Marysiu i Marysiu - przepraszam za zwłokę w odpowiedzi ale system nie zasygnalizował mi, że są jakieś nowe wpisy w wątku.
Uwielbiam aksamitki i, jak co roku, kupiłam sporo nasion tych jednorocznych roślin. Preferuję jednak odmiany rozpierzchłe. Tych, o dużych kwiatach, jakoś nie lubię; skusiłam się na kupno nasion nowej odmiany aksamitki wzniesionej- EVA ale tylko dlatego, że ma pojedyncze, liczne kwiaty. Jestem jej bardzo ciekawa.Ale bardzo dziękuję za chęć przysłania nasion
Marysiu-ambo - jakoś nie mam zwyczaju chwalić się tym , czego jeszcze nie dostałam. Najchętniej robię to wtedy, gdy rośliny szczęśliwie rosną już w ogrodzie i mają się dobrze. A więc trzeba poczekać.
Dzisiaj pierwszy marcowy dzień i trochę słońca rozbłysło na Mazowszu. Śnieg już prawie cały zniknął więc wybrałam się na rekonesans do ogrodu. Zobaczyłam pąki na miłkach amurskich i aż boję się zapowiadanych opadów sniegu z deszczem bo niektóre z nich zakwitną po raz pierwszy i ciekawa jestem ich kwiatów. Opady mogą je zniszczyć.
Znalazłam też pierwsze w tym roku kwiaty ; zakwitł ciemiernik tybetański

, który rośnie u mnie od dwóch lat i ma się wspaniale.
Oto on: