Ogród u stóp klasztoru
-
- 1000p
- Od: 17 mar 2010, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Ogród u stóp klasztoru
Języczka naprawdę piękna 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2010, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
IZA tak to kokorycz , mam ją ale mi utopiła się w dereniu .na wiosnę nie obcięłam go bo ta pogoda była fatalna i nie chciałam mu zrobić krzywdy a ten drań zagłuszył wszystko- tawuły ,kokorycz i nawet tojeść kropkowaną
JOLU i KRZYSIU lato mokre to i języczki wielkie
JOLU i KRZYSIU lato mokre to i języczki wielkie
-
- 1000p
- Od: 20 kwie 2010, o 11:21
dziękuję alino 

A oto mój azyl (link poniżej)
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=33670
-
- 1000p
alino sprawdz pw jak możesz..
-
- Od: 29 gru 2009, o 18:18
- Kontakt:
Po dłuższym milczeniu... powiem, że pełne i bogate lato zastałam u stóp klasztoru
A te języczki... niby takie łagodne, a jakby mi się sztyletem w serce wbijały. Czemu moja małpa słabo rośnie i w ogóle nie kwitnie. A obok ta od Przewalskiego, ma się więcej niż dobrze...
Ech, te trawy, trudno się im oprzeć. A ta nowa, nie nazwana trawka, to faktycznie podobna do prosa rózgowatego.

A te języczki... niby takie łagodne, a jakby mi się sztyletem w serce wbijały. Czemu moja małpa słabo rośnie i w ogóle nie kwitnie. A obok ta od Przewalskiego, ma się więcej niż dobrze...
Ech, te trawy, trudno się im oprzeć. A ta nowa, nie nazwana trawka, to faktycznie podobna do prosa rózgowatego.
- Danio
- Od: 8 lis 2006, o 18:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękne trawy, faktycznie do nich należy koniec lata. Dodatkowo jeszcze przy ostatnich wietrznych dniach napełniają ogród szelestem.
Wypatrzyłam kwitnącą rozplenicę. U mnie kępa całkiem spora a nie raczy mnie zaszczycić kwitnieniem. Jak ją uprawiasz?
Pozdrawiam Dorota
Wypatrzyłam kwitnącą rozplenicę. U mnie kępa całkiem spora a nie raczy mnie zaszczycić kwitnieniem. Jak ją uprawiasz?
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
-
dorotko u mnie każda trawa jest sadzona do ziemi przemieszanej z kompostem z guano gołębi .takim 3-4 letnim.dodatkowo zauważyłam że trawy lubią rozmnażanie lub inaczej rozrywanie kępy to im dobrze robi a np.turzyca sina to wręcz zginie jeśli tego nie robisz
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
a ja się tak cieszyłem że mam kępki ....Alina pisze:turzyca sina to wręcz zginie jeśli tego nie robisz
-
- 1000p
Alino czekam na nowe odkrycia zmiennego Twojego ogrodu... falujących traw na wietrze itp. pozdrawiam 
Michał..

Michał..
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Alinko cudownie jest w Twoim ogrodzie i tak elegancko, ale wszyscy Ci to mówią, trzeba wiele wysiłku, żeby wszystko miało swoje miejsce, tak jak u Ciebie.
Trawy masz przepiękne, ta trawka o koronkowym kwiatostanie bardzo ciekawa.
Języczka pomarańczowa ma dorodne kwiaty, moja zakwita zaledwie kilkoma.
Pozdrawiam serdecznie.
Trawy masz przepiękne, ta trawka o koronkowym kwiatostanie bardzo ciekawa.
Języczka pomarańczowa ma dorodne kwiaty, moja zakwita zaledwie kilkoma.
Pozdrawiam serdecznie.

-
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Witaj Alinko ! Podczas dzisiejszej wizyty pierwsza rzecz , jak rzuciła mi się w oczy, to idealne wypielęgnowanie ogrodu ! Jak Ty sobie dajesz z tym radę ? Po prostu perfekcyjnie, chylę czoła.
Twoja miłość - wrzosy - pięknie kwitną ! Moje nie mają tak dorodnych kwiatów, trochę brakuje im słońca. Ale po obejrzeniu Twoich zdjęć postanowiłam posadzić ich więcej w ogrodzie - podsadzę nimi iglaki.
Czy dobrze zrozumiałam,że pryskasz wrzosy profilaktycznie wiosną ? Ja swoich nigdy nie pryskałam...
Trawy...chyba się dopiero otwieram na tę grupę roślin. Podobają mi się u Ciebie. Stwierdziłam ,że dodają lekkości rabatom.Pokazywałaś rozplenicę - bardzo mi się podoba ,ale przeczytałam,że potrzebuje dużo wilgoci. Boję się,że nie bedzie dobrze rosła w moim dość suchym ogrodzie. Jaka jest Twoja opinia o niej ?
Twoja miłość - wrzosy - pięknie kwitną ! Moje nie mają tak dorodnych kwiatów, trochę brakuje im słońca. Ale po obejrzeniu Twoich zdjęć postanowiłam posadzić ich więcej w ogrodzie - podsadzę nimi iglaki.
Czy dobrze zrozumiałam,że pryskasz wrzosy profilaktycznie wiosną ? Ja swoich nigdy nie pryskałam...
Trawy...chyba się dopiero otwieram na tę grupę roślin. Podobają mi się u Ciebie. Stwierdziłam ,że dodają lekkości rabatom.Pokazywałaś rozplenicę - bardzo mi się podoba ,ale przeczytałam,że potrzebuje dużo wilgoci. Boję się,że nie bedzie dobrze rosła w moim dość suchym ogrodzie. Jaka jest Twoja opinia o niej ?
-
IZOrozplenica rośnie u mnie w trzech miejscach o odmiennych warunkach jest w cieniu pod jałowcem ale to miejsce zarazem suche ,jest przy kaskadzie w pełnym słońcu i bardzo suchym ,no i wreszcie jest na wilgotnej rabacie w towarzystwie funki i jeżeli mam określić to rośnie dobrze w każdym miejscu ale ta w wilgoci jeszcze nie zakwitła a najpiękniejsza jest na suchym i słonecznym miejscu.już komuś pisałam że wg. mnie trawy dobrze reagują na rozmnażanie czyli na rozrywanie kępy .robię to śr. co 3-4 lata.pobudza to roślinę ro wzrostu.np.rozplenica najmarniejsza jest teraz ta najstarsza kępa bo już jej nie rozrywałam 4 lata.
co do wrzosów to jak nie masz problemów ,to super .u mnie zawsze jest ,jak to w górach masa śniegu i szara pleśń to lubi .wrzosy nie oddychają całą zimę tylko są pod śniegiem ,więc u mnie to nie zbędny zabieg. co do kompozycji nie lubię rabat tematycznych u siebie choć jak oglądam hostowiska,wrzosowiska itp.to mi się podoba ale u siebie ....nie jestem przekonana
TAJKOz tą elegancją to chyba przesada .a wysiłek ......bardzo lubię wysiłek fizyczny pod każdą postacią .nie jestem typem siedząco -leżącym .ten ogród zastąpił mi aerobiki i inne bzdury.no.....tylko z basenu nie zrezygnowałam bo to inny rodzaj sportu
MICHAŁmoje odkrywanie ogrodu zbliża sie do końca za chwilę jesień u nas dzisiaj 10 st. i znowu powódź .do ogrodu wejście tylko w kaloszach
ALEB_AZIIZO- u mnie na odmianę pomarańczowa pięknie kwitnie a Przewalskiego schnęła ,schnęła aż uschnęła a kwiatki pożal się Boże
co do wrzosów to jak nie masz problemów ,to super .u mnie zawsze jest ,jak to w górach masa śniegu i szara pleśń to lubi .wrzosy nie oddychają całą zimę tylko są pod śniegiem ,więc u mnie to nie zbędny zabieg. co do kompozycji nie lubię rabat tematycznych u siebie choć jak oglądam hostowiska,wrzosowiska itp.to mi się podoba ale u siebie ....nie jestem przekonana
TAJKOz tą elegancją to chyba przesada .a wysiłek ......bardzo lubię wysiłek fizyczny pod każdą postacią .nie jestem typem siedząco -leżącym .ten ogród zastąpił mi aerobiki i inne bzdury.no.....tylko z basenu nie zrezygnowałam bo to inny rodzaj sportu
MICHAŁmoje odkrywanie ogrodu zbliża sie do końca za chwilę jesień u nas dzisiaj 10 st. i znowu powódź .do ogrodu wejście tylko w kaloszach
ALEB_AZIIZO- u mnie na odmianę pomarańczowa pięknie kwitnie a Przewalskiego schnęła ,schnęła aż uschnęła a kwiatki pożal się Boże
-
specjalna fotka dla mazi maakity ale i dla wszystkich którzy maja kłopot z utrzymaniem obrzeży .przyżąd który nam to zdecydowanie ułatwia

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us
- Kasia_Tomek
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 08:32
Alinko masz rację taki przyrząd trzeba koniecznie nabyć. Jest bardzo przydatny.
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Alinko ja takiego przyrządu już długo szukam, w jednym z ogrodniczych jak pytałam to pan powiedział "aha to to coś do rozbijania lodu w zimie." Proszę napisz gdzie go nabyłaś. A jak radzicie sobie podczas koszenia, mnie trochę złości jak na rabatce mam ślady kół po ciężkiej kosiarce.