GENIU- dziękuję za odwiedziny, to dobrze że nogi już masz zdrowe, a do kopania masz przecież małżonka, a wiosna, przynajmniej u nas przyhamowała, coś ma się zmienić za kilka dni, czekaliśmy tyle dni, to i poczekamy jeszcze kilka,
IDO- dziękuję za odwiedziny, no to zaczynam pierwsze sprawozdania ze wzrostu pomidorów, tylko nie wiem dlaczego ImageShack wziął mi i przekręcił zdjęcia o 90 stopni.
Paprykę mam jeszcze malutką, przed pikowaniem, musiałem w tym roku drugi raz siać.
Z Future Gardens, zawsze coś by jeszcze kupił, tylko gdzie to sadzić , bo mimo że ogród duży, nie ma już miejsca.
EWELINKO- dziękuję za odwiedziny, a ja się dziwię synowej, przecież żabki to miłe stworzonka, a jakie pożyteczne

.
ELŻBIETO- dziękuję za odwiedziny, do dzisiaj i u Ciebie powinny już pokazać się wiosenne kwiaty. Zapraszam w czwartek na targ, w miniony ,pojawił się już pierwszy sprzedawca roślin, już zdążyłem kupić trochę lilii i hiacyntów . Lilie kupione w "Mrówce" już wyłażą mi z ziemi.
ANIU- dziękuję za odwiedziny, ja swoją gunnerę już odkryłem z zimowego okrycia ( okryłem ją jeszcze ale już włókniną), zdążyłem stwierdzić że przeżyła zimę, mam nadzieję że przeżyje i dalsze zimy.
TADEUSZU- dziękuję za odwiedziny, jeżeli tylko masz możliwość zdobyć kosodrzewinę 'Winter Gold' , to nie wahaj się ani chwili, tworzy ona piękny żółty akcent zimową porą.
MARCINIE- dziękuję za odwiedziny, no i wiosna przystopowała, zrobiło się zimno i mokro, trzeba mieć nadzieję ,ze to tylko kilka dni tylko. Ale na pocieszenie takiej pogody , mam jeszcze kilka niepokazywanych do tej pory roślin.
ROMO- dziękuję za odwiedziny, odpowiedz na Twoje problemy z etykietami przekazałem Ci na PW.
ANIU ANIU- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie i za ciepłe słowa o naszym ogrodzie.
Nasiona pomidorów sieje się do donic o ok 20-30 cm średnicy, sieje się je gęsto i łanie one rosną do czasu aż po liścieniach wypuszczą liście właściwe. Dopiero wtedy się je rozsadza ( pikuje) do odrębnych doniczek ( ok. półlitrowych).
Zapraszam Cię do działu warzywniczego;
http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=42
tam i ja często zabieram głos, myślę że jak trochę poczytasz postów w tym dziale to wiele spraw okaże się dla Ciebie prostych.
MAJECZKO- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie, po zimie nasz trawnik trawnik wygląda wyjątkowo zielony, jak na tę porę roku. Jesienią trochę się napracowałem na rabatach kwiatowych, wszystkie roślinki ogromnie się zagęściły , bulwy i cebulki usunąłem z ziemi, przekopałem ziemię i ponownie wsadziłem do ziemi wyjęte rośliny, ale już w dużo mniejszej ilości.
SANTIO- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie , trudno mi jest odpowiedzieć na Twoje pytanie, proponował bym byś zrobiła zdjęcie tego terenu i wstawiła go na Forum z zapytaniem;
http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=7
Ja jestem wzrokowcem, widzę teren, widzę roślinę i wtedy staram się ją umiejscowić w ogrodzie, czasami jest to łatwe, a czasami trzeba się z tą rośliną wiele nachodzić nim sie dopasuje teren do rośliny i odwrotnie. Na tym Forum zwracamy się do siebie po imieniu, niezależnie od wieku czy zasług dla Forum.
EDWARDZIE - dziękuję za odwiedziny i za prezent dla mojej małżonki. Gdyby nie to zimno, i gdzieniegdzie leżący śnieg moja małżonka kazały by się wieść do Twojego lasu na prawdziwki. Piękne okazy, oj było ich ubiegłego roku , było.
W ogrodzie mały zastój, spowodowany lekkim wycofaniem się zimy, jest to dla mnie okazja do pokazania roślin rosnących na najmłodszej rabacie ,która ostateczny kształt otrzymała wiosną ubiegłego roku. Rabata ta powstały przy wrzosowisku i jest to teren ogrodu bezpośrednio przyległy do lasu.
PREZENTACJA ROŚLIN ROSNĄCYCH NA RABACIE PRZY LESIE