
"Uprawa
Seler jest rośliną dwuletnią. W pierwszym roku wytwarza rozetę liści i korzeń spichrzowy, który jest jego częścią jadalną oraz liczne korzenie boczne, które rozrastają się na głębokości 20 cm. W drugim roku pojawiają się pędy, na których tworzą się kwiatostany złożone z drobnych, żółtych kwiatów. U nas uprawiany jest jako roślina jednoroczna. W naszych warunkach klimatycznych selery uprawiamy tylko z rozsady, ponieważ nasiona potrzebują do kiełkowania dość wysokiej temperatury. Jest rośliną o długiej wegetacji, dlatego jest sadzony jako plon główny. Zanim jednak zajmie grządkę w połowie maja, możemy na niej uprawiać jako przedplon rzodkiewkę, szpinak lub sałatę.
Seler najlepiej rośnie na glebach żyznych, próchniczych, o dobrej strukturze i dobrze trzymających wilgoć. Nie udaje się na glebach zakwaszonych. Lubi stanowiska słoneczne, ale znosi też niewielkie zacienienie."
Cytat pochodzi ze strony ABC Ogrodnictwa