Cukinia,kabaczek - uprawa cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cukinia - uprawa cz.2

Post »

Co do temperatury nie jestem pewna, bo nie robiłam nigdy rozsady dyniowatych, ale lepiej osobno je posadź, bo cukinia bardzo źle znosi przesadzanie i może to odbić się na terminie w jakim zaowocuje (tzn mimo rozsady, może zaowocować w terminie zbliżonym co przy siewie do gruntu), po prostu odchorowuje naruszenie korzeni.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja cukinii nie robię rozsad. W zeszłym roku owocowały tak samo jak te siane do gruntu.

Zależy też jaka to cukinia? Niektóre są krzaczaste, inne się płożą. Czy docelowo pójdą do gruntu?
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Gdyby nie ślimaki też siałabym prosto do gruntu. Ale to towarzystwo tak się panoszy w moim ogrodzie, że w zeszłym roku wszystkie dyniowate, fasolę, ba nawet słoneczniki wszystko miałam z rozsady.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42

Post »

Ja też zawsze siałem do gruntu ale odkąd w zeszłym roku posiałem i myszy wyjadły mi nasiona, później drugi raz siałem i to samo to dałem sobie spokój z siewem do gruntu i sadzę rozsadę. Ale mi potrzeba zaledwie 5, maksymalnie 10 krzaczków.
Pozdrawiam Paweł
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja będę znowu robić ślimakom barierę z trutki. Zresztą u mnie mimo iż ich ogrom to wolą np pomidory obgryzać ;S Cukinie, ogórki, fasola to śmietka się panoszy. Ale mam więcej nasion zwykłych cukinii, by nie musieć robić rozsady. No i na ślimaki to można je zasiać i przykryć np butelkami.
thiago
50p
50p
Od: 25 lip 2014, o 19:47

Post »

ja siałem cukinie rok temu 2x i dopiero za trzecim mi wyrosła....nie przebiła się
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Albo i śmietka. Jak nie wschodzą warto wygrzebać sprawdzić co się dzieje. Najlepiej trafić z siewem, gdy nie ma larw. W zeszłym roku zostawiły cukinie w spokoju.

Może nie usunie tego nikt jako reklamę:
http://www.poradnikksiezycowy.pl/2015/0 ... owa-w.html

Po 20 maja to pierwsze pokolenie śmietek już jest dojrzałe, kolejne już nie są takie "mocne". Warto zostawić kilka nasion cukinii właśnie na taki dosiew.
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42

Post »

Jakie odmiany planujecie w tym roku? Bo ja zostanę przy żółtej Atenie ale nie mogę się zdecydować na jakąś zieloną.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pawelp1320 co niektórzy pisali, że pasiaste są smaczniejsze od zielonych, ja dopiero będę w tym roku testować wszystkie (zawsze miałam sorayę), jest stwierdzenie że long white bush/ lebanese jest dobra na pamięć (tylko jest płożąca).
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

long white bush/ lebanese nie wiem czy to nie kabaczek (kabaczki i cukinie to podobno jedna rodzinka). U mnie jej niestety nie ma w sprzedaży, pewnie znowu Złoty Ceppelin będzie.
Mi np pasiasta bardzo w leczo smakuje, zielona jako konserwowa, kabaczki to pod każdą postacią (takie wyrośnięte) są twardsze od zielonej cukinii. Młode cukinie to i na surowo mój podjada.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alyaa tak to kabaczek, mimo że jest również opisywany jako cukinia (jedna rodzinka - dyniowate :D). Ja ogólnie na próbę będę mieć kilka odmian, jak wyłoni się jakiś faworyt to będę w przyszłości go uprawiać, a tak to w tym sezonie dla urody żeby leczo kolorowo wyglądało :D, bo przetworów nie robię.

"Na jednym krzaczku powinny dorastać nie więcej niż 3-4 owoce ? przerywanie wykonujemy gdy owoce, które chcemy pozostawić na roślinie dorosły do wielkości około 10 cm."
Znalazłam taką informację na stronie z nasionami, czy wszystkie płożące tak trzeba traktować? pierwsze o tym słyszę, czy ktoś już to praktykuje i może powiedzieć o tym coś więcej?
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie z odmianami kabaczka ciężko. A to moje ulubione - nie są takie miękkie w zupie/leczo. Cukinie znowu plus taki, że pokrój krzaczasty. No i cukinie się krócej przechowują.
Okrągłe mi nie do końca podeszły. Dlatego w tym roku ich nie będzie. Ale do ogrodniczego po nasiona kabaczka dopiero idę to się jeszcze może sporo zdarzyć :D
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

A ja miałam bardzo dobre i plenne kabaczki, nasiona przywiozłam z Białorusi. Kabaczków było zatrzęsienie, a tylko 3 krzaki. Te, które mi zupełnie zdrewniały, tzn. całkiem dojrzały i zrobiły się beżowe, miałam przez zimę jako ozdoba, ale ostatnio wywaliłam na kompost, sobie zostawiając kilka nasion. Ale jakby ktoś był bardzo chętny, to mogę je jeszcze wydłubać, bo kabaczki wrzuciłam takie całe, pewnie środek nie zgnił, to było jakoś tydzień temu.

Oprócz jedzenia na bieżąco, doskonałej ikry z kabaczków, robiłam z nich przetwory takie, jak z cukiń. Czuć, że sałatki są jakby bardziej jędrne, chrupiące, ten kabaczek jest bardziej treściwy niż cukinia, mój mąż woli jego niż cukinię.
Nie wiem co to za odmiana, są bladozielonkawe, a takie zupełnie stare i dojrzałe przechodzą w żółto-słomkowy beż.
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

Nie mogę edytować postu, proszę o połączenie z poprzednim.

Tak kabaczek wyglądał zerwany jako duży, na przetwory. Generalnie na bieżące zjadanie rwałam takie małe, ale rosły trak szybko, że i wielkie do przetworów się znalazły.
Obrazek
Obrazek

Na zdjęciu są widoczne okrągłe cukinie Tondo di Piacenza, wysłałam nasiona na akcję. Nawet duże nie twardniały, były cały czas takie rzadkie w środku jak młode. Ale jak dla mnie niewygodne, trudno obierać (naprawdę!), więc w tym roku ich nie będę miała.
Z tyłu leży Soraya - nie najgorsza. Jaśniejsza z prawej to Nimba - chyba najsmaczniejsza z wszystkich na zdjęciu, podobna i równie smaczna jest też Tapir (na zdjęciu nie ma). Z przodu skosem leży Astra Polka, nie polecam, o czym pisałam w tym wątku wcześniej.
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Alyaa pisze:Młode cukinie to i na surowo mój podjada.
Ja uwielbiam cukinie i patisony na surowo, takie młodziutkie okazy, są chrupiące, smaczne, nie są w środku gąbczaste - bardzo fajne :)

Ja w tym roku - żółta Atena (bardzo smaczna, bardzo plenna), pasiasta Tapir (miałam rok temu, smaczna, ale niezbyt plenna, a że mam jeszcze nasiona, to dam jej jeszcze szansę, moze gdy dostanie więcej papu, to będzie plenniejsza :wink: )

Z patisonów mam żółty Toscana oraz dekoracyjny Jaune Vert.

No i w tym roku pierwszy raz będę uprawiać kabaczka odm. Złoty Cepelin :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”