Ankowo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ankowo

Post »

Aniu, toż te ślimaki to prawdziwy skarb! Nie pod autostradę, na skup, na skup! :;230 Ale tego masz, masakra! A jakie skubańce, jak uciekają z tego wiaderka, jednemu się udało, widzisz? :;230
A kiedy napisałaś o efektach, spodziewałam się zdjęć mufinek, no ale pozostałaś w temacie kulinarnym :)
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

U ciebie przynajmniej skorupkowe, a u mnie te obrzydlowce nagie grasują :pogon
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
magdala

Post »

Aniu -takie skorupkowe w wiaderku to jakoś przynajmniej wyglądają...
Jak mi przyjdzie pozbierać to czarne , obślizgłe ,bezskorupowe paskudztwo-
to nie wiem czy nie będę ich wrzucać do wiadra z zamkniętymi oczami... :|
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak zobaczyłam to wiadro, to aż mnie wzdrygnęło ;:155
Prawie zdążyłam zapomnieć jak to jest, kiedy jedna siatka ślimaków w pół godziny to mało...

Czekam aż wylezą pomarańczowe golasy. Znowu będzie wojna :pogon
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p

Post »

Ojej, to u Was jest aż tak? To jakoś tak bardziej lokalnie taka obfitość tego dziadostwa czy to jedna z atrakcji turystycznych Małopolski? Ja już nie narzekam na ślimaki, bo bym zgrzeszyła :)
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Aguś- jak popatrzyłam na mapę pogody to zdębiałam- na południu +20, na północy +8. To i nie dziwota że w piecu trzeba palić, i wegetacja opóźniona. Ja już śpię przy uchylonym oknie, chociaż jestem zmarzluch -jest już wystarczająco ciepło.

Elu- oj, smakuje im wszystko co zielone. Jutro trzeba zrobić drugą turę bo już widać szkody w warzywniku i na rabatach. Nie wiem jak u sąsiadów- mam nadzieję że nie przerzucają mi przez płot.

Martuś- zjadłabyś takie ślimacze mięsko? Jak masz ochotę to mogę podesłać świeżą porcję :;230 . U Ciebie w hostach była by niezła stołówka dla ślimaczków. Odpukać ;:14
Zdjęć mufinek nie dam- nie ma w nich nic ogrodowego. Za to jak przyjdzie pora na pewno będą placki z robinii i bzu na forum :D

Dorotko, Madziu, Marto - te wstrętne nagie ślimaki u mnie się jeszcze nie objawiły. To są najgorsze do zwalczania dranie ;:163 . A te pomarańczowe - ble, nie ma toto chyba żadnych wrogów naturalnych.
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p

Post »

artam pisze:To jakoś tak bardziej lokalnie taka obfitość tego dziadostwa czy to jedna z atrakcji turystycznych Małopolski?
atrakcja turystyczna :;230
:evil:

sama nie wiem, czy śmiać się, czy płakać...
zobacz TUTAJ, na samym dole.
Nie wiem jak u Ani, ale u mnie tak rok w rok
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja zobaczyłam - nie wiem jak teraz zasnę :? będą mi się śniły te oślizgłe kłęby- okropność! U mnie jest mimo wszystko dość sucho, te nagie mają utrudnione warunki. Jak się zdarzy wilgotny rok to na pewno będą, ale z reguły widzę ich tylko kilka w najbardziej cienistych zakątkach. Pora pomyśleć o pułapkach. Na razie twardo trzymam się wersji że granulatów nie stosuję.
magdala

Post »

O, fuj !! Też obejrzałam ślimaki Kocinki ... Szczerze współczuję. To u mnie nie jest tak źle.
Bywają tylko te czarne eleganty i nie aż tak dużo.
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p

Post »

A ja narzekam na chrabąszcze! Aż mną telepnęło! Takich obślizgłych paskudztw to jeszcze nie widziałam, współczuję, bardzo...
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Plaga u Kociny okropna... U mnie tych golasów nie ma, ale dziś też zbierałam do siateczki i poszły na łąkę. Daleko, mam nadzieję, że nie wracają do miejsca urodzenia... I druga siateczka z oczka do stawu. I tak dzień minął...Pięknie Aniu po tym deszczu, oczy do Twoich zdjęć się śmieją :D Nawet do tych ze ślimakami.
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p

Post »

Przepraszam, nie chciałam Wam psuć majowego wieczoru i mam nadzieję że koszmary senne jednak przejdą bokiem ;)

Nie mam wyjścia - granulki antyślimakowe i wszelkie inne sposoby eksterminacji ślizgaczy to u mnie konieczność.
Inaczej wszystko zostałoby pożarte do gołej ziemi :evil:
Po kilku aplikacjach wiosną i powtórce latem mam moment oddechu, ale teraz już Ania wiesz, dlaczego na widok wiadra pełnego ślimaków włos mi się zjeżył i prawie zaczęłam warczeć :|
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ślimaki to śliski temat :;230

Wiem że bez tych wszystkich chemii nieraz nie da się obejść. Żeby na wszystko były jakieś naturalne sposoby- a czasem się nie da, kiedy następuje zmasowany atak. Tak że Marto- walcz skutecznie, żeby nie było żadnych szkód w ogrodzie. Masz widać warunki sprzyjające inwazji.

Izuś-majowy ogródek to mój ulubiony widok. Dzięki Ci za tak miłe słowa ;:196
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Aniu , kiedy zobaczyłam Twoje wiaderko ze ślimakami , to z lekkim uśmiechem pomyślałam o kulinarnym rozwiązaniu. Choć sama nie jestem taką smakoszką :;230 Ale po obejrzeniu ślimaków u Kocinki .... odechciało mi się choćby w myślach żartować. Tak, to jest bardzo śliski problem. W wilgotne lato i u mnie pojawiają się golasy, ale ciemnego brązowego koloru. Są takie bezczelne, że wślizgują się przez taras do mieszkania.

A na mufinki już mi cieknie ślinka. (ta ślinka to chyba przez skojarzenie jednak z oślinionymi ślimakami ;:14 )
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
hazard
100p
100p
Od: 28 paź 2009, o 09:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widziałam kiedyś program ogrodniczy, gdzie walczyli ze ślimakami za pomocą piwa. wystarczy wlać trochę trochę do miski a one same przylezą. Podobne to wytrawni piwosze :D wystarczy wszystkie pozbierać i powynosić. Przynajmniej trochę mniej pracy :heja
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”