Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
x-g-d
---
Posty: 139
Od: 13 maja 2011, o 14:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

PESTKA@ pisze:Reniu trzeba dać,bo to sernik bez pieczenia,ale jak nie lubisz czystej żelatyny(mnie zabija zapach ;:219 )możesz dać galaretke owocową.
Tą galaretkę trzeba wcześniej rozpuścić?
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Tak ok 7 łyżek gorącej wody i ropuszczoną jeszcze ciepłą galaretke wlać do masy serowej lub jogurtowej jak kto woli :wink:
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Na dziś zostawiam do kawy szarlotkę z wiśniową pianką
Obrazek
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3954
Od: 13 paź 2008, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

PESTKA@ pisze:Drożdzowy ,,samoś,,z rabarberem Obrazek
A mój - Twój właśnie w piecyku siedzi :) Pierwszy raz robiłam. Później się pochwalę ;:108
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3610
Od: 10 sty 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

A gdzie jest przepis na samosia , bo jakoś nie mogę na niego trafić ;:224
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3954
Od: 13 paź 2008, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Jeżeli Aldonka się nie obrazi to polecam u mnie, wpisałam, żeby się nie zgubił, bo naprawdę jest super !!! Będzie często u mnie na stole :)

Oto dowód;
Obrazek
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Brawo ;:138 Pięknie wyszedł ;:196 Najważniejsze ,że jak najmniejszymi nakładami pracy :wink:
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Powiem szczerze ten 'samoś' no to nooo takie dziwadło drożdżowe, że głowa boli :D
Jaki tu mniejszy nakład pracy niż w normalnym wykonaniu drożdżówki? Najbardziej upierdliwe jest zawsze wyrobienie ciasta z mąką.
A co do tego przepisu - kooosmiczna ilość drożdży, na 1kg mąki w zupełności wystarczy 1/3 część 100g kostki drożdży. Doskonale wyrośnie i nie 'jedzie' tak drożdżami. Co do dodatku oleju się nie wypowiadam bo nigdy drożdżówki z olejem nie robiłam, ale każdy z nas ma inny smak i o tym się nie dyskutuje.
Dziewczyny drożdżówka normalnie robiona jest najłatwiejszym i najprostszym ciastem jakie można sobie wyobrazić i powinna być super smaczna po upieczeniu
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Moniko no nikt Ci nie nakazuje robić tego ciasta ,a tym bardziej nie zabrania robić tradycyjnego drożdzowego z masłem :wink: ,ale każda gospodyni robiąca drożdzowe ciasto wie ,że jest pracochłonne,a to smakiem wcale się nie różni.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Pesteczko wiedziałam, że to powiesz :lol: No ale nie denerwuj się i nie bierz tego do siebie :wit , przecież nie o to chodzi żeby ktoś komuś czegoś zabraniał.
Lubisz drożdżówkę? Pewnie tak, i pewnie robiłaś 'normalnie'. Jakie ono pracochłonne? że musisz poczekać aż wyrośnie?
Ale nikt mi nie powie, że nie ma różnicy w smaku kiedy się da 100 g drożdży a kiedy 30g :D . Na oleju może być ok, dlaczego nie?
Ale to w końcu nieważne...ważne jest żeby smakowało a nie jakoś smakowało.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

ja niespotykanie spokojny człowiek jestem :wink: Robiłam drożdzowe tradycyjnie i z masłem też,ale od kiedy pierwszy raz zrobiłam ,,samosia,, nie robię innego,ale to mój wybór.Co do drożdzy ,ja akurat je uwielbiam ,a w tym placku wcale nie jest ,,nadto,,wyczuwalny,ale może nie jestem obiektywna.U mnie drożdzowy ma pachnieć drożdzami,sernik serem ,a jabłecznik jabłkami i cynamonem :wink:
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

No to kamień z serca Pesteczko :wit przecież wiem, że dobra w kuchni jesteś.
Powiedziałabym nawet, że za dobra, dlatego nawet podejrzewam, że nie Ty wymyśliłaś tego szybkościowca :D
No i daję już spokój temu samosiowi
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

..a dziś polecam GOFRY Z CUKREM PUDREM I OWOCAMI EGZOTYCZNYMI
Obrazek Obrazek Obrazek
Nareszcie wypracowałam sobie przepis na idealne ciasto.Po upieczeniu smakują jak z nadmorza.Z zewnątrz twarde,a w środku chrupkie ,rozpływajace się w ustach i nieprzemakające po nałożeniu bitej śmietany.Tym razem śmietany nie było ,bo gofry nieplanowane,a owoce ze spiżarnianych zapasów :wink:

2 szkl mąki(u mnie tortowa)
1 cukier waniliowy jak ktoś lubi
1 opakowanie budyniu
2 jajka
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
ok 6 łyżek oleju
1 szkl.mleka 3,2%
1 szkl wody mineralnej gazowanej(ja daję smakową np.cytrynową)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
żółtka oddzielamy od białek,dodajemy wszystkie składniki i miksujemy,białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta,delikatnie mieszamy.Gofrownicę zawsze smaruję pędzelkiem namoczonym w oleju,wtedy gofry nie przywierają.Zamiast budyniu można dodać mąkę ziemniaczaną,Wodę gazowaną smakową można zastąpić jakimś gazowanym białym napojem ,ale wtedy dajemy mniej cukru do ciasta.Robię z podwójnej porcji.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

sernik z brzoskwiniami i owocami egzotycznymi zrobiony na DZIEŃ Mamy przez moją córcię 15 -letnią Obrazek
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

jak już sie tu zagnieżdziłam w cudzym wątku to wstawiam CYNAMONOWCA do dzisiejszej kawki.
Obrazek szybkie ciacho muffinkowe

CYNAMONOWIEC
500g.mąki tortowej
3/4 szkl cukru
2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
1 szkl.śmietany gęstej 12 lub 18%albo jogurtu
3/4 szkl oleju
100g rodzynek(u mnie żurawina),garść orzechów lub bez
3 łyżeczki cynamonu+5 łyżeczek cukru razem wymieszanych w szklance
Wszystkie składniki suche mieszamy razem jak na muffiny;mąka,cukier.soda.sól,rodzynki lub inne owoce suszone
W drugiej misce mieszamy mokre;śmietanę,jajka,olej.
Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy łyżką drewnianą.Ciasto jęst gęste jak na chleb.Keksówki smarujemy masłem i bułka tartą i teraz nakładamy warstwę ciasta ,wygłądzamy i posypujemy cynamonem z cukrem,potem znów warstwa ciasta i cynamon.Tak zeby cynamon był na wierzchu ciasta wtedy robi się fajna kruszonka.Kiedy już jest ciasto w foremce przekrawamy surowe ciasto nożem .Ciasto podczas pieczenia się wymiesza.Pieczemy w 150st.60 minut z termoobiegiem.
U mnie wyszły 4 faremki takie srebrne jednorazowe.Metalowe wyjdą dwie.Ciasto im starsze tym lepsze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”