzie nam częściej robić takie psikusy :evil:
Portrety kwiatów pewnie tak całkiem idealne to nie są...Ale miło się czyta, że się podobają.
Niestety nie mam pojęcia jaka to odmiana iryska. Pamiętam, że kupiłam kiedyś mieszankę cebul wiosennych i to jedyne kwiaty, które przez lata nie wyginęły a jeszcze się rozmnożyły...
Wieczernik damski mam tylko w kolorze wrzosowym. Rośnie u mnie dopiero od wiosny ( dostałam sadzonkę) Zobaczę wiosną czy mam jakieś siewki.
Jaśminowiec jest przycinany, rośnie przy południowej ścianie werandy. Zacieniony jest dopiero późnym popołudniem. No i muszę Ci powiedzieć, że pachnie nieziemsko!
Rabata japońska...no cóż...jakaś tam koncepcja wykiełkowała mi w głowie latem...teraz zupełnie o tym nie myślałam... Miałam już niejeden pomysł, który nie doczekał się realizacji...

Obrazek

Aniu - nie wiem czy cebulowe pokazały już kiełki. Mam nadzieję, że nie! Ostatni raz na działce byłam chyba pod koniec listopada.
Nie wiem kiedy się teraz wybierzemy, może dopiero wiosną...
Ale zawsze mogą zapytać Madzi jak to wygląda w jej ogrodzie. Fajnie mieć taką sąsiadkę :tan
A czy masz pierwiosnki ząbkowane?

Obrazek

Izo - jeszcze ze dwa-trzy inne pierwiosnki by się znalazły :wink:
A sasanki uwielbiam od dziecka. Fascynowały mnie zasuszone, włochate kwiatuszki w zielniku mojej mamy. Najbardziej lubiłam oglądać właśnie sasanki i goryczki. U mnie się prawie wcale nie rozsiewają, chociaż kwiatostanów też nie ścinam - bo uważam że są bardzo dekoracyjne jako dmuchawce. Albo za dużo koło nich grzebię albo coś im nie pasuje....
A Twoje strzępiaste siewki były przedmiotem mojej zazdrości :oops: ( przyznałam się wreszcie!)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a na koniec nowalijki z mojego mini-tunelu ( z LIDLA )

Obrazek
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Marysiu ja też zaglądam bez wpisów,ostatnio ogólnie mało piszę ale jestem :wink: Powiedz co jest na pierwszym zdjęciu z wczoraj? Bratek? Półbratek? Fiołek?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”