Ogród z różanymi impresjami 3
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród z różanymi impresjami 3
Justynko, czytam, że również planujesz zmiany w ogrodzie? Co będziesz zmieniała?
- justi177
- Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Monia,
Skopiowalam moje notatatki....to w porównaniu z innymi ogrodami - kosmetyka. Ale trzeba dodać, ze ja to wszystko zrobię sama, oprocz mojego małżonka, który ma za zadanie dokończyć skrzynie
Wiosna i lato 2014 ogród
1. Rabata różana przy wjeździe
- róźe plus byliny
2. Rabata pod świerkiem - zdjąc darń i zagospdoarować roslinami, z przejściem
3. Wymienić pomarańczowe pięciorniki - na liliowce, zagospodarować carexy
4. Przesadzić różaneczniki Haaga na rabatę przy studni
5. Modernizacja rabaty przy studni- zmienic murek, poprzesadzać
6. Przesadzić dwa ostatnie rózaneczniki spod fontanny
7. Zastapic rozaneczniki h. bukietowymi - do juz posadzonej - lub wysokimi pierisami.
8. Dokończyć i zrobic następne skrzynie-donice na taras północny
9. Zagospodarować roslinami.
10. Kwiaty jednoroczne - Kolory : biały, jasny róż, uzupełniacze: pistacja, bordo, fiolet, zadnych wyjątków!!!
11. Trawnik wiosną!!!
12. Kupić poidła dla ptaków i inne.
13. Wymienić clematisy do róż na przęsłach.
14. Rozsadzić kosmatki przy fontannie i przesadzić szczepionego klona.
15. Pozbyć się kory przy różach.
16. Jeszcze...odmłodzić Sagina subulata, jeśli się da
I pewnie wiele innych rzeczy urodzi się po drodze
Z prac drobnych ogrodniczych na początek sezonu : porządki, wapnowanie, cięcie krzewów już odhaczyłam. Zostaje mi cięcie traw i róż.
Edit: do momentu, kiedy wszystko spisałam na papierze, myślałam, że nic prawie nie mam do zrobienia, takie drobne rzeczy. Ale jednak się tego uzbierało, jak na mnie jedną
Skopiowalam moje notatatki....to w porównaniu z innymi ogrodami - kosmetyka. Ale trzeba dodać, ze ja to wszystko zrobię sama, oprocz mojego małżonka, który ma za zadanie dokończyć skrzynie

Wiosna i lato 2014 ogród
1. Rabata różana przy wjeździe
- róźe plus byliny
2. Rabata pod świerkiem - zdjąc darń i zagospdoarować roslinami, z przejściem
3. Wymienić pomarańczowe pięciorniki - na liliowce, zagospodarować carexy
4. Przesadzić różaneczniki Haaga na rabatę przy studni
5. Modernizacja rabaty przy studni- zmienic murek, poprzesadzać
6. Przesadzić dwa ostatnie rózaneczniki spod fontanny
7. Zastapic rozaneczniki h. bukietowymi - do juz posadzonej - lub wysokimi pierisami.
8. Dokończyć i zrobic następne skrzynie-donice na taras północny
9. Zagospodarować roslinami.
10. Kwiaty jednoroczne - Kolory : biały, jasny róż, uzupełniacze: pistacja, bordo, fiolet, zadnych wyjątków!!!
11. Trawnik wiosną!!!
12. Kupić poidła dla ptaków i inne.
13. Wymienić clematisy do róż na przęsłach.
14. Rozsadzić kosmatki przy fontannie i przesadzić szczepionego klona.
15. Pozbyć się kory przy różach.
16. Jeszcze...odmłodzić Sagina subulata, jeśli się da

I pewnie wiele innych rzeczy urodzi się po drodze

Z prac drobnych ogrodniczych na początek sezonu : porządki, wapnowanie, cięcie krzewów już odhaczyłam. Zostaje mi cięcie traw i róż.
Edit: do momentu, kiedy wszystko spisałam na papierze, myślałam, że nic prawie nie mam do zrobienia, takie drobne rzeczy. Ale jednak się tego uzbierało, jak na mnie jedną

Pozdrawiam
- gajowa
- Od: 11 maja 2011, o 07:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Justynko - pojawiam się i ja; to znaczy że jest wiosna
Ale co widzę - jakie plany! I to ma być tylko kosmetyka???!! Podziwiam i zazdraszczam...
O cięciu - lub jeszcze nie cięciu - róż myślę i ja...Na razie pojadę i zrobię przegląd.

O cięciu - lub jeszcze nie cięciu - róż myślę i ja...Na razie pojadę i zrobię przegląd.
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Moje wątki
- nena08
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
Jestem pod wrażeniem
...... już wiem dlaczego mój ogród będzie tylko kolekcją chaotycznie posadzonych roślin..... jedyną listę jaką robię to lista zakupów, a i tak często zapominam jej zabrać ze sobą
Mam jeszcze pozapisywane odmiany, dla uniknięcia podwójnych zakupów.
Może kumplowanie się z Justyną sprowadzi mnie na dobrą drogę
O poidłach dla ptaków myślałam...... jak wpadnie Ci coś ładnego w oko daj namiar

Mam jeszcze pozapisywane odmiany, dla uniknięcia podwójnych zakupów.
Może kumplowanie się z Justyną sprowadzi mnie na dobrą drogę

O poidłach dla ptaków myślałam...... jak wpadnie Ci coś ładnego w oko daj namiar

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Pozbywasz się kory pod różami? A czym ją zastąpisz i dlaczego?
- justi177
Ewunia,
Wiesz, jak ja tego przesadzania nie lubię, bo wszystko w zasadzie mi gra.....ale niestety rośliny odmówiły wspolpracy w tym sztucznym bądz co badź tworze, jakim jest każdy ogrod
Mam calkiem inne niż trzy lata temu warunki, kiedy zakładałam rabatę...sąsiad mnie zacienia, mój 25-letni świerk zagłusza wszystko, w coraz większym promieniu....rózaneczniki mają za sucho....przy ogólnie mokrej działce
- pewnie dlatego mu tak dobrze
No bryndza. Trzeba się dostosować, a nie walczyć i już. Przyroda rządzi....daleka jestem od założeń filozofii ogrodowej baroku
Ania,
Jakim wrażeniem, widzialaś moje "hektary"
to zabawa jest i tyle, ale lubię miec wszystko zaplanowane, chaos źle na mnie wpływa....wiem, bo mialam jeden rok chaotyczny, kiedy kupowałam wiele roślin, bo ich nie mam
ale co potem?
Wandziu,
Mam zawsze problem z rozkopczykowaniem. Żeby nie wiem, co, to miesza sie z korą, i bardzo mi zakwasza...za bardzo. W tym roku sama ziemia, myślałam też o ściólkowaniu skoszoną trawą, ale nie będzie to dobrze wyglądało w reprezentacyjnym przedogródku. Miejscowo wypróbuję odkwaszoną próchnicę. Powiem, co z tego wynikło.
Wiesz, jak ja tego przesadzania nie lubię, bo wszystko w zasadzie mi gra.....ale niestety rośliny odmówiły wspolpracy w tym sztucznym bądz co badź tworze, jakim jest każdy ogrod

Mam calkiem inne niż trzy lata temu warunki, kiedy zakładałam rabatę...sąsiad mnie zacienia, mój 25-letni świerk zagłusza wszystko, w coraz większym promieniu....rózaneczniki mają za sucho....przy ogólnie mokrej działce

No bryndza. Trzeba się dostosować, a nie walczyć i już. Przyroda rządzi....daleka jestem od założeń filozofii ogrodowej baroku

Ania,
Jakim wrażeniem, widzialaś moje "hektary"

Wandziu,
Mam zawsze problem z rozkopczykowaniem. Żeby nie wiem, co, to miesza sie z korą, i bardzo mi zakwasza...za bardzo. W tym roku sama ziemia, myślałam też o ściólkowaniu skoszoną trawą, ale nie będzie to dobrze wyglądało w reprezentacyjnym przedogródku. Miejscowo wypróbuję odkwaszoną próchnicę. Powiem, co z tego wynikło.
Pozdrawiam
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Wow
, ale ambitna lista
Musze chyba zrobic własną listę

Musze chyba zrobic własną listę

- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Justyś ale masz listę ambitną,oj chyba i ja muszę sobie taką zrobić,a nie robię wszystko na chybcika 

- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Witaj!. LIsta pokaźna
Podziwaim Cię za umiejetnośc planowania robót. U mnie na razie ta faza prac w rozsypce
Choc i ja może się zmobilizuję, potem duzo łatwiej ogardnąc ogród.
Na razie skusiłam się na zasiewy. Lobelia i heliotropy w krążkach torfowych rosną na razie dobrze, reszta (ostróżki hiacyntowe, tytoń ozdiobny i dzwonki irlandzkie) w multipalecie troche gorzej.
Siałaś juz petunie?

Choc i ja może się zmobilizuję, potem duzo łatwiej ogardnąc ogród.
Na razie skusiłam się na zasiewy. Lobelia i heliotropy w krążkach torfowych rosną na razie dobrze, reszta (ostróżki hiacyntowe, tytoń ozdiobny i dzwonki irlandzkie) w multipalecie troche gorzej.
Siałaś juz petunie?
- justi177
Wandziu,
Myślałam o tym w pierwszej kolejności, ale nie mam skąd wziąć takiego pewniaka. Kupiłam ostatnio takie worki, a z nich rosnie na potęgę zielsko....
Mój dopiero się robi, a i tak będzie tego za mało....
Nie wiem... piszą, ze róźe lubią lekko kwaśną glebę, tak jak u mnie, ale ja tego nie widzę po swoich różach... Bardziej za to lubią ją wszelkie ekspansywne chwasty, jakie spotykałam w ogrodach leśnych
Monia,
Warto robić takie listy. Również Iza - Tamaryszek lubi taki sposób pracy z ogrodem - jest w tym mistrzynią
Ja chodziłam po ogrodzie , spisywalam obserwacje, w domu dodałam szczegóły techniczne, i wiem, na czym stoję, i ile mnie to będzie kosztowało wysiłku, czasu i orienatcyjnie pieniędzy.
Aniu,
Polecam, jw.
Chyba każda z nas ma skłonności do działania pod wpływem impulsu... Ja próbuje z tym walczyć, czasem nieskutecznie, nie wychodzi mi to na dobre... Na szczęscie w większości improwizacja mi jakoś wychodzi, no, ale to nie zmienia faktu, że tego nie lubię, a robię
-- Pt, 7 mar 2014, 10:37 --
Cześć Dorotka,
Oj tam, zaraz podziwiać....żebym ja tak w domu potrafiła...
A widzisz, ja w tym roku calkiem zrezygnowałam z zasiewów....
Przejrzałam zdjecia z tamtego roku. Matko! Co się u mnie działo..... Podziwiam slubnego za to, że ten stan rzeczy jakos strawił
W tym roku muszę odetchnąć, wystarczą mi te wszystkie kwitnące róźe... Po tym całym kolorowym jarmarku
Pisz planik, pisz....jest łatwiej
Myślałam o tym w pierwszej kolejności, ale nie mam skąd wziąć takiego pewniaka. Kupiłam ostatnio takie worki, a z nich rosnie na potęgę zielsko....

Nie wiem... piszą, ze róźe lubią lekko kwaśną glebę, tak jak u mnie, ale ja tego nie widzę po swoich różach... Bardziej za to lubią ją wszelkie ekspansywne chwasty, jakie spotykałam w ogrodach leśnych

Monia,
Warto robić takie listy. Również Iza - Tamaryszek lubi taki sposób pracy z ogrodem - jest w tym mistrzynią

Ja chodziłam po ogrodzie , spisywalam obserwacje, w domu dodałam szczegóły techniczne, i wiem, na czym stoję, i ile mnie to będzie kosztowało wysiłku, czasu i orienatcyjnie pieniędzy.
Aniu,
Polecam, jw.
Chyba każda z nas ma skłonności do działania pod wpływem impulsu... Ja próbuje z tym walczyć, czasem nieskutecznie, nie wychodzi mi to na dobre... Na szczęscie w większości improwizacja mi jakoś wychodzi, no, ale to nie zmienia faktu, że tego nie lubię, a robię

-- Pt, 7 mar 2014, 10:37 --
Cześć Dorotka,
Oj tam, zaraz podziwiać....żebym ja tak w domu potrafiła...

A widzisz, ja w tym roku calkiem zrezygnowałam z zasiewów....
Przejrzałam zdjecia z tamtego roku. Matko! Co się u mnie działo..... Podziwiam slubnego za to, że ten stan rzeczy jakos strawił

Pisz planik, pisz....jest łatwiej

Pozdrawiam
-
- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
No, nie powiem, masz co robić
.
Też lubię działania zaplanowane i konsekwentnie realizowane.
No i święta prawda ze zmieniającymi się, niestety, warunkami w ogrodzie.
Ale przy pewniku, że nic na tym świecie wieczne nie jest, to i ogród nie może
.
Tylko dokumentuj i pokazuj nam rezultaty Twoich inżynierskich poczynań.
Jagoda

Też lubię działania zaplanowane i konsekwentnie realizowane.
No i święta prawda ze zmieniającymi się, niestety, warunkami w ogrodzie.
Ale przy pewniku, że nic na tym świecie wieczne nie jest, to i ogród nie może

Tylko dokumentuj i pokazuj nam rezultaty Twoich inżynierskich poczynań.

- nena08
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
Gdyby udało mi się sporządzić taką listę, to byłby to plan pięcioletni 

-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Justi, ja wiem że wszystko w necie i na Fo jest o cięciu ale...no właśnie, czytam, czytam robię notatki...a jak co do czego to tracę głowę
Lista prac ambitna
trzymam kciuki za wykonanie.
Też sobie co tydzień robię listy, co w weekend wykonać. Potem wpadam do ogrodu, ryję, kopię, grabię, przesadzam, podlewam - padam - spoglądam na listę i....okazuje się że zrobiłam z niej jedną, góra dwie pozycje
Według tego samego schematu odbywają się moje zakupy ogrodowe

Lista prac ambitna

Też sobie co tydzień robię listy, co w weekend wykonać. Potem wpadam do ogrodu, ryję, kopię, grabię, przesadzam, podlewam - padam - spoglądam na listę i....okazuje się że zrobiłam z niej jedną, góra dwie pozycje

Według tego samego schematu odbywają się moje zakupy ogrodowe

- justi177
Jagódka,
No nie powiem, teraz wiem
Pokaże, pokażę.... seria "przed - po"
Czy Ty wiesz, jak ja się cieszę, gdy wpadasz do mnie? Ale tez wiesz, że będę mieć oprocz ogródkowania - robotników... Finansowo nie poszaleję zatem....spektakularnych zmian nie będzie
dlatego nazwałbym je wcześniej kosmetycznymi, bo to głownie przeróbki
Oby te zmiany przyrodnicze nie zabrały mi możliwościi uprawy róż. Wtedy chyba się wyprowadzę
Ania,
To nawet może i lepiej - wszystko za jednym zamachem...
...u mnie tak się szybko zmienia, że calkiem mnie nie rajcują zmiany coroczne, ale co zrobić?
Jolu
Jak B. zrobi taką dobrą kawę, jak ostatnio, to możemy razem chlasnąć te róże
Joluś, Ty masz duży ogród... I pracujesz, jak pracujesz, to nic dziwnego, spoko.....i tak przecież sobie radzisz dobrze... A ....jesteś perfekcjonistką.... dlatego powoli, ale jest zrobione na cacy
No nie powiem, teraz wiem

Pokaże, pokażę.... seria "przed - po"
Czy Ty wiesz, jak ja się cieszę, gdy wpadasz do mnie? Ale tez wiesz, że będę mieć oprocz ogródkowania - robotników... Finansowo nie poszaleję zatem....spektakularnych zmian nie będzie

Oby te zmiany przyrodnicze nie zabrały mi możliwościi uprawy róż. Wtedy chyba się wyprowadzę

Ania,
To nawet może i lepiej - wszystko za jednym zamachem...

...u mnie tak się szybko zmienia, że calkiem mnie nie rajcują zmiany coroczne, ale co zrobić?

Jolu

Jak B. zrobi taką dobrą kawę, jak ostatnio, to możemy razem chlasnąć te róże

Joluś, Ty masz duży ogród... I pracujesz, jak pracujesz, to nic dziwnego, spoko.....i tak przecież sobie radzisz dobrze... A ....jesteś perfekcjonistką.... dlatego powoli, ale jest zrobione na cacy

Pozdrawiam