Tradycyjny wiejski ogródek przydomowy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Tradycyjny wiejski ogródek przydomowy

Post »

Obecnie nie ma mnie na wsi, więc nie zajrzę do wnętrza kwiatu. A coś powinnam tam znaleźć ?;>
Obrazek Obrazek

jabłonie w pełni kwitnienia
Obrazek Obrazek

fiolety i róże ...
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Cieszę się, że wróciłaś wraz z pięknym majem ;:168
Karmelek boski ;:167
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pacynka pisze:Obecnie nie ma mnie na wsi, więc nie zajrzę do wnętrza kwiatu. A coś powinnam tam znaleźć ?;>
Wiesz, nigdy nie wiadomo jakie tajemnice mogą się kryć w takim stareńkim orliku...
A tak na serio - chciałam po prostu zobaczyć jaki to orlik, zwłaszcza, że one są tak ładne, że zasługują na porządne oglądanie.
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Pacynko ten konik polny wyszedł super, urocze zdjęcie ;:167
Ogólnie bardzo ładne ujęcia zrobiłaś orlikom, ciekawe jak moje po mrozach ;/ ;:223
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p
Od: 27 kwie 2010, o 15:50

Post »

Bry, może i coś je dziurkuje, ale jakie ładne, równiutkie dziurki wycina :) A orlik jak na emeryta bardzo delikatnie i zwiewnie wygląda!
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

aage, dzięki za miłe przywitanie majowe ;:168 Karmelek może i boski, ale niektórzy wołają też na niego 'diabeł wcielony' ;:224

Ewelinko, to prawda, może elfy i wróżki tam mieszkają ? ;:173 Potworne zaniedbanie z mojej strony, że nie poświęciłam mu więcej uwagi, ale jak zwykle w pośpiechu ...

zeberka, cieszę się, że orlik przypadł Ci do gustu :) Jest mocno zwyczajny w porównaniu do bajecznych okazów sprzedawanych w szkółkach.

ogla, ja tam dziękuję nawet za ładne okrągłe dziureczki ;:224 Orlik wygląda tak jak młodziak, choć barwa jest raczej płowa niż intensywna, co wskazywać może na pewne posunięcie się w czasie :wink: Pamiętam, jak wydawał mi się jakiś ocalonym niezwykłym kwiatem rosnącym w trawie na końcu ogrodu. Był dla mnie bardzo tajemniczą roślinką... Niesamowicie się cieszę, że mam go teraz blisko w ogródku. Ciekawe ile pokoleń jeszcze przeżyje ;:173

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj po dłuższej przerwie! Cieszę się, że nie zrezygnowałaś z wątku ;:196 Czy nadmanganianem podlewasz wszystkie rośliny? Na razie stosowałam tylko do clematisów, ale też myślałam, by podlać nimi od czasu do czasu np. róże i pomidory, jak już wsadzę do gruntu. Niestety profilaktyka niewiele dała - uwiąd znów się przyplątał, ale rok temu też się dobierał do moich młodziaków, nie udało mu się jednak zabrać żadnego :) Fusy z kawy zbierasz tylko z niesłodzonej? :wink: Ja piję rozpuszczalną, M. kawy w ogóle nie pije, ale uzbierałam resztki już takiej zwietrzałej i zaparzyłam wczesną wiosną dla hortensji. Potem trochę siarczanu amonu. Oczywiście wszystko od tzw. d*py strony, powinnam zacząć od sprawdzenia kwasowości :wink: ;:123 Może znasz jakieś ekologiczne źródło żelaza? Mój największy rododendron ma ewidentnie objawy niedoboru i kombinuję, co by mu zapodać naturalnego... Pokrzywówka dopiero dojrzewa w wiaderku :) :wit
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Witaj Kochana ! ;:168
Zgadza się, nadmanganianem podlałam wszystkie rośliny w ogródku. Wiem, że jest dobry właśnie przeciwko uwiądowi powojników, ale do odkażenia podłoża nadaje się dla wszystkich. To Marta_koziorozec podpowiedziała mi ten sposób. W razie czego jeszcze możesz ją dopytać o szczegóły :)
Co do kawy, ja mam fusy z kolby z expresu. Tylko w ten sposób ją zbieram, inaczej byłby problem z wysuszeniem jej, chyba, że od razu podlewać nią krzewy. Ale myślę, że raczej niesłodzoną, chyba, że masz cukier naturalny z melasą. Tak mi się zdaje.
Co do naturalnego źródła żelaza zasięgnęłam porady u Rudej2011. Zaproponowała zakwaszenie gleby, ewentualnie zastosowanie siarczanu żelaza. Ja widziałam jeszcze taki preparat:
http://archiwum.allegro.pl/oferta/floro ... 10709.html
Myślę, ze warto spróbować, jeśli jesteś przekonana, ze występuje u Ciebie niedobór tego pierwiastka.
Ja właśnie zbieram się do pokrzyw, na razie zalałam kurzyniec na gnojówkę :wink:
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

Cudowne te mikstury produkujecie :) Aż szkoda, że te te moje pokrzywy marnują. Zastanawiam się natomiast nad rzeczą następująca: po rozbiórce byłego kurnika na wsi pewnie na ziemi zostanie pokaźna warstwa starego kurzyńca w formie stężonej razem z tym co lata temu było ściółką. Czy masz kochana jakiś pomysł, jak to wykorzystać ogrodniczo? Zakładam, że lokatorów w kurniku nie ma już jakieś 10 lat.

Jakiś filtr blokuje mi dostęp do Twoich zdjęć :evil:
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małe to diabelskie ogniki ma w oczach a później będzie z niego leniuszek jakich mało.
Moje pokrzywy zalane już dni 7, myślisz, że dalej muszą się moczyć? w jakiej proporcji rozcieńczasz?
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

zuzanna, a to jest taka skorupa czy raczej wymieszana z podłożem i ściółką warstwa ? Jeśli jest to skorupa to rozdrobnij ją i cześć wrzuć do wiaderek, zalej wodą, a potem podlewaj w rozcieńczeniu, cześć możesz użyć przy sadzeniu roślin zaprawiając dołki, część wymieszać z wierzchnią warstwą na rabatach, część dodać do kompostownika (bo z pewnością jakiś masz?). Myślę, że opcji jest dużo, a kurzyniec jest już na tyle zleżały, że nie powinien stanowić zagrożenia dla roślin. A jeśli w kurniku jest to już przekompostowana warstwa żyzna, to jeszcze lepiej. Wykorzystaj do sadzenia, rozsyp na przyszłe rabaty jesienią i zostaw sobie trochę na później :wink:
Ja nawet taki świeży kurzyniec (kilka garści) wrzuciłam do konewki, wlałam wodę dużym ciśnieniem i od razu takim płynem podlałam agresty i porzeczki ;:168 Nic im to nie zaszkodziło :wink:
Ale generalnie większość kurzyńca mam na dużej stercie starego obornika/kompostownika i raczej dawkuję roślinkom ten dobrobyt.
Hmm, ale blokuje Ci wszystkie foty czy jakieś ostatnie ? Już ktoś mi pisał, że mu się nie wyświetlają moje foto. Na kompie u Taty też wszystkie z e-fotka się nie pokazują ...

aage, oj jest z niego niezłe ziółko. Może to 'młodość górna i durna', a może rude takie są :wink: Jednak świadoma jestem, że Watkę wychowywałam twardszą ręką, a rudemu pobłażam... I tak rośnie przekonany o swojej cudowności lekkoduch :wink:
Teoretycznie 2 tyg powinny się moczyć, chyba do czasu az przestaną się pienić. Tak mi coś świta... Ale ja niestety z tych co robią w pośpiechu i na oko. Zwykle ryzykuję dużymi stężeniami wszystkiego, więc musisz zapytać tych bardziej rozważnych ;:306
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

Co do fotek, to sięgnęłam do strony 41 idąc wstecz i żadnego zdjęcia nie widzę tylko napis "obrazek". Sprawdzę w domu, bo teraz na kompie pracuniowym podglądam :)
Podłoże w ex-kurniku to raczej taka zbita, ale nie zaskorupiała warstwa czegoś przypominającego bardzo suchą (pod dachem) i żyzną glebę.
Instrukcje nawożenia zastosuję wzbogacając je własną intuicją :) Dziękuję!
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rudy charakterny, jak spotkam kiedyś na mojej drodze takowego biorę do siebie na bank, marzy mi się taki rudzielec.
Chociaż i mój burasek ma swój charakterek.

Hmm muszę zaobserwować czy mój jeszcze się pieni ;:224 za duże stężenie to i moja domena, ale tak na oko np. 1 litr na 5 litrów?
Nie mam zielonego pojęcia :|
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Zuziu, napisz proszę koniecznie jak wzbogacisz własną intuicją moje pseudoinstrukcje ! :D

aage, a ja niedawno szukałam przez chwilkę domku dla rudego kotka (ale już chyba 1,5 rocznego) z kotką do kompletu. Wyślę Ci linka na PW.
Niesfermentowana gnojówka, czyli taka, która nadal się pieni jest wyciągiem. Musi jeszcze poczekać tydz lub 2, żeby stać się pełnowartościową gnojówką. Myślę, że tak z 0,5L na 5L raczej.
Znalazłam taką instrukcję Erazma w wątku o preparatach roślinnych http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=253
'Preparaty z pokrzywy:
Zbiór pokrzywy prowadzić od maja do września.
Preparat przyśpieszający wzrost roślin i działający przeciw zgniliźnie.
Gnojówka: 200g suszu lub 1 kg zielonej pokrzywy nastawić na 10 l wody i trzymać do sfermentowania.
1.Rozcieńczyć wodą (1:20) i opryskiwać rośliny przed pękaniem pączków (przeciw chlorozie liści).
2.Rozcieńczyć wodą w stosunku 1:10, podlewać glebę w okresie wegetacji roślin (przyspiesza wzrost).
3.Kapać korzenie roślin doniczkowych (wraz z doniczką) w sfermentowanej gnojówce, rozcieńczonej woda w proporcji 1:10 (przeciw więdnięciu).
4.Podlewać nierozcieńczoną gnojówką stos kompostowy przez cały rok. '
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedz, doczytuję również info z linków.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”