Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2013

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2013

Post »

Odwiedziłam, obejrzałam....kolor orlika przypadł mi do gustu, jak mnie miażdżycowy Alzheimer nie zeżre doszczętnie, będę ;:180 sie prosić od Ciebie :lol: na zamianę bo ja mam białe :?:
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit .
Zajżałam tu i przeczytałam tylko pierwszy post i odrazu się wpisałam bo....zaczęłaś wątek tymi samymi słowami co ja ;:306 ;:306 .Jak tylko się troszkę ogarnę z pracą, to przewertuję Twój wątek ;:108
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jurku, fakt u Czechów tych drzew nie wytępili, pamiętam przepiękną aleję orzechową na Morawach. W mojej okolicy częściej spotyka się jeszcze drzewa owocowe przy bocznych drogach, natomiast przy głównych są zwykle drzewa długowieczne: dęby, kasztany jesiony...tzn. były, bo też sporo powycinane :roll: Nie do konca dociera do mnie sens takiej wycinki, bo teraz jak na co dzień jeżdżę to widzę, że dla widoczności na drogach nie ma to znaczenia: 100-letnie drzewa mają korony na wysokości kilkunastu metrów, więc nie ograniczają widoczności, co doskonale robią krzaczory przy drodze...te raczej należałoby wycinać.

Basiu
, ja mam nadzieję, że mi się te orliki wysieją jak głupie i będą tony siewek do podziału :wink:

W ogrodzie nadal cisza powiosenna, orliki jeszcze kwitną, bodziszki też:
Obrazek

zbiera się kolejny łubin:
Obrazek

i irysy:
Obrazek

Dziś odkryłam też paczki na moich nowych różach historyczno-dzikich, tutaj Królowa Fioletów::
Obrazek

Lykke dalej rośnie wzdłuż i w szerz, naliczyłam coś koło 20 paków :shock:
Obrazek

Jednak nic nie pobije starej poniemieckiej nnki:
Obrazek

Ma pąków dobrze ponad setkę...gdyby wszystkie róże markowe dawały taką obfitość kwiecia ;:224
jarzebinka82
200p
200p
Od: 10 lip 2012, o 16:34

Post »

Cześć Pati ;:7 . Szykuje się u Ciebie piękny pokaz różyczek :heja . Ale nadal uważam, że najpiękniejszy masz płot i trawnik ;:306 .
Pozdrawiam i miłego wieczorku życzę! Aha i buziaczki dla Sarulka ;:196 :D !
Marginetka
500p
500p
Od: 28 sty 2013, o 12:33

Post »

Szczerze i bardzo brzydko zazdroszczę Ci, że mieszkasz w TAKIM pięknym miejscu :oops: , co ja piszę, w takiej pięknej krainie geograficznej! U mnie równina w prawo, równina w lewo, z tyłu też równina a wiesz co jest z przodu? Nie wiesz? Zaskoczę Cię! Też równina! I nawet możesz sobie tak ze 100 km z haczykiem przejechać ( Pani sobie wybierze sama w którą stronę chce jechać) i co? I tam też , wszędzie będzie równina mazowiecka!!!! Na temat strumyków, pięknych mostów i innych atrakcji krajobrazowych się nie wypowiem już bo jeszcze mi żyłka pęknie ;:209
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marginetka pisze:Szczerze i bardzo brzydko zazdroszczę Ci, że mieszkasz w TAKIM pięknym miejscu :oops: , co ja piszę, w takiej pięknej krainie geograficznej! U mnie równina w prawo, równina w lewo, z tyłu też równina a wiesz co jest z przodu? Nie wiesz? Zaskoczę Cię! Też równina! I nawet możesz sobie tak ze 100 km z haczykiem przejechać ( Pani sobie wybierze sama w którą stronę chce jechać) i co? I tam też , wszędzie będzie równina mazowiecka!!!! Na temat strumyków, pięknych mostów i innych atrakcji krajobrazowych się nie wypowiem już bo jeszcze mi żyłka pęknie ;:209
Znam, znam....doczytałam, że jesteś z Płocka, tak? No tam rzeczywiście płasko jak na patelni...zawsze zasypiałam za kierownicą jadąc do dziadków, bo ta równina ciągnie się już od Kalisza... ;:224 Ale mimo to mam do niej sentyment...no i wierzby szopenowskie macie dla ożywienia krajobrazu :wink:

Ale u nas jest umiarkowanie falisto...20 km dalej zaczyna się prawdziwe pogórze i tam to dopiero cudnie jest... ;:224

ciągle zapominam, ale w końcu sobie przypomniałam...mój heliotrop z siewu obecnie wygląda tak (to to maleństwo zielone w środku wiadra....)
Obrazek

Licząc że przyrasta 5 mm miesięcznie, powinien zakwitnąć wiosną 2015 :evil:

Warzyw w tym roku to za wiele nie będzie, choć dokupiłam pomidory i sałatę, a i buraki niemrawo wschodzą, za to liczę na wysyp poziomek (tych nie wyeksterminowanych przez szalonego kosiarza):

Obrazek

i porzeczek:
Obrazek

Agrest tradycyjnie pożarł mączniak do spółki z pokrzywami, choć pryskałam,a le chyba za późno...w przyszłym roku potraktuję go wrzątkiem tak jak Pacynka i niech się zbiera do kupy, albo na kompost pójdzie :twisted:

A z zaległości jeszcze kolejny przykład ogrodowej sztuki ludowej, czyli stelaż na powojnik...powojnik co prawda niemrawy, bo mu tam chyba za sucho, ale za to stelaż solidny, najwyzej czym innym obsadzę :wink:
Obrazek
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Patuśka a co to za poniemiecka nnka ;:oj tyle paków...o matulu ale bedzie wisowisko kochana ;:138
Ty tam na swoje siewki nie narzekaj...innym nic nie wyszło, a heliotrop jeszcze się zbierze zobaczysz, mozesz mu uszczknac czubek to sie rozbyczy na boczki ;:108 Lece Patus ...bo z wami to czas tak leci jak gupi ,a ja na bazarek muszeę ;:65
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Moje heliotropy podobnej wielkości ;:306 Od razu mówię, że późno siałam, bo w marcu, ale tak przyszły zamówione nasiona :? W zeszłym roku sadziłam podobne "byki" i doczekałam się kwitnienia w lipcu-za to do mrozów.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

survivor26 pisze:mój heliotrop z siewu obecnie wygląda tak (to to maleństwo zielone w środku wiadra....)
Licząc że przyrasta 5 mm miesięcznie, powinien zakwitnąć wiosną 2015 :evil:
A czy zrobiłaś wykres, obrazujący zależność przyrostu dobowego od temperatury (a nawet od dobowej amplitudy temperatur)? No kochana, przecież jak będzie cieplej, to będzie rósł szybciej i może zakwitnie już na Gwiazdkę?
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Oooo, masz łubin! ;:oj U mnie nie chce rosnąć.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19

Post »

Kiedy sadziłaś powojnik? One potrzebują czasu na ukorzenienie, u mnie Ledóchowska dopiero po 3 latach zaczęła wyglądać, pozostałe różnie od roku do dwóch
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49

Post »

Pat pergola full profesjonalna :lol: Ty się ciesz ,że powojnik uprzejmy i nie funduje jej szoku swoim nagłym przyrostem :wink:
Rymnąć by mogła na dziób :wink:
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

survivor26 pisze:mój heliotrop z siewu obecnie wygląda tak (to to maleństwo zielone w środku wiadra....)
Obrazek
I miałaś świetny pomysł z tym wiaderkiem, ja zapomniałam gdzie swoje cherlaki posadziłam i chyba nawet Sherlock Holmes by ich nie wytropił, ale przynajmniej trzy kupne sadzonki pięknie kwitną i się rozrastają ;:131
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

ewamaj66 pisze:Moje heliotropy podobnej wielkości ;:306 Od razu mówię, że późno siałam, bo w marcu, ale tak przyszły zamówione nasiona :? W zeszłym roku sadziłam podobne "byki" i doczekałam się kwitnienia w lipcu-za to do mrozów.
To jest pocieszenie!
Moje mają jedno piętro więcej, bo siane były w styczniu :lol:
Dzisiaj na giełdzie dorwałam bujne sadzonki i skusiłam się.. ;:209
Nie mam pewności jednak czy się wyleczyłam z ich siania...szajba na całego ;:306
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, ja sobie namiętność do siania chyba czym innym zrekompensuję, bo to enty rok z rzędu, kiedy sieję heliotropy, a potem się wkurzam, ze nie rosną. No i na pewno przed 1 marca, a może i kwietnia już niczego nie sieję po tegorocznej porażce...wyjątkowo zła karma w tym roku....tylko nagietki z jednorocznych przetrwały :evil:

Małgoś, Ty się nie śmiej, bo heliotropy podobno można w domu przezimować...jak się zaprę, to mojego eksperymentalnego tak podhoduję, że już za parę lat Wam oczy z zazdrości na wierzch wyjdą ;:306

Stelażyk oczywiście jest tymczasowy...doprosić się nie mogę zrobienia trwałego, sama nie mam kiedy, więc na razie musi starczyć ten. Powojnik jest młodziutki, kupiłam sadzonkę od forumki, więc ma prawo być cherlawy, choć mam wrażenie, że jeden maleńki pąk kwiatowy na nim widziałam...ale to miejsce jest trudne. To część pokazowego przedogródka pod cyprysikiem wybujałym i tam ziemia błyskawicznie wysycha...w zasadzie to by było dobre miejsce na skalniak, ale ja skalniaków nie lubię, więc eksperymentuję z innymi roślinami. Co ciekawe, różom się tam podoba, lilie i irysy też ładnie rosną, a reszta musi się przyzwyczaić, bo mi do koncepcji pasuje :wink:

A powiedzcie mi, czy wiciokrzew pomorski ma szansę rosnąć bujnie w cieniu? Posadziłam pod jabłonką, wówczas bezlistną, a teraz widzę, ze tam się dość ciemno zrobiło...wiciokrzew trzyma się nieźle, ma pąk kwiatowy, ale maleńki jest i nie wiem, czy to przez cień, czy dlatego, że kupiłam go jako mikro-sadzonkę i jeszcze się rozrośnie?

Z przyjemnych zaskoczeń ogrodowych: będą kwitnąć niemal wszystkie kupione w tym roku krzewuszki i żylistki :shock: Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, bo nastawiałam się, że przez co najmniej dwa lata będę mieć zamiast żywopłotu cherlawe chabazie okryte tylko liśćmi. No i mega zaskoczenie, kwitnąć będą także tawułowe patyczki od Marysi...Maryś, nie wiem na czym Ty te swoje rośliny pędzisz, ale co rusz mnie wpędzają w zdumienie swoją siłą przetrwania :wink:

A we wtorek jedziemy z dziewczynkami na kolejny rabunek do Ewy ;:65 . Dobrze, że mi warzywa w tym roku nie wyszły, bo mogę warzywnik przekształcić w ogromną szkółkę (żeby nie powiedzieć dziuplę złodziejską, bo roślinność na nim z rabunku :) )

Zdjęć na razie brak, bo pierońsko zimno i pochmurno...kwiaty czekają na słońce, żeby rozkwitnąć, a przede wszystkim na deszcz....
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”