Borówka amerykańska - 4 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 4 cz

Post »

Woda do podlewania też jest ważna,jeżeli jest alkaliczna a pojemność buforowa podłoża jest niewielka,to pH może podskoczyć po 2-3 podlaniach.
Meteor
50p
50p
Od: 26 kwie 2014, o 09:58

Post »

Ilu krotnie?:) Kolega przez te 6 lat też musiał podlewać borówki . Ta różnica musi być spowodowana jakimś błędem przy robieniu pomiaru.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:oops: Faktycznie,nie doczytałem.Powinien sprawdzić na czymś konkretnie kwaśnym,ocet ma pH 3-3,4.Może płyn się zestarzał?
ps.
jeżeli podlewał kilka lat alkaliczną wodą to podłoże mogło przestać buforować niskie pH i nastąpił szybki jego wzrost.Jak zakwaszam wodę w beczce ,mierząc pehametrem to początkowe ilości kwasu są duże ,przy pH ok.6 wystarczy dosłownie odrobina,żeby spadło do 4.
Awatar użytkownika
eldo
200p
200p
Od: 12 lis 2011, o 14:10

Post »

Jak zakwaszasz wodę? Dodajesz coś do wody i tym podlewasz borówki?
markis80
100p
100p
Od: 27 maja 2011, o 22:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No je też jestem bardzo ciekawy.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zakwaszam kwasem siarkowym,tak jak zalecał edicool.Jestem w tym komfortowym położeniu,że posiadam prawdziwy pehametr i mogę robić dokładny pomiar.
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p
Od: 15 lip 2012, o 13:59

Post »

To ci go zazdrościmy tego pechametru :;230 :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może Ktoś mi poradzi co mam zrobić.Na wiosnę zauważyłam,że krzak borówki amerykańskiej przechylił się.Myślałam,że to wina wiatru lub jakiegoś zwierzaka,krzaki rosną w miejscu nieogrodzonym.
Poprawiłam,podwiązałam do palika.podsypałam ziemi i zasiliłam dawką siarczanu amonu.Dzisiaj zauważyłam pełno mrówek i tuneli.Krzak mimo dużej ilości kwiatów zaczyna marnieć.
Czym podsypać aby zlikwidować mrówki,jednocześnie nie zmarnować krzaka.
Koleżanka radzi użyć sody oczyszczonej.Nie wiem co robić.
Pozdrawiam Maria.
michal438
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 maja 2014, o 20:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam. Nie wiem czy dobrze zrobiłem, posadziłem borówki rok temu na torfie z wykopanego stawu. Teraz nie wiem czy ta ziemia jest odpowiednia czy może wymienić i wykopać. Moje borówki mają czerwone liście, nie wiem czym jest to spowodowane.
Awatar użytkownika
DarRoman
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 11 maja 2013, o 10:36
Kontakt:

Post »

3 lata już bawię się w borówki. Obecnie mam ich 6, z czego 2 tegoroczne, bo starsze mi padły podgryzane przez jakieś stworzonka. ale ja nie o tym :D Mam te borówki, codziennie jestem przy nich kilka razy, dbam, pielęgnuje i są jakie są. Dwa lata temu kupiłem dwie sadzonki teściowej. Wsadziła gdzieś a domem w krzakach. Jak je zobaczyłem wczoraj to mi nogi podcięło. Rosną w cieniu, w trawie, nie podsilane, nie regulowane, nie pielęgnowane a są piękne. Rozłożyste, wysokie już pewnie na ponad metr (w drugim roku od posadzenia, a sadziłem sadzonkę dwuletnią), z mnóstwem kwiatów. Wyglądają tak jak moje powinny wyglądać na tyle troszczenia się o nie :D nie żebym teściowej zazdrościł ale to tylko potwierdza, że nie zawsze borówki chcą żeby o nie dbać. Czasem lepiej pozostawić je same sobie hehe
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z córką też jej dobrze wyszło ,bo by nie była teściową ;:306 .Po prostu taki traf,akurat ziemia w tamtym miejscu była odpowiednia.
gosiunia32122
50p
50p
Od: 15 kwie 2014, o 11:51

Post »

Witam, na listkach borówki pojawiły się dziwne plamy oraz zwijające pomarszczone listki. Co to może być i jak to zwalczyć?

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
riczi1804
100p
100p
Od: 4 lut 2014, o 21:06

Post »

To jest moja borowka wsadzona w jesieni:

Obrazek

Ta borowka rosnie juz u mnie dwa lata:

Obrazek
? jeśli chcesz być szczęśliwy jeden dzień, to upij się; jeśli chcesz być szczęśliwy jeden tydzień, to ożeń się,
jeśli chceszbyć szczęśliwy całe życie ? to załóż ogród? -------------- Pozdrawiam Riczi
Moja mala oaza
Meteor
50p
50p
Od: 26 kwie 2014, o 09:58

Post »

gosiunia32122, nasadzenia jesienne ? Jaka to odmiana i jakie zabiegi były wykonywane w tym roku( nawożenie i opryski)? Sporo uszkodzeń mrozowych pokazało się z opóźnieniem szczególnie przy gruncie i na najmniejszych roślinach ale to chyba nie jest Twój jedyny problem .
gosiunia32122
50p
50p
Od: 15 kwie 2014, o 11:51

Post »

Meteor nasadzenie jesienne. Odmiana Chanticleer i Chandler. W tym roku nawoziłam siarczanem amonu, pryskałam Topsim i Florovit. Dzisiaj opryskałam Karate.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”