Borówka amerykańska - 4 cz
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 4 cz
Woda do podlewania też jest ważna,jeżeli jest alkaliczna a pojemność buforowa podłoża jest niewielka,to pH może podskoczyć po 2-3 podlaniach.
Ilu krotnie?:) Kolega przez te 6 lat też musiał podlewać borówki . Ta różnica musi być spowodowana jakimś błędem przy robieniu pomiaru.
-

ps.
jeżeli podlewał kilka lat alkaliczną wodą to podłoże mogło przestać buforować niskie pH i nastąpił szybki jego wzrost.Jak zakwaszam wodę w beczce ,mierząc pehametrem to początkowe ilości kwasu są duże ,przy pH ok.6 wystarczy dosłownie odrobina,żeby spadło do 4.
Jak zakwaszasz wodę? Dodajesz coś do wody i tym podlewasz borówki?
No je też jestem bardzo ciekawy.
-
Zakwaszam kwasem siarkowym,tak jak zalecał edicool.Jestem w tym komfortowym położeniu,że posiadam prawdziwy pehametr i mogę robić dokładny pomiar.
- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
To ci go zazdrościmy tego pechametru

- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może Ktoś mi poradzi co mam zrobić.Na wiosnę zauważyłam,że krzak borówki amerykańskiej przechylił się.Myślałam,że to wina wiatru lub jakiegoś zwierzaka,krzaki rosną w miejscu nieogrodzonym.
Poprawiłam,podwiązałam do palika.podsypałam ziemi i zasiliłam dawką siarczanu amonu.Dzisiaj zauważyłam pełno mrówek i tuneli.Krzak mimo dużej ilości kwiatów zaczyna marnieć.
Czym podsypać aby zlikwidować mrówki,jednocześnie nie zmarnować krzaka.
Koleżanka radzi użyć sody oczyszczonej.Nie wiem co robić.
Pozdrawiam Maria.
Poprawiłam,podwiązałam do palika.podsypałam ziemi i zasiliłam dawką siarczanu amonu.Dzisiaj zauważyłam pełno mrówek i tuneli.Krzak mimo dużej ilości kwiatów zaczyna marnieć.
Czym podsypać aby zlikwidować mrówki,jednocześnie nie zmarnować krzaka.
Koleżanka radzi użyć sody oczyszczonej.Nie wiem co robić.
Pozdrawiam Maria.
Witam. Nie wiem czy dobrze zrobiłem, posadziłem borówki rok temu na torfie z wykopanego stawu. Teraz nie wiem czy ta ziemia jest odpowiednia czy może wymienić i wykopać. Moje borówki mają czerwone liście, nie wiem czym jest to spowodowane.
- DarRoman
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 11 maja 2013, o 10:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
3 lata już bawię się w borówki. Obecnie mam ich 6, z czego 2 tegoroczne, bo starsze mi padły podgryzane przez jakieś stworzonka. ale ja nie o tym
Mam te borówki, codziennie jestem przy nich kilka razy, dbam, pielęgnuje i są jakie są. Dwa lata temu kupiłem dwie sadzonki teściowej. Wsadziła gdzieś a domem w krzakach. Jak je zobaczyłem wczoraj to mi nogi podcięło. Rosną w cieniu, w trawie, nie podsilane, nie regulowane, nie pielęgnowane a są piękne. Rozłożyste, wysokie już pewnie na ponad metr (w drugim roku od posadzenia, a sadziłem sadzonkę dwuletnią), z mnóstwem kwiatów. Wyglądają tak jak moje powinny wyglądać na tyle troszczenia się o nie
nie żebym teściowej zazdrościł ale to tylko potwierdza, że nie zawsze borówki chcą żeby o nie dbać. Czasem lepiej pozostawić je same sobie hehe

-
Z córką też jej dobrze wyszło ,bo by nie była teściową
.Po prostu taki traf,akurat ziemia w tamtym miejscu była odpowiednia.

-
- 50p
- Od: 15 kwie 2014, o 11:51
? jeśli chcesz być szczęśliwy jeden dzień, to upij się; jeśli chcesz być szczęśliwy jeden tydzień, to ożeń się,
jeśli chceszbyć szczęśliwy całe życie ? to załóż ogród? -------------- Pozdrawiam Riczi
Moja mala oaza
jeśli chceszbyć szczęśliwy całe życie ? to załóż ogród? -------------- Pozdrawiam Riczi
Moja mala oaza
gosiunia32122, nasadzenia jesienne ? Jaka to odmiana i jakie zabiegi były wykonywane w tym roku( nawożenie i opryski)? Sporo uszkodzeń mrozowych pokazało się z opóźnieniem szczególnie przy gruncie i na najmniejszych roślinach ale to chyba nie jest Twój jedyny problem .
-
- 50p
- Od: 15 kwie 2014, o 11:51
Meteor nasadzenie jesienne. Odmiana Chanticleer i Chandler. W tym roku nawoziłam siarczanem amonu, pryskałam Topsim i Florovit. Dzisiaj opryskałam Karate.