Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 4
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 4
Macie jakieś patenty na wbijanie palików do pomidorów?
Do odmian wysokich palik ma 2 m i wcale nie tak łatwo młotkiem go wbić na 30 - 40 cm. Myślałem może coś o jakimś a'la świderku, żeby najpierw dziurę wywiercić?
Do odmian wysokich palik ma 2 m i wcale nie tak łatwo młotkiem go wbić na 30 - 40 cm. Myślałem może coś o jakimś a'la świderku, żeby najpierw dziurę wywiercić?
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ED99
Mazariniego miałem w folii. Z doświadczenia wiem, że ruskie lepiej w gruncie rosną. Typowy przykład to Ispolin.
BrutusxAussie to krzyżówka autorstwa naszej moderatorki Jokaer. Rósł w gruncie, krzak bardzo silny i wysoki. Musiałem go ogłowić. Poszukaj, gdzieś jest wątek o jej krzyżówkach. O ile się nie mylę wstawiałem tam zdjęcie. Krzyżówka rozwojowa i u mnie zostaje bo owoce duże i smaczne.
Mazariniego miałem w folii. Z doświadczenia wiem, że ruskie lepiej w gruncie rosną. Typowy przykład to Ispolin.
BrutusxAussie to krzyżówka autorstwa naszej moderatorki Jokaer. Rósł w gruncie, krzak bardzo silny i wysoki. Musiałem go ogłowić. Poszukaj, gdzieś jest wątek o jej krzyżówkach. O ile się nie mylę wstawiałem tam zdjęcie. Krzyżówka rozwojowa i u mnie zostaje bo owoce duże i smaczne.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
Najpierw wbijamy rurkę lub metalowy pręt ,którym ruchem okrężnym poszerzamy dziurkę .Pręt wyciągamy i wbijamy palik. 

Pozdrawiam ED.
- TomekD
- 200p
- Od: 16 lut 2013, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zbyszku,Zbyszek T pisze:Macie jakieś patenty na wbijanie palików do pomidorów?
Do odmian wysokich palik ma 2 m i wcale nie tak łatwo młotkiem go wbić na 30 - 40 cm.
Szkoda palików

Do zrobienia 'pilota' korzystam z 2 szarych rur kanalizacyjnych PCV o średnicy 50mm.
Jedna ma długość 31,5cm, druga 1,0m.
Najpierw wbijam krótszą, potem pogłębiam dłuższą (do 0,5m daje radę).
Biję obuchem siekiery przez drewniany klocek.
U mnie ziemia ciężka, rury wyciągam z ziemią zatrzymaną w ich wnętrzu.
Wadą jest ograniczona trwałość dłuższej rury - z czasem pęka i się deformuje.
Lepsza byłaby cienkościenna stalowa, z dwoma otworami po średnicy u góry aby przełożyć przez nie kawałek pręta i móc okręcić/wyciągnąć w/z ziemi - coś takiego zamierzam wyprodukować w wolnej chwili.
pozdrawiam, Tomek
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Słuchajcie mam problem ponieważ posiałem w poniedziałek pomidory od razu do ziemi, nakryłem folią i postawiłem na pokrywie akwarium żeby było ciepło. Za 3 dni przeziębiłem się, dostałem gorączki i musiałem to wyleżeć. Źle się czułem i zapomniałem o pomidorach które po cichu zaczęły schodzić. Gdy poczułem się lepiej zajrzałem, a tam dość wybiegnięte ok. 4-5 cm siewki - wątłe, białe i jeszcze w pełni nie rozwinięte a już takie wysokie, a jeszcze do tego nie przebiły się przez ziemię tylko ok. 1 cm warstwę uniosły do góry cały czas się pod nią znajdując. Martwi mnie fakt czy coś z nich będzie bo nie za tęgo wyglądają. Czy zostawić czy może zasiać ponownie?
Pozdrawiam Paweł
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Weź je szybko do słoneczka, podlej i z parę dni pikuj do doniczek.Myslę, źe masz szanse je wyprowadzić.
Pozdrawiam, Marta.
- pawelp1320
Właśnie postawiłem je na parapecie, podlałem i odkryłem z tej folii. Wyglądają mniej więcej tak ( z tym że tu znalazłem zdjęcie czyiś kalafiorów )

Pozdrawiam Paweł
- offca11
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 07:47
o dżizas, jak tak wyglądają to wysiej nowe. Do gruntu to masz jeszcze spory zapas czasu, na balkon siej od razu, a do foliaczka to minimum jeszcze tydzień czasu do wysiewu.
Pozdrawiam Mateusz
- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Kontakt:
Fakt mocno wybiegnięta ta rozsada . Racja z siewami nie ma co przyspieszać , słaba wybujała rozsada wcale nie przyspiesza owocowania .
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
- pawelp1320
Nie chodziło o przyspieszenie owocowania tylko po prostu nie spodziewałem się jej tak szybko.
Pozdrawiam Paweł
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Jeśli to jakieś wartościowe nasiona i nie masz więcej to ratuj za wszelką cenę- pikuj szybko głęboko. jeśli natomiast masz jeszcze te nasiona to faktycznie siej nowe.
Pozdrawiam, Marta.
- pawelp1320
Posiałem nowe- sklep ogrodniczy mam blisko i dlatego postanowiłem że zacznę od początku. Wiecie co jeszcze mnie zastanawia- że pomidorki nie wzeszły ponad ziemię tylko około 1-2 cm warstwę niosły na sobie i tak siedziały pod nią wywijając się w różne strony. Czego to może być przyczyna? Zbyt gęsto posiane?
Pozdrawiam Paweł
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Po pierwsze za gęsto posiane, po drugie zbyt cienką warstwą ziemi przykryte
. Ale żeby niosły 1-2 cm, to aż nie chce się wierzyć
- jak jest kilka mm, to się zdarza. Siej rzadziej.

- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
pawelp1320
Posiałem nowe- sklep ogrodniczy mam blisko i dlatego postanowiłem że zacznę od początku. Wiecie co jeszcze mnie zastanawia- że pomidorki nie wzeszły ponad ziemię tylko około 1-2 cm warstwę niosły na sobie i tak siedziały pod nią wywijając się w różne strony. Czego to może być przyczyna? Zbyt gęsto posiane?
Zbyt dużo substratu torfowego, ja taką ziemię rozluźniam piaskiem.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa