Doniczkowe i ogrodowe joli1313 cz.2

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
polikola
500p
500p
Od: 16 maja 2012, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Doniczkowe i ogrodowe joli1313 cz.2

Post »

w pierwszej części wątku na samym początku widziałam wśród wielu cudów hibiskusa budyniowego
pytam nieśmiało - czy można ustawić się w ogonku po szczepkę?

jestem pod wrażeniem tylu pięknych roślin ;:oj
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Przykro mi,ale niedawno podcięłam.No i na razie nie bardzo jest z czego.
Poza tym coś złapał na liściach.Ma czarne plamki.Pryskałam już kilka razy,ale nie chcę nikomu wysyłać ''podejrzanego'' kwiatka i być może roznosić choroby dalej.I by ktoś na mnie narzekał później.
Ten kolor tego hibiskusa jest dziwny.Bo on zależy chyba od pory roku (nasłonecznienia).Raz jest żółty,a raz ''budyniowy''.A niedawno wstawiałam zdjęcie,to żółto-różowy był ;:oj .Przeglądnij,jest tam też zdjęcie tych plamek na liściach ;:174
Awatar użytkownika
izabela skula
1000p
1000p
Od: 3 sie 2010, o 15:40

Post »

ale ślicznosci ;:oj , trójsklepa jest wieloletnia?
Awatar użytkownika
polikola
500p
500p

Post »

poczekam ile trzeba :) czym go psikałaś? na zdjęciu tylko jeden lisek wygląda na chory, młode na zdjęciu są zdrowe
może to poparzenie słoneczne?
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem,ale raczej tak.Mam ją od Izy ;:167 .
O mało nie przegapiłam jej kwitnienia.Bo tak mało ''kolorowy'' ma kwiatek.Zlewał się z liśćmi.

Polikola,nie wygląda to na poparzenie.Stał na słońcu na oknie,teraz na dworze stoi.Jeszcze jeden hibiskus (żółty,pusty),co stoi w domu,też ma plamki.I hoja multiflora.Wszystko pryskałam,co ''zaplamione''.Zobaczymy.Szczerze mówiąc nie przyglądałam się,czy są jakieś nowe plamki.Ale pryskałam już chyba 3x.Oby pomogło.
Nie pamiętam nazwy tego preparatu,bo kupiłam teściowej(na plamy na fasoli) i jej zostało tego rozrobionego.
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jola piękne mieczyki, nie wiem czy pamiętasz ale podarowałaś mi 2 cebulki, właśnie jedna z nich zaczyna kwitnąć, na biało :D
Awatar użytkownika
polikola
500p
500p

Post »

w każdym razie gdyby jakaś gałązka była to się piszę
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O.To cieszę się razem z Tobą ;:108 :uszy .Ciekawe,czy druga jest też biała,czy łososiowa ;:224

Mieczyków w tych dwu kolorach miałam najwięcej.Miałam też inne kolory,ale to nowości i nie oznaczyłam.No i nie było nadmiaru.Bo po 1-2 cebulki z 1 koloru kupowałam.

Polikola ok.Zapisuję ;:108
sylvi
1000p
1000p
Od: 26 sty 2012, o 17:54

Post »

Jolu przepięknie jest w Twoim ogrodzie, tyle kolorów ;:oj Bardzo podobają mi się mieczyki i dalie, ale cofnęłam się dalej i zobaczyłam pięknie się rozrastającą kerii - cudo...
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11

Post »

Jolka pięknie kwitnie u Ciebie mieczyk, ja na razie czekam na kwitnienia moich. Przy pomidorach się napracowałaś, ale niestety nie ma nic za darmo, mam nadzieję, że pogoda dopisze i nacieszysz się owocami. ;:138
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu, jedna z fuksji od ciebie na dniach się rozwinie i to jest chyba jedna z tych chcianych przeze mnie: biała korona i amarantowy kielich. :tan Jestem pewna na 99%, bo płatki korony nieco pękły w jednym miejscu i miałam okazję podejrzeć. :)
Natomiast nie jestem pewna, czy mam tę z białą koroną i jasnoróżowym kielichem Ta mi się strasznie podoba, ale pączki na drugiej fuksji są jeszcze za małe, żeby cokolwiek stwierdzić. Natomiast ta fuksja, której sadzonek przysłałaś mi najwięcej, urosła w spory krzaczek. Posadziłam dwie sadzonki razem i wyglądają na ogromne przy tym innym rodzaju. Nie wiem czemu, ale mam wrażenie, ze to może fuksja starszej odmiany, nieco podobna do mojej. Tak czy owak, nie mogę się doczekać kwitnienia wszystkich tegorocznych młodziaków, łącznie z moimi :)
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

sylvi dziękuję w imieniu ogrodowców i kerii.Bardzo się cieszę,że hojom się u mnie podoba ;:108 .Na razie wszystkie pięknie przyrastają i nie miałam strat :shock: :lol: .Nawet mam mały kłopot,bo nie mam patyczków by przywiązać ;:224
szarotka66 pisze:Jolka pięknie kwitnie u Ciebie mieczyk, ja na razie czekam na kwitnienia moich. Przy pomidorach się napracowałaś, ale niestety nie ma nic za darmo, mam nadzieję, że pogoda dopisze i nacieszysz się owocami. ;:138
Sama wiesz,jak to z pomidorami.Ja tam pracy się nie boję,tylko nie lubię jak idzie na marne.Nie wiadomo do końca,czy zbiorę owoce i to mnie wkurza ;:224 ;:223 .
Teściowa powiedziała,że jak zaraza wlezie w jej pomidory,to za rok nie sadzi ;:224 .Ja też tak dumam ;:174

rapunzel cieszę się,że ta jedna fuksja,to ta co chciałaś :tan .Oby reszta też tak zakwitła.
Moje fuksje jakieś słabe.Mają po kilka pąków tylko.Muszę dać trochę nawozów.

A niedługo zakwitnie moje różowe epiphyllum ;:224 :tan ;:138 :heja .Pąki coraz bardziej się rozchylają.
I pięknie mi zakwitła róża chińska pusta żółta ;:oj :heja .Malutka sadzoneczka.Ale zdjęcia jeszcze nie przerzucone ;:224

''rumianek'' 1 roczny
Epiphyllum,ale pąku są już większe ;:108 :tan

Obrazek Obrazek

szarłat zwisający,miał mieć kuleczki takie.Może jeszcze urosną ;:224
Klematis.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54

Post »

Już sobie wyobrażam jakie to epiphyllum będzie śliczne :D i klematis uroczy - planuję zakup w następnym roku i posadzenie go pomiędzy słupami przed domem, żeby było ładnie od ulicy :D
Awatar użytkownika
polikola
500p
500p

Post »

doczytałam teraz o pomidorach - z tego co się dowiedziałam (po fakcie oczywiście) samowolka jest przyczyną rozrastania się pomidora we wszystkie strony kosztem mniejszej ilości owoców
ja mam pomidory pierwszy raz w życiu, moja mama hodowała wszystkie warzywa oprócz pomidorów, więc jestem zielona w temacie, a że chciałam być dobra dla pomidorków to ich nie ograniczałam
teraz mam pomidorowy busz i parę owoców na krzyż ;:223

w przyszłym roku będzie lepiej ;:224
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Powojnik piękny ;:108
Z pomidorków trzeba odrywać tzw wilki bez skupułów i takie pełne w środku kwiaty - one nie dają smacznych owoców - tyle to wiem od taty co uprawia pomidory od lat i zawsze ma masę owoców.
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”