Witam w ogrodzie u Aguniady cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz.10

Post »

Witaj Agnieszko! Udało mi się usiąść wreszcie do komputera i od razu przyszłam podziękować za spotkanie! Dzięki miłym gospodarzom deszczowa pogoda nie zepsuła ciepłej atmosfery.
Bardzo się cieszę,że mogłam zobaczyć Twój ogród w realu. Zwykle ogród na zdjęciach wygląda lepiej niż w rzeczywistości - w Twoim ogrodzie zgodność jest absolutna - wspaniałe zdjęcia, które robisz, pokazują po prostu jego prawdziwe oblicze. W deszczu ogród lśnił, a kolory były nasycone, lekko melancholijna atmosfera tylko dodawała uroku.
Masz talent do kompozycji, Agnieszko, i wielkie wyczucie stylu. I jak miałam okazję się przekonać - dobrą rękę do roślin. Są dorodne i zdrowe, włącznie z różami. Bardzo mi się podobało! Ewie również.
Oczywiście, po obejrzeniu Twoich dokonań ,pojawiły się też nowe pomysły.
A planowana rabata hortensjowa zapowiada się bardzo interesująco. Hortensje, rozplenice i rozchodniki -pięknie - najbardziej atrakcyjna będzie w końcu lata. A może dodasz coś o urodzie wiosennej..?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Agnieszko! :wit Spacer po Twoim ogrodzie przyprawił mnie o zawrót głowy. Jest bajeczny, urzekający. ;:138 ;:138 ;:138 Nabrałam nieodpartej chęci , aby całkowicie zrewolucjonizować swój. Zainspirowana Twoimi rozwiązaniami , mam juz jakąś "mdłą" wizję swojego ogrodu. Zapraszam do obejrzenia moich włości i ...moze coś mi podpowiesz. Będę bardzo wdzięczna.Nie ukrywam, że niektóre rozwiązania u mnie powstawały bez głębszego zastanowienia. Pozdrawiam!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Aga, fajny ten pomysł z czerwonymi rozchodnikami przed Limelight.

Margo, ja właśnie ostatnio posadziłam Hakonechloe przed hortensją pnącą :tan i zamierzałam uzupełnić o rozplenice albo wrzosy.
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Ech, żeby pozaglądać do Przyjaciół muszę szukać w dziale ogrodów, bo mam pooznaczane nieaktualne już wątki w wieeelu przypadkach... Ale Twój nietrudno znaleźć - zwykle w czołówce :wink: .

Przepiękne zdjęcia, najbardziej podobało mi się fotergillowe - aksamit liści wręcz do dotknięcia... ;:173

Przyczepię się trochę do hortensjowej rabaty :oops: - rozchodniki lubią sucho, a limelighty wręcz przeciwnie... :?

P.S. Zaraz będę robić przelewy to dane rachunku skopiuję :wink: .
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

Witaj Aguś, jak tam dzionek? U nas zimno (rano 3 stopnie) ale słoneczko świeci więc powinno być ładnie :) Po pracy pędem do ogródka ;)
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Dzień dobry wszystkim :wit
Na serio jesień zagląda nam do okien... dziś rano było u mnie tylko 3st.! Na szczęście świeci mocne słońce i z pewnością się ociepli, ale ciepłe swetry, szale i płaszcze są już niezbędne. Muszę się Wam przyznać, że uwielbiam tę porę roku, w promieniach słońca, i chłod nawet za specjalnie mi nie przeszkadza... Drzewa, przydrożne łąki, pola ze ściętą kukurydzą przybrały tak przyjemne dla oka barwy, że napatrzeć się nie można!

Justynko, dzień rozpoczął się niemal przymrozkiem, ale jest przepięknie i bardzo słonecznie. To lubię :) Podziębiłam się trochę, więc nie wiem, czy cokolwiek zrobię w ogrodzie... Dobrego dnia!
Franci, jesteś nareszcie! Fothergillę mam pierwszy rok... wiosną zachwycały mnie szczoteczki; teraz z lubością przyglądam się pierwszym przebarwieniom liści... to wspaniały krzew i cieszę się, że go mam... U Asi0809 zainspirowałam się natomiast mnogością kalin i ich odmian... Mają cudowne liście, a ja mam tylko jedną - japońską Mariesii, która zresztą teraz daje prawdziwy popis i feerię barw. Muszę przez zimę zgłębić ten temat i zweryfikować ofertę Szmita pod tym kątem. Nie sądzisz, że powinnyśmy się tam wybrać w pierwszej dekadzie maja, a nie jeszcze w kwietniu?
Co do rabaty hortensjowej, to masz rację - przyznaję. D. się ucieszy, że zrezygnuję z rozchodników (jeśli się tak stanie).
Masz dla mnie jakąś dobrą radę?
Jolu, dziękuję za dobre słowo.
Bogusiu, witam Cię po raz pierwszy i zapraszam serdecznie! Osoba o bardzo miłej aparycji spogląda z załączonego avatara :) Jestem bardzo ciekawa Twojego ogrodu, ale nie widzę w stopce linku który by mnie do niego pokierował... zaraz pomyszkuję więc :) Cieszę się, że moje spojrzenie na otaczającą naturę może być inspirujące... Ja się jednak cały czas uczę na własnych błędach komponowania roślin pod różnym względem (wymagania glebowe, stanowiskowe, strefy przemarzania etc.), grupowych nasadzeń, łączenia plam kolorystycznych i przede wszystkim ich dopasowania do otoczenia, w którym mam szczęście mieć ogród. Mam nadzieję za kilkanaście lat mieć to doświadczenie, którym z pełną świadomością będę się mogła dzielić. Pozdrawiam i zapraszam raz jeszcze dziękując za wszystkie serdeczne słowa.
Aniu, witam po długiej przerwie! To prawda, lato było bardzo pracowite, ale też efekty naszej pracy dały nam dużą satysfakcję... Od wiosny znowu się zacznie :)
Gosiu, trawę hakonechloa jak najbardziej rozpatrywałam i niewykluczone, że urodą pwygrałaby z rozplenicą. Tyle tylko, że przecież tam jest słonecznie a ona woli półcień.
Izo, to ja raz jeszcze dziękuję, że zechciałyście mnie odwiedzić... Nie jestem przekonana co prawda, że można Cię jeszcze czymś nowym zainspirować - przecież masz w swoim ogrodzie absolutnie wszystko, co powinno się w nim znaleźć... Ciekawa jestem, czy koncepcja ogrodu wyspowego przypadnie Ci do gustu i czy którąś z propozycji wykorzystasz dla siebie... Ja przynajmniej widzę Twój ogród i jego położenie jako idealne do zastosowania pięknej wyspy w centralnym miejscu.
Bardzo dziękuję za tyle słów uznania dla mojej z D. pracy, którą na codzień wkładamy w udoskonalanie ogrodowych zakątków... jak widziałaś, jest kilka miejsc, które wymagają pracy; zwłaszcza ten zawstydzający z chwaściarnią w rogu (i potencjalnie miejscem do wykorzystania).
Co do hortensjowej rabaty, to przydałby się akcent wiosenny, to prawda... masz jakiś konkretny pomysł? Pozdrawiam Cię ciepło!
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Przeczytałam o rabacie hortensjowej, to będzie piękne połączenie.....
u mnie podobnie kolorystycznie, ale nie mam tyle miejsca...przed 'Limelightami' jest tawuła chińska '
vision in Red' a potem 'Red Baron' jako całkiem pierwszy plan.... ;:173
Pozdrawiam
x-ag-a
---

Post »

Justyś, Twoja kompozycja przemawia mi bardzo do wyobraźni... Vision in Red to moja ukochana tawułka, ale nie nadaje się w to miejsce, które jest od południa (nieco ocienione przez wysokie brzozy, ale jednak, a tawułki lubią cień). Za to Red Baron jak najbardziej...
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

A dzisiaj piękny dzień, świeci słońce ;:3 i nawet ciepło będzie do wieczora OGRÓD. Miłego dnia Agnieszko! :wit
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dobry Agus :wit tu tez rano nieprzyjemnie zimno juz ale slonce rekompensuje troche ta nieprzyjemna przypadlosc pogodowa hihi chociaz zaczyna sie juz chmurzyc pomalo ... no ale przyszly tydzien ma byc ladny i tym sie cieszmy.
Co do rabaty, to do mnie osobiscie Rozchodniki przy Hortensjach nie przemawiaja :wink: no ale ja nie jestem obiektywna, bo nie za bardzo je lubie. Z tego wszystkiego, to chyba miniaturowe Budleje daly by dla mnie najlepszy efekt "eleganckiej" ale nie sztywnej w odbiorze rabaty ... jezeli chcesz dodatkowy kolor. Ogladalam wiosna Blue Chip, bo chcialam do donicy i wygladala bardzo atrakcyjnie.... ogladanie skonczylo sie oczywiscie na rozach w donicy :twisted: Ten sam efekt mozna uzyskac wlasnie powojnikami bylinowymi lub viticela posadzonymi przed - ktore dadza kolorowa plame a ktore nie sa dominujace w polaczeniach z innymi chabaziami. Mysle, ze taka fala pietrzacych sie powojnikow byla by calkiem, calkiem.
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Noooo ...fala piętrzących sie powojników , zdecydowanie to lubię ;:oj , dla takiego efektu kupiłam sobie kilka Arabelli ;:173
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Aga, na wiosnę to chyba cebulowe :wink: Wiosną ani hortensje, ani budleje czy trawy nie sa zbyt dekoracyjne :(
Z powojników rzeczywiście mogłaby byc np Arabella. Wyobrażam ja sobie na jakimś niewysokim wsparciu. Kwitnie bardzo długo i bardzo obficie ;:333
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

lilak meyera odm.palibin+ budleja+lawenda +cebulowe :D
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
x-ag-a
---

Post »

Magdo, a gdzie w tym wszystkim widzisz hortensje? :) Lilaki Palibin mam posadzone tuż przy tarasie; poza tym do hortensjowej rabaty się nie zmieszczą... (ona nie będzie bardzo szeroka). W każdym razie dziękuję za sugestię!
Jula, Doris, Dorota - dziękuję za tyle rad... podoba mi się ta koncepcja hortensji Limelight podsadzonymi Arabellą... widzę, że ten powojnik ładnie się piętrzy/płoży... czy potrzebna mu jakaś podpora? Chciałabym, żeby ta rabata była w miarę uporządkowana i elegancka. Bardzo mi się też widzi czysty układ: Limelight przeplecione budlejami + w nogach wiosenne cebulowe.
Marysiu, pozdrawiam ciepło - dzień jest naprawdę przepiękny!
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Oj tam, zaraz hortensje :lol:
Myślałam, że za tym co wymyśliłam, można jeszcze dosadzić hortensje właśnie :wink:
Fakt, niezbyt mądra propozycja :oops: :lol:
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”