Ogród Marty cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Marty cz. III

Post »

:wit
Martuś
Podoba mi się biały przetacznik i do tego piszesz,że jest niższy, więc byłabym chętna na sadzonkę z niego :tan
W tym roku porobię trochę kompotów według Twojego przepisu :heja
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Marto wracając do delospermy; w pierwszym roku miałam jedną rozrosła się monstrualnie i była w kilku miejscach na przezimowanie mogłam poeksperymentować. Wiedziałam że d. nie może mieć wilgoci i jedną przykryłam dużym plastikiem (butelka rozcięta) ale nie przylegał, drugą gałązkami iglastymi, a trzecią zostawiałam wolną i przetrwała zimę tylko ta pod plastikiem. W tym roku mam 3 różne, ale już wszystkie pod daszkiem.
Miłej niedzieli :wit
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Martusiu :wit
Kompociki wyglądają ale i smakują znakomicie, przepysznie. Przepis zapisałam. Jak mamy jabłka to głównie przeznaczone są na dżemy czy dna szrlotkę jakoś o kompotach z jabłek na zimę zapominamy. W tym roku będe już pamiętać.
Co pewien czas dawkujesz mam porcję przepięknych zdjecia roślin, aż wszystkie chciałoby sie mieć w ogrodzie.
Pozdrawiam cieplutko i miłej niedzieli życzę ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Joasiu,ten intensywnie niebieski przetacznik ma koło 60-70 cm ,nie znam odmiany ;:196

Stasiu,na pewno warto zrobić te kompoty ,widziałam u Ciebie agreścik ,a on w kompocie daje rewelacyjny, niepowtarzalny smak,jak je zrobisz to już nic innego nie będziesz chciała pić,przetacznik biały rozmnożę dla Ciebie ;:168

Aniu,to jest przetacznik wirginijski "Alba",a kompoty warto zrobić bo są rewelacyjne w smaku,w żaden sposób nie uzyskasz takiego smaku jak z tych surowych owoców,pozdrawiam ;:168

Gosiu,mogłaś zostawić te nasienniki,chyba że późno obcięłaś i nasiona zdążyły dojrzeć,dobrze że zostawiłaś kawałek łodyżki :uszy

Gosiu -perdii,pozdrawiam :wit ;:168

Ewuniu,kompociki zrób bo pyszne,biały przetacznik niższy wsadziłam dopiero w zeszłym roku,i razem z niebieskim i różowym i nie wiem które będą białe,ale jak zakwitną to chętnie się z Tobą podzielę,ale po kwitnieniu,bo ten przetacznik biały ,który jest na zdjęciu jest wysoki około150 cm,pozdrawiam :wit ;:168

Marysiu,ja okryłam tylko gałązkami,jak nie przetrwa to trudno, pożyczę sobie od Ciebie ;:306

Sylwio,dzieciaki bardzo lubią ten kompot z jabłek ja natomiast uwielbiam z agrestu,malin,czarnej i czerwonej porzeczki,każdy w domu lubi inny,chociaż piją wszystkie,jak wnuk miał komunię w tamtym roku i do lokalu przywiozłam różne kompoty 20 szt ,podano ich w dzbankach po obiedzie to goście nie mogli się nadziwić że takie pyszności piją ,po prostu ich brakło,miło Sylwuś że podobają się kwiatuszki,myślę ze ta zima ich nie przetrzebi ,u nas zapowiadają na dzisiaj w nocy -16,pozdrawiam :wit ,zaraz odpowiem na pw ;:168
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p

Post »

Martusiu bo wszyscy goście wiedzieli co dobre i pewnie kompocik rozszedł sie błyskawicznie.
U to zimno u mnie już najgorsze było teraz mam -8 i może lepiej niech już tak zostanie bo wiekszego mrozu to ja nie chce.
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Martuś, witaj wieczorkiem... ;:196
U mnie zima, śniegu nasypało, czyli jest dobrze... :D
Jako, że roślinek nie mam jeszcze tych ze chciejstw, to przeglądam i zapisuję, żeby mi nie umknęły... :uszy
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwio,wszystkim te kompoty bardzo smakują,,u mnie już -13, nie jestem tym faktem zachwycona,buziaczki dla Ciebie ;:196

Dorotko,witaj,u mnie też dosypało śniegu ,ale mogło by być więcej na takie mrozy,miłego przeglądania roślinek w cieplutkim domku,u mnie trzaskają drwa w piecu w kuchni,uwielbiam te odgłosy i to ciepełko,pozdrawiam :wit ;:168
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Nie wiedziałam ze są też niskie przetaczniki. ja mam ale wysokie.Rosną aż za dobrze bo panoszą się zanadto :D ale i tak je lubię.Muszę w takim razie rozejrzeć się za niskim przetacznikiem.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martuś całą przyjemność po mojej stronie ;:196
A my dzisiaj nie palimy w kominku, ciepło jakoś :wink:
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, mam takie niskie obwódkowe,ale są też średniej wysokości i właśnie te średnie zasadziłam w tamtym roku,różowe,białe i niebieskie ,jak nie kupisz to nadrugi rok się podzielę,ja też lubię przetaczniki bo w ogóle lubię rośliny o świecowych kwiatostanach,pozdrawiam :wit ;:168

Marysiu,no i mamy po problemie ;:306 ,ja w kominku też nie palę ale palę w piecu w kuchni ,jak wybudowałam piec 14 lat temu to wypięłam kaloryfer bo nie dało się wytrzymać z gorąca,codziennie na nim gotuję obiad i od rana w nim palę i nie wyobrażam sobie ,żeby się w nim nie paliło,dlatego uwielbiam tą kuchnię z piecem ;:168
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Martusiu napisałam do Ciebie Pw nie wiem czy odczytałaś :?:
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

To wysokie to może nie przetacznik Veronica, a przetacznikowiec Veronicastrum :roll: Te rosną wysoko.
Uwielbiam kitki kwiatowe :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
gosiaczek12a11
500p
500p
Od: 1 kwie 2012, o 17:20

Post »

Mimo że zdjęcia nie zbyt duże za to i tak piękne liliowce i lilie. U mnie liliowce tylko 2 za to Lili mnuuuuuustwo uwielbiam te kwiaty ;:167
Pozdrawiam ;:168
Zielony Zakątek !!! Zapraszam Gosiaczek12a11
Gosiaczkowy Przepiśnik !!! Zapraszam Gosiaczek12a11
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p

Post »

Witaj Martusiu , dziękuję za buziaki i Tobie również przesyłam ;:196 i ciepełko. Mam nadzieję że z każdym dniem bedzie coraz cieplej. Pozdrawiam.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko,pozdrawiam ,już wyjaśnione ;:196

Ewo,są wysokie przetaczniki,to przetaczniki wirginijskie i ten mój biały to "Alba",a przetacznikowca też mam :uszy

Aniu,witaj, jak miło Cię widzieć w ogrodzie,gdzieś się zapodziałyśmy ;:168

Małgosiu,ja też mam trochę lilii bo też je bardzo lubię,one gdzieś będą na zdjęciach,szukam drobnych lilii turbanowych podobnych z kwiatuszków do lilii złotogłów,tylko pomarańczowych,może wiesz gdzie takie można kupić,pozdrawiam :D

Sylwio droga nam wszystkim bardzo potrzeba wiosny ,słoneczka i kwiatuszków,gorąco Cię pozdrawiam ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”