U Oliwki - 2012

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: U Oliwki - 2012

Post »

Oliwko niestety z tą suchością to masz rację....dziś trochę podlewałam ogród :? Ostatnio niby było deszczowo i zimno....ale tego deszczu wcale tak dużo nie było...przynajmniej u mnie....oczywiście trochę popadało, ale to kropla w morzu ....Jak patrzę na prognozę to do 23 czerwca codziennie deszcze ( za wyjątkiem 3 dni ....) dziś też niby opady i burze a nie spadła ani jedna kropla :roll:
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Oliwko masz rację bodziszek korzeniasty i himalajski to trzeba trzymać w ryzach, żałobny nawet mi się podoba tylko ta nazwa :(

Miałam jednego roku kocimiętę niestety musiałam teraz z niej zrezygnowac bo mój piesio nie toleruje kotów a one z kole i uwielbiają ta roślinkę.

Wiązówka bulwkowata podoba mi się, mam ale różową tez piękna, będę podpatrywać Twoje nadwyzki bo chciałabym tą bullwkowatą.

U mnie też sucho ale właśnie pada, będzie burza a dziś polewałam,

pozdrawiam
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Stanwel to moje następne chciejstwo.
Więc podczytuję z wypiekami co o niej piszesz.
Ale mam już kilka białych, wiec muszę się dobrze zastanowić.
A jak długo kwitnie ?
Czy przyciąga szkodniki ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Niezła kolekcja bodziszków ;:oj Próbowałam nazwać swoje, ale to ponad moje siły :wink:
Piwonię Felix Crousse zamówiłam wiosną u p.Marka i nawet ma pąki. Jednak wygląda jakby miała zakwitnąć na różowo. Poza tym w sieci też różnie wygląda na zdjęciach - od ciemnoróżowej po czerwoną.
Błękity są super. Też lubię ten kolor w ogrodzie i nie tylko :D Kocimiętki nie planuję sadzić, bo i tak mam nadmiar kotów wędrujących po działce.
Zaczynam dojrzewać do takiej róży...Muszę tylko znaleźć odpowiednie miejsce, a potem odmianę. Z uwaga będę śledziła prezentację Twoich róż.
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kupiłam wczoraj na te mszyce jakieś psikadło w Casto, ale czekam na wieczór, bo wczorajszego wieczoru lało. Wreszcie u mnie po deszczach, po burzach - potoki wody płynęły przez ogród, jak jedliśmy obiad przy stoliku z maszyny do szycia...
Oliwko, czy New Dawn pokaże mi kwiaty w pierwszym roku? Nie widać jeszcze pączków, ale ruszyła tak późno... wciąż mam nadzieję :)
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Oliwko :wink: U nas nareszcie spadł porządny deszcz i nawet nie ma wysuszającego wiatru.
Już też z niecierpliwością czekam na kwiaty róż ;:65 Mój - Twój Versicolor ma dużo pąków kwiatowych i nawet pojawił się w pobliżu śliczny odrościk, zresztą już zamówiony przez sąsiadkę. ;:173
U mnie kocimiętka zamieszkała w ogrodzie właśnie ze względu na kotkę, żeby kici sprawić przyjemność. :;230
:wit
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Agnieszko - dziś trochę padało, ale niezbyt długo. Podejrzewam, że ze 2 słoneczne dni i znów będzie sucho. Ziemia jest strasznie spragniona tej wody,a tu pada jakby z łaski :roll: Z prognozy wynika, że u mnie ma lać w najbliższych dniach. Już jakoś w to nie wierzę :twisted:

Aniu - przy takiej suszy, to podlewanie na pewno nie zaszkodzi. :wink: Jak patrzę na niektóre karłowate roślinki, które normalnie powinny być ze dwa razy wyższe, to mnie żal ściska.
Nazwa żałobnego jakoś mnie nie zraża, zresztą zawsze można operować łacińską :D
Różowa wiązówka, mówisz? To pewnie taka wysoka, choć w tym roku to ona wysoka nie będzie na pewno. Nie wiadomo, czy mi w ogóle zakwitnie, bo roślina wilgociolubna :twisted:

Grażyno - no niestety, to ulubieniec kwieciaków i ogrodnic niszczylistek :evil: Przy słonecznej pogodzie ściągam z kwiatów dziesiątki robali.
Kwitnie właściwie cały sezon z małymi przerwami do późnej jesieni. Oczywiście to późniejsze kwitnienie nie jest tak obfite jak w czerwcu.

Izo - Felix na zdjęciach z tabazy np. jest zdecydowanie ciemnoróżowy, a nie czerwony. Jestem zachwycona ilością kwiatów na tak młodym krzewie. Ta odmiana zostanie chyba moją faworytką piwoniową, bo pokazuje, jak powinien wyglądać ukwiecony piwoniowy krzew.
też mam 3 od pana Marka z wiosny, ale kwiatów nie będę oglądać. Zresztą na to nawet nie liczyłam. Zwłaszcza jedna się ciekawie zapowiada, bo ma jakieś całkiem inne liście :shock:
Co do róży, to jakoś tak mam wątpliwości, czy polecać ją jako tę jedyną wybraną. Może raczej Comte de Chambord? Znasz ją?

Małgorzatko - ona powtarza, więc myślę, że jest nadzieja :wink: Kiedy u mnie przemarznie, to potem odbije i kwitnie późnym latem.
Potoki wody powiadasz... Też chyba chciałabym zobaczyć taki widok przez 1 dzień ;:224

Krysiu - jak tak dobra dla kici nie jestem, bo nie sadzę roślin z myślą o niej. Pardon, o nim :D
Choć z drugiej strony pozwalam na harce w kocimiętce, więc kicia nie ma prawa się skarżyć.
Versicolor już ma odrost? Puszczalska jedna :;230
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Oliwko tak to jest wysoka wiązówka myślę że nie zawiedzie bo jest naprawdę dekoracyjna.

Dzisiejsza prognoza nie wiem czy jest dobra dużo deszczu ale najgorsze to spadek temperatury u mnie
ogórki to odczuwają w gruncie.

Mam pytanie co mi radzisz dzis kupiłam pnącą Morgengruss - Grażynka/Kogra zachwala ją, teraz jest w doniczce mam zamiar posadzić ją w miejsce New Dawn ale tu jest problem New odbija i nie wiem czy ponownie będzie pęd dziki - do wycięcia , czy to właściwa a jest to pergola przed wejściem na działkę z drugiej strony jest Barock, trochę beż róży będzie łyso.
Doniczka nie jest jak dla mnie duża ale czy mogę na razie wstawić z doniczką obok New, czy raczej - właśnie co raczej?
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jeśli tak przyciąga szkodniki to skreślam z listy - niestety.
Na walkę z wiatrakami nie mam ochoty, tym bardziej, że im większe skupisko róż tym więcej szans na ich przyciągnięcie.
A mam ich już dość sporo i jak na razie na szkodniki nie narzekam , oprócz mszyc oczywiście.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu - wstaw zdjęcie tego wyrastającego pędu z New Dawn i na pewno ktoś pomoże i powie, czy to podkładka, czy odmiana.
Jak już wspomniałam u ciebie, wydaje mi się, że jeśli róża ma zostać w donicy, to trzeba jej zapewnić dużą tę donicę.
Może warto przesadzić ?

Grażyno- kiedy nie maiłam tylu róż, to ani nie słyszałam o kwieciakach, bruzdownicach, zwiotach i nimułkach :shock: :evil:
A teraz robale znalazły dla siebie raj na ziemi...
W tym roku jest też nieprawdopodobne zatrzęsienie mszyć. Muszę przenieść, a przedtem go umyć, mój komplet mebli spod śliwy, bo jest cały oblepiony :?
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mszyc bardzo dużo, ale one i skoczki uwielbiają nową moją różę-Vivid :evil: Siedzą na niej bez przerwy i wysysają na potęgę. Na innych różach widuję, ale mimo wszystko po oprysku jakiś czas wyglądają dobrze-Vivid ciągle w kożuchu.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No nie strasz, bo mnie róż w tym i zeszłym roku trochę przybyło..... ;:oj
Na szczęście nie rosną w grupie tylko są pomiędzy innymi kwiatami, co trochę ich kamufluje.
Doświadczyłam też, że na różach obok których rośnie czosnek są mniej atakowane przez szkodniki i choróbska.
Ale głównie tępię mrówki, bo to one hodują mszyce i roznoszą wszędzie.
Czasem wnoszę gniazdo do kompostu, gdzie robią za dżdżownice. :D
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

oliwka pisze:kiedy nie maiłam tylu róż, to ani nie słyszałam o kwieciakach, bruzdownicach, zwiotach i nimułkach :shock: :evil:
A teraz robale znalazły dla siebie raj na ziemi...
U mnie dokładnie to samo. Myślałam, że kwieciak sobie poszedł ale jednak ściął mi kilka pąków, na szczęście na tych powtarzających. Mam teraz prawdziwy atak ogrodnic, pożerają wszystko w tempie błyskawicznym, no i mszyce oczywiście.
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na mszyce jeszcze dziś prysnę :twisted:
To może kilka fotek rozwijacąych się róż, na razie wszystko to prawie pojedyncze kwiaty:
Hansa i Rose de Resth
Obrazek Obrazek
Maxima i Jacques Cartier
Obrazek Obrazek
Madame Hardy i Cardinal Richelieu
Obrazek Obrazek
Belle Isis i Splendens
Obrazek Obrazek
Henri Martin i rozwinięta Splendens
Obrazek Obrazek
podniebna Hurdalsrosen i moja ulubienica Colette
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kilka piwonii:
Ursyn Niemcewicz i NN
Obrazek Obrazek
kolejna NN i Festiva Maxima
Obrazek Obrazek

Bowl of Beauty razem z Peacher i Karl Rosenfield
Obrazek Obrazek
Nymphe
Obrazek

Ludzie pokazują takie piękne krzaczyska, a ja się muszę cieszyć pojedynczymi kwiatami :roll:
Chyba muszę je nawieźć obornikiem i zacząć lać chemią na choroby grzybowe.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”