Balkonowe zielonych palców poczynania

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 21:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Balkonowe zielonych palców poczynania

Post »

Takie różnice temperatur na pewno nie sprzyjają Twoim karambolom, więc trzeba je na noc zabierać do domu. Jeżeli obetniesz jej czubek, to najwyżej się trochę rozkrzewi, o ile wytrzyma tę operację. Powodzenia i bądź dobrej myśli. :)
daria11715
200p
200p
Od: 1 mar 2012, o 14:18

Post »

Tak, schowałam je do ciepłego domu. Ciągle mam nadzieję że przeżyją obie, będę je ciągle obserwowała...:)
Ale swoją drogą i tak czaję się znowu na owoc bo mi smakował a i jeszcze nowych karambol nie zaszkodzi mi trochę co nie hehe:).Posadzę także nasionka jeśli znajdę bo po co mają się marnować. Przeżyją te dwie i będą kolejne a karambole swoją drogą ciekawe roślinki, fajnie składają listki na noc, trochę przypominają mi albicję. Swoją drogą albicje dorosłe co miałam straciłam w podobny sposób- też zaczęły usychać liście i się skręcać ale to był tarcznik bo dostałam chorą już taką albicję a tarcznik był widoczny gołym okiem i odczepiłam od niej ale roślina już była martwa... Ale na karamboli nawet pod lupą nie widziałam szkodnika żadnego- chociaż one są małe...Hmm, zaczynam się teraz zastanawiać i to poważnie czy ten szkodnik nie wysysa z mojej rośliny właśnie życia...Łącząc fakty wszystko wygląda bardzo podobnie- chociaż niby na karamboli nie żerują żadne szkodniki- tak bynajmniej czytałam...http://tropikalny.blogspot.com/2012/10/ ... alszy.html właśnie tu o tym czytałam- co o tym myślisz?
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Posiłkując się wskazanym przez Ciebie materiałem w linku nie dochodzisz przypadkiem do wniosku, że je zwyczajnie zasuszyłaś? W tekście jest napisane, że wystarczy jeden dzień bez podlewania i już zasycha stożek wzrostu, więdną liście i zaraz potem opadają - to zupełnie tak, jak u Ciebie, Daria, nie uważasz? No i jeszcze jedna sprawa - w jakiej ziemi je posadziłaś? Według opisu tam zamieszczonego, powinna być lekko kwaśna. Wiesz co? Przy Tobie i ja się trochę dowiem o karambolach, chociaż w życiu ich nie uprawiałam, ale może zasieję, gdy napotkam gdzieś owoce :wink: .
Dzisiaj dostałam paczkę z zamówionymi wcześniej roślinami, a wśród nich zdrowa i dziarska albizja :D . Jutro może pstryknę zdjęcie, bo dzisiaj już za ciemno :) .
daria11715
200p
200p

Post »

Tak to fakt- na pewno zasuszyłam je choć mam nadzieję że nie kompletnie-miały hydrożelowe kulki całą doniczkę.A co do ziemi to mają kwaśną 5,5 a nawet nie wiem czy nie z osmovitem czy jak tam nazywa się.Specjalnie kupiłam dla lubiących kwaśną glebę- w sumie mam wszystkie kwaśnolubne. Wiesz kiedy spotkałam karambolę owoc- w październiku była w carrefurze tam są rozmaite owoce- były też tamarillo, grenadille, karambole, kiwano, kumquaty, sporo tam zawsze jest tej rozmaitości. :) No powiem ci że moje albicje też były zdrowe dopiero później wyszło na jaw co się dzieje. Dlatego teraz sadzonek z neta nie kupuje tylko nasionka:). A jaką albicję masz jaki rodzaj?:)
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p
Od: 17 mar 2014, o 20:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witan Basiu :wit
Dziś doszła do mnie paczka z Iochromą australe. ;:333
Sadzonka jest z przygiętym nieco czubkiem, ale zdrowa.
Może w podrózy tak się pochylila. Jutro pstryknę zdjęcia i wkleję.
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
balkonowo i doniczkowo
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To albizja jedwabista, Daria. Po południu postaram się wstawić fotkę. Bawiłam się dwa lata temu w wysiewanie albizji z nasion, ale siewki, które uzyskałam w ten sposób były bardzo słabowite i nie przetrwały zimy.
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewunia, ja też dostałam iochromę. Wczoraj. Nawet kilka kwiatków jeszcze było na niej. Zdjęcia będą dzisiaj po południu. :D
daria11715
200p
200p

Post »

Niezła ta iochroma:) No co do albicji a miałam sadzonki albicji rosea ale padła. Teraz mam malutką albicję jedwabistą z nasiona- póki co żyje ale jak padnie to mam 140 nasion jeszcze heh więc będę eksperymentować:)
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gratuluję zdobycia iochromy :uszy
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pokaż tę swoją albizję, Daria :) . Dawno wysiewałas?
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pogratulujesz mi na wiosnę, Natalio, gdy uda mi się ją przechować przez zimę :wink: .
daria11715
200p
200p

Post »

Wiesz nie pamiętam kiedy- może jakieś 2 miesiące temu wysiewałam.. A oto i ona:)
Obrazek
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ładniutka i wygląda bardzo zdrowo :D . Moje mimozy, gdy były małe, wyglądały zupełnie, jak Twoja roslinka. Niech Ci się zdrowo chowa :wink: :D .
daria11715
200p
200p

Post »

No powiem ci że spodobały mi się one jak się dowiedziałam że składają fajnie listki swoje na noc. Mam jakąś chyba słabość do takich roślinek ruszających się że tak powiem hehe:). Karambola też składa listki na noc i pod wpływem dotyku a nawet podmuchu. A co do albicji to wiesz że jej kwiaty są jadalne i mają dużo cennych witamin jak i minerałów. Jej kwiaty się gotuje i je jak warzywo:) Tak bynajmniej o niej czytałam;)
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O kwiatach to ja jeszcze nie marzyłam nawet, chociaż przyznam się, że własnie dzięki nim zainteresowałam się tą rosliną. Wyglądają niesamowicie. ;:215
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”