Mój ogród - początki
- ann_30
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2012, o 10:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój ogród - początki
Przyznam,że jestem zadowolona z canny.Rośnie w oczach.Pierwszy listek był jakiś dziwnie poszarpany ale reszta jest ok.Już nie mogę doczekać się aż zakwitnie 

Moja canna wypuściła dwa te 'kły'. Jeden z nich już teraz ma sporawe liście, wręcz ogromne, lecą do góry i zdrowiutko wyglądają. Z drugiego kła w dniu dzisiejszym wyszły dwa liście, lecz przechylone na bok strasznie i też jeden z liści jest poszarpany, wręcz na dwa rozdzielony od początku. Trochę to dziwne, lecz roślinka z marketu, a rośnie w oczach szybciutko. Aż się wierzyć nie chcę, nie mogę się również doczekać kwitnienia tej perełki. 

Pozdrawiam, Robert.
-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Robercie,Twój ogród ładnie się powiększa coraz więcej różnych gatunków u ciebie się znajduje,widzę ,że jesteś wielkim pasjonatem roślin ,aż radość do Ciebie przychodzić bo tą pasję się wyczuwa ,pozdrawiam

-
- 50p
- Od: 23 cze 2009, o 19:21
Robercie to jakaś nowa odmiana poraShiz3R pisze:--- Por

A tak poważnie dzieje się w tym Twoim warzywniczku,oj dzieje

Zapraszam do mojego wątku: Borowiczek moje początki ...
borowiczek Ojej, dopiero zauważyłem, że zdjęcie pora się nie wstawiło, a ja źle podpisałem, lidąc według kolejności podpisanych zdjęć w folderze. To jest seler... a pora nie mogę wstawić w poście, tak jak i niektóre z warzyw... trudno będzie bez niego, a w wątku mniej zdjęć... Już poprawiam. 
Wyszło głupio, że nie znam niby co sadziłem, ale naprawdę pomyłka, a dokładnie błąd strony, której używam do wstawiania zdjęć tutaj na forum...
koziorozec Jak mi miło widzieć taki post. Uwielbiam wszystkie roślinki, z przyjemnością ogrodem się zajmuje, sprawia mi to "frajdę". Nic z obowiązku nie robię, po prostu od tak, bo mi się chce.

Wyszło głupio, że nie znam niby co sadziłem, ale naprawdę pomyłka, a dokładnie błąd strony, której używam do wstawiania zdjęć tutaj na forum...

koziorozec Jak mi miło widzieć taki post. Uwielbiam wszystkie roślinki, z przyjemnością ogrodem się zajmuje, sprawia mi to "frajdę". Nic z obowiązku nie robię, po prostu od tak, bo mi się chce.

Pozdrawiam, Robert.
- Mariolcia1962
- 1000p
- Od: 25 wrz 2013, o 18:43
Robercie podoba mi się Twoja pora
, nic się nie martw pomyłka ludzka rzecz 

Mój ogród na wsi
Pozdrawiam Mariola
Pozdrawiam Mariola
Mariolcia1962 Pomyłka może i trochę z mojej winy, ale ta strona myli się już któryś raz. Podpisałem po kolei zdjęcia jak mam wstawić w folderze, wszystkie zdjęcia przechodzą, niekiedy właśnie nie odda linka ze zdjęciem gotowym poprawnym, tylko takim, gdzie się błędy wkradają i takie sytuacje jak ta są normalnymi. Podpis, który dałem powinien być przy poprzednim zdjęciu, a jest przy następnym, gdy link poprzedniego nie wkleił się i nie pokazał.
Trudno, błąd naprawiony. Człowiek robotem też nie jest, żeby wszystko zauważył, dobrze zrobił i się nie pomylił.
Trudno, błąd naprawiony. Człowiek robotem też nie jest, żeby wszystko zauważył, dobrze zrobił i się nie pomylił.
Pozdrawiam, Robert.
-
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Jak Ci się malwy rozrosną, to dopiero będzie problem, aby je rozsadzić bez szkody dla korzeni.
Jeżeli nie chcesz sadzić je do gruntu, to może posadź do osobnych doniczek.
Jeżeli nie chcesz sadzić je do gruntu, to może posadź do osobnych doniczek.
-
- Od: 13 gru 2009, o 15:40
Nareszcie dzieje sie coś nieprzewidzianego !! Pory selery i inna zielenina.
heliofitka Oczywiście, że nie chcę ich mieć w doniczkach. Jeżeli już któraś z rzędu osoba piszę mi tak, aby przesadzić do gruntu teraz, nie później, to też tak zrobię. Dziękuję za pomoc i informacje.
Zbyszku W piątek zakupiłem sadzonki kapusty, pora, selera, pomidorków. Od tego czasu warzywniaczek nie jest taki pustawy. Jest przy czym popracować.
Zakwitły dwa nowe iryski.
Jeden z nich to Shadow Warrior, który jest podobny do Kevin's Theme, lecz da się odróżnić szczegóły kolorystyczne, bródka inna i rysy. Drugi z kwitnących to Thornbird, który jest przepiękny po prostu, napatrzeć nie mogę się na niego.
Zamieszczę też zdjęcia reszty irysów, oprócz Flavascens, które dzisiejszego dnia nie mają żadnego kwitnącego kwiata.
--- Wadowiczanin. Polska odmiana.
--- Casual Elegance.
--- Contemporary Art.
--- Dzisiejsze kwitnięcie, czyli irys Shadow Warrior.

--- Druga dzisiejsza perełka, czyli Thornbird.

--- Kevin's Theme.
--- Wszystkich nie dało rady ująć.
To oczywiście nie wszystkie irysy od washki jakie zamawiałem. Nie zakwitły jeszcze: Huckleberry Fudge, Electrique, I'm Yours, Solar Fire. Ten ostatni jeszcze mam nadzieję nie powiedział ostatniego słowa i zakwitnie, gdyż zgrubienie na dole jest zauważalne. Oby to nie liście, lecz pąki kwiatowe.

Zbyszku W piątek zakupiłem sadzonki kapusty, pora, selera, pomidorków. Od tego czasu warzywniaczek nie jest taki pustawy. Jest przy czym popracować.

Zakwitły dwa nowe iryski.
Jeden z nich to Shadow Warrior, który jest podobny do Kevin's Theme, lecz da się odróżnić szczegóły kolorystyczne, bródka inna i rysy. Drugi z kwitnących to Thornbird, który jest przepiękny po prostu, napatrzeć nie mogę się na niego.

Zamieszczę też zdjęcia reszty irysów, oprócz Flavascens, które dzisiejszego dnia nie mają żadnego kwitnącego kwiata.

To oczywiście nie wszystkie irysy od washki jakie zamawiałem. Nie zakwitły jeszcze: Huckleberry Fudge, Electrique, I'm Yours, Solar Fire. Ten ostatni jeszcze mam nadzieję nie powiedział ostatniego słowa i zakwitnie, gdyż zgrubienie na dole jest zauważalne. Oby to nie liście, lecz pąki kwiatowe.

Pozdrawiam, Robert.
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Kevin's Theme i Shadow Warior bardzo ładne
'Thornbirda' mam i przyznasz, że w naturze wygląda jeszcze lepiej niż na zdjęciu?
Ostro zakończona bródka jaskrawo fioletowa kontastuje z płatkami super przydymionymi. Aparat tego nie oddaje.

Ostro zakończona bródka jaskrawo fioletowa kontastuje z płatkami super przydymionymi. Aparat tego nie oddaje.
JacekP Dziękuję. Kevin's Theme i Shadow Warrior są do siebie bardzo podobne ze względu na barwy. Jeden ma troszkę ciemniejsze rysy przy środku oraz inną bródkę. Ładne są, lecz Thornbird to dopiero perełeczka. Ciemna bródka z fioletowym akcentem, trochę na końcu powywijana. Barwa cudowna, masz rację, że zdjęcie nie odda efektu takiego, jak wygląda ten irys na żywo. 

Pozdrawiam, Robert.
Zbyszku Ależ dziękuję. Jestem z tej kolekcji niezmiernie zadowolony, spisuje się fantastycznie. To ich pierwszy rok, a kwitną jak oszalałe, bogato. Niektóre już irysy niestety poprzekwitały, szkoda. Liczę, że Solar Fire jeszcze wyjdzie i zakwitnie, była by to niespodzianka taka miła. 

Pozdrawiam, Robert.
- ann_30
- Od: 7 mar 2012, o 10:36
Robercie Twoje irysy są cudowne
Aż trudno mi uwierzyć,że dopiero od niedawna zacząłeś z nimi przygodę
Podejrzewam,że na żywo jest to jeszcze wspanialszy widok 

Dziękuję Aniu.
Przygodę z irysami rozpocząłem naprawdę niedawno, miałem tylko Flavascens. Odmianowe od washki dostałem we wrześniu ubiegłego roku. W tym roku zakwitło ich dużo, aż jestem w szoku. Zadowolony jestem z nich. Na żywo jest bardzo fajny widoczek na nie. Malutka rabatka jak na razie, lecz kolorków trochę jest. Chcę jak najwięcej tych kwiatów posiadać, ale miejsca jest malutko, gdyż muszą dzielić miejsce z liliowcami od jesieni.
Przygodę z irysami rozpocząłem naprawdę niedawno, miałem tylko Flavascens. Odmianowe od washki dostałem we wrześniu ubiegłego roku. W tym roku zakwitło ich dużo, aż jestem w szoku. Zadowolony jestem z nich. Na żywo jest bardzo fajny widoczek na nie. Malutka rabatka jak na razie, lecz kolorków trochę jest. Chcę jak najwięcej tych kwiatów posiadać, ale miejsca jest malutko, gdyż muszą dzielić miejsce z liliowcami od jesieni.

Pozdrawiam, Robert.