Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715

Post »

I tak ogólnie
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

miodunka i gajowiec żółty
Obrazek Obrazek

azalie też w pąkach, ta na dniach zakwitnie, obok znów miła niespodzianka kwitnąca Arisaema amurense
Obrazek Obrazek

floks kanadyjski
Obrazek

i na koniec kwitnący żarnowiec
Obrazek Obrazek

i mój czteroletni wnuczek przy żarnowcu
Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ilonko ja Gaurę mam i to chyba 3 odmiany a wspomniałam o niej z racji porównania siewek do chwastów ...
Jeśli mogę radzić to dbaj o swój nowy nabytek bo dla mnie każda odmiana Gaury jest piękna.
Możesz już swoją wynieść z domu, trochę zahartować i posadzic na działce bo już ruszyła ich wegetacja.
Piękny zadbany ogród a mnie w tym roku jakoś ciężko idzie i jeszcze tyle pracy mam przed sobą.

Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Gdzieś zapodziałam Twój wątek i wreszcie znalazłam , cały czas podziwiam Twój żarnowiec , ja robię czwarte podejście , coś robię źle i nie wiem co , padają jeden po drugim. U Ciebie zawsze pięknie.
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dopisałam nazwę roślinki, której nie pamiętałam, to Arisaema Amurense, w sumie to nie wierzyłam, że przeżyje, jeszcze nie tak dawno w wątku Krysi (chrystinkrysia) napisałam, że natura jest dziwna, to co kwitło nieprzerwanie od czterech lat i wydawałoby się, że już nic tej roślince nie grozi ledwie zipie, o ile w ogóle jeszcze żyje, a to co praktycznie nie miało prawa bytu nagle się pokazuje. Z Bożym Kwiatem walczyłam trzy lata, miał może jednego, dwa kwiatki, w końcu jesienią ubiegłego roku go przesadziłam w inne miejsce i ma chyba trzy albo i więcej, muszę sprawdzić i zrobić zdjęcie, by wstawić. Często tak robię, to znaczy czytam, szukam odpowiedniego miejsca i przesadzam, bo wiadomo na początku, to człowiek szedł raczej na żywioł, ale z czasem jak traci się piękne rośliny zaczyna się walka i w ten oto sposób uratowałam już kilka okazów. Te informacje czerpię najczęściej od kochanych przyjaciół forumowiczów, tak od Was kochani, za co serdecznie dziękuję ;:196 . To fakt mój ogród przez bycie tutaj z Wami bardzo dużo zyskał i wiem, że dzęki Wam jeszcze niejedno jest możliwe, tak naprawdę nie wyobrażam sobie dnia bez bycia tutaj, może nie zawsze piszę, ale jestem codziennie ;:108, a teraz kilka fotek, dość już tego zwierzania.

Wciąż jeszcze kwitnący żarnowiec
Obrazek

i zaczynające swe kwitnienie bzy
Obrazek Obrazek

a tu zbliżenie ich kwiatków, są tak cudowne (a jak pachną), że nie mogę się oprzeć, by ich nie uwiecznić
Obrazek Obrazek

jeszcze raz floks kanadyjski i zdjęcie oddające jego rzeczywisty kolor, który uwielbiam, tak, tak ;:108 wszystkie odcienie niebieskiego w ogrodzie po prostu kocham oraz konwalie, które zachwilkę zaczną swój spektakl i ten zapach, ech czyż wiosna nie jest przepiękna? Co tu dużo mówić, aż się wierzyć nie chce, że jeszcze miesiąc temu tylko o niej marzyliśmy, a teraz w zastraszającym tempie idzie do przodu
Obrazek Obrazek

tu tulipanki Upstar i inne, których nazwy nie znam
Obrazek Obrazek

Zaczyna również serduszka okazał różowa, mam nadzieję, że zobaczę też kwiat białej, którą po raz pierwszy zabezpieczyłam przed moimi kochanymi sierściuchami, za moment czosnek olbrzymi (którego mam po raz pierwszy) oraz azalia pokazana na jednym z pierwszych zdjęć mojego wątku, nie wiem czy one kwitną co drugi rok, gdyż w zeszłym była nijaka czy też to, że dałam jej "papu" zrobiło swoje?
Obrazek Obrazek Obrazek

A teraz zmykam już ;:19 , bo rano wcześnie, skoro ;:3 chciałoby się wstać, ale co ja poradzę, na to że jestem niestety ;:223 nocnym markiem?
Udało mi się dzisiaj uszykować nowe miejsce dla dalii, mam nadzieję, że dam radę jutro pstryknąć fotkę i ją tu wstawić, teraz naprawdę już zmykam ;:205
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Same słowa podziwu tak ładnie jest u Ciebie -tyle kwitnących krzewów - ;:138
Ścieżka układana przez Ciebie to plastry: drewno czy imitacja -ciekawy pomysł .
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Krzesełeczko zacheca,żeby przysiąść i wypić kawusię.U mnie sucho jak pieprz,latam z wężem i podlewam.Marzyła mi się taka kwitnąca magnolia,ale juz druga mi zmarzła teraz,wcale nie odbiła.Dam sobie spokój,nic na siłe.
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Olku ;:196 , bardzo się cieszę, że Ci się u mnie podoba, ten ogród jest jeszcze stosunkowo młody, ale co roku jest już lepiej, pomału nabiera kształtu i barw, jeszcze co nieco w nim poprawiam, ale już coraz mniej. Plastry to prawdziwe drewno i to w zasadzie takie jakie akurat mamy, wiem, że powinny być z dębiny, ale jak na razie się sprawdzają, a jak jakiś plaster wypadnie to się wymieni. Tak naprawdę nic nie jest wieczne.

Gosiu, na kawkę oczywiście zapraszam, ale dam Ci inne krzeszełeczko, na tym długo byś nie wytrzymała, bo i twarde, no i dla karzełków, jak je zamawiałam to nie zwróciłam uwagi na wielkość :;230, owszem są dekoracyjne, ale posiedzieć raczej się nie da. Dzisiaj od rana u nas pada, to znaczy o 8.00 było słoneczko, a teraz mży, więc nie bedę "latała" z wężem. Wyglada na to, że jeszcze się wypogodzi i będzie ładny dzień, zobaczymy :roll:
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Ilonko krzewy masz bajeczne , a mój wzrok stale przyciąga Twoje ogrodzenie z kamienną podmurówką i kamienne chodniki .
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu, bardzo się cieszę, że Ci się u mnie podoba, tak krzewy są coraz ładniejsze, marzy mi się "mały busz" na co jeszcze troszkę będę musiała poczekać, gdyż niektóre są naprawdę młodziutkie, wiosną wsadziłam też żylistka, sama jestem ciekawa jaki on będzie. Dzisiaj za dużo nie napiszę, bo coś mi net szwankuje ;:223 , jeśli się uda to wstawię kilka zdjęć, jeśli nie to może jutro ;:7
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Ale zmiany w ogrodzie- coraz to nowe roślinki kwitną. Płatki sliczne, pergola super no i musze pochwalić ścieżkę z krążków drewna i wykończenie rabat tymi krążkami- bardzo fajnie to wygląda.
Bardzo podobają mi się te błękitne iryski - jeszcze takich nie mam.
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ida specjalnie dla Ciebie ;:196 ukończona ścieżka oraz powojnik Asao (od Stasi) na jej poczatku i końcowa rabatka żurawkowo hostowa
Obrazek Obrazek Obrazek

jedna z ciekawszych w tej chwili host albopicta (pod taka nazwą ją dostałam) i tulipanki o przepięknym kolorze
Obrazek Obrazek

a tu przygotowana rabatka dla dalii ( i tak wszystkie się tutaj nie zmieszczą :;230, a trawnika wciąż ubywa) i azalia, która pomału zaczyna kwitnąć
Obrazek Obrazek

i jeszcz troszkę wiosennych widoczków
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

buuu ;:145 fotki się nie otwierają- a tak mnie ciekawi jak wygląda ta ścieżka.
Azalia cała w pąkach, zaraz zacznie kwitnąć ;:138 Widoczki ogólne bardzo ładne, no i nie masz ani jednego chwasta na rabatach- och kiedy ja swoje tak oporządzę- ciągle upał, nawet nie ma jak wyjść z motyczką.
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Ogród w nowym wydaniu pięknieje z dnia na dzień,szkoda,że nie mogę wszystkiego obejrzeć/masz zablokowane niektóre zdjęcia/
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Ilonko,jak kupowałam azalię nie kwitła,w następnym roku też nie,w ubiegłym pokazała kwiatki,a w tym ma znowu kaprys i są same listki zero kwiata,czy one tak maja,czy tylko moja jakaś debilna?
Awatar użytkownika
nika28
500p
500p
Od: 11 lip 2011, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Przejrzałam cały wątek ;:108 Piękny ogród ze ślicznymi roślinami ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrawiam.
Moje "chciejstwa" domowe i działkowe.
Marzenia to niczym nie zmącona rozkosz, a oczekiwanie aż się spełnią to prawdziwe życie. Victor Hugo
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”