Ogródkowe rozmaitości cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.3

Post »

Nela cudny kolor tej szałwi :shock:
Ty ciągle mnie zaskakujesz :D nie widziałam takiej :oops:
:wit
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nęcąca propozycja ... Jak wymyślę, gdzie ją by mozna upchnąć, to skorzystam ;) ;:196
Szkoda, że szałwia jednoroczna :?
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Nelu, czyli my też powinniśmy tak sadzić, jedna na drugiej. Czy Twój ogród najbliższy ideałowi :D
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Nelu oj warto by było taką wystawę zobaczyć.Byłaś w Warszawie na tej wystawie i masz porównanie.Nawet nie pytam o opinie bo mogę sobie wyobrazić.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiesiu kwiaty szałwii Patens rzeczywiście w niewielkiej ilości ,ale za to jaka ich wielkość... :wink: A barwa...podoba mi się najbardziej...Mam ja w donicy także miejsca mi nie zajmuje w ogroodzie,ale z dwa lata temu posadziłam ukorzenioną sadzonkę do gruntu,i kwitła bardzo obficie...widocznie lubi większą przestrzeń... :D
Dzidziu może będą nasiona z obecnie kwitnących kwiatów ,to mogę na wiosnę Ci przysłać... :wit
Izuś upchniesz na pewno ,bo ona do niewielkich się zalicza ,chociaż pędy potrafią jej spore urosnąć...taka troszkę okrywówka... :wink:
Małgos ,gdzie tam mój ogród do ideału porównać...gdybyśmy tak sadziły,to grzyb miałby gdzie się rozwijać... :lol: Co się nie robi dla potrzeb wizualnych przyjemności....już wystawcy mają na to swoje sposoby... :wink:

Wczoraj zagościł u mnie jeżyk ,dosyć dorodna sztuka,na zdjęciu zastygł przez moment...wystraszony,nie dziwię mu się ,kot sąsiada obadał go z każdej strony,ale zniechęciły go kolce i odszedł... :D No to ślimaków u mnie mniej... :wink:
Obrazek

wyrósł kolejny kwiat Passiflory,ale pierwszy po 3 dniach zamknął swe wrotai znów ostał się jeden...

Obrazek

Jeszcze trochę róż kwitnie ,ale aż serce sie kraje w jakich warunkach pogodowych ,za niedługo to już im zostanie tylko sen zimowy... :wink:
Rhapsody in Blue z dalią

Obrazek

Rosarium Uetersen ...niegroźne jej ciemne chmury
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

I takie tam obrazki...
ostóżka z dalią
Obrazek

pączek Schneewittchen

Obrazek

clematis bylinowy Sizaia Ptitsa

Obrazek
Obrazek

Danka
...to co ...za rok wybieramy się na Chelsea Flower Show do Londynu... :wink: i od dzisiaj odkładać złotówki... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nelu polecasz Iceberga?
Jeżyka Ci zazdroszczę. Też bym chciała takiego ślimakorzercę.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Gratuluję, Neluś, kolczastego pomocnika! Też bym takiego chciała, ale jakoś nie widać jezy u nas. Kiedyś tuptały czasem ścieżką wzdłuz ogródka, ale to dawno było :roll:
RU fantastyczne! Nic sobie nie robi z deszczy! A moje róże gnija w pąku :cry: Jak nie przestanie na padać na dłużej niż jeden dzień, to chyba juz zadnych kwiatów nie zobaczę :(

Ten powojnik bylinowy to się normalnie wspina, jak inne powojniki?
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Moja passiflorka nie jest chętna do współpracy, nie ma ochoty zakwitnąć ;:14
A tak bym chciała oko nacieszyć tym cudem :(
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

NELUŚ moją RU tez wsadzilam do takiej pergolki i niech sobie rośnie nie będe jej drażnić . Co do wystawy to musimy się dokładnie umówić gdzie się spotkamy ;:196 :heja
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu Iceberg jest bardzo ładną białą różą z brązowymi pylnikami,gdyby mi w tym roku nie przemarzła,pewnie bym się cieszyła jak co roku jej ilością kwiatów i wrażeniu jakie daje tą intensywna bielą... :D
Teraz ma tylko dwa pedy ,ale zakończone jeszcze nierozwiniętymi pąkami.Można ją posadzić przy ścieżce ,gdyż w zasadzie kolców nie posiada,albo w nieznacznych ilościach.U mnie dorasta do 1,5m
Zdjęcie róży Iceberg z 2009 r.
Obrazek
Izka niestety jeż ruszył dalej i tyle go widziałam... :wink: Natomiast widzę ,że krety lub nornice zaczynaja swoje harce w poszukiwaniu pożywienia...pułapka na razie pusta... :? Obawiam się o korzenie róż i powojników...które są przysmakiem nornic... :roll:
Powojnik bylinowy musi być przywiązywany do podpory,sam się nie wspina ... :D
Ania passiflorę ,jak inne kwiaty w doniczkach potrzebują dużo nawozu,najlepiej z dżdżownic amerykańskich tzw Biohumus ...w tym roku wyjątkowo się postarałam ,aby miały co jeść... :wink: ,ale psianka mimo nawożenia,nie zakwitła mi burzą kwiatów... :?
Passiflora trzyma kwiat 3 dni...także moje pnącze za niedługo ukończy sezon kwitnienia... :;230 Jeszcze 4 kwiaty i koniec...
Jadziu
najlepiej nie ruszać ,gdy to niekonieczne ,róże potem różnie reagują gdy je przesadzamy... :D
Prawdopodobnie przyjadę z Anką...Przed wystawą będziemy się umawiać na godzinę... :tan
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 23:19

Post »

Nelu jak tu dalej kolorowo :shock:
Gratuluję męczennicy, mnie też zdumiała konstrukcja kwiatu, jak przedziwna maszyna. Te 4 pylniki w dodatku obracają się w poziomie, jak one są przymocowane...!? Natura jest cudowna ;:138 I jeszcze chciałam ci podpowiedzieć że męczennice lubią być bardzo mocno cięte na wiosnę. Moją mam w gruncie, przemarzła od wysokości 60cm przy naszym -8 zeszłej zimy. Ścięłam i mam cudowne kwitnienie non stop od maja. Rozrosła się jak szalona. Nie wiem czy w polsce trzeba ją tak koniecznie wykopywać. Czytałam u paru ludzi że z powodzeniem przezimowali inne męczennice też.
Zazdroszczę jeżyka, chciałabym takiego ślimakowyjadacza, ale u mnie psy by ześwirowały.
Twoja rapsody in blue dalej kusi, kusi, kusi. A ja zakasam rękawy na zimowe zakupy różane. Moje pierwsze :oops:

dziękuję jeszcze raz za korzonki kielisznika, już posadzone w donicy... ustawionej na betonie, żeby nie było żadnej niekontrolowanej ucieczki ;:224
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Neluś, mój jeżyk pomocnik też jakoś zniknął z pola widzenia, ale znajduję schrupane skorupki ślimaków od czasu do czasu, więc może tylko się chowa?
Resztki skorupek znalazłam nawet na pędach krzaka na wysokości 20cm śmiesznie to wygladało, taka uczta na wysokości :;230
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Faktycznie dorodny jeż.A jaki fotogen iczny,nawet w kulkę się nie zwinął przy sesji fotograficznej.
Uetersen zadziwia mnie zawsze gdy koło niej przechodzę-piękność nad pięknościami.
Moja Rhapsody już zakończyła kwitnienie-szkoda.Natomiast Zlate Jubileum(po zagrożeniu mu ,że go wyrzucę) wreszcie mnie zachwyciło.Piekne kwiaty i krzew ładny.Iza by powiedziała- a nie mówiłam-tylko cierpliwości odrobinę i bedzie dobrze. :lol:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to ją posadzę. Za ta nową rabatą z hortensją i hibkiem
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aśka ale jesteś przezorna ... :;230 ,chyba dość obrazowo przedstawiłam problem rozłogowy kielisznika... :wink: Ale masz rację ...po co potem przekopywać ogród... :lol:
U Ciebie jest zdecydowanie cieplejszy klimat,u nas nie ma szans ,aby Passiflora przezimowała... :? Ale ona dosyć wytrzymała ,przeniosę do domu ...dzięki za rady ;:196
Ciekawe jakie róże wybrałaś ...na Forum istne szaleństwo,wszyscy prawie róże kupują ...,odosobniona nie jestem :wink:
Wiesiu nie sądziłam ,że jeże to wspinacze...,że też im się chce na krzaki wchodzić ,zamiast poziom gruntu obwąchiwać... :D Rzeczywiście ,widok musiał być rewelacyjny... :;230
Anka z tego wynika ,że trzeba w cierpliwość się uzbroić po każdym egzemplarzu nabytej róży,ja już przyzwyczaiłam sie do tego ,że w wypadku krzaków różanych czas ich rozwkitu mierzę latami... :;230
A propos nowych odmian...nie kuś,bo wiesz jak u mnie jest... Chartreuse de Parme jest piękna... ;:170
Małgoś ...sadź ,a nie będziesz żałować... :uszy

Powtórka z Morgengruss...,drugie trochę bardziej skąpe kwitnienie,ale urokliwe,pachnące ,a liście zdrowe ,a krzak wigorny
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ville de Lyon z ognikiem
Obrazek

Swany z budleją
Obrazek

W tamtym roku kwitl mi ognik czerwony,w tym...żółty,chyba będzie tak na zmianę... :wink:
Obrazek

a tak było rok temu...
Obrazek

,
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”