Ogród zwkwiat cz. 3
- ewa_rozalka
- 1000p
- Od: 10 cze 2012, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród zwkwiat cz. 3
Zosieńko nie zamarzłaś kochana ? U mnie ziąb niesamowity ,tylko ptaki śpiewają ,dla mnie na pociechę . 

- ra_barbara
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 sty 2010, o 10:51
- Kontakt:
Rozalko te ptaszęta śpiewają smutno trochę
, przynajmniej u mnie w blokowisku 

Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękne zdjęcia dereni Zosiu ! Derenie fantastycznie się prezentują zarówno w zimie jak i jesienią.

- zwkwiat
- Od: 12 lut 2011, o 09:30
ra_barbara, Basiu, kochana widziałam, widziałam we śnie
, oby się nie powtórzył rok 1980, rok bez wiosny, tak przeczytałam na Twojej pogodzie, a niech to .........
ewa_rozalka Ewo u nas -10*C za oknem ale słonecznie, śniegu praktycznie brak, leży tylko takimi łachami,
skorpion811-51, Stasiu, jest z niej straszna żarówa ale ją lubię, pewnie pasuje jej moja glina, bo nie wszystkie kwiaty chcą w niej rosnąć, a ona ma już kilka sezonów i mam nadzieję, że w tym roku też będzie, muszę zebrać nasiona i wysiać młode, bo byliny też nie żyją wiecznie.
JAKUCH,Jadziu, wolę jesień niż zimę, zdecydowanie, ja jestem straszny zmarzluch, lubię ciepełko.
e-babcia, Jadziu, te nasze rureczki, pączusie to chyba w zamian za brak wiosenki,
Bufo-bufo, Olu, mam też o czerwonych pędach i całkiem zielonych liściach.
marpa, Witam Cię serdecznie, tak masz rację, są bardzo dekoracyjne, zwłaszcza na tle śniegu.
Aby nam było cieplej........

ewa_rozalka Ewo u nas -10*C za oknem ale słonecznie, śniegu praktycznie brak, leży tylko takimi łachami,
skorpion811-51, Stasiu, jest z niej straszna żarówa ale ją lubię, pewnie pasuje jej moja glina, bo nie wszystkie kwiaty chcą w niej rosnąć, a ona ma już kilka sezonów i mam nadzieję, że w tym roku też będzie, muszę zebrać nasiona i wysiać młode, bo byliny też nie żyją wiecznie.
JAKUCH,Jadziu, wolę jesień niż zimę, zdecydowanie, ja jestem straszny zmarzluch, lubię ciepełko.
e-babcia, Jadziu, te nasze rureczki, pączusie to chyba w zamian za brak wiosenki,
Bufo-bufo, Olu, mam też o czerwonych pędach i całkiem zielonych liściach.
marpa, Witam Cię serdecznie, tak masz rację, są bardzo dekoracyjne, zwłaszcza na tle śniegu.
Aby nam było cieplej........

- marpa
Zapomniałam wspomnieć,że pomidory najlepiej pikować do głębokich pojemników np,po kefirze czy śmietanie /dużej/mogą być też oczywiście doniczki, głęboko po liścienie. Dobrze się wtedy ukorzeniają i rozsada jest krępa .
Uprawiamy z M pomidory od 30 lat i to jest wypróbowany sposób.Wtrącam się bo może komuś się ta porada przyda.Swoje będziesz pewno musiała Zosiu pikować jeszcze raz bo Ci wybiegną za bardzo i będą mieć za płytko.Ale po dwukrotnym pikowaniu też będzie bardzo ładna rozsada.

- zwkwiat
marpa Marynko, na razie nie mam miejsca na większe pojemniki, gdyby nie mróz wylądowały by już w foliaku a tak muszą do wiosny przezimować na parapecie,
nie ma wyjścia, dziękuję za dobrą radę, jak się tylko ociepli to zostaną posadzone.

- marpa
U Ciebie już by szły pod foliak
Chyba jakiś masz ogrzewany? U mnie to jest możliwe dopiero
ok. 15 maja...
ale jak się ociepli to pomidorki się hartują do słoneczka na balkonie a na noc do domciu!

ok. 15 maja...

- kania
- Od: 25 maja 2009, o 10:09
Marpa, ja na pewno skorzystam z rady, bo moje pomidorki bardzo się wyciągnęły na parapecie.
- zwkwiat
marpa, kania, właśnie wróciłam z foliaka, jest tam na termometrze +15* a na dworze -6*, odkrywałam posadzone w doniczkach zakupy biedronkowe, pogrupowane nakryłam dużymi donicami ogrodowymi a te donice, kocem i podwójną folią.
Tak nakryte nocują, rano jak tylko w foliaku temperatura się podniesie pow. 10* odkrywam,
W zeszłym roku święta były później, ale pomidorki były posadzone, wysiewy ozdobne też, ten rok będzie opóźniony, dopiero po świętach będę wysiewać jednoroczne, ale do skrzynek w foliaku. Mam nadzieję na mniejsze mrozy niż są teraz.
Zapożyczyłam też sposób od "Tadeusza 24" wstawiam gdzie się da duże pojemniki z wodą przy ścianach foliaka, mam też wstawiony baniak z z uszkodzonego bojlera 100 l, woda w dzień się nagrzewa a w nocy oddaje ciepło + dodatkowa włóknina, rośliny nie marzną. Tylko trzeba pilnować chodzić przykrywać, odkrywać.
W zeszłym roku przepikowałam do 10-paków i wyglądały tak;

A ten bukiecik dla nas wszystkich aby nam raźniej było w tę wiosenną zimę.
Tak nakryte nocują, rano jak tylko w foliaku temperatura się podniesie pow. 10* odkrywam,
W zeszłym roku święta były później, ale pomidorki były posadzone, wysiewy ozdobne też, ten rok będzie opóźniony, dopiero po świętach będę wysiewać jednoroczne, ale do skrzynek w foliaku. Mam nadzieję na mniejsze mrozy niż są teraz.
Zapożyczyłam też sposób od "Tadeusza 24" wstawiam gdzie się da duże pojemniki z wodą przy ścianach foliaka, mam też wstawiony baniak z z uszkodzonego bojlera 100 l, woda w dzień się nagrzewa a w nocy oddaje ciepło + dodatkowa włóknina, rośliny nie marzną. Tylko trzeba pilnować chodzić przykrywać, odkrywać.
W zeszłym roku przepikowałam do 10-paków i wyglądały tak;

A ten bukiecik dla nas wszystkich aby nam raźniej było w tę wiosenną zimę.
- kania
- Od: 25 maja 2009, o 10:09
Zosiu, ale Twoje roślinki mają dobrze! Tak o nie dbasz
. Piękne pomidory miałaś a w tym roku pewnie będą takie same. Jak przyjdzie lato, to wszystkie rośliny będziesz miała już gotowe. Specjalnie nie piszę, że jak przyjdzie wiosna, bo w telewizji słyszałam, że klimat zmierza ku temu, że będą tylko trzy pory roku: zima, lato i jesień
.

- Sylwia85
- 1000p
- Od: 24 lut 2013, o 16:57
Witaj
Zosiu. To już u Ciebie można powiedzieć sezon wiosenny się rozpoczął. Oj ile bym dała żeby już na dworze było +15 stopni. A tu tyle śniegu leży.

Ogród początki - zapraszam serdecznie
Ogród cz.2-poprawianie tego co jest i ciągłe zmiany lato/jesień/zima
Moje małe, wielkie szczęście - ogród cz. III-aktualny- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=74317" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje małe, wielkie szczęście - ogród cz. III-aktualny- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=74317" onclick="window.open(this.href);return false;
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje pomidory dopiero wysiane a Twoje Zosiu już nadają się do posadzenia
No cóż nie mam foliaka, dlatego tak póżno wysiewam .Kwitnące floksy to jest to na co czekam całą zimę .W te parę słonecznych wyglądały już tak pięknie a teraz godne pożałowania

- zwkwiat
- Sylwia85
- 1000p
- Od: 24 lut 2013, o 16:57
Witaj Zosiu
Życzę udanej niedzieli i dużo
Pozdrawiam bardzo gorąco.

Życzę udanej niedzieli i dużo

Pozdrawiam bardzo gorąco.
Ogród początki - zapraszam serdecznie
- Jatra
- Od: 18 sie 2011, o 22:01
- Kontakt:

Dobrze ,ze mamy wspomnienia , bo wkoło tylko biel i mróz .
Sredecznie pozdrawiam i miłej niedzieli Zosiu .