W cieniu starego orzecha

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: W cieniu starego orzecha

Post »

Lemeczko, już się nie mogę doczekać Twoich kwitnących różyczek w cieniu tych pięknych drzew.
Pomocnika masz super, też bym takiego chciała. :D
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Majuś to niestety nie moje pole- moje wygląda fatalnie z tą zepchniętą ziemią.
Fotki w taką piękną pogodę zawsze się udają, gorzej gdy pochmurno.

Iza mój mały wprost rwie się do prac w ogrodzie, a z działki najchętniej by nie wracał. Ale pewnie mu to minie.... Róże przycinam gdy kwitnie Forsycja. Na razie ich nie ruszam, bo czasem wydają sie nieżywe a potem zielenieją.

Aniu -Annes na działce dla takiego 5cio latka jest mnóstwo atrakcji. Jak będzie starszy pewnie będzie wolał komputer i kolegów. A może tak mu zostanie?- chiałabym.

AniuDS potwierdzam -super pomocnik a ile przy tm się nagada. Śmiechu co niemiara. W niedzielę szukał ślimaków i był bardzo niepocieszony, ze żadnego nie znalazł.

Ewuniu taczuniu mi drugi taki też by się przydał. Fajny jest no :lol: Ja też czekam z utęsknieniem kiedy ta przyroda ruszy. Ale szybko nam zleci i pewnie dużo z tego co planujemy zrobić w tym roku zostanie przełożone na drugi.

Moja działka do zagospodarowania. Widać w oddali górę z ziemi. To jest pod koniec działki. Widać więc, ze dużo róż się jeszcze zmieści :lol: I nie tylko róż... tylko ta kasa echh...
Obrazek

po żurawkach zimy nie widać
Obrazek

krokusy coraz śmielej wychodzą
Obrazek
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Lemeczko, i tak ładnie na tym zdjęciu wszystko wygląda. Na sobotę zapowiadali bardzo ładną pogodę. No to podziałamy, ja też będę wysadzać róże do oddania i wkopywać, te co mam zadołowane, a jeszcze jutro mam otrzymać kolejne z Florybundy.
Ty rzeczywiście masz teren, żeby go zagospodarować, to trzeba mieć ??. many?many.
Lemeczko, a dąb jest posadzony?
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Iduniu pomocnik w takim wieku zawsze oddany sprawie i ochoczo pracuje, ale niestety traci tę ochotę wraz z upływem lat. ;:172
Widoki na sad i na żurawki obiecujące. Powiem Ci że mnie to by się tam marzył domek na stałe i spacery po sadzie o rosie ale to pewnie w waszym przypadku nierealne jeszcze. ;:173
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Iduś pięknie wyglądają Twoje żurawki, ja po swoich zaobserwowałam, ze młode zimują dużo lepiej niż starsze, juz w zeszłym roku miałam takie wrażenie, teraz tylko się potwierdziło. U mnie część śliczniutkich, ale większość bardzo marnych, wszystkie listki do wycięcia, mam nadzieję, ze ładnie odbiją....
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Ida moje żurawki wyraźnie się poprawiły przez tych kilka cieplejszych dni.Po zimie były lekko rozpłaszczone a wczoraj już się podniosły i o wiele ładniej wyglądają.
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No Majuś mogę powiedzieć ze dzięki tobie mam mniej many :lol: ale za to nowe róże będą.
Ten teren to jest pole do duzego popisu. Pomysły mamy ale że wszytko sami robimy i niewielkimi nakładami to po mału to wszystko idzie. No ale grunt że idzie w dobrym kierunku. Dużą przeszkodą jest brak prądu na działce- może w tym lub przyszłym roku uda sie założyć. Chciałabym.

Maju kocia toż to właśnie moje marzenie jest. Do spełnienia kiedyś mam nadzieję.

Aguś też to zauważyłam. W ogóle to są roślinki ktróe chyba lubią odmładzanie. Większość moich to młodziaki ale mam kilka starszych i już nie są takie ładne.

Jolu ja jutro moje obejrzę - pewnie kilka słonecznych dni dobrze im zrobiło- widziałam że niektóre wypuściły sporo malutkich listków -przez tydzień pewnie nabrały rozmiarów.

moje parapety tak wyglądają- ale czemu ich tak mało ?..... Moze ktoś pożyczy? :;230
Obrazek

iglaczek źle wygląda- może mu sie poprawi popryskam go Asahi
Obrazek

wiosna w domu
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Lemeczko
:;230 , a co zamówiłaś ;:224
Wszystko zrobicie, będziesz miała prąd, a wtedy już łatwiej.
Zdrowie jest najważniejsze. Tego Wam życzę.
Ale ładna wiosneka w domu ;:168
Wczoraj były udane zakupy ;:138
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majuś kilka angielek - mało ich u mnie, ale ceny zachęcające do zakupów jedną drzewkową- rose Gaujard i kilka innych- pochwalę sie jak przyjdą. Zakupy w Lidlu udane i ciężkie jak diabli. Akurat ne mamy samochodu i trzeba było te nawozy targać na piechotę.
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie czytałam, że musieliście zakupy tachać. Dobrze zrobiłaś, bo angielki są piękne.
Czekam na wieści jak przyjdzie paczusia. ;:168
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Lemuś no parapety zawalone,u mnie podobnie :D Już niedługo tzn w kwietniu wysadzę je do doniczek tzn begonie i na balkon.
Angieleczki zamówiłaś we Flori?Moje hiacynty przekwitły dawno i ostatnio posadziłam je na działce,co roku więcej będzie ;:108
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Iduś na parapetach prawdziwy gąszcz....ale już za chwilę wszystko wywędruje na powietrze i zrobi się luźno.....domowe kwiatuszki odetchną :lol:
Żółty brateczek prześliczny, ja jutro wybieram się na bratkowe łowy.....już nie mogę się doczekać 8-) :lol:
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19

Post »

Przepiękny widok na tą górę ziemi. Też bym taki chciała. :D A róż to ci się zmieści jak w szkółce i to dużej. :;230
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majuś będą w przyszłym tygodniu, czyli już niedługo. Też oczywiście już nie mogę sie ich doczekać. Sporo zamówiłam - ale już na razie zakupów różanych nie planuję. No chyba, ze coś mi wpadnie w oko atrakcyjnego, ale na razie nigdzie się nie wybieram. Teraz musimy kupić w szkółce iglaki na jedną częsć ogrodzenia. Sąsiad za siatką ma już gęsty żywopłot z tuj, ja chcę od swojej strony posadzić też tuje tak ażurowo. I w jakimś innym kolorze niż jego.

Aniu ja też hiacynty wysadzam na działkę. Jakoś tak nie żal mi wydawać na nie kasę bo przecież później idą na działkę. Parapety to moja zmora, weź tu okna umyj :shock: Zabawa na całego. Tak zamówiłam we Floribundzie, fajne mają odmiany róż- kilka rarytasików, nie oklepanych jeszcze.

Agniesiu bratki są takie wesolutkie. Ja dzisiaj śmigam na targ to może też jeszcze jakiegoś przytacham. W tamtym roku kupiłam na działkę ale mi mój działkowy chomik kwiatki zjadał. W tym roku niech sobie zjada kwiatki podbiału. :twisted: Chociaż mam nadzieję, ze go już nie ma.... tego chomika oczywiście, bo podbiał jest na pewno. Nie mogę znaleźć Twojego wątku?

Ewuniu nawet czasami sobie o szkółce marzymy ale to chyba jednak za mały areał. A poza tym te zimy na wschodzie. Mogłoby być dużo strat.

Dzisiaj wybieramy się na działeczkę. U aha... rowery dwa.... była kiedyś taka piosenka. Samochód w warsztacie - witajcie siniaki na siedzeniu.
Zamierzam pryskać róże miedzianem, wcześniej oczywiście rozgarnę im kopczyki. Forsycja na pewno jeszcze u mnie nie kwitnie, więc nie będe miała podrapanych po łokcie rąk, tudzież poszarpanych rękawów kurtki. Zadoniczkuję lilie z Lilypolu no i zobaczę co tam mój mąż nadziałał wczoraj. Przygotował miejsce na rabaty różane więc będzie dzisiaj sadzenie róż. Zadołowane zakupy jesienne czekają na swoje miejsce.
Pogoda piękna wiec zdjęć też trochę zrobię.
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Działka zaliczona- tylko czemu dzień jeszcze taki krótki :roll:
Wracaliśmy to było już ciemno a wcale nie zrobiliśmy wszystkiego co zaplanowane.
Kilko kilka fotek zrobiłam ale w sumie to niewiele kwitnie. Chociaż przez tydzień jednak duże zmiany w roślinach nastąpiły. Pąki nabrzmiałe, za tydzień pewnie będą już pierwsze liście.

Popełniłam pierwszą balkonową skrzynkę, no już się nie mogę doczekać tego ukwieconego balkonu
Obrazek

z targu przywlokłam takie brateczki
Obrazek

Obrazek

muszę coś do nich dosadzić w skrzynkę. myślę o stokrotkach i fiołkach. Ale fiołeczki dopiero zaczynają sie pokazywac na działce, a stokrotek na targu nie było. Może na tygodniu coś mi się uda upolować.

Pierwiosnek od Janusza- taki śliczny był w tamtym roku, mam nadzieję że w tym również zakwitnie
Obrazek

Jedyna hortensja która chyba nie przemarzła. Muszę ją zabezpieczyć kartonem przed mrozem.
Obrazek

Jak robiłam fotki to już szły spać :)
Obrazek

Obrazek

takie wczoraj było piękne niebo
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ida
Zablokowany