Hortensje w moim ogrodzie cz. 2
- grazynarosa22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hortensje w moim ogrodzie cz. 2
Małgosiu....masz rację,te ostróżki są niesamowicie piękne....tylko szkoda że nie maja nasion (podobno) albo sporadyczne,i że się nie rozrastają 

- slotys
- Od: 9 lut 2012, o 09:53
Grażynko zobaczymy jak to z nimi będzie . Mam jeszcze 3 odmiany , które nie zdążyły zakwitnąć , więc z niecierpliwością czekam na nie. Trochę obawiam się o ich kondycję zimą bo podobno na mróz też są wrażliwe. Myślę jednak ,że kora i gałązki świerkowe im wystarczą .
- slotys
- drewutnia
- 1000p
- Od: 1 gru 2011, o 13:06
Bukietowe jak Ci ładnie już kwitną.U mnie są w fazie kiedy wszystkie tak samo wygladają
A może mi się tylko tak wydaje.Mam problem,że nazwy mi sie zmyły i co teraz jak ja je dopasuję do nazw 

-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
Jakie cudne ostróżki
Zwłaszcza trzecia 

- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Te ostróżki chodzą już za mną ze 2 lata. Są tak piękne, że oczu oderwać od nich nie można
Naczytałam się jednak, że wymarzają i powstrzymałam chęć ich posiadania.
Hortensje cudnie zaczynają. Moje bukietowe jakoś niemrawy mają start i nie wiem czemu

Naczytałam się jednak, że wymarzają i powstrzymałam chęć ich posiadania.
Hortensje cudnie zaczynają. Moje bukietowe jakoś niemrawy mają start i nie wiem czemu

- Mariolcia1962
- 1000p
- Od: 25 wrz 2013, o 18:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ostróżki cudo , muszę zakupić koniecznie , czy to prawda ,że nie rozrastają się , nie wspomnę o hortensjach ,przyznam się że mam juz świra na ich punkcie 

Mój ogród na wsi
Pozdrawiam Mariola
Pozdrawiam Mariola
- anym
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Małgoś hej
Przyszłam napaść oczy hortensjami ale i ostróżki piękne widzę
no i jeszcze czosnki sobie obejrzałam. Cieszę się, że Ci się podobają, bardzo szybko się mnożą więc co roku będziesz miała ich więcej po zatym nie musisz ich często przesadzać. Buziaczki ślę 

Przyszłam napaść oczy hortensjami ale i ostróżki piękne widzę

- jonatanka
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
Ostróżkki cudeńka a hortusie dorównują urodą.Polar Bear to moje chciejstwo .Limelight u mnie w pąkach choć jeszcze młoda to nie zawiodła.Dokupiłam dwie Annabelle i Grandiflora 

- slotys
Ewciu nie przejmuj się, kiedy zakwitną na pewno je rozpracujemy...
Natalko ja również jestem zachwycona ostróżkami - są przecudne....
Wiolu właśnie nie wiem jak będzie z zimowaniem tych cudnych ostróżek . Hortensje pomimo ciepłej zimy nie dają czadu . Chociaż dzisiaj wróciłam z świętokrzyskiego / przywiozłam moje dziewczynki od ciotki/i muszę przyznać że spotkałam kilka ogrodów z pięknie kwitnącymi ogrodówkami.
Marioluniestety nie wiem jak naprawdę jest z tymi cudownymi ostróżkami gdyż mam mam je pierwszy sezon. Hortensjowy świrek to norma - tego się nie leczy....
Aniu czosnki są prześliczne , chętnie rozmnożę je w ogrodzie ... dziękuję ...
Asiu Polar Bear jest cudny ale moje serducho w tym sezonie podbił MAGICAL MOONLIGHT . Ma piękne ,ogromne zielono -białe kwiatostany . Jutro pokaże jego aktualne fotki...

Natalko ja również jestem zachwycona ostróżkami - są przecudne....

Wiolu właśnie nie wiem jak będzie z zimowaniem tych cudnych ostróżek . Hortensje pomimo ciepłej zimy nie dają czadu . Chociaż dzisiaj wróciłam z świętokrzyskiego / przywiozłam moje dziewczynki od ciotki/i muszę przyznać że spotkałam kilka ogrodów z pięknie kwitnącymi ogrodówkami.
Marioluniestety nie wiem jak naprawdę jest z tymi cudownymi ostróżkami gdyż mam mam je pierwszy sezon. Hortensjowy świrek to norma - tego się nie leczy....

Aniu czosnki są prześliczne , chętnie rozmnożę je w ogrodzie ... dziękuję ...

Asiu Polar Bear jest cudny ale moje serducho w tym sezonie podbił MAGICAL MOONLIGHT . Ma piękne ,ogromne zielono -białe kwiatostany . Jutro pokaże jego aktualne fotki...
- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Małgosiu jak znajdziesz chwilę wolnego czasu to proszę kuknij do mnie. Mam hortensje, która kwitnie na niebiesko i dużo pytań co robię ,że tak mi kwitnie. Ty też masz piękne hortensje i może mi podpowiesz czy to jej ziemia służy czy to to taka jej odmiana.
Ostróżki . lilie no i hortensje
Ostróżki . lilie no i hortensje

To ja podpowiem tylko tyle, że w zeszłym roku wysiałam ostróżki latem wsadziłam na stałe miejsce niczym nie okrywałam bo zapomniałam o nich o tym , że je mam
i teraz zakwitły pięknymi kwiatami.

- slotys
Alu widziałam Twoją cudną niebieską hortensję . Musi rosnąć w mocno kwaśnej ziemi skoro ma taki intensywny kolorek . Różowe hortensje posadzone w glebie o mocno kwaśnym odczynie z czasem nabierają niebieskiego kolorku . Intensywność koloru zależy od odmiany . Jedne wybarwiają się na jaśniutki niebieski inne mają piękny intensywny błękit.Czasami zdarza się ,że na jednym krzaczku rozwijają się kwiaty w różnych odcieniach różu i niebieskiego. Jeżeli ziemia nie jest kwaśna to sama wiem z własnego doświadczenia takie barwienie na niebiesko jest mozolne . Odmiany o czerwonych kwiatach przy dużym zakwaszeniu gleby wybarwiają się natomiast na fioletowo.
Ślimaczku z tymi zwykłymi odmianami ostróżek raczej nie ma problemu z zimowaniem . Obawiam się właśnie o te szlachetniejsze ,ponieważ są bardziej wrażliwe na niskie temperatury.
A tymczasem pozdrawiam ostróżkowo...

Ślimaczku z tymi zwykłymi odmianami ostróżek raczej nie ma problemu z zimowaniem . Obawiam się właśnie o te szlachetniejsze ,ponieważ są bardziej wrażliwe na niskie temperatury.
A tymczasem pozdrawiam ostróżkowo...