Ogórek gruntowy - termin wysiewu,rozsada,uprawa
Re: Ogórek gruntowy - uprawa z rozsady.
Czy można podlać ogórki gnojowicą rozcieńczoną oczywiście ? Chodzi mi o to czy ogórek dobrze znosi ten rodzaj nawozu ?
Ogórek znosi, człowiek już gorzej, tym bardziej, że to warzywo jedzone najczęściej w stanie surowym bez obróbki cieplnej.
Domyślam się, że gorzej człowiek to znosi. A jak chodzi o smak ogórka czy będzie wyczuwalny charakterystyczny smrodek ?
Chyba bym dostał torsji jedząc ogórka ze świadomością, że był traktowany gnojówką.
Powinien dobrze znieść rozcieńczoną, zanim pojawią się owoce.
To ja nie pozbędę się torsji bo mam pomidory na krowim placku sadzone
.
Ja się dziwię dużej ilości chemii, którą ludzie stosują.
To ja nie pozbędę się torsji bo mam pomidory na krowim placku sadzone

Ja się dziwię dużej ilości chemii, którą ludzie stosują.
Nie wiem w jakiej fazie są Twoje ogórki .Myślę ,że jeszcze nie owocują .Więc skoro chcesz zasilić gnojówką to zrób wzdłuż rządka w odległości od krzaczków ok 20 cm ,płytki i szerszy rowek ,rowek polej rozcieńczoną gnojówką lub gnojowicą ,jak wchłonie spryskaj wodą i przysyp lekko ziemią .Trzeba to robić z wyczuciem ,żeby nie uszkodzić korzeni .Ogórki lubią nawozy organiczne .tomekz pisze:Czy można podlać ogórki gnojowicą rozcieńczoną oczywiście ? Chodzi mi o to czy ogórek dobrze znosi ten rodzaj nawozu ?
Fajny pomysł dziękuję. W sumie są już zawiązki ogórków na niektórych krzaczkach. Mają wielkość około 2cm to już nie można stosować gnojówki ?
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Prawdopodobnie będziesz miał zwrot łącznie z zapachem ,w kiszonych zrobionych w słoikach i to już wczesną jesienią.Kto nie ryzykuje,ten nie wie jak "fajnie takie kwaszeniaki czuć" po otwarciu słoika.

To tylko moje sugestie.

To tylko moje sugestie.

Też mi się wydaje, że może pachnieć.
To chyba nie będę ryzykował. Z gnojówką z pokrzyw jest podobnie ?
-
- 50p
- Od: 3 cze 2013, o 06:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Powiedzcie mi, jaka jest różnica pomiędzy wysadzeniem ogórków na redlinach zaprawionych naturalnym nawozem, a podlaniem w późniejszym czasie takim naturalnym nawozem?
- MORANGO
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja planuję w piątek wysiewać, niestety pogoda się zepsuła, bo tak pewnie o tydzień wcześniej bym wysiała