Jagoda kamczacka cz. 2
Re: Jagoda kamczacka cz. 2
Moje jagody kamczackie już zaczynają dojrzewać 

-
- 50p
- Od: 15 kwie 2014, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
jokaer jagody jest 0,5 ha.
- Aquaforta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Pół ha, to na ręczne działanie zdecydowanie za dużo, ale może coś z ekologicznych środków na mszyce? Gdzieś czytałam o tym, ale nie sprecyzuję miejsca 

Pozdrawiam
Dzisiaj z synem skonsumowaliśmy pierwsze w tym roku jagody
Smak bardzo dobry, zapowiada się dobry rok dla kamczackiej.

U mnie na pólnocy co prawda jeszcze zielone ale już dość duże.
Nimfa fioletowa, ale jeszcze nie opada (więc i nie próbowałem, ale podejrzewam, że jednak kwasior przez te aktualne deszcze). Atut, Karina i Czelabinka jeszcze zielone - nic dziwnego, zaczęły kwitnąć dobre półtora tygodnia później.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
iryska2
No to dużo, to coś musisz wybrać, ale w miarę ekologicznego.
No to dużo, to coś musisz wybrać, ale w miarę ekologicznego.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Radog, powiedz co to za odmiana, że już są dojrzałe.
Mam i rosyjskie i polskie , wszędzie zielonizna.
liczę, że jeszcze przynajmniej dwa tygodnie zanim zaczną się przebarwiać
Pozdrawiam. Darek.
Mam i rosyjskie i polskie , wszędzie zielonizna.
liczę, że jeszcze przynajmniej dwa tygodnie zanim zaczną się przebarwiać
Pozdrawiam. Darek.
Wiesz co że nie mam pojęcia. To pierwsze z krzaków które sadziłem kilka lat temu i nie zapisałem która gdzie
Na pewno jest to rosyjska odmiana, Może sinoglaska albo wołszebnica. W smaku bardzo dobra.

Na pewno jest to rosyjska odmiana, Może sinoglaska albo wołszebnica. W smaku bardzo dobra.
Czy pod sadzonki jagody kamczackiej można zastosować tak przygotowane podłoże: torf pH do 6,5 + piasek + trociny. Tylko nie wiem jaki rodzaj tych trocin będzie najlepszy, chyba, że to nie ma różnicy? W jakimś artykule czytałem, że jagoda kamczacka lubi gdy na wierzch ziemi koło krzaków kładzie się korę ale nie jestem przekonany do tego. Co o tym sądzicie? Pozdrawiam
Możesz uzasadnicz logicznie dlaczego taki skład?MrPomO pisze:Czy pod sadzonki jagody kamczackiej można zastosować tak przygotowane podłoże: torf pH do 6,5 + piasek + trociny.
Czytałem gdzieś w artykule o tym dlatego chcem się dowiedzieć czy warto robić taką mieszanke.
-
- 50p
- Od: 8 paź 2013, o 13:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja już miałem okazję spróbować owoców jednej ze swoich jagód. Na kilka krzaczków dojrzałe owoce miałem na dwóch. Najbardziej szokuje mnie to, że owoce trochę kwaskowe bardzo smakowały córce i to ona prawie wszystkie zjadła
Była to jedna na drugim krzaczku było dosłownie kilka. Była to chyba odmiana atut i sinogłaska ale musiałbym sprawdzić na rozpisce.

------------------------------------------
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To dobre dla borówki. Jagoda nie potrzebuje kwaśnej gleby. Odpuść sobie torf i trociny iglaste. Wystarczy zwykła ziemia ogrodnicza i obornik. Wyściółkuj słomą.MrPomO pisze:Czy pod sadzonki jagody kamczackiej można zastosować tak przygotowane podłoże: torf pH do 6,5 + piasek + trociny. Tylko nie wiem jaki rodzaj tych trocin będzie najlepszy, chyba, że to nie ma różnicy? W jakimś artykule czytałem, że jagoda kamczacka lubi gdy na wierzch ziemi koło krzaków kładzie się korę ale nie jestem przekonany do tego. Co o tym sądzicie? Pozdrawiam
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Tylko że u mnie ziemia jest gliniasta raczej podchodzi pod nią a jakieś warunki chcę zrobić sadzonką.