Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
roma333
100p
100p
Posty: 149
Od: 27 kwie 2013, o 15:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Północna Wielkopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

A co robicie (i jak?) z agrestoporzeczki?
x-p-11
---
Posty: 3496
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

annodomini szukając czegos~ o wiśniach to mi wpadło http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 22#p118122
może o to ci chodzi? ale z 5 minutowym gotowaniem.
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2414
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

U mnie pierwsze przetwory już zrobione, po zbiorach porzeczek czerwonych i czarnych, kompoty moje ulubione na zimę, oraz nastawione mam już 3 balony na wino, jedno z czarnej porzeczki, drugie czarna porzeczka z wiśnią, trzecie wino będzie z czerwonej porzeczki i malin. Pyszne wina w typie porto :)
Pierwsze ogórki pokiszone, syrop z płatków róży damasceńskiej zrobiony, konfitura z płatków róż też. Szukam za to sprawdzonego przepisu na sałatkę szwedzką i kandyzowaną żurawinę ? może ktoś ma sprawdzony przepis.
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1091
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Sałatka szwedzka
1,5 kg ogórków
200 g cebuli
Umyć dokładnie. Pokroić na cienkie plasterki (ogórków nie obierać). Zalać wodą z solą (w proporcjach 9/1) i odstawić na 3 godziny. Odcedzić. Zagotować zalewę
Zalewa:
3 szklanki wody
2,5 szklanki cukru
1,5 szklanki octu
Do każdego słoika wrzucamy:
2 - 3 ziela angielskiego
1 ziarenko pieprzu
odrobina gorczycy
kawałek marchewki
Pasteryzować 15 minut.
Beata
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2414
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Dzięki za przepis ;:180 ;:196 zabieram się za przetwory :heja
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p
Posty: 343
Od: 11 lut 2013, o 18:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Okolice Częstochowy

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Witam . :wit
Szukam sprawdzonego przepisu na ogórki konserwowe bez pasteryzacji .Coś leniwa się zrobiłam :?
Lubimy twarde chrupkie ogórki a moje po pasteryzacji to loteria jeden słoik ok. w innym miękkie mimo,że jednakowo robione.Może zalanie wrzącą octowa zalewą spowoduje,że nie zmiękną.
Pozdrawiam Małgosia
Awatar użytkownika
rosa13
100p
100p
Posty: 196
Od: 17 lip 2015, o 11:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Robi się je tak samo jak te do pasteryzacji tylko zalewa się gorącą zalewą i do kocyka. Przepis mam dawno ale co roku tchórzę i jednak pasteryzuję. :D
Nigdy nie zdarzyło mi się, żeby były miękkie, kiedy woda zagotuje się w garnku zmniejszam nieco gaz i trzymam 10 min.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Próbowałem bez pasteryzacji. Po kilku dniach zaczęły zwyczajnie fermentować.Smak trudny do określenia i kiszone i octowe i słodkie. Poszły do kibla. Małgosiu, jeżeli przedkładasz lenistwo nad smak , służę przepisem :wink: .
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p
Posty: 343
Od: 11 lut 2013, o 18:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Okolice Częstochowy

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

kaLo bardzo proszę o przepis .
Małgosia
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Poszperam :) .
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5412
Od: 21 sty 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Suwałk

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

A co robicie z nadmiarem fasolki szparagowej?
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Ja robię tak jak ogórki. Kiszę lub zalewam octem jak do korniszonów.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5412
Od: 21 sty 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Suwałk

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

;:196 Muszę spróbować.Robiłam kiedyś kiszoną i Monice smakowała.Zapomniałam.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Tylko, że wstępnie nie ugotowana, kiszona fasolka dla mnie jest niezjadliwa.
Fasolkę robię wg przepisu z poradnika sprzed ponad 30 lat. Proporcje: 2 kg fasolki, litr wody, 40 g soli, 20-30 g cukru i 2 g kwasku. Ja daję połowę. Wrzącą zalewą sparzam fasolkę i zostawiam do wystygnięcia. Zmiękczone w ten sposób strąki układam na stojąco w słoikach i zalewam solanką w której leżała.Pasteryzuję 30 minut od czasu zagotowania.Po 24 godzinach powtórka,tylko już krócej 15 minut i zostawiam w gorącej wodzie do wystudzenia.
Uwaga!
Zielona fasolka mimo takiego gotowania potrafi fermentowac po kilku tygodniach (miesiącach). Z żółtą jeszcze mi się to nie zdarzyło.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Nie mogę edytować.
Zapomniałem napisać o przygotowaniu takiej fasolki przed podaniem. Fasolkę razem z solanką przekładam ze słoika do garnka i dolewam słoik wody. Zagotowuję i zostawiam jeszcze na kilka minut, żeby nadmiar soli opuścił strączki. Potem już zwyczajnie. Z bułeczką. Poza sezonem nie ma nic lepszego. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”