Kolorowy Ogród Geni 2011cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2010, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kolorowy Ogród Geni 2011cz.2
Geniu i kolejnymi ślicznościami kusisz.dobrze ,że dwie już mam
-
- 1000p
- Od: 20 kwie 2010, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
a ja nie mam żadnej ... 

A oto mój azyl (link poniżej)
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=33670
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Urszulko ja też uwielbiam te stare moje odmiany ,one maja większe kwiaty niż większość moich nowych z oczkiem i falbanką .
Jacku dzięki
Piotr dziś jeszcze doszły 4 nowe jeżówki .
Mam też ciemno czerwona tawułkę ale na zdjęciu wychodzi ciemno różowa .
Michał roślinki kupuję od 30 lat , sporo się tego nazbierało , a ile wydałam ,kilka takich ogrodów z tego by założyć było można.
Genia
Jacku dzięki
Piotr dziś jeszcze doszły 4 nowe jeżówki .
Mam też ciemno czerwona tawułkę ale na zdjęciu wychodzi ciemno różowa .
Michał roślinki kupuję od 30 lat , sporo się tego nazbierało , a ile wydałam ,kilka takich ogrodów z tego by założyć było można.
Genia

-
- 1000p
dokładnie tak... Ty masz dobre serducho...e-genia pisze:
Genia

- agusia2410
- 500p
- Od: 30 kwie 2011, o 11:46
Kusisz tymi tawułkami, oj kusisz
Mam trzy, ciemno czerwoną, różową, i białą, ale prawie co roku je przesadzam, coś nie mogą dla nich znaleźć odpowiedniego miejsca, albo nowe pomysły mi wpadają

Mam trzy, ciemno czerwoną, różową, i białą, ale prawie co roku je przesadzam, coś nie mogą dla nich znaleźć odpowiedniego miejsca, albo nowe pomysły mi wpadają

-
- Od: 17 sie 2010, o 11:45
Geniu ,ale jest jedyny i niepowtarzalny twój ogród.
- piofigiel
- 1000p
- Od: 11 lis 2009, o 17:15
Geniu bo Ty jesteś nie tylko wspaniałą ogrodniczką, ale i wielką przyjaciółką ogrodników i ogrodów, chwała Ci za to, wiemy to dobrze my obdarowywani przez Ciebie roślinami, tak dzielić się mogą tylko wielcy pasjonaci, osoby kochające rośliny i ludzi oczywiściee-genia pisze:Michał roślinki kupuję od 30 lat , sporo się tego nazbierało , a ile wydałam ,kilka takich ogrodów z tego by założyć było można.

Pozdrawiam Tomek

- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gieniu, przeczytałam, że ten przetacznik dorasta do 40 cm, czyli nie jest wysoki.
Myslałam, ze już nie będę chciała więcej przetaczników kłosowych (mam 3), ale tego bym chciała ...
Moze sie wymienimy?
Myslałam, ze już nie będę chciała więcej przetaczników kłosowych (mam 3), ale tego bym chciała ...
Moze sie wymienimy?

- e-genia
Aga,Michał,Andrzej,Tomek roślinki się rozrastają więc lepiej wydać niż wyrzucić do kompostownika. Dzieliłam je na długo niż wstąpiłam na to forum
.
Iza bardzo chętnie , tylko mam pierwszy rok i nie jest za duże nie wiem czy się da a nie chciałabym go zniszczyć , muszę posadzić go w ogrodzie ,nie mam pojęcia czemu posadziłam za płotem aż strach że ktoś mi to zniszczy .
Genia

Iza bardzo chętnie , tylko mam pierwszy rok i nie jest za duże nie wiem czy się da a nie chciałabym go zniszczyć , muszę posadzić go w ogrodzie ,nie mam pojęcia czemu posadziłam za płotem aż strach że ktoś mi to zniszczy .
Genia
- Reni4
- Od: 21 wrz 2009, o 15:01
Prześlicznie u Ciebie nawet w deszczu... 

- e-genia
Dzięki Reni
Dziś nie zakwitł ani jeden liliowiec.
Przesadziłam swojego przetacznika z ogromną bryła ziemi do ogrodu na rabatę chyba nie zmarnieje.

nowe miejsce przetacznika .
Zrobiłam tez inne zdjęcia

moja Anabelle
A tak spaliłam swoje niebieskie hortensje

Chciałam ją zabarwić na niebiesko , od kwietnia co tydzień podlewałam nawozem do zabarwiania hortensji, najpierw podsypałam siarczanem amonu w kwietniu . Kiedy w końcu pojawił się kwiat okazało się że jest różowy wkurzyłam się i podsypałam mocno siarczanem amonu i tym do zabarwiania hortensji i spaliłam 3 hortensje które powinny być niebieskie.
Chyba będę zmuszona co rok kupować niebieskie kwitnące a potem je wyrzucać
Dziś nie zakwitł ani jeden liliowiec.
Przesadziłam swojego przetacznika z ogromną bryła ziemi do ogrodu na rabatę chyba nie zmarnieje.

nowe miejsce przetacznika .
Zrobiłam tez inne zdjęcia

moja Anabelle
A tak spaliłam swoje niebieskie hortensje

Chciałam ją zabarwić na niebiesko , od kwietnia co tydzień podlewałam nawozem do zabarwiania hortensji, najpierw podsypałam siarczanem amonu w kwietniu . Kiedy w końcu pojawił się kwiat okazało się że jest różowy wkurzyłam się i podsypałam mocno siarczanem amonu i tym do zabarwiania hortensji i spaliłam 3 hortensje które powinny być niebieskie.
Chyba będę zmuszona co rok kupować niebieskie kwitnące a potem je wyrzucać

- Babopielka
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Genia jak to wyrzucać hortensje
Obetnij to co spalone ,resztę krzewów zostaw .Już w tym roku ich
niczym nie podsypuj .Nadmiar nawozu jest gorszy od niedoboru .
Jeśli chcesz mieć niebieskie, to najlepiej zastosować siarczan glinu,
tylko trzeba to zrobić we wrześniu

Obetnij to co spalone ,resztę krzewów zostaw .Już w tym roku ich
niczym nie podsypuj .Nadmiar nawozu jest gorszy od niedoboru .
Jeśli chcesz mieć niebieskie, to najlepiej zastosować siarczan glinu,
tylko trzeba to zrobić we wrześniu

- e-genia
Bożenko tylko skąd ten siarczan glinu wziąć ?
Napisz coś więcej bo ja już zaczynam wariować ,że nie mogę mieć niebieskich hortensji.
Genia
Napisz coś więcej bo ja już zaczynam wariować ,że nie mogę mieć niebieskich hortensji.
Genia
- Babopielka
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Genia -siarczan glinu nazywany też ałunem , można kupić ,chociaż nie
jest łatwo dostępny. Ja kupiłam sobie kiedyś okazyjnie ,ale wiem ,że w necie
też nieraz oferują .
Stosuje się go we wrześniu ,a nie w sezonie letnim . Jeśli sam siarczan nie pomoże ,to trzeba wymienić podłoże .Kupić worek nieodkwaszonego torfu ,wymieszać z ziemia ogrodową i
posadzić krzew .Wtedy powinno zadziałać
Po zastosowaniu siarczanu glinu jesienią w następnym sezonie można dokarmiać krzewy
hortensji co dwa tygodnie nawozem do hortensji ,ale oczywiście w ilościach zgodnych z normą .
Po takim zabiegu powinny być niebieskie
jest łatwo dostępny. Ja kupiłam sobie kiedyś okazyjnie ,ale wiem ,że w necie
też nieraz oferują .
Stosuje się go we wrześniu ,a nie w sezonie letnim . Jeśli sam siarczan nie pomoże ,to trzeba wymienić podłoże .Kupić worek nieodkwaszonego torfu ,wymieszać z ziemia ogrodową i
posadzić krzew .Wtedy powinno zadziałać

Po zastosowaniu siarczanu glinu jesienią w następnym sezonie można dokarmiać krzewy
hortensji co dwa tygodnie nawozem do hortensji ,ale oczywiście w ilościach zgodnych z normą .
Po takim zabiegu powinny być niebieskie

-
- 1000p
Geniu może tak ....
Podlewać 3-4 razy co tydzień jak już kwiatostany będą widoczne siarczanem glinowo-potasowym /popularny ałun/. Trzeba rozpuścić 5 g w 1 litrze wody.
Na pewno kupisz ałun w aptece. W dawnych czasach służył on panom do tamowaniu krwi jak zacięli się przy goleniu. Poza tym istnieją nawozy barwiące z dokładną recepturą i tak np. różową możesz zabarwić na niebieską, czerwoną na fioletowy a białej nie można ponoć w ogóle zabarwić. Wszystkie w/w odcienie są cudne.
Chociaż nie we wszystkich aptekach jest on dostępny... więc można stosować również nawozy barwiące hortensję...
Nawóz nazywa się "Nowomix do niebieskich hortensji" i zawiera 16% siarczanu glinu. Nawóz do niebieskich hortensji NAWOMIX 0,3kg Dawkowanie:
Około 10g barwnika (2 łyżeczki) rozsypywać równomiernie wokół rośliny co 7-10dni i obficie podlewać. Ewentualnie podlewać roztworem 5g barwnika w 1l wody.Termin stosowania:
Od marca do końca kwietnia.
Kolor hortensji zależy w dużym stopniu od odczynu pH gleby. Można ją zakwasić na różne sposoby. Wiem, że może to być torf, kora, itp...nie wiem natomiast jakie ilości tego stosować.
A jeszcze jedno. Właśnie przypomniałem sobie, że jeśli będziesz podlewać tylko część hortensji (tzn. np. połowę) to możesz uzyskać hortensję dwukolorową. To tylko podpowiedź:)))
Podlewać 3-4 razy co tydzień jak już kwiatostany będą widoczne siarczanem glinowo-potasowym /popularny ałun/. Trzeba rozpuścić 5 g w 1 litrze wody.
Na pewno kupisz ałun w aptece. W dawnych czasach służył on panom do tamowaniu krwi jak zacięli się przy goleniu. Poza tym istnieją nawozy barwiące z dokładną recepturą i tak np. różową możesz zabarwić na niebieską, czerwoną na fioletowy a białej nie można ponoć w ogóle zabarwić. Wszystkie w/w odcienie są cudne.
Chociaż nie we wszystkich aptekach jest on dostępny... więc można stosować również nawozy barwiące hortensję...
Nawóz nazywa się "Nowomix do niebieskich hortensji" i zawiera 16% siarczanu glinu. Nawóz do niebieskich hortensji NAWOMIX 0,3kg Dawkowanie:
Około 10g barwnika (2 łyżeczki) rozsypywać równomiernie wokół rośliny co 7-10dni i obficie podlewać. Ewentualnie podlewać roztworem 5g barwnika w 1l wody.Termin stosowania:
Od marca do końca kwietnia.
Kolor hortensji zależy w dużym stopniu od odczynu pH gleby. Można ją zakwasić na różne sposoby. Wiem, że może to być torf, kora, itp...nie wiem natomiast jakie ilości tego stosować.
A jeszcze jedno. Właśnie przypomniałem sobie, że jeśli będziesz podlewać tylko część hortensji (tzn. np. połowę) to możesz uzyskać hortensję dwukolorową. To tylko podpowiedź:)))