Z utrzymaniem prawidłowej temperatury na parapecie sobie radzę, więc zależy mi głównie o doświetlenie nowalijek.
Zibi_41 Znalazłam np. żarówka o mocy 30 W i 7000k(ale małe ''k'') lub 50W i 10000k. Wcześniej się skupiłam na tych o małej mocy 3-5W i nie miały podane ''k'' tylko fajny opis : ''Żarówki są idealne do wszystkich faz wzrostu roślin. Nadaje się do zamkniętych pomieszczeń, ponieważ nie nagrzewa się. Zawiera czerwone i niebieskie światło, które ma za cel wspieranie i utrzymanie maksymalnego wzrostu roślin.'' Chyba marna by z niej pociecha była. Dziękuję za cenne rady.Zibi_41 pisze:Stosuję tylko świetlówki liniowe, ale na opakowaniu każdej żarówki (o ile udostępniają zdjęcie) podana jest wartość zawarta w zakresie od 2700 do 8000 z końcówką duże "K" , to własnie jest temperatura barwowa i dla wzrostu siewek najkorzystniejsza jest 6000-6500K
Błażej czy może tego rodzaju żarówek szukasz i stosujesz w doświetlaniu rozsad(tylko o większej mocy)BobejGS pisze:Ja szukam żarówek led o mocy min 10w ale temp. barwowej 6500k. Zazwyczaj te kilkanaście wat wystarczy do doświetlania rozsad. Mam już praktycznie mini boxa gotowego i tylko wysiewać ale jeszcze nie wiem co.