Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
-
- 100p
- Posty: 149
- Od: 27 kwie 2013, o 15:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Północna Wielkopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
A co robicie (i jak?) z agrestoporzeczki?
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
annodomini szukając czegos~ o wiśniach to mi wpadło http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 22#p118122
może o to ci chodzi? ale z 5 minutowym gotowaniem.
może o to ci chodzi? ale z 5 minutowym gotowaniem.
- MORANGO
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2414
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
U mnie pierwsze przetwory już zrobione, po zbiorach porzeczek czerwonych i czarnych, kompoty moje ulubione na zimę, oraz nastawione mam już 3 balony na wino, jedno z czarnej porzeczki, drugie czarna porzeczka z wiśnią, trzecie wino będzie z czerwonej porzeczki i malin. Pyszne wina w typie porto
Pierwsze ogórki pokiszone, syrop z płatków róży damasceńskiej zrobiony, konfitura z płatków róż też. Szukam za to sprawdzonego przepisu na sałatkę szwedzką i kandyzowaną żurawinę ? może ktoś ma sprawdzony przepis.

Pierwsze ogórki pokiszone, syrop z płatków róży damasceńskiej zrobiony, konfitura z płatków róż też. Szukam za to sprawdzonego przepisu na sałatkę szwedzką i kandyzowaną żurawinę ? może ktoś ma sprawdzony przepis.
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Sałatka szwedzka
1,5 kg ogórków
200 g cebuli
Umyć dokładnie. Pokroić na cienkie plasterki (ogórków nie obierać). Zalać wodą z solą (w proporcjach 9/1) i odstawić na 3 godziny. Odcedzić. Zagotować zalewę
Zalewa:
3 szklanki wody
2,5 szklanki cukru
1,5 szklanki octu
Do każdego słoika wrzucamy:
2 - 3 ziela angielskiego
1 ziarenko pieprzu
odrobina gorczycy
kawałek marchewki
Pasteryzować 15 minut.
1,5 kg ogórków
200 g cebuli
Umyć dokładnie. Pokroić na cienkie plasterki (ogórków nie obierać). Zalać wodą z solą (w proporcjach 9/1) i odstawić na 3 godziny. Odcedzić. Zagotować zalewę
Zalewa:
3 szklanki wody
2,5 szklanki cukru
1,5 szklanki octu
Do każdego słoika wrzucamy:
2 - 3 ziela angielskiego
1 ziarenko pieprzu
odrobina gorczycy
kawałek marchewki
Pasteryzować 15 minut.
Beata
- MORANGO
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2414
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Dzięki za przepis
zabieram się za przetwory 



- MalgosiaR
- 200p
- Posty: 343
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Okolice Częstochowy
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Witam .
Szukam sprawdzonego przepisu na ogórki konserwowe bez pasteryzacji .Coś leniwa się zrobiłam
Lubimy twarde chrupkie ogórki a moje po pasteryzacji to loteria jeden słoik ok. w innym miękkie mimo,że jednakowo robione.Może zalanie wrzącą octowa zalewą spowoduje,że nie zmiękną.
Pozdrawiam Małgosia

Szukam sprawdzonego przepisu na ogórki konserwowe bez pasteryzacji .Coś leniwa się zrobiłam

Lubimy twarde chrupkie ogórki a moje po pasteryzacji to loteria jeden słoik ok. w innym miękkie mimo,że jednakowo robione.Może zalanie wrzącą octowa zalewą spowoduje,że nie zmiękną.
Pozdrawiam Małgosia
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Robi się je tak samo jak te do pasteryzacji tylko zalewa się gorącą zalewą i do kocyka. Przepis mam dawno ale co roku tchórzę i jednak pasteryzuję.
Nigdy nie zdarzyło mi się, żeby były miękkie, kiedy woda zagotuje się w garnku zmniejszam nieco gaz i trzymam 10 min.

Nigdy nie zdarzyło mi się, żeby były miękkie, kiedy woda zagotuje się w garnku zmniejszam nieco gaz i trzymam 10 min.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Próbowałem bez pasteryzacji. Po kilku dniach zaczęły zwyczajnie fermentować.Smak trudny do określenia i kiszone i octowe i słodkie. Poszły do kibla. Małgosiu, jeżeli przedkładasz lenistwo nad smak , służę przepisem
.

- MalgosiaR
- 200p
- Posty: 343
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Okolice Częstochowy
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
kaLo bardzo proszę o przepis .
Małgosia
Małgosia
- jola1313
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5412
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Suwałk
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
A co robicie z nadmiarem fasolki szparagowej?
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ja robię tak jak ogórki. Kiszę lub zalewam octem jak do korniszonów.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- jola1313
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5412
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Suwałk
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Tylko, że wstępnie nie ugotowana, kiszona fasolka dla mnie jest niezjadliwa.
Fasolkę robię wg przepisu z poradnika sprzed ponad 30 lat. Proporcje: 2 kg fasolki, litr wody, 40 g soli, 20-30 g cukru i 2 g kwasku. Ja daję połowę. Wrzącą zalewą sparzam fasolkę i zostawiam do wystygnięcia. Zmiękczone w ten sposób strąki układam na stojąco w słoikach i zalewam solanką w której leżała.Pasteryzuję 30 minut od czasu zagotowania.Po 24 godzinach powtórka,tylko już krócej 15 minut i zostawiam w gorącej wodzie do wystudzenia.
Uwaga!
Zielona fasolka mimo takiego gotowania potrafi fermentowac po kilku tygodniach (miesiącach). Z żółtą jeszcze mi się to nie zdarzyło.
Fasolkę robię wg przepisu z poradnika sprzed ponad 30 lat. Proporcje: 2 kg fasolki, litr wody, 40 g soli, 20-30 g cukru i 2 g kwasku. Ja daję połowę. Wrzącą zalewą sparzam fasolkę i zostawiam do wystygnięcia. Zmiękczone w ten sposób strąki układam na stojąco w słoikach i zalewam solanką w której leżała.Pasteryzuję 30 minut od czasu zagotowania.Po 24 godzinach powtórka,tylko już krócej 15 minut i zostawiam w gorącej wodzie do wystudzenia.
Uwaga!
Zielona fasolka mimo takiego gotowania potrafi fermentowac po kilku tygodniach (miesiącach). Z żółtą jeszcze mi się to nie zdarzyło.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Nie mogę edytować.
Zapomniałem napisać o przygotowaniu takiej fasolki przed podaniem. Fasolkę razem z solanką przekładam ze słoika do garnka i dolewam słoik wody. Zagotowuję i zostawiam jeszcze na kilka minut, żeby nadmiar soli opuścił strączki. Potem już zwyczajnie. Z bułeczką. Poza sezonem nie ma nic lepszego.
Zapomniałem napisać o przygotowaniu takiej fasolki przed podaniem. Fasolkę razem z solanką przekładam ze słoika do garnka i dolewam słoik wody. Zagotowuję i zostawiam jeszcze na kilka minut, żeby nadmiar soli opuścił strączki. Potem już zwyczajnie. Z bułeczką. Poza sezonem nie ma nic lepszego.
