Moje roślinki... apus.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje roślinki... apus.

Post »

Basiu hortensje mają mnóstwo miejsca bedą miały gdzie otworzyć skrzydła :wink: Lelujka to może jakaś siewka lecz kolor bardzo wyrazisty ;:215
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cudna ta drzewiasta, pogoda chłodna, mnie bardzo pasuje, zwłaszcza że u mnie nie obfitych opadów , lekko pokropi czasami, kwiatkom. to służy, nie wiem tylko czy moim pomidorom i ogórkom, to się podoba. :D
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu dziś od rana spaceruję po Twoim ogrodzie. Zachwyciły mnie podpory dla róż, robione przez Twojego baaardzo zdonlego męża ;:224, o kwiatach nie będe mówiła, bo wiadomo, że prześliczne :D
Natomiast wspomnę o Polce i Compassion, bo bardzo mi się podobają i od dłuższego czasu przymierzam się do ich kupna, dlatego chętnie będę do Ciebie zaglądała i czytała Twoje obserwacje na ich temat. Trzymam za nie kciuki ;:215
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Basiu jakie ładne złocienie takie kompaktowe! Lilie ;:167
Ja też już muszę wykopać czosnek, ale mam go dużo mniej niż w minionych latach :wink:
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Basiu - moje Nostalgie nie są zbyt rozłożystymi krzewami, raczej maja pokrój zwarty. Wszystkie są szersze u góry, a na dole względnie smukłe. Rosną w słońcu na zboczu, ochronione żywopłotem od wiatru. Warunki mają idealne. Ponieważ rosną we cztery, widok jest cudowny. Największy z krzewów miał dziś ( specjalnie zmierzyłam) u góry 1 m, ale nie kwitnie, ciągle jeszcze szykuje się do wzrostu i drugiego kwitnienia. Wysokość na dzień dzisiejszy to 1,20. Ale - gdy podrosną pędy, ta wysokość się zwiększy. Szerokość też, ale szerokość już niewiele. Drugi, znacznie mniejszy optycznie, osiągnął szerokość ok 85-90 cm, ponieważ był przesadzony - jest niższy.
Piękna Compossition, nie mam jej, a na forum jest chwalona. Niech Ci rośnie zdrowo!
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Marysiu - Marpa lilie są cudowne! To ich czas teraz... a ten zapach.... :tan Siedzę na tarasie i delektuję się nim...
Floksy też pachną, ale nos trzeba wsadzić w kwiaty... ;:306

Obrazek

Jadziu
, specjalnie hortensjom dałam sporo przestrzeni, bo widziałam u Was w ogrodach, że one potrafią porosnąć.
W przyszłym roku chcę dokupić jeszcze odmianę Anabelle - zachwyciły mnie jej pompony! ;:167
Masz rację, talilia, to siewka ;:333
A tak wygląda roślina "mateczna", o której zapomniałam :;230 :

Obrazek

Reniu, deszcz potrzebny, bo sucho strasznie było, u nas już przybyło słońce i dobrze, bez niego ciężko...
Ja jednak słońcolubna. powiem Ci, że jedna ta lilia a tyleeeeeeeeeeeeee zapachu!

Obrazek

Daysy, pięknie Ci dziękuję! W imieniu własnym i męża :) ;:196
Polka i Campassion cudowne, chociaż jeszcze niemowlaki.
Z tym, że ta druga róża, już poszła w górę, a Polka, trzyma się dołu... jednak jako, że to dzieciątka, więc nie poganiam je...
Obydwie są cudowne! A Polka, trzyma bardzo długo kwiat!!!!
Dzisiaj jej kwiat wyglądał tak (dwa tygodnie kwitnienia):

Obrazek

Marysiu - Maska
, moje złocienie, to tegoroczne nasadzenia, miałam fajną i dużą karpę, ale niepotrzebnie ją rozdzielałam i... padły ;:145 A inne zniknęły po zimie. No cóż...
Kupiłam je znowu, bo są cudowne! :)
Czosnek w tym roku pierwszy raz sadziłam (między różami zresztą), trochę późno, ale i tak jest tego trochę.
Wykopuj, bo to już ten czas. :lol:
Dla Ciebie moje godecje:

Obrazek

Ewuniu, swoją na pewno będą musiała przesadzić Nostalgię, bo rośnie w kiepskim miejscu i jak osiągnie taki rozmiar, o którym piszesz, to będzie miała na pewno ciasno... Jesienią poszukam dla niej nową miejscówkę. :)
Campassion, super się prezentuje, ciekawe jak dalej :)
Dla Ciebie Biedermeier:

Obrazek

Obrazek

Cino De Mayo kwitnie ponownie:

Obrazek

I ogólny busz....

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Najbardziej spodobał mi się "ogólny busz". Ja takie lubię ;:108
Piękna drzewiasta lilia i ta delikatnie żółta- która nazwałaś mateczną. Jak duże masz drzewiaste? Bo moje na drzewiaste nie wygladają ;:224
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ta mateczna lilijka to chyba Conca d'Or albo Big Brother.Ta lilia jest sliczna i trochę brakuje mi takiego koloru lilii http://images77.fotosik.pl/766/bc9567bd6ae005e4.jpg czy wiesz Basiu jak ona się zwie ??? ta ciemna
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko dziękuje ;:196 u mnie, to oprócz tego buszu, ogólny chaos :;230
Drzewiasta ma około 120 cm wysokości, więc bardzo wysoka nie jest, ale kwiaty ma ogromne!!!
I ten zapach... powalający.
Ta jasno cytrynowa też pachnie, ale słabiej i jest niższa (w ubiegłym roku była wyższa).

Jadziu, niestety nie znam odmiany, wiesz, kupowałam "bo ładne" na zdjęciu, nie patrząc kim ona jest :)
Teraz już bardziej staram się zapamiętywać co jest co... ;:131
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

A i ja kontrolowany chaos czy busz lubię wśród roślin ;:215
Ta różowa lilia pięknie się odznacza przy tych kamykach. Chyba bardziej różowa już być nie może - cudna jest. ;:215
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Basiu zbierz nasionka z tej ciemnej godecji, bo ja mam jasnoróżową i też zbiorę będziemy mieć mix :D
Byliny kwitnące latem dzielę wczesną wiosną jak dopiero wychodzą i nic im nie jest, a jak zachodzi konieczność później przesadzić to caluśką kępę z dużą bryłą. Też mogę zebrać nasiona ;:333
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko, powiem Ci, że ja w sumie też lubię taki busz... a i chwasty mniej w takim gąszczu rosną, bo nie mają przestrzeni. Lilia jest super, a ten zapach... ;:333

Fajnie "zagęszczenie" i wypełninie pustych miejsc zrobiła eszolcja:
Obrazek

Marysiu, pewnie, że pozbieram. Uwielbiam godecję, a ta tegoroczna wyjątkowo dorodna - chyba jej miejsce spasowałam.
Ja przesadziła też dosyć wcześnie, ale potem przyszła tradycyjna susza kwietniowo-majowa i przymrozki i chyba to "pomogło" moim złocieniom

Mam jeszcze taką:

Obrazek

Z tej samej rodziny, podobno jest Klarkia - Dzierotka, którą też uwielbiam. Jest mix kolorowy, na ogół się wysiewała, ale w tym roku coś słabiej i dosiałam:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Klarkia jest śliczna też kiedyś ją miałam, a mnie zakwitła tylko taka mocno pastelowa Godecja Twoje Basiu są bardziej wyraziste .Najważniejsze ,że jest kolorowo mnie się podoba taki nieład i busz ;:333 ,więc witaj w klubie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Basiu to taki kolor godecji jak ja mam! masz rację to dobry rok dla niej i moja jest dorodna. To taka łatwa roślina w uprawie :D Przed wielu laty miałam wysiane nasiona, ale w tych roślinach wyrosła jedna ogromna jak krzak właśnie Klarkia. Była tak piękna i wysoka, że nikt nie widział co to za roślina :D Jak w końcu została rozpoznana kupiłam nasiona i wysiałam, ale już nigdy nie wyrosła taka dorodna :?
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

No to zawaliłam :oops: skoro ten rok jest dobry dla godecji. W ubiegłym roku mi się nie udała więc w tym dałam sobie z nią spokój - a chyba szkoda...
Klarki nigdy jeszcze nie miałam, więc fajnie, ze znowu są tu dla mnie jakieś nowości ;:138
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”