Ciasto:
6 szkl. mąki
6dag.drożdży
1,5 szkl.mleka
12 łyżek cukru
4 jajka
1,5 kostki margaryny[ja dałam masło ]
Ja każde ciasto drożdżowe robię w ten sposób:ubijam jajka z cukrem w garnku mikserem,na gesty kogiel- mogiel ,wcześniej w małym garnuszku rozrabiam drożdże z 1 łyżką cukru 2 łyżkami mąki i odrobiną ciepłego mleka,ma być jak ciasto na naleśniki,odstawiam w ciepłe miejsce aż podrośnie.W czasie jak to rośnie ja ubijam jajka dodaje stopniowo na przemian mleko mąkę i wyrabiam łyżka drewnianą,dodaje podrośnięty rozczyn i dalej wyrabiam dodając resztę składników,ja dodaję jeszcze cukier waniliowy i szczyptę soli.wyrabiam aż będzie odstawać od ręki i odstawiam w ciepłe miejsce jak ciasto 2-krotnie powiększy swoją objętość[tu zaczyna się cecha rogali Marcińskich]ciasto wykładam jednym ruchem na pomączona stolnicę i zarabiam ale nie dużo dwa trzy ruchy żeby nie nabrało za dużo mąki bo będzie twardsze.To rozwałkowuję na 1 cm i ścieram na 1/2ciata połowę masła ,przykrywam drugą połowa i ścieram resztę masła i składam na połowę żeby masło było przykryte drożdżowym tak odstawiam w papierze do lodówki żeby odpoczęło.potem rozwałkowuje ,kopertuję i znowu zostawiam i tak przez min 3 razy za 4- tym razem rozwałkowuję robię rogaliki.Jak ciasto odpoczywa spokojnie można zrobić mak:
1/2 kg.maku powinien być biały ale ja takiego u nas nie spotkałam wiec dałam normalny zalać gorącym mlekiem niech się dobrze zaparzy i zmielić 2 razy oczywiście trzeba go wcześniej odcedzić.
1/2 szkl. rodzynek,i po tyle samo migdałów,orzechów włoskich,orzechy zalać mlekiem i sparzyć odcedzić.cukier waniliowy skórka pomarańczowa,olejek migd.,olejek pomar.i 12 łyżek miodu.wszystko wymieszać i zapiec na lekkim gazie doprawić wedle uznania żeby był słodki i nie suchy.Ja tym razem nie dałam skórki i migdałów bo nie miałam ale i tak były pyszne.Powodzenia i smacznego.

-- 10 lut 2013, o 00:07 --
Zapomniałam dodać że pod koniec wyrabiania dodaję tłuszcz tutaj dałam 4 łyżki roztopionego chłodnego masła sorki troszkę się śpieszyłam.